Stacja CNG - Piła (niedostępna publicznie)

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Radek

Stacja CNG - Piła (niedostępna publicznie)

Post autor: Radek »

Witam,dziś się dowiedziałem, że ponoć w Pile na terenie gazowni , powstała nowa stacja CNG gdzie obecnie trwa jej rozruch. Nie mam czasu tego zweryfikować ale może to prawda? Takie info usłyszałem na stacji w Poznaniu .Pozdrawiam - może to prawda ?
Zafira 2004 CNG- POZNAŃ tel.694424710
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Dzięki Radek za informacje.

Nie została jeszcze podjęta decyzja o tym, czy stacja w Pile będzie publicznie dostępna. Bliższe informacje będę miał w przyszłym tygodniu.
Stacja znajduje się na terenie gazowni w Pile, Aleja Poznańska 20. Oczywiście nie zaszkodzi, jak koledzy z Poznania i okolic ponękają trochę telefonicznie lub osobiście tę gazownię - tel. 0-67 212 46 42.
Jak sami nie będziemy zabiegać o dostęp do stacji, to nikt z PGNiGu nam go nie da.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw paź 16, 2008 20:58 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

tigercng pisze:Dzięki Radek za informacje.

Nie została jeszcze podjęta decyzja o tym, czy stacja w Pile będzie publicznie dostępna. Bliższe informacje będę miał w przyszłym tygodniu.
Adres stacji to Piła, Aleja Poznańska 20. Oczywiście nie zaszkodzi, jak koledzy z Poznania i okolic ponękają trochę telefonicznie lub osobiście gazownię w Pile - tel. 0-67 212 46 42.
Jak sami nie będziemy zabiegać o dostęp do stacji, to nikt z PGNiGu nam go nie da.

Pozdrawiam
To w imieniu CNG FORUM moge wyasygnować odpowiedniego maila do gazowni wielkopolskiej :) Zobaczymy, co mi odpiszą :)
Karol Wieczorek
czaman

Post autor: czaman »

Witajcie
Pochodzę z Piły. Bywam tam często (1-2 razy w miesiącu) - święta, imieniny dzieci do dziadków, wódka :oops: u brata lub znajomych. Wczesną wiosną bez przekonania dla zasady wykonałem telefon do pilskiej gazowni.
Pani poinformowała mnie że - uwaga - JESZCZE :roll: nic nie wiadomo. Szczerze mówiąc zapomniałem już o tym dawno. Lecz widzę że jest coś na rzeczy :idea: . Popytam, sprawdzę swoimi kanałami, zdam relację.
:P :P :P
ZAFIRA 2002
Radek

Stacja w Pile byłaby krokiem milowym na tym obszarze. :D dodam że północno zachodnia część naszego kraju to teren całkowicie pozbawiony swobodnego dostępu do gazu CNG!...Proponuję pospolite ruszenie w kwesti otwarcia tej stacji.Piła -to przecież też szlak turystyczny nad morze, dla naszych południowych użytkowników.
Pozdrawiam Radek
tigercng
Moderator

Udało mi się skontaktować z kompetentną w tym wzgledzie osobą, kierownikiem MB z Piły.
Dysponuję tel. komórkowym do p. kierownika, on zresztą do mnie też.
Poinformował mnie, że stacja będzie czynna wyłącznie na wewnętrzne potrzeby gazowni w Pile (pogotowie gaz. i sam. służbowe) i nie będzie sprzedawała CNG na zewnątrz.

Problem leży podobno w konieczności prowadznia buchalterii (faktury lub kasa fis.) i taka jest podobno decyzja dyrekcji PGNiGu w Poznaniu.
Trudno mi się z tym zgodzić, bo w kilkunastu innych stacjach CNG przy gazowniach, z powodzeniem radzą sobie z tym problemem.

Potwierdza się niestety to, co pisałem w innym wątku przy okazji stacji CNG w Poznaniu. Rejon wielkopolski jest jednym z najmniej operatywnych w kraju. Nieudolność i ignorancja w temacie budowy rynku CNG jest aż nadto tutaj widoczna.

Próbujcie jeszcze interweniować w dyrekcji w Poznaniu, ale przy takiej ich "postawie" ja coś słabo widzę szanse na zmiany...
Ostatnio zmieniony pt paź 24, 2008 16:10 przez tigercng, łącznie zmieniany 5 razy.
administrator
Administrator

Wniosek z tego jest taki, że trzeba pokazać PGNiGe i Gazowni Wielkopolskiej, że jest zainteresowanie kupowaniem CNG. Może warto ruszyć też wątek w centrali?
Karol Wieczorek
hipekus

CNG w Pile

Post autor: hipekus »

Ja też próbowałem się czegoś dowiedzieć. Za dużo osób "nic nie wiedziało". Można się było tego spodziewać.

Chociaż jeżeli jest to tylko (albo aż) kwestia papierkowa, to może nie należy tracić nadziei.

Jeszcze trochę a Wielkopolska stanie się terenem gdzie będzie całkiem spora ilość stacji CNG, z których nie będzie można korzystać. Weźmy Poznań:
-Volkswagen (wschodnia część Poznania)
- Sady k Poznania - Man (zachodnia część Poznania)
- Głogowska (południowa część Poznania)na której czasami można zatankować tylko dzięki uprzejmości (tu wielkie dzięki) panów którzy tą stację obsługują

To pokazuje jak zły klimat jest w Polsce dla rozwoju CNG.
Opel Combo 1.6 CNG
tigercng
Moderator

Re: CNG w Pile

hipekus pisze:Za dużo osób "nic nie wiedziało". (...)
To pokazuje jak zły klimat jest w Polsce dla rozwoju CNG.
Eee tam, guzik prawda, że "nic nie wiedziało". Po prostu nie chcieli się Tobie tłumaczyć. Twoim następnym pytaniem było by: "A dlaczego stacja nie jest publicznie dostępna?"
I co wtedy? Musieli by się jąkać do słuchawki, głupio tłumaczyć, a może nawet podać nazwisko przełożonego, który taką decyzję podjął.
Najłatwiej jest zbyć klienta niewyszukanym tekstem: "Nie wiem, nie słyszałem, nie wiem kto wie, a ja tu tylko sprzątam."

Można sądzić, że gazownie są właśnie od sprzedaży gazu ziemnego, także CNG.
Ale tutaj sytuacja przypomina trochę kiepską piekarnię. Owszem, klienci mogą kupić chleb, ale już bułki wypieka się tylko dla piekarza i jego rodziny.

Zły klimat o którym wspominasz nie bierze się znikąd i nie odnosi się do całego PGNiGu. Bierze się z działań i zaniechań konkretnych ludzi w konkretnych gazowniach.
Żeby w poszukiwaniu pozytywnych przykładów nie sięgać daleko, to porównaj najbliższą Poznaniowi i Pile gazownię w Bydgoszczy. Trzy stacje blisko siebie, czwarta w budowie, teren pokryty będzie tak, że co 60 km znajdziemy stację. Dlaczego? Bo są tam właściwi, wykształceni i kompetentni ludzie na właściwych stanowiskach. Są świadomi, że teraz budują rynek, który będzie ich przyszłością. Robią wszystko dla rozwoju CNG, na co tylko pozwalają ich skromne finanse. I efekty są wtedy widoczne...

...a Poznań i Piła - sami możecie teraz porównać. Po co robić coś, jak można nie robić nic...
Tam jest tak, jak w tym powiedzeniu: "Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze. Będziesz miał dwa dni wolnego."

Zupełnie inna historia to nadzór ze strony centrali PGNiGu. Zapewne jakby w Warszawie ktoś był tym zainteresowany, toby zażądał raportu porównawczego: gazownia vs. ilość stacji CNG, zaczął wyciągać wnioski i rozliczać z postępów w budowie rynku. Widocznie jednak nikogo takiego tutaj nie ma...
czaman

Post autor: czaman »

Byłem popytałem i wiem.
W Pile mają sprężarkę.
I tyle.
Mają sprężarkę, nie mają zbiorników do przechowywania sprężonego gazu. Tankują bezpośrednio do zbiorników w samochodzie. Tankowanie zajmuje im ok 8h/auto. w związku z tym tankują tylko swoje pojazdy. Czy będą zmiany - pewnie nie. I tak zdaje się padł ( i leży ) kolejny punkt na mapie stacji CNG w Polsce.
ZAFIRA 2002
administrator
Administrator

czaman pisze:Byłem popytałem i wiem.
W Pile mają sprężarkę.
I tyle.
Mają sprężarkę, nie mają zbiorników do przechowywania sprężonego gazu. Tankują bezpośrednio do zbiorników w samochodzie. Tankowanie zajmuje im ok 8h/auto. w związku z tym tankują tylko swoje pojazdy. Czy będą zmiany - pewnie nie. I tak zdaje się padł ( i leży ) kolejny punkt na mapie stacji CNG w Polsce.
Podzielamy tą nadzieje i czekamy na dalsze szczegóły :)
Karol Wieczorek
Radek

To wygląda na to, że kupili sobie przydomową stację do sprężania gazu. :( i nie są chętni do postępu, tylko do zaspokojenia własych potrzeb.Jeśli gazownia ma takie pomysły to kto jest tam na szczycie?i kto podkłada kłody? Może ktoś blokuje rynek CNG - bo koncerny paliwowe płacą extra kasę?
tigercng
Moderator

Radek,
podejrzewałbym raczej zwykłe lenistwo i niekompetencję, niż jakieś spiskowe teorie. To zbyt niski poziom, aby działał mechanizm lobbingowy.

A tak wogóle zastanawia mnie ta bardzo mała wydajność tej sprężarki. Jest zbyt mała jak na Fuelmaker serii FMQ, więc może to być Phill lub któryś z wycofanych GAS-200.
Może czaman coś więcej napisze...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”