Wymiana CNG na LPG

Pojazdy użytkowe do 3,5t marki Volkswagen
sylwek70r
CNG car: Touran 2006 108 KM

Wymiana CNG na LPG

Post autor: sylwek70r »

Witam !
Informuję wszystkich posiadaczy Touranów , że po wielu przemyśleniach wymienilem instalację CNG na LPG - jednocześnie demontując butle CNG - na razie tylko z tyłu bo nie starczyło czasu za 2 tyg umówiłem sie na wywalenie środkowych .
Nareszcie koniec udręki , jaka ulga z tankowaniem , samochód spisuje się bez zastrzeżeń jeżdzę drugi dzień co prawda - przejechałem ok 500km większość po mieście , trochę po obwodnicy trójmiejskiej 130km /h .
Spala mi 12 l LPG przy normalnej jeżdzie - nie delikatnej a raczej żwawej.
Małym minusem jest to ,że cały czas pali się lampka awaryjna silnika, ponieważ komputer szuka łącza odpiętych kostek CNG co prawda obiecano mi ,że to też ogarną ale samochód musi u nich postać jeszcze 1 dzień a ja się spieszyłem , drugim nawet nie wiem czy to nazwać minusem jest to ,że strzałka pokazuje mi ,że jadę cały czas na benzynie i z tym nie da się nic zrobić ale mam kontrolkę LPG i tutaj widzę na czym jadę , po wyjechaniu z domu dzisiaj o godz 7,00 po ok 500m przełączył się na LPG - bo zawsze odpala na benzynie ale po kilkunastu sekundach przełącza się na gaz - czyli tak powinno być.
Koszt całej operacji ok 3,500zł , żałuję ,że tego nie zrobiłem 3 lata temu jak w tym durnym kraju zlikwidowano stację CNG na ul Hutniczej w Gdyni
Przy okazji mam do sprzedaży reduktor ten nowszej generacji CNG stan idealny - bo już wymieniałem wcześniej i 2 butle tylne z homologacją do 2017 r
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Re: Wymiana CNG na LPG

Post autor: kgrzanka »

Tylko pozazdrościć wolności, tańszej jazdy i swobody tankowania.
CNG: 8*3,29=26,32zł/100km
LPG: 12*1,8=21,6zł/100km

kosz benzyny zaniedbany bo nie sposób podróżować po Polsce tylko na CNG, ponadto w zafirach co jakiś czas trzeba wypalić zbiornik benzyny, więc średnio rocznie przy CNG jeszcze więcej idzie benzyny niż przy do odpalenia przy instalacji LPG.
po 10 latach koszt przeglądów butli CNG pokryje Ci połowę kosztu instalacji LPG

PS.
Jak zamontujesz 4 butle LPG w miejsce CNG to zasięg będzie z 1000km - podobny lub nawet większy niż w Dieslu :)
krzyzio1055
CNG car: citroen xantia

Post autor: krzyzio1055 »

Skoro nie macie już cng to co robicie na forum. Do nie do zobaczenia.
ventillo
CNG car: CADDY MAXI 2.0 EcoFuel

Post autor: ventillo »

Sylwek70r i jak ? ogarneli Ci ten check engine ? Interesuje mnie to bo bede likwidowal cng w caddym.
sylwek70r
CNG car: Touran 2006 108 KM

Post autor: sylwek70r »

ventillo pisze:Sylwek70r i jak ? ogarneli Ci ten check engine ? Interesuje mnie to bo bede likwidowal cng w caddym.
Witam
Nie ogarnęli , daję sobie spokój z tym - ostatnio byłem w VW wymienić mechanizm otwierania pokrywy silnika i zadałem to pytanie - odpowiedzieli mi ,że mogą to usunąć ale najpierw musiałbym ponownie zamontować butle CNG innej opcji nie ma - zaproponowali mi udać się tam , gdzie tuningują samochody.Niech sobie świeci nie będę wywalać kasy na usuwanie - super śmiga na LPG , spalanie 14 litrów po mieście na trasie Gdynia - Białka 130 -140/h również ok 14 i tu niemiłe zaskoczenie powinno być mniej
Bajer
CNG car: Jak już to VW

Post autor: Bajer »

Zlikwidownie check to nie problem
ventillo

Bajer pisze:Zlikwidownie check to nie problem
Gdzie jest zakład dla którego to nie problem ? Nie znalazłem do tej pory takiego. Podjadę i się zapytam o patent bo odpięcie diody nie jest rozwiązaniem.
Bajer
CNG car: Jak już to VW

Post autor: Bajer »

Nie liczył bym na to że gazownik który poświęcił kilka miesięcy na rozwiazanie problemu zdradzi Ci tak poprostu swoje patenty.
ventillo

Ale mi nie chodzi o to, żeby kserować jego patent bo nie jestem człowiekiem z branży. Interesuje mnie jego patent po to, by zwyczajnie zgazować u niego auto bo przemówi do mnie jego sposób obejścia problemu. Do tej pory patenty u innych gaziarzy mnie nie przekonały bo m.in były takie jak : kasownik błędów w kompie gazowym, odpięcie check engine, zostawienie instalacji cng i jazda na 3 paliwach. Zrób reklamę koledze i podaj adres, serio pomożesz mi i innym posiadaczom caddykow na CNG.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen”