UŻYWANE | I generacja & I generacja FL, 2006 - 2009
Wersja osobowa

Segment: K
Szczegółowe dane techniczne dostępne: tutaj
---
Witam jestem szczęśliwym ( jak na razie ) posiadaczem VW Touran 2.0 Eco Fuel Auto kupiłem z instalacja fabryczna i na szczęście rejestracja w Polsce się udała bez większych problemów. Auto kupiłem z przebiegiem 16 tyś km od niemieckiego dealera Audi , więc do samochodu dostałem wszystkie papiery
To tyle co do rejestracji , teraz o samym AUTKU. Moc to 80 KW czyli 109 KM. Jak na taka moc silnika to auto jest bardzo żwawe. W danych technicznych jest informacja o V-max = 180 km/h natomiast po chwilowym deptaniu w tzw podłogę , wskazówka osiągnęła 200 . Auto jest zarejestrowane na 7 osób i to jest jego ogromna zaleta . Pojemność butli to 18 kg gazu co jest przybliżone do 23 m 3 . Koszt pełnego zbiornika po nowej cenie 2.1 za m 3 to wydatek prawie 48 PLN. Miałem okazje sprawdzić w trasie na ile to wystarcza. Przy prędkościach do 120 km /h przejechałem 330 km. Co spokojnie wystarczyło aby dojechać do stacji w Tychach. W mieście 250 - 270 km. Przed zakupem obdzwoniłem kilka salonów VW w Polsce, celem odbycia jazdy próbnej , ale to marzenie ściętej głowy. Samochody tylko na zamówienie i czas oczekiwania ponad 10 tyg. z resztą tylko dostępne są tylko Caddy. W jednym salonie Pani powiedziała mi przez telefon że nie ma Tourana z CNG i VW takiego nie produkuje ( mam nadzieje że ta Pani już tam nie pracuje ). Auto użytkuję głównie w jeździe po Warszawie i codziennie odwiedzam stacje na Kasprzaka. Ogólnie jazda na CNG to bajka. Jedyną bolączka jest to ze jest mało stacji w Polsce i to że większość z tych stacji pracuje do południa. Mam nadzieje ze wieści jakie krążą o całodobowej stacji w Warszawie to nie bajka. Samochód jest jeszcze przed pierwszym przeglądem , ale dam znać jakie były koszty i czy wykonał to VW czy odeślą mnie do jakiegoś " kowala" !
Pozdrawiam wszystkich na tym FORUM. Super strona !
Touran_ CNG.