Jakie wtryskiwacze do Zafiry B
-
koldek
- CNG car: Opel Zafira B CNG
Niestety nie udało mi się zakupić wtryskiwacza - po prostu zakończył aukcję przed czasem. Jak napisałem do niego to tylko odpisał bardzo łamaną angielszczyzną, że już są niedostępne.
Będę szukał z innych źródeł. Gdzieś jakoś przez przypadek w jakimś sklepie internetowym znalazłem za 110 Eur za szt. ale też niedostępne.
Myślę że gdzieś znajdę taniej niż ASO - aż tak mi się bardzo nie śpieszy bo wtrysk się tylko przycina czasami.
Jak będę coś wiedział dalej o cenach / zamiennikach to będę dawał znać.
Będę szukał z innych źródeł. Gdzieś jakoś przez przypadek w jakimś sklepie internetowym znalazłem za 110 Eur za szt. ale też niedostępne.
Myślę że gdzieś znajdę taniej niż ASO - aż tak mi się bardzo nie śpieszy bo wtrysk się tylko przycina czasami.
Jak będę coś wiedział dalej o cenach / zamiennikach to będę dawał znać.
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Re: Jakie wtryskiwacze do Zafiry B
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry CNG od miesiąca,
ale dwa dni temu przestał pracować wtryskiwacz, z tego co się zorientowałem to koszt zakupu to około 2200 zł sztuka! numer wtryskiwacza OPEL : 5850165 GM:93190056, z numeru VIN podał mi numer części. Poza salonem nie mogę go nigdzie namierzyc, oprócz jednej aukcji na e-bay ale sprzedający nie odpisuje na maila a kontaktu tel. nie ma
Orientuje się może ktoś czy można za adaptować zupełnie inny komplet tańszy?? Dowiedziałem się że były trzy rodzaje montowane a w moim egzemplarzu jest ten najdroższy , bo jak ma zadziałać prawo serii to niezły wydatek.
Z góry dziękuje za jakieś info
Jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry CNG od miesiąca,
ale dwa dni temu przestał pracować wtryskiwacz, z tego co się zorientowałem to koszt zakupu to około 2200 zł sztuka! numer wtryskiwacza OPEL : 5850165 GM:93190056, z numeru VIN podał mi numer części. Poza salonem nie mogę go nigdzie namierzyc, oprócz jednej aukcji na e-bay ale sprzedający nie odpisuje na maila a kontaktu tel. nie ma
Orientuje się może ktoś czy można za adaptować zupełnie inny komplet tańszy?? Dowiedziałem się że były trzy rodzaje montowane a w moim egzemplarzu jest ten najdroższy , bo jak ma zadziałać prawo serii to niezły wydatek.
Z góry dziękuje za jakieś info
-
MateuszC
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
Musisz się upewnić co do tej ceny. Pojedyncze sztuki kosztuję zwykle około 500 zł. Może te 2200 zł to cena za komplet. Ponadto jak ja pytałem w ASO o wtryskiwacz do swojej zafiry (2004 rok) to mi na początku podawali cenę 1400 zł. W tym swoim systemie klikali na rysunek wtryskiwacza i tak im podawało. Drążyłem jednak temat bo upierałem sie, że wtryskiwacze kosztują około 500 zł. W końcu pan znalazł w tym samym panelu jakąś część kosztującą 585 zł i występującą pod nazwą ZAWÓR. Spisałem więc numer i zadzwoniłem do AutoRingu do Tarnowa z pytaniem o wtryskiwacz. Tam pan bez problemu znalazł go podał mi numer i okazało się, że to ten sam...
Co do zamienników to są dostępne na allegro BOSCHA - jednak na forum nikt nie wypowiedział się, żeby je zastosował i na nich jeździł. Słyszałem tylko dwa przypadki, że zostały podobno zastosowane, auto chodziło OK ale po 2 dniach bez żadnych powodów zostały wymienione na nowe oryginalne. W drugim przypadku zostały zastosowane do Fiata Doblo i auto zrobiło na nich 30tys. km bez problemów i jeździ dalej.
pozdrawiam
Co do zamienników to są dostępne na allegro BOSCHA - jednak na forum nikt nie wypowiedział się, żeby je zastosował i na nich jeździł. Słyszałem tylko dwa przypadki, że zostały podobno zastosowane, auto chodziło OK ale po 2 dniach bez żadnych powodów zostały wymienione na nowe oryginalne. W drugim przypadku zostały zastosowane do Fiata Doblo i auto zrobiło na nich 30tys. km bez problemów i jeździ dalej.
pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Części do CNG nie są częściami zamawianymi "na codzień", w dodatku są głęboko schowane w katalogu, a tłumaczenie z niemieckiego na polski bardzo koślawe.
Części najlepiej zamawiać w tych ASO, które już z CNG miały do czynienia (Auto-Łomianki, Energozam Lublin, Polmot Kielce, AutoRing Tarnów, Miniewski Warszawa). Poza tym, jak zauważył MateuszC, niektóre części są tam dostępne od ręki.
Części najlepiej zamawiać w tych ASO, które już z CNG miały do czynienia (Auto-Łomianki, Energozam Lublin, Polmot Kielce, AutoRing Tarnów, Miniewski Warszawa). Poza tym, jak zauważył MateuszC, niektóre części są tam dostępne od ręki.
Koledzy mi po nr VIN znalazło troszke inny nr wtrysku(nr 11 nowy wtrysk i 13 stary):
podrzucam link do strony z numerkami i obrazkami:
Myślę że stronka się przyda.
Pozdro od Zafira Klub i Fan Klub Zafira
http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/4 ... 2202,2229/
podrzucam link do strony z numerkami i obrazkami:
Myślę że stronka się przyda.
Pozdro od Zafira Klub i Fan Klub Zafira
http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/4 ... 2202,2229/
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Witam.
Dzwoniąc i pisząc do tych ASO co koledzy podali dowiedziałem sie różne ceny za komplety ,w jednym powiedział pan że jedną sztuke wtrysu może mi sprowadzić.Ogólnie mówiąc wtryski wstępuja w z kolektorem i z wtryskami od bezyny. za okolo 2000zł 7 dni oczekiwania.
A ja odstawiłem samochód do Auto Gaz Holandia czekałem na wizyte 7 dni, Węgrzce koło krakowa. i okazało się że to żadne wtrysk. po 4 godzinach odpowiedziali że napeno to nie wtryski.W puźniejszym telefonie pan powidział że potrzeba wymienić sonde Lambda bo wiesza się. a przypominam nie mialem zapłonu na pierwszym cylindrze w pracy na gazie tylko.
Na drugi dzięń zamontowali sonde i okazalo sie że trzebalo salibrować wtryski i auto działa
Po wszytkich ustawienia zapłaciłem 536zł w tym sonda chyba 380 orginał opel.
Dzwoniąc i pisząc do tych ASO co koledzy podali dowiedziałem sie różne ceny za komplety ,w jednym powiedział pan że jedną sztuke wtrysu może mi sprowadzić.Ogólnie mówiąc wtryski wstępuja w z kolektorem i z wtryskami od bezyny. za okolo 2000zł 7 dni oczekiwania.
A ja odstawiłem samochód do Auto Gaz Holandia czekałem na wizyte 7 dni, Węgrzce koło krakowa. i okazało się że to żadne wtrysk. po 4 godzinach odpowiedziali że napeno to nie wtryski.W puźniejszym telefonie pan powidział że potrzeba wymienić sonde Lambda bo wiesza się. a przypominam nie mialem zapłonu na pierwszym cylindrze w pracy na gazie tylko.
Na drugi dzięń zamontowali sonde i okazalo sie że trzebalo salibrować wtryski i auto działa
Po wszytkich ustawienia zapłaciłem 536zł w tym sonda chyba 380 orginał opel.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
@koldek, nie żartuj, sam sobie zamontujesz. Na forum zamieściłem opis: http://cng.auto.pl/forum/kontrolka-abga ... html#p8665
... chyba że słabo u Ciebie z narzędziami. Wtedy jedź do Łomianek (Auto-Żoliborz).
... chyba że słabo u Ciebie z narzędziami. Wtedy jedź do Łomianek (Auto-Żoliborz).
-
koldek
No właśnie z narzędziami u mnie krucho, a zdolności manualnych starcza mi na wymianę klocków czy świec
W Łomiankach zaproponowali mi wymianę wtryskiwacza za 580 zł(za samą robociznę) czyli troszeczkę ZA DUŻO. Widziałem że polecany jest AUTO GAZ z Radomia i nie wiem czy tam się nie przejadę.
W Łomiankach zaproponowali mi wymianę wtryskiwacza za 580 zł(za samą robociznę) czyli troszeczkę ZA DUŻO. Widziałem że polecany jest AUTO GAZ z Radomia i nie wiem czy tam się nie przejadę.
-
koldek
Muszkieterów omijam z daleka. Nie będę opisywał co się stało (może to odosobniony przypadek, może pierwsza Zafira B w ich rękach, może pośpiech) bo może to tylko przypadek.
-
MateuszC
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
Ja za wymianę dałem 150 zł i to mechanikowi, który nie miał do czynienia z samochodami na CNG, miał za to doświadczenie w naprawianiu zwykłych zafir, więc można ogólnie rozejrzeć się za dobrym mechanikiem, który nie przestraszy się CNG.
-
koldek
Mam znajomego mechanika na Chłodnej, który naprawiał kilka Zafir w CNG i troszkę się zna dopiero dziś sobie o nim przypomniałem ). Jako że nie jest to bardzo skomplikowana operacja to chyba do niego podjadę.