[Audi A6 CNG] Sam i tanio montuję CNG

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
klaudi69
CNG car: Audi A6

[Audi A6 CNG] Sam i tanio montuję CNG

Post autor: klaudi69 »

Witam kolegów , choć sam tu jestem nowy ale mam coś do powiedzenia bo z gazami i wysokociśnieniowymi zbiornikami zajmuję od 20 przeszło lat.
Mam audi a6 quattro 2,6l 197km i już PO przegina z cenami jak sami wiecie i dlatego tu jestem bo podjąłem decyzję o instalacji CNG w swoim audi.
Powiem i podzielę z wami co zamierzam ;
1 zakup instrukcji + częściowej instalacji CNG czyli niezbędnych wtrysków i elektroniki sterującej itd.
2 zakup z węży 600at serwisy sprzętu nurkowego są takie same ale 100% tańsze oraz butli dwóch lub trzech 15l używek można 500za szt. do 800zł mam zamiar zawory redukujące ciśnienie z 200-300at wykorzystać nurkowe cena podobna do butli regulacja dowolna wedle
instalacji i co najważniejsza rzecz szybka wymiana bo nie mam zamiaru wozić zbędnych kilogramów .
3 zakup nowej ( new) sprężarki szacuje od 4000 - 8000 zł do tego silnik 5,5kv manometry śrubunki zawory itd cała gotowa sprężarka nie może przekroczyć 10000 zł i to nowa do CNG.
4 sam montuję sam napełniam swoim gazem ziemnym w domu lub biorę zapasową 15l w trasę , w przyszłości zrealizuję bank gazu sprężonego 200-300 at w ilości około 10000l
do szybkiego tankowania .
Mam gdzieś legalizację i atesty za to nie płacę złodziejom nie zgłaszam na przeglądach .
butlę wyjmuję mam wysoko ciśnieniowe złączki a auto bez zbiornika nie jest zagazowane itd.
Pytania i zasadne uwagi mile widziane odpowiem na wszystkie .
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

No kolego śmiały pomysł ale poza kwestiami technicznymi jak np dopasowanie oprogramowania sterownika do ilości gazu jaką będzie chciał skonsumować silnik w różnych warunkach jest jeszcze wiele kwestii do dogrania. To fakt, że instalacja CNG jest bardzo prosta w budowie ale dopasowanie tych kilku/nastu elementów metodą prób i błędów może pochłonąć sporo kosztów.Używaną instalację można już kupić od 2-2,5k ciekaw jestem o ile taniej dasz radę zmontować swoją Jeżeli jesteś zdeterminowany mogę ci podesłać schemat instalacji CNG w Touranie starszej i nowej wersji to będziesz miał pojęcie co powinno się znaleźć u ciebie żeby auto działało. Osobną sprawą jest kompresor - widziałem taką maszynę do napełniania butli z powietrzem ale nie odważyłbym się podłączyć do niego gazu, no chyba że z daleka. Pozdrawiam.
klaudi69

Kolego zasadnicza część systemu będzie oryginalna poza montażem i butlą oraz przewodami wysokiego ciśnienia i manometrów i reduktora ciśnienia dwu stopniowego jaki wykorzystam .
Co do Kompresorów do ładowania CNG to nurkowy jest Nr.1 w tej dziedzinie a to dla tego -
osusza z H2O do 0,02 % co żaden nie jest wstanie ,
trzy stopnie dają niską temperaturę sprężania układ czysty od tlenków powstałych na pierścieniach .
sprężarki nurkowe służą do mieszanin Tlenowych Nitrox , a wiesz co czysty Tlen potrafi , to gaz ziemny jest pikuś przy czystym Tlenie .
Jak zrealizuję mój pomysł będę dzielił z wami na forum i fotki też zamieszczę .
P.S Jeśli ma ktoś dojście do główki sprężarki od czołgu T72 AK150 .
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

Witam.
Trzymam kciuki i będę śledził ten wątek. Popieram.
Masz dobry pomysł. Pozdrawiam.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Jeszcze w listopadzie miałem plan, że będę "legalny", ale jak przywalili z tymi rozporzędzeniami to też popieram.
A więc nadal przemieszczam się na "niewdzialnym" paliwie
Najważniejsze aby bezpieczne było na 200%.
Ostatnio zmieniony wt sty 10, 2012 00:53 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
klaudi69

A czego się spodziewałeś , tym kraju liczą się tylko pieniądze płacone POlitbiura ja na 100% robię na niewidzialne paliwo ! tym bardziej że zbiorniki wysoko ciśnieniowe są do gazów a i powietrze też jest gazem , dlatego do tej pory w POlsce nie ma oznaczeń że w aucie osobowym jest sprężony gaz . tylko jadąc do Chorwacji musiałem przez granicę
spuścić gaz i tlen .
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Popieram! Sam sobie do Swifta założyłem zgodnie ze "sztuką budowlaną" założyłem LPG tak więc jest to bezpieczne. Zresztą bezpieczeństwa metanu nie ma co kwestionować.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”