Benzyna E-85 wchodzi na rynek

Wszystkie ciekawe tematy nie związane z tematyką CNG
administrator
Administrator

Benzyna E-85 wchodzi na rynek

Post autor: administrator »

Obrazek

Benzyna tańsza o 65 groszy - Komorowski da nam tanie paliwo
piątek 5 lutego 2010 10:42, Michał Duszczyk

Benzyna po 3,5 złotego za litr? To możliwe, dzięki nowemu paliwu, które szykuje Zbigniew Komorowski, właściciel Bakomy. Niestety paliwo nie będzie pasować do wszystkich silników, bo na E-85 dadzą radę jeździć tylko specjalne silniki, o które ciężko w Polsce.

W II połowie roku na stacjach pojawi się nowe paliwo – E85. Benzyna zawierająca 85 proc. etanolu ma być o kilkanaście procent tańsza od benzyny Pb95. Produkcją tego biopaliwa na bazie alkoholu zajmie się Zbigniew Komorowski, jeden z najbogatszych Polaków, właściciel m.in. Bakomy, były prominentny członek Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Jak się dowiedział Dziennik Gazeta Prawna, za kilka miesięcy Bioagra, największy wytwórca bioetanolu w Polsce, której większościowym udziałowcem jest właśnie Zbigniew Komorowski, rozpocznie „komponowanie” biopaliwa w swojej fabryce etanolu w Goświnowicach w woj. opolskim.

Instalacja pozwoli produkować 150 tys. m sześc. tego paliwa rocznie. Eksperci z uwagą przyglądają się planom Zbigniewa Komorowskiego i dziwią się, bowiem rynek, na który chce wejść, w Polsce praktycznie nie istnieje.

"Nie ma stacji paliw, która oferowałaby dziś ten produkt. Brakuje również samochodów przystosowanych do spalania takiego paliwa" - mówi Piotr Zalewski, przedstawiciel jednej z największych szwedzkich firm działających na rynku instalacji E85.

To właśnie w Szwecji benzyna z etanolem bije rekordy popularności. E85 podbija także Francję i Niemcy. 65 gr na litrze może być tańsze od benzyny nowe paliwo E85

Źródło: dziennik.pl
Karol Wieczorek
marcys
CNG car: Scorpio LPG

Post autor: marcys »

moje Syreny juz sie ciesza:) pojedzimy sobie wiecej :)
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

marcys pisze:moje Syreny juz sie ciesza:) pojedzimy sobie wiecej :)
Niezłą musisz mieć flotę w garażu - i scorpio, i syreny. Czym nas jeszcze zaskoczysz?

Z tego co czytałem, to ostatnio szczególnie szwedzcy producenci wdrażają silniki, która mogą być zasilane benzyną E-85 (zlikwidowany SAAB, Volvo). Swego czasu były nawet testy autobusu Scania na to paliwo bodajże w Słupsku.

W artykule właśnie za jedną z barier podano brak przystosowanych silników w nowych pojazdach. Z tego co wywnioskowałem nie powinno być przeciwwskazań w starszych jednostkach napędowych. Jak to naprawdę wygląda?
Karol Wieczorek
marcys
CNG car: Scorpio LPG

Post autor: marcys »

administrator pisze:Niezłą musisz mieć flotę w garażu - i scorpio, i syreny. Czym nas jeszcze zaskoczysz
tylko jeszcze maly fiat 32 letni.... ;) a serio Saab faktycznie ma takie auto w ofercie... moze jak sie pojawi takie paliwo sektor sie rozrusza.... W syrenie paliwo wysokooktanowe spala sie troszke inaczej (dłuzej powodując w niektorych silnikach tendencje do grzania) niz stara niebieska do ktorej byla projetkowana. takze ja sie ciesze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogadajmy o wszystkim i o niczym”