VW PASSAT EcoFuel 1.4 TSI CNG

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Jedyną podstawą do porównania cen mogą być ogłoszenia z mobile.de, a tam widać że tyle kosztują takie samochody:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... &fuels=CNG

Jestem ciekaw, gdzie ten samochód jeździł. Bo jeśli były to w 90% niemieckie czy austriackie autostrady to jest o wiele mniej zużyty niż auto służące np. jako taxi.

Warto zaznaczyć, że taki samochód w wersji podstawowej kosztował jako nowy 30.000 euro.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

moim zdaniem:
VW bardzo popularne pojazdy w pl cechują się dużą wartością przy odsprzedaży używanego. za 3 letnie auto poniżej 50% wartości warto dać bo go nawet za rok sprzedaż za tryle samo a jest popyt na dany model. ponadto egzemplarz posiada dodatkową wartość dodaną= tania eksploatacja ze względu na CNG. jeżeli koszt utrzymania w jednym roku przekroczy 10% wartości( bez paliwa) to już za dużo. Jeżeli miałbym kasę to bym wziął! bo: 1. możliwy do odsprzedania, 2. CNG !!! 3. atrakcyjny cenowo, 4. model wyższego segmentu, 5. nigdy nie miałem normalnego auta z przebiegiem poniżej 200k wiec : ROCZNIKIEM I PRZEBIEGIEM SIĘ NIE JEŹDZI!!! ważny jest >>> STAN <<<
Lepiej zredukować, niż później żałować.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Te autko też przykuło moja uwagę no i mogę kupić je na Firmę:
http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/deta ... 2_c02_4202
ps. chyba kierunek Italy by sprowadzać autka będzie niedługo lepszy niż D :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony czw paź 27, 2011 23:55 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
CharlieK

Post autor: CharlieK »

No ładnie - właśnie kolega Admin nieświadomie, ale publicznie zdemaskował "moje autko", o którym rozmyślam intensywnie od dobrych kilku tygodni... :???: Mowa oczywiście o tym Passku z Włoch - przebieg 240K km.

Generalnie w ujęciu tego, że cena tych aut jako nowych jest kosmicznie wysoka - to wydaje się, że to dobra cena. Aczkolwiek jest kilka rzeczy, co mnie od wielu dni powstrzymywały przed zakupem tego egzemplarza:

- poważny problem z ubezpieczeniem Auto-Casco.
Brak tego auta w tabelach, PO PROSTU BRAK. To oznacza, że albo się go ubezpiecza jako zwykłego Paska (Passaty są kradzione na potęgę, przez co PZU i inne towarzystwa dają Passka go najgorszej klasy ubezpieczeniowej), ale wtedy w razie kradzieży dostaniemy także wypłatę jak za zwykłego Passka, czyli... tylko 30-35K !!! :evil: Więc mocno w plecy ta opcja jest, bo z jednej strony bardzo dużo płacimy za ubezpieczenie, a potem i tak ni dostaniemy tyle, co powinniśmy dostać. Albo opcja 2 - robimy ubezpieczenie indywidualne, wycenę auta spoza tabeli, ale wtedy... cena ubezpieczenia wynosi 6K dla Warszawy i na firmę ( :!: niestety => BigMario, też jestem z Wawy i też firma, konkretnie Spółka z o.o., więc już się dowiadywałem o to w ramach rozpoznawania tematu zakupu tego właśnie auta). Mówiąc krótko - to co oszczędzimy na paliwie - od razu jesteśmy w plecy na ubezpieczeniu :-(

- problem z kręceniem przebiegu (czyli faktycznie to może być mega zajeżdżone auto !).
Włosi podobnie jak Polacy - skręcają liczniki na potęgę. A skoro tego auta żaden Włoch nie chce łyknąć, bo to auto wisi już w serwisie mobile.de od bardzo dawna, to jest wielce prawdopodobne, że tam faktycznie coś jest na rzeczy. Czyli że np. to auto przed trafieniem do dealera miało np. 540 tys. km, a nie 240K km... A wtedy to i 40K brutto będzie za dużo, bo tam... wszystko będzie do wymiany, zużyte, zajeżdżone, wybite.

-...a z serwisem w PL tego modelu - po prostu jest KIBEL.
Bo polscy dealerzy chyba pół sztuki tego modelu nie sprzedali, a nasze serwisy autoryzowane w PL - to jakieś sieroty. Oni w większości to nawet nie wiedzą, że VW ma wersje EcoFuel !!! Że o naprawianiu, czy pełnej diagnostyce układu CNG nie wspomnę... Stare auto = zawsze jakieś problemy, a do Niemiec na serwis - nie uśmiecha mi się jeździć...

- troszkę przysłaba opcja wyposażenia.
Kurde, Passat, rocznik 2009, a makaroniarze nawet ksenonów fabrycznych z doświetlaniem zakrętów nie założyli, że o pogodnej, jasnej tapicerce, czy szyberdachu panoramicznym nie wspomnę :sad: Oczywiście wszystko można dołożyć, ale ja już się na dokładkach w życiu przejechałem parę razy i teraz wybieram wyłącznie auta z wysoką, ale FABRYCZNĄ wersją wyposażenia.

- na koniec drobna już przeszkoda - kwestia rozliczenia VATu
Właśnie doczytałem, że jeśli to zakup od firmy (a to zakup od firmy) i zakup na firmę (a to zakup na firmę), to jest to traktowane jako wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (WNT), czyli troszkę kijowo się rozlicza podatkowo teraz to wszystko. Mówiąc krótko - to auto wg obecnego kursu kosztuje jakieś 48K PLN. Netto to daje 40K (w Italii VAT to 20%, farciarze ;->), co powoduje, że doliczamy nasz PL VAT w kwocie 9200 (23%), czyli VAT do odliczenia 60% - daje już tylko 5520 PLN. Pozostała reszta tego VATu - w wieloletnią amortyzację dopiero idzie, a gotówkę wyłożyć trzeba JUŻ. Niby te parę tysi to już kwiatek przy kożuchu, ale ziarnko do ziarnka - a zbierze się miarka. Jak wyliczam TCO dla danego auta - to liczę dokładnie i WSZYSTKO. Niemniej uczciwie przyznaję, że ciężar wagowy tej przeszkody w stosunku do pozostałych przeszkód - jest zdecydowanie najniższy, jak to się ładnie mówi - wręcz PIKUSIOWY :grin:

To co BigMario - dajesz mi tydzień na ostateczny namysł, czy będziesz starał się mnie ubiec z tym zakupem :?: Pośpiechu nie masz, bo jak mówię - auto wisi na mobile.de dość długo. Nie tylko my Polacy - mamy objekcje przed dużymi przebiegami, jak i nie mamy zbyt wielkiego zaufania do Włochów :twisted:
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 19:54 przez CharlieK, łącznie zmieniany 4 razy.
BIGMARIO

Witam Kolegę. Na o bęcną chwilę to rozkoszuję się swą Zafirką a o takim Pasku na razie tylko mażę ale myślę że za 3-5 lat coś się w naszym kraju zmieni i będzie można normalnie użytkować takie autko nie martwić się Serwisem czy polisami. A nawiasem mówiąc prosta rada zadzwoń do eksperta Dawida M 609795137 . Poznałem go osobiście i parę razy mi pomógł gdy koleżka sprowadzał T4 z Holandi, jest rzeczowy i otwarty na pomoc. Pogadaj może i tobie pomoże czy rozwieje pewne twoje wątpliwości. Pozdrawiam Mario.
ps. to jest jeszcze ciekawa ofeta z Vat:
http://otomoto.pl/volkswagen-passat-1-4 ... 17039.html
http://photos04.otomoto.pl/photos/origi ... 7039_2.jpg
Jestem ciekaw twej opinii o tym Pasku :cool:
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 22:21 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 2 razy.
MARIO72
Obrazek
CharlieK

Post autor: CharlieK »

Jak Bozia da i w mieście z ponad 2 milionami mieszkańców powstanie może jeszcze z 1-2 stacje CNG, a także może i w innych miejscach w Polsce jak się takie stacje pojawią, czyli faktycznie za 3-5 lat, to może pojawi się kilka takich Passków (z 2009 roku ;->>>) na polskim rynku... OBY.

No nic, postaram się przekręcić do tego człowieka i porozmawiać. A on jest kim - mechanikiem, importerem aut, czy kim ?

Co do linku.... Mhm, kolorek ładny, wyposażenie też fajne, ale... ZA 90K NETTO 2009 rok ?!? :shock: Damn ! To ja już lepszego Paska (do zagazowania) widziałem. V6 3.6 silniczek, 297KM, miał WSZYSTKO. Cena ponad 40K PLN (2005 rok), ale NAPRAWDĘ MIAŁ WSZYSTKO. I ubezpieczenie - tradycyjnie - 5K ;-) ALE MIAŁ WSZYSTKO... :mrgreen:
BIGMARIO

Sorki że nie wspomniałem Dawid jest dilerem w VW, w Krotowski-Cichy i zajmuje się autami CNG :cool:
ps. co do tego Paska z Czech to faktycznie drogi a z D. można za tą kasę 2 auta sprowadzić :lol:
Ostatnio zmieniony ndz paź 30, 2011 23:13 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
administrator
Administrator

Okazuje się, że w Passacie 1.4 TSI montowane są stalowe zbiorniki CNG od Fabera:

Obrazek

Więcej zdjęć tutaj:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=8601
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Dzisiaj miałem przyjemność przejechać się Passatem 1.4 TSI EcoFuel z automatyczną skrzynią biegów DSG. Bez wątpienia jest to najlepszy pojazd CNG, jakim miałem możliwość dotychczas prowadzić. Skrzynia chodzi wręcz rewelacyjnie - płynnie zmienia biegi, super przyspieszenie, chociaż wyczuwalna jest delikatna 'turbodziura'.

Teraz pozostaje jeszcze porównanie z Mercedesem E 200 NGT najnowszej generacji ;)
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Mercedes uparcie preferuje samochody z pełnowymiarowym zbiornikiem benzyny, kosztem zmniejszonej objętości CNG. Przy takim podejściu do budowy auta kluczowy w Polsce zasięg na CNG zawsze bedzie mniejszy. Szkoda.
drakulija
CNG car: Volkswagen Passat Ecofuel B6

Re:

Post autor: drakulija »

CharlieK pisze:A czy ktoś ma takie auto i mi powie, ile przy dynamicznej jeździe takie auto faktycznie spala w mieście i na trasie ???

Bo dane z Supertestu Spalania 2011 (na codzień nierealne wartości) i tradycyjnie zaniżane dane fabryczne producenta - nie są dla mnie wiarygodne. W żadnym z posiadanych aut nie udało mi się osiągnąć takich teoretycznych wartości. Powiedzmy że daleko mi do EcoDrivingu po prostu ;-)

I kolejne pytanie - czy tego typu silnik jest wytrzymały ? Bo mam możliwość kupić takie auto w dość dobrej cenie, ale z masakrycznym przebiegiem - sporo ponad 200.000 km. I nie wiem, czy to nie będzie wpakowanie się na minę pod kątem kosztów potencjalnego serwisu... :???:

Witam,
Pytanie na pewno już jest nie aktualne, ale dla przyszłych zainteresowanych odpowiedź może być przydatna. Użytkuje VW kombi od listopada 2012, dystans jaki udało mi się przejechać na CNG - trasa 610km, miasto (Warszawa) waha się pomiędzy 330-350km.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: VW PASSAT EcoFuel 1.4 TSI CNG

Post autor: tigercng »

350 km to mało. Ile CNG tankujesz na pusto?
drakulija
CNG car: Volkswagen Passat Ecofuel B6

Post autor: drakulija »

udało mi się zatankować 30-31m, zgodnie z moimi wyliczeniami po mieście wychodzi mi średnio 9,5m
wersu
CNG car: VW PASSAT 2009 1.4 TSI EcoFuel

Post autor: wersu »

Witam wszystkich forumowiczów, pozwoliłem sobie nieco odświeżyć temat i jednocześnie zaczerpnąć opinii bardziej doświadczonych fanów motoryzacji.
Posiadam VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel. Zastanawiam sie nad sprzedażą mojego auta, ponieważ stacja tankowania CNG oddalona o 40km od mojej miejscowości wraz z końcem ubiegłego roku została niestety zamknieta. Teraz do najbliżeszego punktu gazu CNG mam ok 190 km w dwie strony, co jest dla mnie wielkim utrudnieniem czasowym a zarazem problemem nie do przeskoczenia. A jak wiadomo po to takie auto zakupiłem aby jeździć na gazie.

I tutaj moje pytanie: jak cnowo chodzą mniej/więcej takie samochody? Na allegro czy otomoto, nie znalazłem nic podobnego, żaden z moich blizszych czy dalszych znajomych nie posiadał i nie posiada ,,czegoś podobnego". Wiem, że pytanie może wydawać się trochę dziwne ale może ktoś jest zorientowany w temacie. Poniżej zamieszcze króciutki opis taki ,,z grubsza" :)

A więc: VW Passat B6 (kombi) 2009r 1,4 TSI EcoFuel (MOC 150KM), automatyczna skrzynia biegów (DSG), udukomentowany przebieg 130000km, zakupiony w Austrii, bezwypadkowy, garażowny.

Bardzo bogata wersja wyposażenia min.PARK ASSIST, przednie i tylne czujniki parkowania, system KESSY, duża nawigacja, kierownica wielofunkcyjna, półskórzana tapicerka, podgrzewane fotele, ksenony skrętne, czytnik DVD, wbudowany telefon, czujniki deszczu, el.szyby i lusterka podgrzewane, el. szyberdach itp.

Jak pisałem to tak po krótce, troche chaotyczny ten opis aby przybliżyć sytuacje oco mi chodzi, myślę że w miare wiadomo.Bede bardzo wdzięczny za jakiś odzew, opinie lub ukierunkowanie.

Pozdrawiam:)
darekuli
CNG car: Fiat ducato 2.0, Citoen C3

Post autor: darekuli »

Kolego od Passata z2009r moze warto kupic kompresorek do instalacji domowej, własnie przerabiam ten temat, jak dobrze wszystko sie ułozy bede mial taki dla własych potrzeb z wydajnoscia 7m/h za ok 10 tys zł, wiesz co do ceny auta to róznie na to mozna spogladac w naszym kraju, CNG nie jest znany a przez to jest bardzo mała rotacja aut i nie ma za bardzo do czego porównac i czasem zeby sprzedac trzeba sprzedac taniej od identycznego na PB gdyz ludzie tego nie znaja i zwyczajnie na swiecie sie boja z innej strony jezeli sprzedajesz samochod z inst CNG wg ceny rynkowej samochodu identycznego bez inst mozna przyjac ze inst jest gratis a dzieki temu koszty eksploatacji spadaja.Wystaw go na allegro i zobaczysz czy ktos zadzwoni.
Darekuli
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”