Nowa stacja

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
marconi
CNG car: Opel Combo 1,6

Nowa stacja

Post autor: marconi »

Witam wszystkich.
Mam zamiar otworzyć publiczną stację tankowania CNG, miasto 40000 mieszkańców. Ma być to na stacja na dwóch kompresorach firmy Bauer MFS120 5.5 CNG wydajność 32 m3 na 1 h. Warunki przyłączenia do sieci przewidują, iż zostanę podłączony dopiero za rok, lecz nie chcę czekać aż tak długo na możliwość tankowania. Mam w pobliżu nieruchomość na terenie której mogę przejściowo postawić stację, interesuje mnie tylko jaka musi być zachowana odległość od budynków, drogi publicznej, sąsiadów oraz czy działka musi być usługowa lub przemysowa. W tej chwili jest to działka przeznaczona po budownictwo mieszkaniowe. Głównym powodem otwarcia stacji jest fakt , iż w firmie mam kilka samochodów , które będą zasilane cng. Zastanawiam się jeszcze nad tym czy nie lepiej na początek otworzyć stację jako przyzakładową? Sądzę, że w takim przypadku będzie mniej kombinacji, nie trzeba będzie robić projektu budowlanego.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Na mój gust (trochę grzebię w projektowaniu) to najlepiej teraz w twoim wypadku zrobić to w firmie. Samo postawienie sprężarki to nie jest obiekt budowlany (zakład) i możesz tankować - sprężarka nie jest żadnym magazynem/zbiornikiem grożącym wybuchem. Jedynie jest pytanie o gazownię - ale jeszcze nie słyszałem żeby marudzili bo więcej bierzesz.
Budowa stacji publicznej to już inna bajka bo musisz wykonać przyłącze, drogi, budkę itd. Te elementy są istotne dla zagospodarowania terenu dlatego wymagają pozwolenia na budowę (jest jeszcze sprawa ochrony środowiska i ochrony interesów osób trzecich).
marconi
CNG car: Opel Combo 1,6

Post autor: marconi »

Minęło trochę czasu i jednak zdecyduję się na stację przyzakładową z możliwością tankowania dla samochodów z "ulicy". Ciekawi mnie jeszcze sprawa z gazownią, dostanę warunki przyłączenia do sieci, postawię kompresor i czy gazownia musi dokonać odbioru instalacji za licznikiem, będzie to tylko kawałek rurki.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Wydaje mi się, że instalacja za licznikiem nie dotyczy już gazowni i jest w gestii właściciela posesji - tak jest ze wszystkimi mediami - do licznika/zaworu zarządca za właściciel. Wiem tylko, że przed podpisaniem umowy w mieszkaniach wymaga zaświadczenia o szczelności instalacji.
Rozumie, że w firmie robisz przyłącze tylko dla tankowania pojazdów?
Jestem ciekaw czy coś będą mieli do tego - napisz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”