Nowa akcja "Kampania naprawcza w POLSCE"

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

OK

widać że w kontekście kampanii zmiany butli są inne ustalenia

myślałem, że jest analogicznie jak masz pierwotne butle i musisz je rejestrować
===
w instrukcji obsługi jest napisane że - chodzi mi o sens - że kupujący auto CNG musi się dostosowac do unormowań prawnych w swoim kraju. i my to czynimy płacą skandaliczne haracze za inspekcje oczne i próby ciśnieniowe co 10 lat niczym w maszynie parowej z 19 wieku.....
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

tigercng pisze: czy dostałeś dozory na butle? Jeśli tak, to ewentualne opaty, jeśli takowe przyjdą, w co bardzo wątpię, możesz spokojnie wyrzucić do kosza.
Dozory mam. Rzeczona opłata została zapowiedziana przy przyjmowaniu auta, przy odbiorze nic nie musiałem płacić. Więc pewnie masz rację.
Bardziej mnie martwi to, że rano miałem mniej gazu, niż wieczorem. Albo to fanaberia czujnika (od wymiany butli zachowuje się mało wiarygodnie), albo czegoś nie dokręcili.
Wyjdzie w trasie, zobaczymy.
Tak w ogóle to będę musiał podjechać na warsztat, podnieść auto i podokręcać osłony - przynajmniej dwa wkręty nie trzymają. Jakimś cudem cięgło hamulca trafiło nad osłonę (a przecież było pod nią)...
No i ta jedna butla. Z 2005 r., więc już za 3 lata czeka mnie rewizja wewnętrzna. To pomieszanie butli komplikuje użytkowanie: dwóch producentów, dwie różne daty przeglądów. Ale trudno, mam, co mam, grunt, że wreszcie jeżdżę na gazie.
Ostatnio zmieniony pt gru 30, 2011 13:59 przez Bieganek, łącznie zmieniany 2 razy.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Gaz stygnie po zatankowaniu. Następnego dnia będziesz miał ok. 1/4 mniejsze ciśnienie. Na warsztacie bardzo dokładnie sprawdzają połaczenia gazowe, co zresztą opisałem w relacji. Sugestia, że "czegoś nie dokręcili" jest krzywdząca dla nich, jeśli nic takiego nie stwierdziłeś.

Co do butli, to jakich "dwóch producentów" masz na myśli? Z pewnością wszystkie butle masz firmy Faber.
Co do roku produkcji butli, to znany jest mi przypadek, że w ramach tej kampanii wykonywanej w Niemczech zainstalowano butlę z 2002 roku. Czerwoną, nową, a jednak z 2002. Zasada jest następująca, GM gwarantuje brak korozji w stopniu zagrażającym bezpieczeństwu przez co najmniej 20 lat od daty produkcji butli zamontowanych oryginalnie w samochodzie, zgodnie z regulaminem R-110. Inaczej mówiąc nie mogą wymienić butli na starsze, niż były oryginalnie. To zostało dochowane.
Poza tym GM Poland naprawdę nie wpływu na to, że w Polsce TDT ma jakieś plecy w MI i że to MI zapewnia tym bzdurnym rozporządzeniem finansowanie TDT z naszych kieszeni. My jedynie możemy wybrać uczciwych polityków zamiast obecnych.

BTW, linka hamulca ręcznego w Zafirze A przebiega po zewnętrznej stronie osłony butli, czyli od dołu. Tu również Twoja opinia jest krzywdząca dla warsztatu.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 5 razy.
Bieganek

tigercng pisze:Co do butli, to jakich "dwóch producentów" masz na myśli? Z pewnością wszystkie butle masz firmy Faber.
Otóż nie. Wg dokumentów (Opla, naklejek i TDT) butla 32,4 l (przednia) jest f-y MCS, z 2005 r. Pozostałe - Faber, z 2010 r. Konsekwentnie - ta jedna butla ma 5 lat krótszy okres dopuszczenia do użytkowania (2025) i o 5 lat wcześniejszy termin rewizji wewnętrznej (2015). Czyli jednak mnie to obejdzie - bo choć nie planowałem użytkowania tego auta aż do 2020, ale do 2015 pewnie tak.
Z gazem jest ok, dziś wskazanie jak wczoraj, więc nic nie ucieka.
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

Witam.
Wczoraj miałem wymieniane zawory w Kielcach.

Proponuję dzwonić, inaczej jeszcze bym czekał na informację telefoniczną.
Dzień wcześniej, tzn. 28 grudnia dzwoniłem i od razu umówiłem się na 29 grudnia na wymianę.

Pozdrawiam.
Wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Siema. To chyba też będę musiał się znów do nich dobijać :evil:
ps. dziś się udało i na 10 stycz. na 10.00 jestem umówiony do Kielc
na wymianę elektrozaworów !!! Hura :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Pon Sty 02, 2012 17:21 ]
Oczywiście, że dla 10-C-047 trzeba dzwonić i się umówić. Pisałem o tym kilka postów wcześniej: http://cng.auto.pl/forum/nowa-akcja-kam ... 0.htm#6508
Ostatnio zmieniony pn sty 02, 2012 15:33 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
grzehp

Post autor: grzehp »

Witam, 21 grudnia odebrałem auto po wymianie butli w Lublinie, na zakończenie zostałem skasowany w warsztacie za tankowanie plus 199 zł dla TDT (warsztat dokonał opłaty) - bo inżynier z TDT twierdził że opłata musi być wniesiona przed przeglądem. Mam 3 butle MCS oraz 1 Faber. MCS z 2004 i 2005 roku, Faber produkcja 2010. W protokole dla butli z roku 2004 inżynier wpisał datę następnego badania "rewizji wewnętrznej", "próba ciśnieniowa" oraz "próba szczelności" już na rok 2014 - i to mi się bardzo nie podoba - czemu nie 10 lat do przodu.
Poza tym to około 2m gazu wchodzi więcej - i to jest wielki plus. Pozdrawiam wszystkich.

ps. info na forum że jestem po wymianie ukazało się w dniu wprowadzenie auta do warsztatu - prawie online.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Panowie, proponuję zgłoszenie sprawy do interwencji w tygodniku motoryzacyjnym lub programie moto w TV.

Przykład kolegi mkepin i jego interwencja w TVN Turbo pokazuje, że tylko tak da się wpłynąć na chorą sytuację w tym dziwnym kraju.

Proponowane ogólnopolskie media motoryzacyjne:
- AutoŚwiat - chyba najbardziej przyjazny dla CNG tytuł prasowy w Polsce;
- Motor;
- AutoMoto;
- Auto Motor i Sport;
- TVN Turbo.
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

Karol, ale co chcesz teraz zgłaszać?
Kampania została wykonana, a co do opłaty TDT to grzechp nie zgłaszał się o zwrot kasy w Energozamie, więc też nie ma o co.

Interwencja mkepin'a niczego nie zmieniła. Kampania była zorganizowana już wcześniej, bez tej interwencji.
Bieganek

Po długich wojażach wróciłem do domu i zastałem listy z TDT Lublin. W jednym rachunek - wspominane wyżej 200 zł - tytułem: Czynności przygotowawcze związane z przyjęciem urządzenia pod dozór techniczny - 2h x 99,90. Ale jeszcze fajniej w liście drugim: ble, ble, a druczkiem drobniejszym: "Za sprawowanie dozoru technicznego pobierane będą roczne opłaty zgodnie z obowiązującym cennikiem NIEZALEŻNIE od terminów wyznaczonych badań".
Z przywołanego Dz.U. wyczytałem stawkę: 36 zł od butli.
Z powyższego wynika, że pracę inspektora TDT w zakresie kontroli ciśnieniowej opłacił Opel, ale w zakresie wypełnienia papierków i zrobienia ksero instrukcji obsługi butli - mam to zrobić ja. A roczny abonament za teczkę na półce TDT w Lublinie trudno nazwać inaczej, jak kolejny podatek. Pięknie, nie ma co.

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Sro Sty 18, 2012 18:52 ]
Ten rachunek to jakieś nieporozumienie. Wspomniany cennik nie przewiduje żadnych opłat za "czynności wstępne", "czynności końcowe". Podobnie nie przewiduje też opłat np. za "korzystanie z WC".
Roczne opłaty "za sprawowanie dozoru" również nas nie dotyczą. Wspomniane 36 zł dotyczy zbiorników stałych.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Bieganek, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Koledzy, jeśli ktoś z Was będzie cokolwiek (oprócz kosztów tankowania) musiał płacić w Lublinie lub Kielcach, proszę o taką informację do mnie wraz z kopią rachunku lub pisma na podstawie którego dokonaliście opłaty. Zgodnie z ustaleniami z GM Poland kampania jest bezpłatna, włącznie z kosztami dozoru TDT na nowe zbiorniki.
W celu wyjaśnienia tej sprawy muszę dysponować szczegółami, tzn. kto, kiedy, komu i na jakiej podstawie dokonał opłaty wraz z kopią rachunku/faktury.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
BIGMARIO

Witam kolegów.
Dziś właśnie udałem się do Kielc na wymianę elektrozaworów. Powiem ze moja podróż udała się by być dużym optymista w 50% , a to dlatego ze po dokładnych oględzinach moich butli na podnośników pan Zbigniew Lenart s/d napraw gwarancyjnych obwieścił że jak to u nas bywa ma dla mnie dwie wiadomości zło i dobrą . Zła wiadomość to taka że moje autko podlega tej "kampanii wymiany tych zaworów" ale że na moich butlach są założone zawory starego typu :evil: to on nie może zagwarantować że te nowe się uda założyć i będą pasować. Po konsultacji telefonicznej z Centralą GM powiadomił mnie że na obecna chwile zrobi zdjęcia i opis zaistniałej sytuacji na zlecenie GM i ma to z powrotem wysłać by po zapoznaniu , również z "bardzo skorodowanymi Butlami CNG" będzie wnioskował że "pomimo że moje autko nie podlega kampanii R-110 zostało do niej ZAKWALIFIKOWANE i skutkowało wymianą nie tylko zaworów ale również wszystkich Butli CNG No i to jest ta dobra wiadomość :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Teraz może parę słów o tej wycieczce co do pozytywnych rzeczy, sama podróż przebiegła dobrze choć wczesny poranek około 7.00 rano po minięciu Radomia wystąpiła mżawka i padający drobny śnieg z deszczem, moja prędkość to w granicach 70-90 km/h. Dystans z Wa-wy do servisu w Kielcach i stacji CNG, by zatankować na drogę powrotną wyniósł 204 km. Gdy moje autko zostało zatankowane licznik wskazywał 12.45 m3 w kwocie 36.60 zł po 2.94 za m3. To jest mój osobisty rekord bo śr. 100 km mnie kosztowało 17,93 zł a to daje 6.10 m3/100km :mrgreen: Co do drogi powrotnej to że dystans krótszy bo 175 km a że mi się spieszyło do domu to śr. prędkość większa bo 90-120km/h to wyniósł śr 9m3 :!:
Co do news to się dowiedziałem od pana Zbyszka że Karpacka spółka PGNiGe planuje "ZAMKNĄĆ/ZLIKWIDOWAĆ" stacje tankowania gazem CNG dla zewnętrznych odbiorców :!: :!: :!: Gdy moje autko się ładował ja troszkę podziwiałem sprężarkę MJ 05 CNG oraz starałem się potwierdzić tą wiadomość. Rozmawiałem z panami o zaletach MJ 05 którzy zachwalali ją że własną flotą aut którą nią tankuje koszt zakupu tej sprężarki zwrócił się już dwukrotnie :mrgreen: A co do przyszłości ogólnej stacji tankowania gazu to się mówi o gruntownym remoncie ze względu na bardzo częste i kosztowne naprawy przestarzałej sprężarki CNG :!: Sorki chłopaki jeśli pisałem trochę chałotycznie ale starałem się pisać na gorąco swoje przeżycia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam Mario.
Ostatnio zmieniony wt sty 10, 2012 21:08 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
patryk
CNG car: było Volvo V40 T4 będzie Passat 1.4TSI

Post autor: patryk »

Co do rekordu CNG w drodze do ck troche Ci popsuje radość. Z moich obserwacji wynika, że sprężarka jest po prostu słaba i "wbija" mniej więcej 2m3 gazu mniej niz na stacjach np. w sandomierzu czy krakowie
tigercng
Moderator

BIGMARIO pisze:nie podlega kampanii R-110 zostało do niej ZAKWALIFIKOWANE i skutkowało wymianą nie tylko zaworów ale również wszystkich Butli CNG
No to gratuluję! Chodzi oczywiście o kampanię 08-R-010, a nie "R-110" :grin:
Zauważcie koledzy poważną zmianę w podejściu GM do serwisu CNG. Jeszcze rok temu wysłano by Mariusza do "Wiednia", teraz nie dosyć że zajęli się problemem, to jeszcze proponują korzystniejsze dla Klienta rozwiązanie.

Tak naprawdę to dopiero teraz czuję satysfakcję z moich działań. Oprócz kampanii serwisowych zyskujemy coś dużo cenniejszego. Zyskujemy trwałą, mam nadzieję, zmianę w podejściu ASO i GM Poland do naszych samochodów.

Pozdrawiam
PS. Jakie masz teraz butle? Szare, czy czerwone?
BIGMARIO

Witajcie. Tak sorki że przekręciłem nazwę, dzięki za poprawienie Andrzeju. Pan Zbigniew dobrze wspomina wasze kontakty, że ty też na początku chciałeś u nich w Kielcach wymieniać butle w ramach 08-R-010, a nawiązując do rozmowy to on wspomniał o zamknięciu stacji CNG w Kielcach. A co do koloru butli to "szare" no i od spodu wzdłuż , po całości są przerdzewiałe :evil: Pozdrawiam .
MARIO72
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”