konwersja lpg na cng w aucie

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
szajbus0

konwersja lpg na cng w aucie

Post autor: szajbus0 »

Witam

nie znalazłem działu odpowiedniego do mojego pytania więc piszę tutaj może nie usuną :D

sprawa jest następująca szukając po internecie taniego paliwa omijałem CNG bo nie ma stacji .. co prawda w BB jest jedna może udało by się na nią wkręcić ale nie o tym problem ...
sam instaluje LPG w swoich autach ( legalizacja od znajomego) nie jestem mechanikiem z zawodu ani z przypadku :D poprostu lubię w wolnej chwili pogrzebać przy swoich samochodach mam odnośnie tego pytanie.
jako że nie znalazłem jasnej odpowiedzi na pytanie co trzeba wymienić w instalacji LPG aby była zdatna do uzywania jako CNG wiem że butla jest przymusowa i tutaj nie mam niejasności ale co z resztą ?
rurki miedziane zostaja czy wmiana ?
reduktor KME silver zostaje czy wymiana ?
wtryski KME / magic jett zostaja czy wymiana ( te do cng wygladaja tak samo)
elektrozawory ?
komputer zostaje bo jest programowalny lpg/cng

w chwili obecnej posiadam kilka aut na lpg
alfa 147 1.6 120hp
renault velsatis 2.0 T 165hp
lancia thesis 2.0T 185hp
peugeot 607 3.0 v6 210hp
wszytkie są na lpg i chcial bym chociaż jeden na początek przerobić na CNG i zakupić w miarę możliwości łądowarke garażową czy ktoś może podpowiedzieć jak to zacząć ?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam,

uwaga ogólna - odradzamy przerabiania samochodów benzynowych na CNG. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup samochodu fabrycznie zasilanego CNG. Efekty użytkowe, ekonomiczne i ekologiczne są nieporównywalne. Oczywiście, jak zawsze zaznaczam, wydajesz własne pieniądze i ostateczna decyzja należy do Ciebie.

Praktycznie wszystko trzeba wymienić. Zostają ewentualnie komputer i same wtryskiwacze. Czy to się opłaca?
Na początek radzę kupić np. Zafirę CNG w dobrym stanie z początku produkcji (2002-2004). Nie powinna być droga, a do zdobycia doświadczeń będzie w sam raz. Zobaczysz w praktyce czym różni się instalacja fabryczna od garażowej przeróbki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

Re: konwersja lpg na cng w aucie

Post autor: andyCNG »

witam, rozmawiałem kiedyś z panem Mariuszem z Wawy, który też miał zająć się tym tematem LPG/CNG, zresztą zna się świetnie na instalacjach CNG. Może coś doradzi? Polecam. Skontaktuj się z nim, tel. 795-547270 .
pozdro.
Andy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”