Jazda na CNG coraz tańsza !!!

Wszystkie ciekawe tematy nie związane z tematyką CNG
Touran_CNG

Jazda na CNG coraz tańsza !!!

Post autor: Touran_CNG »

W ogłoszeniach motoryzacyjnych dotyczących samochodów na CNG można czasem spotkać opis dotyczący spalania. Jeżeli ktoś z was przejechał za 8 zł 100 km to stawiam WÓDKĘ. I szkoda że ludzie ( handlarze ) wypisują takie bzdury !!!! :evil:

http://moto.allegro.pl/item587561855_to ... kazja.html
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Zgłosiłem tą aukcję jako niezgodną z przepisami. Moim zdaniem nastąpiła tu manipulacja słowami kluczowymi. Może poprostu ktoś zapomniał dodać 1 przed 8. Zgodzę się, jeśli ta rav4 pali 7 m3, ale nie 4 ;) Cudów nie ma :)
Karol Wieczorek
kennedee
CNG car: MULTIPLA 1,6 16V BiPower 2000

Post autor: kennedee »

Najlepsze jest to, że handlarze wmawiają ludziom, że koszt 1m3 CNG to 1,10 - 1,40 PLN (bo pewnie wiedzę czerpią z rachunków za gaz do kuchenki) ...
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Obliczenia

Post autor: VERONA »

kennedee pisze:Najlepsze jest to, że handlarze wmawiają ludziom, że koszt 1m3 CNG to 1,10 - 1,40 PLN (bo pewnie wiedzę czerpią z rachunków za gaz do kuchenki) ...
Panowie,punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Ponieważ jesteśmy użytkownikami aut na CNG , dokładnie wiemy ile obiektywnie to kosztuje.

JEDNAK nie stojąc w obronie handlarzy aut, przedstawie obiektywne obliczenia.

Założenia.
Posiadamy auto na CNG które pali w trasie około 5m3
Posiadamy swój domowy kompresor.
Koszt tankowania gazu z domowej instalacji, swoim prywatnym kompresorem nie uwzględniając amortyzacji i prądu wynosi i około 1,40 zł
Jak łatwo obliczyć, koszt 100 km obliczane w ten sposób, wynosi 7 zł.
Jak widać ciężko powiedzieć ze wpuszczają ludzi w maliny.Po prostu nie podają kolejnych składowych które podwyższają cenę (amortyzacja,serwis i energia )

Pozdrawiam Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: vipermat »

No jednak się mylisz VERONA.
Idąc twoim tokiem rozumowania moge powiedzieć że jazda samochodem benzynowym kosztuje mnie 1pln/100km pod warunkiem:
-np. mam odwiert na podwórku
-sprowadzam benzynę z wenezueli
-i inne tego typu bzdury !!

Sprzedający często naciągają , często też o 100% ale wątpie że ktokolwiek się na to nabierze :)

Pozdrawiam i radze nie zawracać sobie głowy takimi pierdołami
VERONA

cena cng

vipermat pisze:No jednak się mylisz VERONA.
Idąc twoim tokiem rozumowania moge powiedzieć że jazda samochodem benzynowym kosztuje mnie 1pln/100km pod warunkiem:
-np. mam odwiert na podwórku
-sprowadzam benzynę z wenezueli
-i inne tego typu bzdury !!

Sprzedający często naciągają , często też o 100% ale wątpie że ktokolwiek się na to nabierze :)

Pozdrawiam i radze nie zawracać sobie głowy takimi pierdołami
vipermat mam prośbę, zostaw tego typu doradzanie sobie do piaskownicy,razem z tą benzyną z Wenezueli.Jak nie rozumiesz tematu, to przynajmniej nie pisz bzdur OK ?
Sławomir Szymański
0-507 105 930
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: vipermat »

Co ciebie tak uraziło VERONA?
Czy wytykanie błędów w logicznym rozumowaniu tak bardzo boli ?
Temat znam bardzo dobrze i nie życze sobie takich docinków.
To tylko dyskusja , ja podałem swoje argumenty i tyle. Nie rozumiesz analogi-> Twój problem.
Tak więc się nie unoś w ten sposób bo pomyśle że jesteś z gdańskiego TDT.
Touran_CNG

Widzę Panowie że zaraz dojdzie do bijatyki............ :shock: Ja tylko chciałem pokazać wam problem jaki istnieje w ogłoszeniach motoryzacyjnych. Moje Auto w trasie pali jakieś 6-7 metrów czyli to daje 14.7 PLN. Natomiast samochód , typu Toyota Rav 4 ,nigdy nie osiągnie kosztów 8 zł za 100 km. Pozdrawiam. A to z wódką to nadal AKTUALNE !!! :mrgreen:
VERONA

8 zł

Touran_CNG pisze:Widzę Panowie że zaraz dojdzie do bijatyki............ :shock: Ja tylko chciałem pokazać wam problem jaki istnieje w ogłoszeniach motoryzacyjnych. Moje Auto w trasie pali jakieś 6-7 metrów czyli to daje 14.7 PLN. Natomiast samochód , typu Toyota Rav 4 ,nigdy nie osiągnie kosztów 8 zł za 100 km. Pozdrawiam. A to z wódką to nadal AKTUALNE !!! :mrgreen:
Cześć ,tak przy okazji jak masz na imię.Bardzo mi się podoba Twoje autko,pewnie już widziałeś info o nowej wersji silnikowej.
Tak już zupełnie na luzie.Długo tej wódki nie postawisz i zakładu tak szybko nie przegrasz.
Za to zrobiłem szybkie obliczenia do osiągów które podałeś.
Moje osiągi na trasie którą robię bardzo często,wyglądają nstp.
Start w Gdańsku zatankowane 15,50 m3 ,dystans pokonuje na poziomie 290-300 km.
Jadę w większości nie przekraczając 110-120 (tylko przy wyprzedzaniu)
Jak widać orientacyjnie spalanie na trasie wynosi 5,3.Jednak nie do końca jest to dokładne.
Tankując w Warszawie przy większym ciśnieniu niż w Gdańsku, należy jeszcze dokonać korekty ciśnienia.Nie zmienia to faktu że do 8 zł od których ruszyłeś temat nadal jest daleko.

Pozdrawiam Sławek

p.s. hitem wczorajszego postu, było zasugerowanie że jestem pracownikiem TDT.Jeszcze mi się brzuch ze śmiechu buja.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
ikac

Post autor: ikac »

W jednym z aktualnych ogłoszeń (allegro) dotyczącym Fiata Multipli, sprzedający napisał że tankowanie jest proste bo "w samej Warszawie jest 7 stacji" :)

pozdrawiam
Multipla 1.6 CNG 2003
Jester

Re: 8 zł

Post autor: Jester »

VERONA pisze: Jak widać orientacyjnie spalanie na trasie wynosi 5,3
Kurcze, Sławek to ładny wynik. Moja Vectra nadal 7,5-7,7 :-( Pozdrawiam,
Jester.
PS. w Toruniu zwiększyli nieco ciśnienie na stacji. Zwasze parę km więcej :-)
Opel Vectra B kombi 1997 1.8 16V CNG
Obrazek jednostka miary: m3
VERONA

Re: 8 zł

Jester pisze:
VERONA pisze: Jak widać orientacyjnie spalanie na trasie wynosi 5,3
Kurcze, Sławek to ładny wynik. Moja Vectra nadal 7,5-7,7 :-( Pozdrawiam,
Jester.
PS. w Toruniu zwiększyli nieco ciśnienie na stacji. Zwasze parę km więcej :-)
Cześć Sylwek,

Taki wynik wychodzi, tylko gdy Forda nie żyłuje na wysokich obrotach.Jak tylko pociągnę mocniej to 50 km mi ucieka na trasie od razu minimum.Jak na miasto i tak ładnie Twoja Vectra pali.Weź pod uwagę ile kilogramów w bagażniku wozisz,jakbyś miał pełny samochód ludzi.Pozdrawiam Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Jester

Post autor: Jester »

W sumie masz rację - 100 km ~16 PLN, więc nie można się przyczepić. Cieszy mnie fakt, że auto działa bezproblemowo na CNG.
Pozdrawiam,
Jester
Opel Vectra B kombi 1997 1.8 16V CNG
Obrazek jednostka miary: m3
Touran_CNG

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8019107 Panowie Chyba Mam dość i sprzedam mojego Tourana. Znów okazało się że wszystkie inne samochody są tańsze w utrzymaniu. Kolejny przykład Multipli z Allegro !!!! A co do tych 7-iu stacji w Warszawie to znaczy że rynek CNG rozwija się błyskawicznie. Tylko to my jak te TROLE przy internecie na forum nie mamy czasu się rozejrzeć że właśnie za rogiem wybudowali nam kolejną stację CNG , oczywiście całodobową i z możliwością płacenia kartą........
Pawel_V70
CNG car: Volvo V70 bifuel '02

Post autor: Pawel_V70 »

dorzucam swoje trzy grosze do dyskusji
Volvo V70 bifuel wypada troche drożej, z 18-19m3 gazu jestem w stanie na trasie osiągnąć ok. 240 km, po mieście 200. Łatwo policzyc ile kosztuje koszt paliwa. Napewno nie przejadę 100km za 8 zł . Aczkolwiek szkoda :-)

Pozdrawiam,
Paweł
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogadajmy o wszystkim i o niczym”