Witam,
właśnie zepsuł mi się elektrozawór na głównym // dużym zbiorniku do gazu ziemnego który znajduje się pod podłogą bagażnika w moim S80 2002. Dodam że instalacja jest w pełni oryginalna. Czy ktoś może pomóc mi gdzie można taki zawór dokupić (oczywiście oprócz serwisu Volvo), może być również używany, byle był sprawny.
Pozdrawiam
Piotr
Zawór zbiornika CNG // Zbiornik CNG Volvo S80
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Ale co konkretnie jest uszkodzone w tym elektrozaworze? Jeśli to, co zwykle, czyli cewka, to powinien dopasować każdy porządny "gaziarz" w okolicy.
Zawory czasem się zanieczyszczają. Trzeba rozebrać, przeczyścić i przemyć. Tu potrzebna jest wiedza i narzędzia, aby to zrobić bezpiecznie.
Wymiany całego zaworu (korpusu) raczej się nie robi, chyba jest np. pęknięty. Wymienia się poszczególne elementy.
Ewentualnie całego używanego zaworu szukałbym w firmie Perfekt w Poznaniu.
Zawory czasem się zanieczyszczają. Trzeba rozebrać, przeczyścić i przemyć. Tu potrzebna jest wiedza i narzędzia, aby to zrobić bezpiecznie.
Wymiany całego zaworu (korpusu) raczej się nie robi, chyba jest np. pęknięty. Wymienia się poszczególne elementy.
Ewentualnie całego używanego zaworu szukałbym w firmie Perfekt w Poznaniu.
Dzięki za odpowiedź,
na to wychodzi że mam standardową usterkę czyli cewkę. Moja ma rezystancję 250 Ohmów, natomiast u mojego znajomego w takim samym aucie tylko 17 Ohm.
Na obecną chwilę mam pełne zbiorniki jak się pozbyć w bezpieczny sposób zawartości z nich, poza tym trochę technicznej wiedzy mam czyli przy odrobinie pomocy powinienem sobie z tym tematem poradzić. Czy kolega wie gdzie można by było zaopatrzyć się w samą cewkę (u mnie w centralnej Polsce jest niestety zadupie i o CNG nasi gazownicy to słyszą tylko raczej z telewizji
)
Pozdrawiam
Piotr
na to wychodzi że mam standardową usterkę czyli cewkę. Moja ma rezystancję 250 Ohmów, natomiast u mojego znajomego w takim samym aucie tylko 17 Ohm.
Na obecną chwilę mam pełne zbiorniki jak się pozbyć w bezpieczny sposób zawartości z nich, poza tym trochę technicznej wiedzy mam czyli przy odrobinie pomocy powinienem sobie z tym tematem poradzić. Czy kolega wie gdzie można by było zaopatrzyć się w samą cewkę (u mnie w centralnej Polsce jest niestety zadupie i o CNG nasi gazownicy to słyszą tylko raczej z telewizji
Pozdrawiam
Piotr
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
No to masz zwaloną cewkę.
Ewentualnie spróbuj zamówić cewkę w ASO Volvo gdzieś bliżej Ciebie i sam wymień.
Gazu nie spuszczaj. Cewkę wymienia się bez spuszczania gazu.
Czy możesz zrobić zdjęcia tej cewce i całemu zaworowi, oraz wrzucić na forum? Może ta cewka to typowy element występujący także w LPG.
Ewentualnie spróbuj zamówić cewkę w ASO Volvo gdzieś bliżej Ciebie i sam wymień.
Gazu nie spuszczaj. Cewkę wymienia się bez spuszczania gazu.
Czy możesz zrobić zdjęcia tej cewce i całemu zaworowi, oraz wrzucić na forum? Może ta cewka to typowy element występujący także w LPG.