Stacja CNG - Słupsk

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Stacja CNG - Słupsk

Post autor: tigercng »

Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Słupsku.

Miejski Zakład Komunikacyjny, Kobylnica, ul. Profesora Poznańskiego 1A
Tel. 059 848 93 19
strona www: mzk.slupsk.pl
Czynna
poniedziałek - piątek od 6:00 do 21:00
sobota od 8:00 do 15:30
niedziela od 9:30 do 15:30

Mapka, zdjęcia

Obsługa:
Załoga jest bardzo uprzejma, bez najmniejszych zatrzeżeń. Na stacji jest dobrze zaopatrzony sklep i czyste toalety.
Stacja ma dwa dystrybutory CNG, jeden umieszczony na wysepce razem z innymi dystrybutorami. Drugi jest umieszczony za płotem na terenie MZK w pobliżu kontenera sprężarki. Ten drugi jest udostępniany wtedy, gdy awarii ulegnie ten pierwszy.
Obok dystrybutora znajduje się czytnik kart CNG Auto.
Pod względem wydajności jest tutaj najlepszy gaz w Polsce. Wskazówka pokazała 1/2 ciśnienia po przejechaniu 200 km, co dotychczas nigdzie mi się nie zdarzyło, a jechałem standardowo 90-100. Pozwala to określić na nowo maksymalny zasięg Zafiry na 500 km przy oszczędnościowej jeździe. Pamiętam z seminarium w Toruniu, że jeden z uczestników mówił o większej zawartości etanu C2H6 w gazociągach w Słupsku. To przekłada się na większą wartość opałową, i dalej na większy zasięg.
Płatność:
Wyłącznie gotówką, brak możliwości płacenia kartami płatniczymi.
Dojazd:
Stację jest dość trudno znaleźć, i dlatego zamieszczam szczegółowe opisy. Sam, jadąc wieczorem nie dałem rady. Musiałem stanąć na pętli autobusowej i zapytać się kierowcy, jak dojechać do ich zajezdni.
Droga 1. W Słupsku kierujemy się drogowskazami na Szczecin. Wyjeżdżając z miasta ulicą Szczecińską, na granicy miasta znajdziemy salon Tototy po prawej stronie. Dokładnie naprzeciwko salonu, po lewej stronie ul. Szczecińskiej, jest wjazd w ulicę Prof. Poznańskiego. Na skrzyżowaniu brak jest świateł i pasa do skrętu w lewo, a Szczecińska jest czteropasmowa, więc proszę uważać.
Tutaj (zdjęcie 7) i tutaj (zdjęcie 8 ) widać salon Toyoty, widoczny z ul. Prof. Poznańskiego podczas powrotu ze stacji.
Jeśli się zagapimy należy zawrócić na kolejnym skrzyżowaniu, już ze światłami, przy stacji Neste.
Tutaj (zdjęcie 5) i tutaj (zdjęcie 6) widać wspomniane skrzyżowanie i stację Neste, widoczne z ul. Szczecińskiej jadąc od strony Słupska.
Jadąc dalej ul. Prof. Poznańskiego, stacja CNG będzie widoczna po prawej stronie ulicy, przed zajezdnią autobusową.
Droga 2. Jadąc od strony Słupska ulicą Poznańską, po wjechaniu do Kobylnicy, należy skręcić w PRAWO kierując się dużym drogowskazem "Szczecin" (zdjęcie 1, zdjęcie 2). Jadąc od strony Poznania należy w tym samym miejscu skręcić w LEWO (zdjęcie 3, zdjęcie 4).
Dalej, po przejechaniu przez przejazd kolejowy należy cały czas kierować się prosto, aż dojedziemy do skrzyżowania ze światłami z ul. Szczecińską (prosto będzie stacja Neste i wjazd na parking OBI/Real). Skręcamy w PRAWO w ul. Szczecińską i jedziemy dalsze 200 m w kierunku Słupska. Z lewej strony będzie widoczny salon Toyoty, a naprzeciwko z prawej wjazd w ul. Prof. Poznańskiego.
UWAGA: Okolice stacji są nieprawidłowo pokazane na planach zarówno w google, jak i zumi czy targeo. Ulice są źle oznaczone lub brak ich w ogóle. Zapewne podobny problem będzie dotyczył nawigacji samochodowych.
Ten link chyba najlepiej pokazuje prawidłowe położenie stacji na planie, jednak brak jest nazwy ulicy.
Ten link pokazuje zdjęcie lotnicze zajezdni i stacji.
Stacja CNG w Słupsku położona przy terenie Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego, Kobylnica, ul. Profesora Poznańskiego 1A. Widać, że stacja jest nowa, wszystko jeszcze pachnie i się świeci. Tankując samochodem z zaworem po prawej stronie (np. Zafira) musimy zawrócić dookoła dystrybutora CNG i wjechać pod prąd.
Oprócz CNG można tam tankować także paliwa płynne, w tym LPG.
Przed stacją jest duży pylon z wymienionym CNG i ceną.
Ciekawostka, firmowy baner PGNiGu "CNG Auto" został powieszony za stacją, w pobliżu odkurzacza. Można go zauważyć jedynie przypadkiem. Przypomniał mi się skecz z Genowefą Pigwą, pamiętacie ?
"- Pelagia! Jestem starszą pracownicą w tym zakładzie. Pracuję tutaj hoo hoo hoo ooo ooo ooo... a może i dłużyj! Mój mąż i dzieci tu też pracują a ich zdjęcia som za zakładem!
-Przed zakładem!
-Za, bo się rozbudowujemy!
-Znaczy - za starym!
-Stary też tam wisi!"
Date tech.:
Kompresor: Galileo Microbox 600 Nm3/h
Dystrybutory: 2
Stanowiska: 4 (NGV-1 + TN5) x2
Przejściówki: b/d
Data otwarcia: styczeń 2007
Aktualizacje opisu:
29.10.2009, administrator: wprowadzono datę otwarcia stacji
05.07.2010, administrator: zmieniono godziny otwarcia stacji, dodano adres strony www stacji
Ostatnio zmieniony ndz sie 19, 2012 10:36 przez tigercng, łącznie zmieniany 27 razy.
hipekus

lokalizacja stacji

Post autor: hipekus »

Adres stacji się zgadza, natomiast wskazanie na mapce jest błędne: jadąc od strony Słupska należy skręcić w PRAWO w ulicę Kolejową. Po przejechaniu przez przejazd kolejowy należy się kierować jedyną drogą prosto (kiepska nawierzchnia), aż będzie widoczna stacja koło zajezdni autobusów juz na ulicy prof Poznańskiego.
Stacja: elegancka!! Dwa rodzaje końcówek
Płatność kartą: NIE! - przynajmniej w przypadku CNG

Moderator - dane na mapce zostały już poprawione.
Opel Combo 1.6 CNG
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Fakt, admin musiał coś przeoczyć, jak przenosił lokalizacje z targeo na google.
Inna sprawa, że na planach miejscowości nie ma wcale takich ulic, jak Kolejowa lub Prof. Poznańskiego.

Już poprawiłem tymczasowo, prośba do admina o trwałą zmianę na mapie CNG i poprawienie tutaj. Zajezdnię i stację dobrze też widać na zdjęciu lotniczym w zumi.pl

Dzięki hipekus za informacje.
Ostatnio zmieniony śr cze 25, 2008 22:06 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

tigercng pisze:Fakt, admin musiał coś zamącić, jak przenosił lokalizacje z targeo na google.
Inna sprawa, że na planach miejscowości nie ma wcale takich ulic, jak Kolejowa lub Prof. Poznańskiego.

Już poprawiłem tymczasowo, prośba do admina o trwałą zmianę na mapie CNG i poprawienie tutaj. Zajezdnię i stację dobrze też widać na zdjęciu lotniczym w zumi.pl

Dzięki hipekus za informacje.
Już zmieniłem. Mam nadzieję, że już jest dobrze :)
Karol Wieczorek
madada
CNG car: Opel Zafira

Post autor: madada »

Stacja jest czynna do godz. 21.00 w tygodniu. W sobotę do godz. 15:30. W niedzielę jest nieczynna.
Informacja z 03/07/2010
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

W dniach 24-25.07.2012 stacja nieczynna z powodu prac konserwacyjnych
Ostatnio zmieniony śr lip 25, 2012 07:56 przez foomi, łącznie zmieniany 1 raz.
Wieszczu
CNG car: Ford Focus C-Max "Fun" 2.0 CNG 2006 r.

Stacja czynna w niedzielę od 9.30 do 15.30

Post autor: Wieszczu »

Jak w temacie - z tym, że na pewno do końca sierpnia być może połowy września.
Tyle powiedział obsługujący.
Faktycznie po tankowaniu na stacji zauważalnie zwiększa się zasięg
(o prawie 40 km u mnie)
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Dzięki za informacje, już wprowadziłem zmiany na Portalu oraz mapie stacji CNG.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”