Poszukuję dobrego serwisu w Krakowie

Relacje oraz opinie na temat warsztatów zajmujących się instalacjami CNG w Polsce i Europie.
du_gi

Poszukuję dobrego serwisu w Krakowie

Post autor: du_gi »

Szukam dobrego serwisu instalacji CNG w Krakowie. Nie musi być autoryzowany. Natomiast musi być skuteczny. :) Naprawiał ktoś autko gdzieś i mógłby mi go polecić?

Próbowałem w dwóch głównych serwisach ale nie wiedzą co jest nie tak z moją instalacją.

Proszę o pomoc.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Napisz coś więcej, jakim samochodem jeździsz, jaką masz instalację i jaki konkretnie problem.

Wtedy będziemy mogli poradzić coś więcej.
du_gi

tigercng pisze:Napisz coś więcej, jakim samochodem jeździsz, jaką masz instalację i jaki konkretnie problem.
Alfa Romeo 145 1,4TS 2000r Instalacja IGS (albo coś podobnego - IGN?)

Autko przyjechało z tą instalacją z Włoch.
Na początek trzeba było wymienić butlę (ul.Bagrowa 1 = 1500zł butla + zawór 150zł) Starej butli nie oddali. :(

Po wymianie Panowie napełnili butlę do połowy i stwierdzili że autko gaśnie po przełączeniu na gaz. Benzynka OK. Kazali jechać do serwisu bo to może być sonda lambda albo coś tam z doborem mieszanki paliwowej. Byłem u mechanika powiedział że to na pewno nie sonda lambda. Między czasie dotankowałem pełną butlę i o dziwo samochód jeździł na CNG tyle że do połowy objętości butli (czyli jak były dwie kropeczki/cztery to słabł i gasł).

Pojechałem do konkurencji na ul. Lindego (Fugazi)
Tam Panowie też nie wiedzieli co jest grane że nie pali. Podłączyli go do prądu i tak jakby chcieli go rozruszać. Powiedzieli że jak to nie podziała to trzeba prawdopodobnie wymienić reduktor z cewką (?) (koszt 1000zł!)
Wymienię reduktor, powiedzą że to komputer.
Wymienię komputer powiedzą że to coś jeszcze innego.

Potrzebuję

Auto przez pewien czas wyjeżdżało całą butlę (przejeżdzałem ok 180km)
Był czas że do puki jechałem było ok. A gdy go zgasiłem i chciałem odpalić jeszcze raz, to gasł.

Teraz nie chce jeździć w ogóle na CNG. Benzynka cały czas OK.
Poza tym na gazie potrafią mu falować obroty, nie raz do tego stopnia że gaśnie.
tigercng
Moderator

Taki efekt, że auto pali do połowy ciśnienia, wygląda mi faktycznie na reduktor, ewentualnie elektrozawór przy butli (jeśli go masz).

Jeśli masz zawór mechaniczny (kranik), to sprawdź czy jest on całkowicie otwarty.
Jeśli masz zamontowany manometr, to przyczynę "zawór" możesz łatwo potwierdzić, gdyż manometr będzie pokazywał brak ciśnienia, lub bardzo małe. Jednak palą się Tobie dwie diody na wskaźniku, więc zawór jest raczej mało prawdopodobny.

Pozostaje reduktor. Niektóre starsze włoskie reduktory miały sterowanie podciśnieniem z kolektora ssącego. Może masz przerwany lub dziurawy wąż łączący kolektor z reduktorem. Możesz mieć też niedrożny obieg ogrzewania reduktora cieczą chłodzącą silnik.
Reduktory daje się regenerować przy użyciu zestawów naprawczych. Nie trzeba zaraz wymieniać.
du_gi

Nowość! Ostatnio czuć gaz spod maski. Po prostu super. Jestem umówiony do serwisu, jak coś będę wiedział to napisze.
s60grześ
CNG car: volvo s60

Re: Poszukuję dobrego serwisu w Krakowie

Post autor: s60grześ »

du_gi pisze:Szukam dobrego serwisu instalacji CNG w Krakowie. Nie musi być autoryzowany. Natomiast musi być skuteczny. :) Naprawiał ktoś autko gdzieś i mógłby mi go polecić?

Próbowałem w dwóch głównych serwisach ale nie wiedzą co jest nie tak z moją instalacją.

Proszę o pomoc.
Polecam Marcina wyszukaj po nazwie mGas Kraków

Ma spore pojęcie o serwisie cng

Pozdrawiam Grzegorz S60cng
mapajaw
CNG car: zafira B 2008

Post autor: mapajaw »

niestety mgas już się nie zajmuje CNG, dzwoniłem i otrzymałem odpowiedź że zawiesili działalność z tymi instalacjami
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

No to dziwna sprawa, bo w zeszły piątek dzwoniła do mnie pani z mGasu i wypytywała się o szkolenia i dotacje, bo chcą rozwijać swoją działalność w tym kierunku.

Moim zdaniem trzeba zweryfikować to info koniecznie, bo nie mogę w to uwierzyć!
Karol Wieczorek
mich1
CNG car: Opel Zafira B 2008 1,6 CNG;

Post autor: mich1 »

Nie działają już w CNG dzisiaj dzwoniłem
michal-krakow
CNG car: chrysler

Post autor: michal-krakow »

witam.
na ulicy zbożowej w Krakowie chłopaki( Tomek,Grzesiek) zamontowali instalację cng bez problemu, serwis również wykonują.
potwierdzam że w firmie mgaz mnie też odmówili usługi w zakresie cng
pozdrawiam
pozarnik
CNG car: TOURAN 2009

Post autor: pozarnik »

michal-krakow pisze:witam.
na ulicy zbożowej w Krakowie chłopaki( Tomek,Grzesiek) zamontowali instalację cng bez problemu, serwis również wykonują.
potwierdzam że w firmie mgaz mnie też odmówili usługi w zakresie cng
pozdrawiam
Od dluzszego czasu korzystam z Waszych rad ale zapisalem sie ostatecznie zeby skomentowac powyzszy post.
Mialem problem z silnikiem, w kilku miejscach (glownie serwisy LPG) zasugerowano mi, ze to raczej wtryskiwacz niestety nie chcieli sie podjac naprawy.
Szukalem wiec dalej i trafilem na taka entuzjastyczna opinie - Tomek i Grzesiek = rowne chlopaki :)
Zadzwonilem do nich z pytaniem czy zajmuja sie CNG - TAK!!!
A wiec czy wymienia wtryskiwacz - "tak ale... najpierw sprawdzimy co sie stalo". No to OK, zrozumiale, ze przez telefon nie mozna byc pewnym czy to napewno to. Na wszelki wypadek zapytalem o cene takiej wymiany - "nie moge nic stwierdzic bo nie wiem co sie stalo". Ciut dziwne ale bywa. Umowilem sie na konkretna godzine upewniajac sie, ze gdyby to byl tylko wtryskiwacz to zrobia w jeden dzien.
Po przyjezdzie i moim dzien dobry uslyszalem "czekac!" co nie zrobilo najlepszego wrazenia ale fachowiec moze miec tez gorszy dzien.
Po ok 15 min czekania poproszono mnie do srodka i zaczelo sie...
"przeciez to jest instalacja CNG?" no tak wyjasnialem to juz przez telefon. "no to my mozemy ja wymienic na LPG :)))" (6? generacja jedyne 5000 PLN) ale chce tylko wymienic jeden wtrysk i umawialem sie przez telefon, ze cos tam z CNG dlubiecie... chwila ciszy i pytanko o producenta instalacji (bo to oczywiscie ma kluczowe znaczenie). "To takie naprawy najblizej to moze pan zalatwic w Niemczech a wtryskiwacz moze po miesiacu od producenta" (sic) Stoje, zamurowalo mnie troche ale nie odpuszczam - czyli jak bede mial wtryskiwacz to mi go wymienicie? "wszystko mozliwe, ale i tak taka naprawa nie ma sensu bo to sie co chwile psuje a takiemu juz jednemu klientowi wymienilismy instalacje na LPG i jezdzi bardzo zadowolony"
I tutaj glowny powod mojego postu - z innych zrodel, moze blednych, dowiedzialem sie, ze zespolonego sterownika w Zafirze nie da sie przeprogramowac na LPG. Dodatkowo po kilku dniach mialem wtryskiwacz i zadzwonilem czy jednak moga go wymienic (juz bardziej z ciekawosci). Co sie dowiedzialem - "niechetnie bo to straszna dlubanina" no to przeciez za to place wiec moze jednak za kilka dni, poczekam przeciez "niestety, nie zrobie tego bo NIE zajmujemy sie CNG" w koncu, uczciwie postawiona sprawa. Czyli cala wczesniejsza zabawa byla prowadzona jedynie w celu zlapania klienta na wymiane na LPG (takie sa moje wnioski).
Wtryskiwacz wymienil mi mechanik w malym garazu w ciagu ok 3-4 godzin za ok 250 PLN.
tigercng
Moderator

pozarnik pisze:I tutaj glowny powod mojego postu - z innych zrodel, moze blednych, dowiedzialem sie, ze zespolonego sterownika w Zafirze nie da sie przeprogramowac na LPG.
Tak, to prawda. Teoretycznie jest możliwe przeprogramowanie ECU dla paliwa LPG, jednak jak na razie nikt nie napisał takiego programu (lub nie dostarczył parametrów dla LPG). Volkswagen tego nie przewidział, ale trudno mu się dziwić. Wszak silnik jest dostosowany do CNG, a nie LPG.
pozarnik pisze:Czyli cala wczesniejsza zabawa byla prowadzona jedynie w celu zlapania klienta na wymiane na LPG (takie sa moje wnioski).
Wtryskiwacz wymienil mi mechanik w malym garazu w ciagu ok 3-4 godzin za ok 250 PLN.
Dokładnie tak jest. Kontaktowało się ze mną wielu użytkowników CNG, którzy z problemami jechali do warsztatów montujących LPG i otrzymywali takie "porady", a niektórzy dawali się nawet namówić na taką operację płacząc potem rzewnie na forum z powodu różnych problemów wynikających z ingerencji w fabryczne rozwiązania.

Technologia CNG, jak na polskie warunki, jest bardzo nowoczesna. Wymaga od mechanika, aby najpierw coś o tym poczytał i się czegoś o tym nauczył. Wypada pójść na szkolenia, uczestniczyć w konferencjach, a zwłaszcza myśleć przy pracy. Wielu mechaników więc idzie na łatwiznę gwarantującą pewny zarobek.

Co ja piszę "mechaników", całe koncerny motoryzacyjne też idą na łatwiznę w Polsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serwisy specjalizujące się w CNG”