[Audi A6 CNG] Sam i tanio montuję CNG
[Audi A6 CNG] Sam i tanio montuję CNG
Witam kolegów , choć sam tu jestem nowy ale mam coś do powiedzenia bo z gazami i wysokociśnieniowymi zbiornikami zajmuję od 20 przeszło lat.
Mam audi a6 quattro 2,6l 197km i już PO przegina z cenami jak sami wiecie i dlatego tu jestem bo podjąłem decyzję o instalacji CNG w swoim audi.
Powiem i podzielę z wami co zamierzam ;
1 zakup instrukcji + częściowej instalacji CNG czyli niezbędnych wtrysków i elektroniki sterującej itd.
2 zakup z węży 600at serwisy sprzętu nurkowego są takie same ale 100% tańsze oraz butli dwóch lub trzech 15l używek można 500za szt. do 800zł mam zamiar zawory redukujące ciśnienie z 200-300at wykorzystać nurkowe cena podobna do butli regulacja dowolna wedle
instalacji i co najważniejsza rzecz szybka wymiana bo nie mam zamiaru wozić zbędnych kilogramów .
3 zakup nowej ( new) sprężarki szacuje od 4000 - 8000 zł do tego silnik 5,5kv manometry śrubunki zawory itd cała gotowa sprężarka nie może przekroczyć 10000 zł i to nowa do CNG.
4 sam montuję sam napełniam swoim gazem ziemnym w domu lub biorę zapasową 15l w trasę , w przyszłości zrealizuję bank gazu sprężonego 200-300 at w ilości około 10000l
do szybkiego tankowania .
Mam gdzieś legalizację i atesty za to nie płacę złodziejom nie zgłaszam na przeglądach .
butlę wyjmuję mam wysoko ciśnieniowe złączki a auto bez zbiornika nie jest zagazowane itd.
Pytania i zasadne uwagi mile widziane odpowiem na wszystkie .
Mam audi a6 quattro 2,6l 197km i już PO przegina z cenami jak sami wiecie i dlatego tu jestem bo podjąłem decyzję o instalacji CNG w swoim audi.
Powiem i podzielę z wami co zamierzam ;
1 zakup instrukcji + częściowej instalacji CNG czyli niezbędnych wtrysków i elektroniki sterującej itd.
2 zakup z węży 600at serwisy sprzętu nurkowego są takie same ale 100% tańsze oraz butli dwóch lub trzech 15l używek można 500za szt. do 800zł mam zamiar zawory redukujące ciśnienie z 200-300at wykorzystać nurkowe cena podobna do butli regulacja dowolna wedle
instalacji i co najważniejsza rzecz szybka wymiana bo nie mam zamiaru wozić zbędnych kilogramów .
3 zakup nowej ( new) sprężarki szacuje od 4000 - 8000 zł do tego silnik 5,5kv manometry śrubunki zawory itd cała gotowa sprężarka nie może przekroczyć 10000 zł i to nowa do CNG.
4 sam montuję sam napełniam swoim gazem ziemnym w domu lub biorę zapasową 15l w trasę , w przyszłości zrealizuję bank gazu sprężonego 200-300 at w ilości około 10000l
do szybkiego tankowania .
Mam gdzieś legalizację i atesty za to nie płacę złodziejom nie zgłaszam na przeglądach .
butlę wyjmuję mam wysoko ciśnieniowe złączki a auto bez zbiornika nie jest zagazowane itd.
Pytania i zasadne uwagi mile widziane odpowiem na wszystkie .
-
zarbock
- CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007
No kolego śmiały pomysł ale poza kwestiami technicznymi jak np dopasowanie oprogramowania sterownika do ilości gazu jaką będzie chciał skonsumować silnik w różnych warunkach jest jeszcze wiele kwestii do dogrania. To fakt, że instalacja CNG jest bardzo prosta w budowie ale dopasowanie tych kilku/nastu elementów metodą prób i błędów może pochłonąć sporo kosztów.Używaną instalację można już kupić od 2-2,5k ciekaw jestem o ile taniej dasz radę zmontować swoją Jeżeli jesteś zdeterminowany mogę ci podesłać schemat instalacji CNG w Touranie starszej i nowej wersji to będziesz miał pojęcie co powinno się znaleźć u ciebie żeby auto działało. Osobną sprawą jest kompresor - widziałem taką maszynę do napełniania butli z powietrzem ale nie odważyłbym się podłączyć do niego gazu, no chyba że z daleka. Pozdrawiam.
Kolego zasadnicza część systemu będzie oryginalna poza montażem i butlą oraz przewodami wysokiego ciśnienia i manometrów i reduktora ciśnienia dwu stopniowego jaki wykorzystam .
Co do Kompresorów do ładowania CNG to nurkowy jest Nr.1 w tej dziedzinie a to dla tego -
osusza z H2O do 0,02 % co żaden nie jest wstanie ,
trzy stopnie dają niską temperaturę sprężania układ czysty od tlenków powstałych na pierścieniach .
sprężarki nurkowe służą do mieszanin Tlenowych Nitrox , a wiesz co czysty Tlen potrafi , to gaz ziemny jest pikuś przy czystym Tlenie .
Jak zrealizuję mój pomysł będę dzielił z wami na forum i fotki też zamieszczę .
P.S Jeśli ma ktoś dojście do główki sprężarki od czołgu T72 AK150 .
Co do Kompresorów do ładowania CNG to nurkowy jest Nr.1 w tej dziedzinie a to dla tego -
osusza z H2O do 0,02 % co żaden nie jest wstanie ,
trzy stopnie dają niską temperaturę sprężania układ czysty od tlenków powstałych na pierścieniach .
sprężarki nurkowe służą do mieszanin Tlenowych Nitrox , a wiesz co czysty Tlen potrafi , to gaz ziemny jest pikuś przy czystym Tlenie .
Jak zrealizuję mój pomysł będę dzielił z wami na forum i fotki też zamieszczę .
P.S Jeśli ma ktoś dojście do główki sprężarki od czołgu T72 AK150 .
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Jeszcze w listopadzie miałem plan, że będę "legalny", ale jak przywalili z tymi rozporzędzeniami to też popieram.
A więc nadal przemieszczam się na "niewdzialnym" paliwie
Najważniejsze aby bezpieczne było na 200%.
A więc nadal przemieszczam się na "niewdzialnym" paliwie
Najważniejsze aby bezpieczne było na 200%.
Ostatnio zmieniony wt sty 10, 2012 00:53 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
A czego się spodziewałeś , tym kraju liczą się tylko pieniądze płacone POlitbiura ja na 100% robię na niewidzialne paliwo ! tym bardziej że zbiorniki wysoko ciśnieniowe są do gazów a i powietrze też jest gazem , dlatego do tej pory w POlsce nie ma oznaczeń że w aucie osobowym jest sprężony gaz . tylko jadąc do Chorwacji musiałem przez granicę
spuścić gaz i tlen .
spuścić gaz i tlen .
- supermajku
- CNG car: swift 4x4 mk2 lpg