VOLVO V70 2.4 Bi-Fuel

Pojazdy do 3,5 t marki Volvo
volny
CNG car: Volvo V70 2.4 Bi-Fuel '04

Post autor: volny »

To mogło być jedno z aut z Perfekt-u, bo maja dwa V70 z dodatkowymi niefabrycznymi zbiornikami, ale jest to kosztem bagażnika, a nie jak oryginał pod podłogą, więc moim zdaniem nie warto.

BTW, zbiornik w przestrzeni bagażowej (za oparciami) byl montowany fabrycznie w Volvo 850 Bi-fuel od 95 roku, co czyni Volvo jednym z pionierów fabrycznego przystosowania aut do CNG :!: 850 Bi-fuel to ogromna rzadkość, m. in dalatego że już w 1996 wszedł przejściowy model V70 I, w którym jednak instalacja CNG zasadniczo pozostała bez zmian, tzn ze zbiornikiem w bagażniku. Dopiero z opracowując nową platformę (tzw P2) dla S80, V70 II i S60 przewidziano miejsce na mocowanie zbiorników pod podłogą, choć z tego co wiem V70 II Bi-fuel weszły do sprzedaży w 2001 a nie w 1999 jak to sugeruje tytuł tego wątku. Stąd moja nieśmiała :oops: sugestia do moderatorów: może warto by było to uściślić?

moderator> OK, poprawione.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 22:55 przez volny, łącznie zmieniany 2 razy.
Zawsze chciałem mieć takie coś
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Twój problem raczej nie dotyczy gazu a rozwiązanie może być równie skomplikowane jak i bardzo proste.

Rozumię że gdy startujesz to wrzucasz jedynke i gaz w podłodze a auto osiąga tysiąc obrotów i nie idzie dalej?
Podczas jazdy szarpie autem?
;)
volny
CNG car: Volvo V70 2.4 Bi-Fuel '04

Post autor: volny »

Tak na szybko przychodzi mi do głowy że może to być problem z elektroniczną przepustnicą. Podjedz do kogoś kto ma interface Volvo VIDA i potrafi prawidłowo odcztać kody błędów, np. do volvotech w chorzowie nie masz tak daleko.
Generalnie w tej i innych sprawach polecam volvoforum.pl
Zawsze chciałem mieć takie coś
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)
Pawel_V70
CNG car: Volvo V70 bifuel '02

Post autor: Pawel_V70 »

Z tego co piszesz to może być banalne zanieczyszczenie przepustnicy. Jeżeli autko ma już jakiś przebieg i nie byla nigdy czyszczona to od tego bym zaczął. Miałem podobn objawy i to pomogło. Trzeba to tylko zrbić bardzo starannie :-)

Pozdrawiam,
Paweł
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
adamxxx
CNG car: volvo v70

Post autor: adamxxx »

Wczoraj zostało potwierdzone przypuszczenie o problemie z przepustnicą,(właściwa sugestia Pawel_V70 i volny) komputer serwisowy ujawnił problem z potencjometrem przepustnicy :cry: ,więc jutro autko oddaję do naprawy.Usługę będzie robił jeden z najlepszych elektroników samochodowych w Kielcach p. Artur ,więc jest nadzieja że zrobi to dobrze.Od p. Artura słyszałem o jakimś mechaniku z Radomia lub okolic :?: ,że ma sposób na przepustnice w volvo(podobno to taka przypadłość tych samochodów),nie bardzo rozumiem na czym to polega ,ale chodzi o to że montuje gość w przepustnicy jakieś halotrony i daje wieczystą gwarancję na prawidłowe jej działanie,nie wiem ile to kosztuje bo nie mogę nigdzie tego fachury namierzyć,ale cały czas szukam,jak się czegoś dowiem to napiszę.Jeżeli zaś chodzi o czyszczenie przepustnicy i potencjometru to jest to koszt 120 zł.Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem i właściwe sugestie. :smile: :smile: Pozdrawiam , Adam.
adam
ossa98
CNG car: mam zamiar kupić

Post autor: ossa98 »

Witam,
mam możliwość kupić Volvo V70, bi - fuel z 2002 roku, silnik 2.4, z oryginalną instalacją CNG. Samochód jest z Niemiec. Przyjechał na własnych kołach w poprzednim tygodniu. Wyposażenie - prawie wszystko - oprócz nawigacji. Wszystko byłoby ok, ale mam wątpliwości związane z użytkowaniem samochodu z instalacją gazową. Na Śląsku są tylko trzy stacje CNG. Spalanie benzyny jest dość duże, więc nieopłacalne. Nie wiem czy są gdzieś w pobliżu serwisy specjalizujące się w naprawach tego rodzaju samochodów. Jak wygląda kwestia kosztów naprawy, czy części są drogie? Czytałam też, że samochody na gaz wymagają częstszej kontroli i przeglądów technicznych - czy to prawda?
Ostatnia kwestia, która mnie niepokoi to przebieg - 360 km. Nie wiem czy jak na Volvo to dużo.
Proszę o radę. Samochód jest od znajomego. Nie od osoby trzeciej, więc istnieje prawdopodobieństwo, że jest w dobrym stanie.
Cena - bardzo atrakcyjna - w porównaniu z cenami rynkowymi.
adamxxx

ja jestem zadowolony z autka,faktycznie części do tej marki nie należą do tanich,ostatnio wymieniałem tarcze i klocki hamulcowe BOSCH na przedzie-koszt ok.600 pln.,ale nie jest to samochód awaryjny,poza oczywiście przepustnicą MAGNETIC MARELLI,która psuje się w wielu samochodach VOLVO w przedziale rocznikowym 2000-2004.Jeżeli zaś chodzi o samą instalację CNG ,to u mnie nic się nie dzieje ,zero problemów,tankuję i jeżdżę.autko jest troszkę słabsze i wolniejsze na gazie,słabiej przyspiesza,ale ja szybką jazdę mam już za sobą,teraz doceniam komfort i bezpieczeństwo jakie daje VOLVO,polecam zakup tego autka,tym bardziej że jak napisałeś będzie cię mniej kosztować.co do serwisów CNG to wiem że dwa pożądne są w Tarnowie, w Chorzowie jest jeden, w Krakowie chyba ze dwa,tak że w razie potrzeby jest gdzie się zwrócić.kupuj tego Volviaka ,na pewno będziesz zadowolony.
adam
ossa98

Dziękuję za odpowiedź:-)
Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że klocki i tarcze mogą być takie drogie. Aktualnie jeżdżę Fordem Focusem i cena za taki zestaw jest trzykrotnie mniejsza...Jeśli jednak samochód nie byłby awaryjny - jak piszesz- jest światełko w tunelu:-). No i chyba są jakieś tańsze zamienniki?

Pocieszające jest to, że serwis znajduje się w Chorzowie. Myślałam, że będzie potrzeba jeżdżenia do Krakowa. Niby z Katowic to nie aż tak daleko, ale jednak. A co z tymi przeglądami? z jaką częstotliwością trzeba je robić i ile to kosztuje?
Aktualnie samochód jest na warsztacie. Ma zostać dokładnie sprawdzony pod kątem ewentualnych usterek, wymagających naprawy. Podobno coś dzieje się z 5 cylindrem. Mam nadzieję, że to nic poważnego. W końcu szwagier przejechał nim ponad tysiąc km i nic się nie działo. Wspominał jedynie, że przy rozruchu, zanim nabrał rozpędu na trasie samochód był nieco "zamulony".

Acha - na koniec chciałabym dodać, że jestem kobietą :grin: . Nie wiem dlaczego podejrzewa się, że na formach motoryzacyjnych logują się sami mężczyźni. Ja uwielbiam samochody - zwłaszcza duże :wink: a posiadanie VOLVO było zawsze moim marzeniem.
adamxxx

witam,pytasz jak często należy robić przeglądy w aucie z instalacją CNG?,i ile to kosztuje.Przeglądy techniczne robimy co rok,tak jak każdy użytkownik samochodu z tym że trzeba mieć jeszcze aktualną aprobatę techniczną butli,czyli tzw.homologację.W moim przypadku następne badanie butli muszę przeprowadzić w 2016r.koszt takiego badania to około 300-350 pln.,ważność badań ,to okres 10 lat,natomiast przy corocznych badaniach technicznych płacimy tak samo jak użytkownicy LPG,150 pln.napisz co z tym 5-tym cylindrem czy to wina świecy? :oops: :oops: :oops: przepraszam za to że zwracałem się do Ciebie jak do faceta,niezbyt uważnie przeczytałem treść. :lol:
adam
ossa98

Niestety jeszcze nie wiem jaki defekt posiada silnik. Może dzisiaj uda mi się uzyskać jakieś informacje.
Czy mógłbyś mi jeszcze napisać coś o komforcie jazdy tym samochodem.
Jaka jest awaryjność tego akurat modelu?
Pozdrawiam serdecznie:-)
ossa98

I o co chodzi z ta przepustnicą MAGNETIC MARELLI?
adamxxx

witam,jeżeli chodzi o komfort samochodu to w moim modelu z 2001r. cudów nie ma.Owszem fotele mają regulację,kierownica jest regulowana-wszystko manualnie,można sobie to dobrze dopasować do sylwetki i wtedy nawet długa jazda nie powoduje zmęczenia.W nowszych modelach te ustawienia odbywają się za pomocą przycisków(siłowniki elektryczne).Jeżeli zaś idzie o samą jazdę,czyli to jak samochód się prowadzi,to dla mnie naprawdę super,jeżdżę często do Szwecji,na odcinku Kielce - Świnoujście (ok. 700km.) zazwyczaj robię sobie jeden przystanek bo nie ma potrzeby tzw."rozprostowywania kości" częściej.Autko prowadzi się super,ma ABS,STC tempomat ,no i sam ciężar auta też chyba korzystnie wpływa na komfort jazdy.Volvo to przede wszystkim naprawdę bezpieczne autko, koledzy śmieją się że jeżdżę czołgiem,ale ja mam to gdzieś.W rocznikach 2000-2002 nie dopatrzymy się nowalijek technicznych,tak jak w nowych samochodach,wtedy kiedy były wyprodukowane były to autka nowoczesne ,teraz są samochodami tylko bezpiecznymi.Moim zdaniem jedynym samochodem bardziej komfortowym z tamtych lat był chyba tylko Mercedes.to chyba tyle na ten temat ,co zaś idzie o przepustnicę Magnetic -Marelli ,która jest zamontowana w Volvo z tamtych roczników,to jak piszą ludzie na forum,jest ona częstym powodem nieprzewidzianych wydatków( nowa to koszt ok. 2000pln.,reperacja z zamianą potencjometrów na halotrony to koszt ok. 800 zł,po tej naprawie przepustnica jest jak nowa -dają gwarancję,używki nikt nie radzi kupować). Poza przepustnicą ,która psuje się w większości naszych modeli Volvo , to raczej mogę powiedzieć że nie jest to samochód awaryjny.i takiego samego zdania jest mój znajomy ze Szwecji który jeżdżi takim samym Volviakiem z 2001r.Napisz co z tym silnikiem. :?:
adam
adamxxx

dodam jeszcze na temat samej instalacji gazowej w volvo bi-fuel, że z nią też nie ma żadnych problemów :grin: ,pozdrawiam.
adam
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

adamxxx pisze:trzeba mieć jeszcze aktualną aprobatę techniczną butli,czyli tzw.homologację.W moim przypadku następne badanie butli muszę przeprowadzić w 2016r.koszt takiego badania to około 300-350 pln.,ważność badań ,to okres 10 lat,natomiast przy corocznych badaniach technicznych płacimy tak samo jak użytkownicy LPG,150 pln.:

tutaj należy napisać jednak małe sprostowanie, badanie o którym piszesz należy wykonać co 3 lata a nie co 10 lat (okres 10 lat dotyczy chyba LPG), badanie butli polega na tym że inspektor ogląda wizualnie butle i wydaje Ci osobny dokument na każdą butle, koszt badania to od 80zł do 300zł za 1 butle, dopiero z takim dokumentem jedziesz na stacje diagnostyczną i robisz wpis do swojego dowodu rejestracyjnego na kolejny rok, koszt jest taki sam jak przegląd techniczny dla LPG. Oczywiście jest taka możliwość że mogłeś otrzymać taki dokument na 10 lat bo CNG to bardzo dziwny temat i tutaj jest wszystko możliwe. Jedna bardzo ważna uwaga, przed badaniem butli należy się dowiedzieć czy dany inspektor robi badania ciśnieniowe butli, jeśli butla ma homologacje R100 oraz ważna datę użytkowania to takie badanie jest zbędne i nie ma potrzeby aby wyjmować butle z samochodu!
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

Post autor: shenn »

bartekk pisze:badanie butli polega na tym że inspektor ogląda wizualnie butle i wydaje Ci osobny dokument na każdą butle, koszt badania to od 80zł do 300zł za 1 butle
Koszt tego badania wynosi 200 zł, niezależnie od ilości butli. Wynika to z cennika TDT http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 156&type=2
Ostatnia strona pkt.4 Jest tam cena 99,90 zł za godzinę, ale nie mniej niż za 2 godziny pracy inspektora (i tyle płaciłem w Gdańsku). Nie wiem czemu 2 godziny.
Opel Zafira 1,6 CNG
ODPOWIEDZ

Wróć do „Volvo”