Awaria Zafiry

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Awaria Zafiry

Post autor: bartekk »

Na wyświetlaczu święci się cały czas kontrolka błędu silnika.
Kontrolka się świeci od 3 miesięcy, są chwile kiedy kontrolka gaśnie i wtedy zapominam o całym problemie:) Jednak zdarza się to bardzo rzadko i tylko na chwile gaśnie ta kontrolka (na kilka godzin)
Największy mam problem kiedy ta kontrolka zaczyna migać:
samochód traci moc , nie pracują wszystkie cylindry
samochód się trzęsie przez nierówną prace silnika

W takim przypadku pomaga wyłączenie na chwile samochodu.

Zdarza mi się to w bardzo różnych momentach eksploatowania samochodu, ale zawsze jak przejadę nim około 90-100km, bardzo często używam wtedy tempomat, (tempomat został dołożony do mojego samochodu po zakupie przez serwis) mam wrażenie że problem o którym pisze miał swój początek od momentu kiedy miałem dokładany tempomat oraz wymieniałem rozrząd.

Z ciekawostek dodam że nie zauważyłem tego problemu jeżdżąc na benzynie. Chociaż co można zauważyć jeżdżąc na zbiorniku 14 litrowym
Podejrzewam że może to być jakiś problem z samą instalacją CNG, jest to fabryczna instalacja i niestety w Polsce nie ma ani jednego serwisu ASO który ma chęć naprawiać Ople pracujące na fabrycznej instalacji CNG, oczywiście byłem w ASO, wymienili cewkę i świece zresetowali komputer i oddali samochód, było idealnie, przejechałem 500km, niestety to nie pomogło, podjechałem do serwisu to powiedzieli że mam pojeździć na benzynie na wysokich obrotach najlepiej na 3, to wtedy przepali się nagar zgromadzony w komorze silnika (nagar z czego z CNG?)
'
Zrobiłem tak jak kazali, wypaliłem 4 zbiorniki paliwa, a ten nagar się nie przepalił a samochód nadal ma problemy z mocą. Czy jedynym ratunkiem to wyjazd do niemieckiego serwisu OPLA?
A może ktoś ma jakieś sugestie lub ciekawe pomysły.

Pozdrawiam
Bartekk

Samochód 71tyś km temu miał wymieniane:
kołnierz wtryskiwaczy (część kolektora ssącego).
wtryskiwacze gazowe - 4 szt.
wtryskiwaczy benzynowe - 4 szt.

2000tyś. km temu wymieniłem cewkę oraz świece, oczywiście świece dedykowane do wersji CNG.
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 17:44 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Czy na benzynie jest OK? Bo jesli na benzynie nie ma problemów, to ewidentnie coś z instalacją CNG. Może wtryskiwacze? może układ zapłonowy? może reduktor? Skoro wymienili ci cewkę i świece to możnaby uznac że to nie układ zapłonowy. Byłem dziś w Tarnowie w firmie Expert-Roczniak i pytałem ich o Zafiry CNG i czy dużo mieli z nimi do czynienia, to mi serwisant powiedział, że trochę się takich Zafir już u nich przewinęło i najczęściej był problem z wtryskiwaczami.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

sugestia1

Post autor: kefasps »

Witaj Bartek!

Ja bym na twoim miejscu sprawdził kompresję w silniku. Myślę, że to podstawa. Ja w innym wątku opisywałem moje problemy z Zafirą kupioną z uszkodzonym silnikiem. W sumie miałem remont głowicy, i auto śmiaga jak "burza".

Pozdrawiam

Piotrek z Poznania
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Awaria Zafiry

Kilka dni zajmowania się moją zafirą i już mam kilka ciekawych informacji.

Instalacja CNG jest ok, ostatnio jeździłem tylko na PB i też się pojawił problem z samochodem.

W internecie znalazłem ciekawy temat: Astra G 2002 Z14XE wypadanie zapłonów

Mój problem nie jest jednostkowy, bardzo dużo postów napisali użytkownicy Opli na ten temat, to naprawdę bardzo interesująca lektura.

Na potrzeby diagnostyczne mojego auta kupiłem kabel z programem którym mogę sprawdzać oraz kasować błędy.

U mnie pojawia się błąd P0301 "Cylinder 1 - wykryte wypadanie zapłonów.

Obecnie testuje najprostsze rady które znalazłem na forum.
Przepustnica jest wyczyszczona, świece wymienione, a cewka zapłonowa nowa.

Wymieniam olej oraz do beznzyny dolałem "cudowany" preparat który polecił pracownik z poznańskiego ASO Opla. Przed wymianą oleju pogonie trochę zafire na wysokich obrotach, aby wyczyścić syf który mógł się uzbierać w "silniku". Jeśli to nie pomoże to będę musiał rozebrać go i wyczyścić go mechanicznie.

Czy ktoś Z Was, wie czy filtr paliwa który jest zintegrowany z pompą paliwa w naszej zafirze jest do wymiany? Jeśli tak to jaki jest numer katalogowy tej części? I czy to się wymienia razem z pompą czy sam filtr, przez 70 000 tyś trochę niestety też jeździłem na PB i boję się że filtr trzeba wymienić.

Jak ktoś ma ochotę podjechać ze swoim oplem na kasowanie błędów to zapraszam na Aluzyjną w Warszawie (dla CNG gratis)
Ostatnio zmieniony czw lut 18, 2010 21:56 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
adam_k27

No to dobrze że nie masz problemów z CNG, bo miałbyś problem :smile: . Filtr paliwa zintegrowany z pompą paliwa :shock: Konieczność wymiany całej pompy wraz z filtrem to wydaje mi się lekkim absurdem, przynajmniej z punktu widzenia użytkownika auta, bo z punktu widzenia producenta może mieć sens (kasa). Nie wiem niestety jak to jest rozwiązane w Zafirze.

Skoro znalazłeś przyczynę błędów silnika na forum to dziwi mnie bezradność ASO w przypadku takiej usterki.
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2010 07:46 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
albis
CNG car: zafira 1.6 cng

Post autor: albis »

Witam, jestem nowy na forum, posiadam zafirę z 2003 r. i również mam problem wypadania zapłonu, pytanie do Bartka, czy już zdiagnozował przyczynę? W moim przypadku odpadają świece i DIS. Jak zaczyna mrugać check to przełączenie na benzynę nic nie daje. na zimnym silniku, ale nie zawsze jest strasznie mulasty, check czasami gaśnie, ale po jakimś czasie znowu się zapala. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

albis pisze:, pytanie do Bartka, czy już zdiagnozował przyczynę?
Walczę z tematem.W poniedziałek może coś więcej będę wiedział.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Zafira w serwisie

Zafira w serwisie.
Pomiar ciśnienia sprężania wskazywał na to iż coś jest nie tak na cylindrze nr 1 (błąd 301).
Zaleciłem sprawdzenie szczelności zaworu wydechowego na cylindrze nr 1. Jutro mam dzwonić to dowiem się czegoś więcej.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Bartekk
Jeśli dobrze rozumie to wypadanie zapłonu powoduje niewielka nieszczelność komory spalania spowodowana w pierwszej fazie nieprawidłowym doborem materiałów głowicy i zaworów jeśli rozchodzi się o rozszerzalność termiczną co powoduje osadzanie się nagaru na zaworach i w ostateczności nieszczelności. Większość użytkowników na forum Opla wskazywała (ja też bym się do tego podpiął) do niedogodności w zimie i na początku drogi - w tedy jest różna temp. silnika i słabe spalanie które sprzyja powstawaniu nagaru.
Staram się zrozumieć o co chodzi.....
albis

tomig
Twoja teoria jest chyba słuszna, dodam, że na gorącym silniku problemy znikają, na forum opla sugerują wymianę czujnika temperatury tego na komputer. Mój problem też powstał po wymianie rozrządu i oleju. Ja osobiście wymienię jeszcze olej na 5w40 obecnie mam 10w40. Być może gęsty olej powoduje problemy z zaworami.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Awaria Zafiry

Temat nagaru nie jest chyba dobrym tropem, bo o jakim nagarze mówimy w przypadku samochodów zasilanych metanem, możemy mówić o minimalnym nagarze, w postach można przeczytać różne wątki np że pogoda, kurczenie metalu itp.
Dzwoniłem dziś do warsztatu, głowica zdjęta, coś znaleźli i jutro mam dzwonić czy mogę odebrać samochód. (Niestety nie usłyszałem dokładnie co tam znaleźli). Postaram się dokładnie opisać jutro jak wygląda sprawa. Ale wygląda na to że u mnie wypadanie zaworów związane jest z uszkodzeniem mechanicznym.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Zafira naprawiona:)

Dziś odebrałem samochód od mechanika, muszę przyznać że nigdy nie spodziewałem się że tak fajnie się jeździ tym samochodem kiedy jego silnik jest w 100% sprawny.

Po zdjęciu głowicy okazało się że:

(dane przepisze z faktury)

- zostały wymienione :uszczelka pokrywy zaworów, uszczelka głowicy, zawory wydechu x 2
- wykonane usługi to: Demontaż i montaż głowicy, wymiana gniazd zaworów, wymiana prowadnicy, planowanie głowicy.

Cokolwiek to wszystko znaczy dostałem FV 22% za którą zapłaciłem 1390 brutto.

Jutro podjadę do mojego warsztatu jeszcze raz i dopytam się mechanika jak wyglądała sprawa z nagarem czy był czy go nie było. Dziś od szefa dowiedziałem się że prowadnice oraz gniazda zaworów były wypalone i dlatego był problem z moim samochodem i tak jakimś cudem udało mi się nim przejechać tyle km.
Ostatnio zmieniony czw lut 18, 2010 22:33 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
albis

Dzięki Bartek za wyczerpujące informacje
Wszystko wskazuje na to, ze w mojej Zafirze będę musiał wykonać to samo, tym bardziej że komputer pokazuje zawsze ten sam cylinder. Z innych for internetowych wynika, ze podobny problem mają właściciele aut z silnikami Z16xe (taki sam jak nasz tylko benzynowy).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Nagar i CNG

Podjechałem do mechanika który rozkręcał mój silnik i porozmawiałem z nim na temat "nagaru".
Niestety drodzy użytkownicy w naszych silnikach też jest nagar, doprawdy nie ma go tak dużo jak w tradycyjnym paliwie ale jest. Mechanik pokazał mi część którą wyjął z silnika i faktycznie było to zabrudzone.

Dla zainteresowanych osób podaje namiar na mechanika który zajmował się remontem mojego silnika. Na miejscu można wymienić rozrząd wszystkie płyny a nawet zrobić planowanie głowicy:

MECHANIKA POJAZDOWA
Józefów k/Legionowa ul.Objazdowa 11

tel: 022 7729696 GSM:602712295

Według mnie bardzo szybko uporali się z moim remontem tylko 2 dni. Bez wcześniejszego umawiania się na wolny termin.

Ja swój samochód robię u nich już 2 lata i polecam. Ceny mają naprawdę dobre i sprzęt do wszystkiego, klima, komp, geometria i 6 stanowisk.

Ale uwaga! Nie ma umawiania na konkretne godziny! Są dwa rozwiązania.
Zakład otwierają o 8:00 o tej godzinie jest już przed zakładem kolejka, wiec należy przyjechać wcześniej aby nie czekać zbyt długo. Można przywieść swoje części lub oni mają podpisaną umowę z hurtownią gdzie kupują część z rabatem, jeśli ktoś z Was lubi patrzeć jak mechanik "dłubie" w Waszym aucie też nie ma problemu, można stać i trochę przeszkadzać. Drugie rozwiązanie to można zadzwonić i umówić się na zostawienie samochodu a przyjechać po niego jak już będzie naprawiony.
adam_k27

Wypalone gniazda zaworów? Coś mi to wygląda na robotę speców, od "naprawy" sprowadzanych aut :evil: . Słyszałem że ulubioną metodą "naprawy" klekocacych zaworów jest dokręcenie ich na maksa - bo nikomu nie chce się bawić w regulację, skoro auto idzie na sprzedaż. Zawory wtedy nie klekocą bo się nie domykają, a to że po jakimś czasie wypala się gniazdo zaworów - to już problem kupującego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”