problem z tankowaniem

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
JamJacek
CNG car: opel Zafira B 1.6 turbo 2009r

Re: problem z tankowaniem

Post autor: JamJacek »

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Co do igliczki to"chodzi" lekko na boki , a wciśnięnięta nie wraca. ruch jest nieznaczny ale wyraźny . Montować ?
Rumcajsie chodziło mi o to , że rurka do butli okazała się długa , powyginana i przymocowana do nadwozia tak że lepiej było odkręcać ją przy zaworze.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

JamJacek,

masz 102 % racji, rurka jest długa powyginana i idzie na drugą stronę pojazdu. Dała się odkręcić przy samym zaworze, to i dobrze i koniec tego wątku.
Opiłki, które wypadły od strony wlotu, zapewne były powodem blokowania się igliczki i braku możliwości zatankowania pojazdu. Mogły spowodować jakieś tam obrażenia w zaworze.

Co do dalszego postępowania, zrobiłbym próbę, może mało apetyczną ale jedyną która przychodzi mnie do głowy to :
- wziąć zawór, koniec gdzie przykręcana jest rurka w usta, przyjąć pozycję taką, żeby zawór był mniej więcej w pozycji jak w samochodzie i dmuchnąć w niego.
Po krótkiej chwili ucieczki powietrza, zawór powinien się uszczelnić. Jeśli tak się stanie, możesz spokojnie montować, gdyż ciśnienie w instalacji , 200 bar, uszczelni zawór zdecydowanie lepiej niż Twoje płuca.
Oczywiście po zamontowaniu i zatankowaniu, próba wody z mydłem.

Może warto sprawdzać ogłoszenia na Alledrogo i/lub OLX i za 50 lub 100 do 150 kupić zawór, nie majątek a może Ci zapewnić większy spokój. :D

Pozdrawiam
Rumcajs
JamJacek

Witam .
"Próba dmuchana" nie wykazała żadnego przepływu ani wte ani wewte . poszukałem trochę w necie i wychodzi że "mój' zawór ma zintegrowany filtr i zawór zwrotny źródło:http://www.weh.com/refuelling-component ... eries.html
Nie wiem co dalej, na razie śmigam na benzynie i szukam zaworu.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

JamJacek,

ja będąc na Twoi miejscu bym zamontował i pojechał zatankować.

Co może się stać jeśli zawór okaże się niesprawny:
- nie zatankujesz, czyli będzie bez zmian i będziesz wiedział, że musisz kupić nowy:
- po zatankowaniu, ucieknie odrobina gazu, Pan na stacji może się zdenerwować :evil:

Pamiętaj, nie ma szans, żeby uciekł cały zatankowany gaz, gdyż gaz tłoczony jest do butli przez zawory jednokierunkowe, więc każda butla "trzyma" to co w nią wtłoczono. Na wspólnej rurce, przez którą butle są napełniane, od strony przyłącza do tankowania masz wspólny zawór zwroty ( jednokierunkowy ).
Może Ci uciec tyle gazu ile przy odkręcaniu zaworu.

Pamiętaj, że w tej chwili masz w butlach ciśnienie około 9 - 10 bar i chyba z tyłu przy samochodzie nie "śmierdzi" gazem ?

Rumcajs
JamJacek

Witam .
Zawór już zamontowany , niestety zapóźno żeby zatankować :cry: Spóbuję rano .
A gazu nie czuję :)
Edycja dziś rano pełen nadziei jadę tankować . I zimny prysznic : wynik podobny do ostatniej porannej próby tankowania :bardzo wolno nabiło raz 1,5 i raz 1,7 m3 Ten sam obsługujący co poprzednio , też próbował z obu węży.W samochodzie wskaźnik gazu na rezerwie .Kontrolka miga
Czyli pokazuje dobrze ( 3m3-1/8 baku), tylko żeby pozostałe 7/8 wlazło.
A może nie przepuszcza któryś z zawórów zwrotnych przy butlach ? Jestem w kropce ,nie mam teraz dostępu do kanału (kumpel wyjechał na długi weekend) żeby sprawdzić jak to wygląda pod osłonami . Listopad będę miał spokojniejszy w pracy to pewnie pojadę to tego serwisu w Lublinie
JamJacek

Witam !
Dzięki Rumcajsowi dostałem namiar na zawór i dzisiaj rano go zamontowałem .
Przejazd na stację tankowania i niepewność : ile wejdzie ? czy to koniec kłopotów ?
dystrybutor podpięty i... wielka ulga: pięknie idzie 5,10,20..staneło na 30
Temat uznaję za zamknięty :mrgreen:
Załączniki

smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Post autor: smolec »

Witam
Ile taki zawór kosztuje i gdzie go można kupić bo mój się chyba zepsuł.

Ostatnio mam problem z zatankowaniem tzn. podpinam daje start i cały gaz wywala na zewnątrz tak jakby sie wogóle zawór nie otwierał, więc przerywam tankowanie i do domu :( .

Próbowałem tak jak Rumcajs radził z tym drutem i niestety ani nie drgnie, jeszcze nie rozkręcałem ale przy moim szczęściu napewno jest po zaworze :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”