sprężarka klimy

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
robertollini
CNG car: zafira 1.6 04

sprężarka klimy

Post autor: robertollini »

Witam Kolegów!!
Mam pytanie dotyczące oznaczeń na sprężarce.
W mojej zafirce padła sprężarka klimatyzacji, poszukuję czegoś na zastępstwo.
Zamontowana jest sprężarka delphi z takim oznaczeniem. SX i z boku numer 4151.
Znalazłem na allegro sprężarka do tego samego silnika , ale już z oznaczeniem np. NX i nr..., W tedy gościu mi mówi , że muszę założyć do swojego samochodu sprężarke z takim samym oznaczeniem.
Czy może mi ktoś potwierdzić taka sytuację, co oznaczają takie litery.

A może , ktoś ma sprawną sprężarkę na zbyciu?? chętnie kupię w dobrej cenie.

Dzięki za każde info.

Robert
Zafira 1.6 CNG 2004
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Witaj,

ostatnio też przerabiałem "temat" sprężarki klimy i też miałem sprężarkę 4151, ale miała oznaczenia literowe SW, nie jak Ty piszesz SX. Sprawdź to, a najlepiej posługiwać się numerem części, np. 24464151.
Ten numer często jest widoczny na zdjęciach sprzedawanych przedmiotów, np na Alledrogo.
Jeśli przyjrzysz się zdjęciom, to nawet dla tego samego silnika, wystawione są sprężarki z różnymi oznaczeniami literowymi. Czasami to różni producenci, inny to np. Sanden, różne ilości wlewanego oleju, być może gabaryty ( sprężarkę przykręcasz do "przejściowego " łoża ), różny układ przyłączy ( węży ).
Nie ma co kombinować, trzeba znaleźć taką samą. Na A... za około 2 stówki dostaniesz.
Najważniejszy jednak później jest montaż, a w zasadzie przygotowanie do niego.
Delphi zalewane jest olejem typu PAG, ta cholera chłonie wilgoć lepiej niż gąbka.
W sprężarce którą kupiłem z przewidywanych 150 ml oleju było jakieś 10.
Starannie wylane, metodą wielokrotnego obracania i obciekania.
Jeżeli chcesz mieć sprawną klimę, taką "dla siebie" na kilka lat, to przy okazji tej roboty, wymień osuszacz układu klimy.
Po uzupełnieniu świeżym olejem, należy sprężarkę jak najszybciej zamontować w samochodzie i wykonać głębokie próżniowanie. Minimum 1 godz pracy pompy próżniowej, pozwoli to usunąć wilgoć z układu ( w tym z oleju).
Napełniasz R134a i cieszysz się miłym chłodkiem. :mrgreen: w gorące dni.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Mam ten sam problem z klimą, podpowiedz gdzie Ty to naprawiałeś?
Jestem z Warszawy i szukam jakiegoś przyzwoitego mechanika od sprężarek.
Rumcajs

Bartekk,

jeśli pytanie o miejsce naprawy skierowane było do mnie to odpowiedź brzmi, naprawiam sam. Mam wiedzę, doświadczenie i dostęp do sprzętu.
Mam ten sam problem z klimą, .....
Sorki, co to znaczy ten sam problem z klimą ???
Jeśli np. chodzi o moją sprężarkę, to ją załatwił poprzedni właściciel Zochy po jej wypadku. Nie naprawił klimy, wilgoć poszła w sprężarkę, zardzewiała, zablokowała tłoki, później ktoś włączył klimę i do kompletu spalił sprzęgło elektromagnetyczne. To był powód dlaczego kompresor był totalnym złomem i musiałem go wymienić. :twisted:
Moja poza uszkodzonym kompresorem miała jeszcze nieszczelność. :evil:

Zazwyczaj klima nie działa z bardziej banalnych powodów. :roll:

Czy ktoś postawił jednoznaczną diagnozę twojej klimie :?:
Czy to na pewno kompresor ?? :shock:

Może zdefiniuj na czym polega twój problem z klima.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

O właśnie, już widzę że ten sam problem mam co ty.

Sprzęgło zajechało sprężarkę.

Wygląda to tak, wiemy że jak jest bardzo ciepło i potrzebna jest nam klimatyzacja to nasza zafira jest bardzo słaba i mułowata, przy ruszaniu bardzo często sprzęgło odłącza sprężarkę od systemu tak aby dać mu trochę siły na rozpędzenie samochodu, w dodatku moim samochodem jeździ osoba która która bardzo delikatnie naciska pedał gazu przy starcie no i stało się, sprężarka się zatarła.

Oczywiście byłem u mechanika, diagnoza jest taka, wymiana sprężarki, podłączali zasilanie do sprężarki na "krótko" i podobno nie rusza.

Szukamy kogoś kto mógłby nam to zrobić w miarę rozsądnej cenie, auto jest wykorzystywane do promocji CNG
Rumcajs

Bartkk-u,

sorki za trochę mentorski ton, ale trzeba rozróżniać przyczyny i skutki.

Żeby sprzęgło zajechało sprężarkę, najpierw musiałoby się rozwalić łożysko sprzęgła; "przekrzywić " kółko pasowe i spalić cewkę sprzęgła.
Wtedy naprawa jest stosunkowo prosta, wymieniasz cewkę, łożysko, nawet gazu nie trzeba ewakuować z klimy. Nowa cewka na Ebay.de z przesyłką do Polski około 45 Euro.
mułowata, przy ruszaniu bardzo często sprzęgło odłącza sprężarkę od systemu ...
Tutaj w pierwszym słowie jest pies pogrzebany.
Zacznę jednak od drugiej części cytatu.
Klima Zafiry jest bardzo prosta, a nie znam nawet w najbardziej skomplikowanych układach, systemu który " odłącza sprężarkę od systemu " z powodu mułowatości.
Mułowatość oznacza, że spora część mocy silnika idzie w klimę. Sprzęgło klimy jest zdolne przenieść określoną moc, powyżej maksymalnego obciążenia, przegrzewa się i pali cewkę oraz bezpiecznik na poz 40 ( 5A drugi od prawej w drugim rzędzie od dołu ).

Do przeciążenia kompresora klimy dochodzi najczęściej z powodu :
1) zbyt małej ilości oleju w kompresorze;
2) przytkania układu gazowego. Rekomendowana jest wymiana osuszacz co 3 lata. :lol: Kto to robi ? :twisted:
Styl jazdy osoby delikatnie operującej gazem, nie ma wpływu na tą awarię, odpuść jej. :oops:

Co do sposobu naprawy:
- jeśli kompresor jest zatarty, można to sprawdzić ręcznie bez uruchamiania samochodu, to nie pozostaje nic innego jak jego wymiana.
- jeśli uszkodzone tylko sprzęgło, to jak pisałem wcześniej, ale jeśli "dla siebie" to + kontrola ilości oleju ( ewentualnie wymiana) + osuszacz, kiedy wymieniałeś?

Używany kompresor, wymaga "uczciwego " podejścia, wymiany oleju, sprawdzenia stanu sprzęgła.
Sorki, ale nie znam nikogo. kogo mógłbym Ci polecić do tej roboty za rozsądne pieniądze.
Rozrzut cen kompresorów na Alledrogo to kilkaset procent. :???:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”