KLIKNIJ TUTAJ
Przedstawiam kolejną domową sprężarkę do tankowania gazu.
Capacity: 2.0m3/h
Charging pressure: 200bar
Fill rate: Fills 90 litre storage cylinder in 10 hours
Fuel equivalent (petrol): 25 litres (5.2 galls
pozdrawiam
Bartek
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
Koszt samych zbiorników nie jest drogi, jednak musimy liczyć się z pewnymi ograniczeniami. Pompując gaz do magazynu w określonej ilości, nie należy się spodziewać, że tyle samo gazu zostanie później szybko przeładowane do naszego zbiornika a aucie. Funkcjonuje tutaj zasada naczyń połączonych i gaz "rozejdzie się" po równo w magazynie przy kompresorze i naszym aucie. Zastanawiam się, czy np. w przypadku większej ilości gazu w aucie, gaz nie cofnie się częściowo do zbiorników, ale to już inna kwestia. Może poprosimy Gerarda, żeby tutaj rozwiał wątpliwości.adam_k27 pisze:Sporo za drogo. Ładowanie gazu do jakiegoś zbiornika zapewne jest możliwe, i rozwiązałoby problem przy korzystaniu kilku aut z jednej sprężarki. Tylko to na pewno dodatkowy, niemały koszt dodatkowej instalacji. Ciekawi mnie też jaka jest żywotność takiej sprężarki i czy długo by wytrzymała gdyby musiała pracować 24h na dobę.
Witamadministrator pisze:Jednak jak już pisał Bartekk na forum, niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy
Jak tylko będziemy coś więcej wiedzieli to od razu napiszemy.marcys pisze:Witamadministrator pisze:Jednak jak już pisał Bartekk na forum, niebawem mają się pojawić na rynku nowe sprężarki w zdecydowanie bardziej atrakcyjnych cenach. Ukazanie się ich na rynku to kwestia kilku miesięcy
Kiedy bedzie wiadomo dokladnie cos o tych sprezarkach? przymierzam sie do zakupu auta i chcialbym je od razu przerobic na CNG. Poniewaz w moim miescie nie ma zadnej stacji CNG a najblizsza w Tychach zdecydowanie nie po drodze musialbym taknowac we wlasnym garazu ( moglbym wtedy miec gaz GZ 50 za cene 1,68 brutto wraz z oplatą przesylową)
Nie do końca się z Tobą zgodzę.adam_k27 pisze:Słyszałem tez, że gaz w naszych domach ma nieco niższą kaloryczność, co może tez skutkować nieco większym spalaniem. Biorąc to wszystko pod rozwagę, wychodzi na to że na oszczędności na paliwie nie ma za bardzo co liczyć i pieniądze wydane na spręzarkę raczej się nie zwrócą. Główny zysk z posiadania takiej sprężarki to wygoda i oszczędność czasu i paliwa potrzebnego na dojazd do stacji. W mojej ocenie 5000 zł to granica poniżej której dopiero możnaby rozważyć zakup takiej sprężarki.
wystarczy zerknąc do umowy z gazownią. Ja mam podpisana umowe na gaz GZ50 - czyli to samo co tankujecie na stacji.administrator pisze:Na stacjach CNG w Polsce jest oferowany gaz GZ-50 (tzw. H-GAS). Niewykluczone, że w domu mamy gaz mniej kaloryczny - GZ-35 lub GZ-41
cena zalezy od ilosci zuzycia w skali rocznej. w gazowni zabrzanskiej są 4 taryfy, grzejąc dom gazem jestem na przelomie taryf 2 i 3 - tankowanie auto automatycznie przerzuca mnie do 3 ciej taryfy gdzie cena m3 netto spada do 99 gr i oplata przesylowa 39 gr. Plus oplata na prad w drugiej taryfie ponizej 20 gr brutto za kWh. bede jezdzil amerykancem V8 ( bo lubie) po przekalkulowaniu zakupu urzadzenia za 1000$ (bo o takim mowa) zwrot bylby po ok 30000 km co przy mojej stosunkowo umiarkowanej jezdzie daje moze z 1,5 roku (tyle ze i tak nie mam alternatywy bo najblisza stacja to ok 50 km w jedna strone) . I nawet jak dolicze koszty zakupu do zakupu auta to wyjdzie ze za cholere nie kupie 4x4 z podobnym wyposazeniem w dieslu ktory i tak bedzie drozszy w utrzymaniu.administrator pisze:Istnieje możliwość negocjowania z lokalną gazownią umowy na ceny dostarczanego gazu w zależności od ilości poboru z sieci.