sprowadzone auto z CNG - pierwszy przegląd

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Awatar użytkownika
mateusz86

sprowadzone auto z CNG - pierwszy przegląd

Post autor: mateusz86 »

witam, mam taki problem...

Otóż kupiłem sobie peugeota 306 z cng, z Włoch, jest on wyrejestrowany.

Problem jest następujący z przeglądem, ponieważ butla nie jest zalegalizowana, a dzwoniąc do firmy która legalizuje butle CNG dowiedziałem się że nawet nie posiada ona homologacji (znaczek E w kółeczku na butli, moja posiada (M)), bardzo miły szef wcześniej wspomnianej firmy pokierował mnie i wysłałem pismo do Transportowego nadzoru technicznego w Warszawie z prośbą o dopuszczenie do użytku - dopiero z tym papierem mogę ją zalegalizować, niestety nie uśmiecha mi się czekać 30 dni na odpowiedź, a autko stoi!

Istnieje możliwość zrobienia przeglądu bez gazu, ale trzeba całkowicie wymontować instalację, ale czy później nie potrzebuję papierów o tym że instalacja została zamontowana w polsce itp... ?
Albo... pożyczyć od kogoś butlę na chwilę przeglądu, a międzyczasie załatwie sobię papiery na swoją...

Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o podzielenie się nimi w tym temacie ;)
pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

To byłby cud, jakby TDT dopuścił Tobie taką butlę do użytkowania.
Z mojej praktyki wynika, że jest to nie do przejścia. Lepiej zacznij szukać butli z homologacją na Allegro lub na szrotach. Ostatnio widziałem na Allegro butle z Opla Combo w cenie 280 zł sztuka.

Takie dopuszczenie TDT jest ważne 3 lata. Jeżeli nie wymienisz faktycznie butli w samochodzie, to zabezpiecz ją w garażu, bo za 3 lata będzie Tobie znowu potrzebna :lol: .
Awatar użytkownika
mateusz86

Jeżeli nie dopuszczą... a jeżeli już zdarzy się cud to tylko na 3 lata? Moge do nich pisać co 3 lata, nie przeszkadza mi to...

Z Twojej praktyki wynika, tzn że dostałeś odmowną decyzję z TDT na podobną butlę?

Dopóki nie dostanę decyzji to nie wiem... ale mam to pytanie, jeżeli do auta po przeglądzie zainstaluje gaz to przy następnym przeglądzie potrzebuje tylko legalnej butli czy jakiegoś potwierdzenia z firmy że zainstalowała ona gaz?
tigercng
Moderator

mateusz86 pisze:Jeżeli nie dopuszczą... a jeżeli już zdarzy się cud to tylko na 3 lata? Moge do nich pisać co 3 lata, nie przeszkadza mi to...
Spoko, jeśli dopuszczą ją teraz, to przy przyszłych kontrolach butli nie powinni już robić przeszkód.
mateusz86 pisze:Z Twojej praktyki wynika, tzn że dostałeś odmowną decyzję z TDT na podobną butlę?
Nie dostaniesz odmownej decyzji, tylko np. zarządają od Ciebie dokumentacji technicznej butli oraz protokołu odbioru butli od producenta. Bedziesz się tak bujał w nieskończoność, stracisz tylko czas i pieniądze.
Ale oczywiście to Ty decydujesz, to twój czas i pieniądze... :wink:
mateusz86 pisze:Dopóki nie dostanę decyzji to nie wiem... ale mam to pytanie, jeżeli do auta po przeglądzie zainstaluje gaz to przy następnym przeglądzie potrzebuje tylko legalnej butli czy jakiegoś potwierdzenia z firmy że zainstalowała ona gaz?
Po instalacji gazu w samochodzie otrzymasz:
  • 1. fakturę na montaż
    2. homologację montażu
    3. dokument TDT na zbiornik
Do wbicia "gaz" do dowodu rejestracyjnego w WK potrzebujesz pierwszych dwóch dokumentów.
Do corocznych przeglądów technicznych potrzebujesz trzeciego dokumentu.

W praktyce, jeżeli masz już zainstalowany gaz, zakład dokona jedynie wymiany zbiornika i reduktora, no i wyda Tobie właściwe papiery. Zapłacisz jednak niewiele mniej, niż za instalację "od nowa".
Ta metoda także nie opłaci się Tobie... :wink:
Awatar użytkownika
mateusz86

tigercng pisze:Nie dostaniesz odmownej decyzji, tylko np. zarządają od Ciebie dokumentacji technicznej butli oraz protokołu odbioru butli od producenta. Bedziesz się tak bujał w nieskończoność, stracisz tylko czas i pieniądze.
w tym problem że nie mam żadnych papierów na tą butlę, jedyne co to w tych włoskich papierach coś jest napomniane o tej instalacji i 3 butlach, tylko że ja po zakupie miałem tylko jedną
jak coś zarządają to jedynym wyjściem będzie kupno nowej/używanej ;/
;)
tigercng
Moderator

mateusz86 pisze:
tigercng pisze:Nie dostaniesz odmownej decyzji, tylko np. zarządają od Ciebie dokumentacji technicznej butli oraz protokołu odbioru butli od producenta. Bedziesz się tak bujał w nieskończoność, stracisz tylko czas i pieniądze.
w tym problem że nie mam żadnych papierów na tą butlę
Nikt nie ma takich papierów, bo nie są one dołączane do dokumentów samochodu. Niektórzy próbują je wyciągnąć od producenta butli lub samochodu. Czytałem nawet na tym forum, że komuś się udało dostać papiery do Multipli z ... Bielska-Białej, inny próbuje dostać papiery do Zafiry z Niemiec, dotyczy to jednak samochodów z fabryczną instalacją CNG.
Nie słyszałem natomiast o pozytywnym oficjalnym zakończeniu sprawy w stosunku do instalacji montowanych po wyprodukowaniu samochodu, gdzie butle nie mają homologacji europejskiej, a to jest Twój przypadek.
mateusz86 pisze:jedyne co to w tych włoskich papierach coś jest napomniane o tej instalacji i 3 butlach, tylko że ja po zakupie miałem tylko jedną
Pewnie włochowi było potrzebne miejsce w bagażniku, to wyrzucił dwie i zostawił jedną.
mateusz86 pisze:jak coś zarządają to jedynym wyjściem będzie kupno nowej/używanej ;/
... więc właśnie dlatego radzę się rozglądać na szrotach i Allegro.
Awatar użytkownika
mateusz86

tigercng pisze:gdzie butle nie mają homologacji europejskiej, a to jest Twój przypadek
jak nie mają homologacji europejskiej to jakim cudem ktoś jeździł na tym sprzęcie we Włoszech?

poza tym, ta butla została wyprodukowana w Polsce ale nie ma chyba na niej nazwy producenta, jedyne co mogę odczytać to: 25E PL (M) 06/75272UT 6,6MM 68,4KG 55L 200bar/15stopni C ECER110 CNG-1 55/A650110R-004008 DATA PRODUKCJI 06/2006 '09

tak przy okazji, jaki jest koszt nowej butli?
;)
tigercng
Moderator

mateusz86 pisze:
tigercng pisze:gdzie butle nie mają homologacji europejskiej, a to jest Twój przypadek
jak nie mają homologacji europejskiej to jakim cudem ktoś jeździł na tym sprzęcie we Włoszech?
Wszystko zależy od przepisów w konkretnym kraju. Jeżeli dana butla spełnia tamtejsze regulacje (niemieckie, włoskie) to wszystko było OK. Pisząc "homologacja europejska" mam na mysli zgodność z regulaminem R110, a zaczął on obowiązywać od połowy 2002 roku. Przedtem obowiązywały regulacje narodowe.
mateusz86 pisze:ta butla została wyprodukowana w Polsce ale nie ma chyba na niej nazwy producenta, jedyne co mogę odczytać to: 25E PL (M) 06/75272UT 6,6MM 68,4KG 55L 200bar/15stopni C ECER110 CNG-1 55/A650110R-004008 DATA PRODUKCJI 06/2006 '09
Mateusz, od tego trzeba było zacząć !!! Musiałeś się nie dogadać z tym miłym szefem z firmy.
Oczywiście że Twoja butla ma właściwą homologację, świadczą o tym litery ECE R110. Numer homologacji to 004008. Brak E w kółeczku jest raczej nieistotny, w pobliżu "110R-004008" powinno być E20 w kółeczku. Sprawdź dokładnie, może przeoczyłeś bo jest słabo nabity.
Zadzwoń jutro do Milmetu i poproś o przysłanie duplikatu właściwego dokumentu do tej butli. To wszystko.
mateusz86 pisze:tak przy okazji, jaki jest koszt nowej butli?
Stalowa butla kosztuje około 1500 zł z papierami. Dokładniejsze ceny masz tutaj.
Kompozytowa z zaworem i PRD to już ok. 10 tys. zł.

Daj znać, co powiedzieli w Milmecie.
Powodzenia !
Awatar użytkownika
mateusz86

tigercng pisze:Zadzwoń jutro do Milmetu i poproś o przysłanie duplikatu właściwego dokumentu do tej butli.
dzwoniłem w te sprawie już do milmetu, od samego początku wiedziałem że można uzyskać dokumentację od producenta, w Milmet powiedzieli mi że każda ich butla ma wybitą nazwę firmy i to nie jest ich butla, a to że wybity jest napis DATA PRODUKCJI nie oznacza że została wyprodukowana w polsce bo oni również wykonują napisy wg życzenia klienta, chociaż znaczek PL mówi sam za siebie
tigercng pisze:Mateusz, od tego trzeba było zacząć !!! Musiałeś się nie dogadać z tym miłym szefem z firmy.
Oczywiście że Twoja butla ma właściwą homologację
czyli wysłanie prośby o dopuszczenie do TDT było niepotrzebne? jeżeli jest homologacja to mogę uzyskać papiery od producenta albo jechać i zrobić legalizację ?
dzięki wielkie za pomoc tigercng :) flaszka się należy ja nic :D
;)
tigercng
Moderator

mateusz86 pisze:
tigercng pisze:Zadzwoń jutro do Milmetu i poproś o przysłanie duplikatu właściwego dokumentu do tej butli.
w Milmet powiedzieli mi że każda ich butla ma wybitą nazwę firmy i to nie jest ich butla
Mateusz, za łatwo dajesz się spławiać, tu trzeba twardym być, a czasem i upierdliwym. To taki kraj niestety :?
Oczywiście, że to jest ich butla. Trafiłeś tam widocznie na jakiegoś ściemniacza.
Jadąc od początku napisu na butli:
25E - rozmiar gwintu
PL - kraj produkcji - Polska
(M) - producent Milmet
W Milmecie pracuje pani o inicjałach TN, która zajmuje się takimi sprawami. Teraz jest na urlopie, ale w piątek zadzwonię do niej i załatwię te papiery dla Ciebie. Wyślij mi prywatną wiadomość z numerem swojego telefonu. Zadzwonię do Ciebie po rozmowie z tą panią i dalej już sam sobie poradzisz.
mateusz86 pisze:
tigercng pisze:Mateusz, od tego trzeba było zacząć !!! Musiałeś się nie dogadać z tym miłym szefem z firmy.
Oczywiście że Twoja butla ma właściwą homologację
czyli wysłanie prośby o dopuszczenie do TDT było niepotrzebne? jeżeli jest homologacja to mogę uzyskać papiery od producenta albo jechać i zrobić legalizację ?
Wysłanie prośby do TDT było niepotrzebne.
Możesz zrobić i tak i tak, ale uzyskanie papierów z Milmetu wyjdzie Tobie zdecydowanie taniej.
mateusz86 pisze:dzięki wielkie za pomoc tigercng :) flaszka się należy ja nic :D
Nie ma sprawy, jak będziesz w Warszawie to strzelimy jakieś browary :lol:
Pamiętaj o telefonie.
Awatar użytkownika
mateusz86

tigercng pisze:Zadzwonię do Ciebie po rozmowie z tą panią i dalej już sam sobie poradzisz.
wielkie dzięki! nie spodziewałem się aż tak wielkiej pomocy! ;]
tigercng pisze:Wysłanie prośby do TDT było niepotrzebne.
strata 5zł
tigercng pisze:Możesz zrobić i tak i tak, ale uzyskanie papierów z Milmetu wyjdzie Tobie zdecydowanie taniej.
jeżeli Pani wróci z urlopu to mam nadzeję pomoże nam to szybko załatwić, cudem zarejestrowałbym autko przed świętami 8)
;)
tigercng
Moderator

mateusz86 pisze: cudem zarejestrowałbym autko przed świętami 8)
... no nie wiem, poczta przed świętami działa szczególnie wolno. Chyba że się osobiście pofatygujesz do Sosnowca.
Awatar użytkownika
mateusz86

Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy! Jeszcze raz dzięki wielkie tigercng! Rano wysłałem faks do Milmetu, po południu otrzymałem z powrotem faksem dokumentację, została również wysłana pocztą tradycyjną - za darmo. Majster na stacji przeglądów powiedział mi że muszę posiadać oryginał, czyli poczekać na list, kopie i faksy się nie liczą.
;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”