Silnik 2,0 EcoFuel

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
romanm
CNG car: VW Caddy 2,0 ecofuel

Silnik 2,0 EcoFuel

Post autor: romanm »

Witam uczestników forum :D
Jestem po raz pierwszy na forum. Od listopada użytkuję VW Caddy 2,0 EcoFuel. Rocznik 2009, jestem bardzo zadowolony z ekonomicznej jazdy na gazie. Samochód odkupiłem od Krotoski Cichy - chyba ktoś nie dokończył leasingu; przebieg 60 tysięcy km. Do tej pory wszystko było w porządku, ale ostatnio stwierdziłem, że silnik, zwłaszcza jak zimny, pracuje głośniej, a na dodatek wtedy pojawiają od strony cylindrów metaliczne stuki, które potem zanikają. Temperatura także się podniosła(o 1 działkę) i teraz pokazuje dokładnie 90 stopni. Czy to powód do niepokoju? Czy przyczyny szukać po stronie benzynowej czy gazowej? A może ktoś z Was się z tym już spotkał? :?: Będę wdzięczny za ew. sugestie.
Serdecznie Pozdrawiam
Roman
yes7j7
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Re: Silnik 2,0 EcoFuel

Post autor: zarbock »

Musiałbyś kolego uściślić właśnie czy chodzi o pracę na benzynie czy na gazie a jeśli na gazie to jakiego rodzaju regulator ciśnienia jest zamontowany w twoim autku Teleflex czy Ventrex. Moim zdaniem jeśli silnik odpala bezproblemowo,przełącza się prawidłowo na gaz, pracuje równo, ma normalne osiągi i spalanie to nie ma powodów do niepokoju ale jeśli będziesz chciał podam ci na PW namiary na eksperta w tych samochodach też z Poznania.Pozdrawiam.
piotr_poznan1
CNG car: Touran 2,0 '07

Post autor: piotr_poznan1 »

Cześć Romann
Mam tourana z 2007 z takim samym silnikiem, przebieg już 237.000
Potwierdzam poranne stuki, trwają może 2-3 sekundy
Garaż mam ogrzewany, więc zapewne od razu odpala na gazie
Kiedy auto stoi na zewnątrz i odpalam na benzynie, nie słyszę tego dźwięku.

Skorzystałeś z poleconego mechanika, jakie wrażenia ? została jeszcze kasa na paliwo ?

pozdrawiam
Piotr
Poznań
Piotr
796 067 909
romanm
CNG car: VW Caddy 2,0 ecofuel

Post autor: romanm »

Witam,
Serdecznie pozdrawiam uczestników forum, w sprawie tych stuków, u mnie na benzynie, jak silnik jest zimny (na tablicy rozdzielczej mam informację, czy silnik pracuje, na benzynie, czy na gazie). Otóż te stuki mogą :?: pochodzić z luzu na popychaczu hydraulicznym lub z wtrysków gazu. Niemniej zastosowałem inne rozwiązanie - z podpowiedzi - wlałem dawkę ceramizera (na własną odpowiedzialność) i co ciekawe, już po przejechaniu 100 km, na następny dzień, "silnik już nie stukał".
Jest to pewien eksperyment - niemniej zainteresowanych odsyłam do strony: http://www.ceramizer.pl/
Będę testował to u siebie.
Dziękuję za porady i służę pomocą ( w zakresie, jakim mogę)

Pozdrawiam
Roman
531 569 410 :)
yes7j7
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

Post autor: andyCNG »

witam,
mam tourana 2.0 cng z 2006 - tak, też potwierdzam, silnik jak zimny jeśli pracuje na gazie głosniej chodzi. Lekko kojarzy mi się z dieselem. Na benzynie ma inny dźwięk, cichszy. Nie sprawdzałem nigdy luzów, może to jakieś rozwiązanie. Lub ten dodatek może też pomógłby?
teraz czeka mnie kolejna HOMO-LOGACJA po 3 latach użytkowania.(
Kolejne koszty..
Pozdrawiam
Andy
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”