VII Supertest Ekonomii - ofensywa CNG!

W tym miejscu znajdziecie wszystkie istotne ogłoszenia i dyskusje związane z rynkiem CNG w Polsce
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Zdjęcia!!!

Post autor: hombre77 »

Bartek. Kiedy wrzucisz zdjęcia?
Estaciones de GNC
Obrazek
administrator
Administrator

Re: Zdjęcia!!!

Post autor: administrator »

hombre77 pisze:Bartek. Kiedy wrzucisz zdjęcia?
Właśnie siedzę nad tym. Będą też filmiki!

W ramach ciekawostek - cytat z jednej notki prasowej przed Supertestem:
Teoretyczny zwycięzca, wyłoniony na podstawie analizy danych katalogowych, powinien zużyć na tej trasie 11 litrów oleju napędowego (średnie zużycie 3,3 l/100 km) i wyemitować prawie 28 kg CO2 (87 g/km). Z kolei teoretyczny outsider odpowiednio: 43,6 l benzyny (średnio 13,1 l/100 km) i 102 kg CO2 (307).

Inaczej może wyglądać klasyfikacja uwzględniająca koszty. Średnie ceny paliw w trzeciej dekadzie czerwca (według e-petrol.pl) wynoszą: Pb95 – 4,73 zł, ON – 4,48 zł i mają tendencję rosnącą. Tymczasem cena sprężonego gazu ziemnego (CNG) wynosi 1,82 zł za m3.

Teoretycznie najoszczędniejszy z pojazdów CNG powinien zużyć na trasie Supertestu Ekonomii 21 m3.
http://www.motofakty.pl/artykul/vii_sup ... nomii.html

Mam wrażenie, że w sobotę dzięki Andrzejowi teoria kompletnie minęła się z praktyką :lol: Cenę 1m3 gazu pozostawię bez komentarza ;)
Karol Wieczorek
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: vipermat »

Czy przy obliczaniu kosztu na 100km brana jest pod uwagę różnica ciśnień na stacjach W-wa i Poznań ?
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

jaka różnica ciśnień :wink:
Były takie same.......
administrator
Administrator

Zdjęcia z testu do znalezienia tutaj:
http://picasaweb.google.pl/cng.auto/201 ... stEkonomii#
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
wwrobel
CNG car: Multipla BiPower ELX

Post autor: wwrobel »

Kolega w Oplu (WPI5V..) jechał w tunelu aerodynamicznym więc spalił mniej i ma trofeum :mrgreen:
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

vipermat pisze:Czy przy obliczaniu kosztu na 100km brana jest pod uwagę różnica ciśnień na stacjach W-wa i Poznań ?
W Poznaniu na stacji każdy samochód czekał na wyrównanie ciśnienia w magazynach, nie tankowaliśmy jeden po drugim tylko wyglądało to tak, tankowanie czekanie na napełnienie magazynów i kolejny samochód. Miało być sprawiedliwie i tak było, chociaż to tankowanie trochę trwało.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

CNG wygrały rywalizację z resztą świata

Post autor: bartekk »

Supertest Ekonomii 2010

Tylko 35zł i 14 groszy kosztowało paliwo do Opla Zafiry 1.6 CNG zużyte na nieco ponad 330 km dzielących Warszawę i Poznań podczas VII Supertestu Ekonomii. Tyle trzeba było zapłacić za 14m3 gazu ziemnego (2.22zł/m3) i 0.65 l benzyny (4.71 zł/l - uśredniona cena z .Warszawy i Poznania). Jeśli nie liczyć autobusu Tedom i dostawczego Iveco , to samochody na gaz ziemny (jeszcze 4) wyraźnie wygrały rywalizację z resztą świata. Najbardziej ekonomiczna wśród samochodów hybrydowych Toyota Prius spalił na tej samej trasie 10,67l benzyny (3.21l /100km ), za którą trzeba zapłacić 50,25 zł. Zwycięzca klasyfikacji samochodów dieslowskich – Skoda Octavia II 1.6 TDI Greenline zasilana nieco tańszym paliwem , zużyła go nieco więcej niż wspomagany silnikiem elektrycznym Prius . Koszt 11.43l oleju napędowego (4.48zł/l – cena uśredniona jw.) wyniósł 51 zł 20 gr. W rywalizacji samochodów benzynowych najlepszy okazał się Chevrolet Spark LT 1.2 zużywając 17.3 l (5.16 l/100km) za 81 zł i 48 gr. Tylko kilkanaście złotych więcej wyniósł koszt paliwa dostawczego Iveco Daily 50C 14G , które spaliło 42.71 m3 gazu i śladowe ilość benzyny 0.69l. Za to za przejazd autostradą takiego pojazdu trzeba zapłacić aż 54 zł.
Także opłaty autostradowe za auta osobowe nie są małe , bo przejazd kosztuje 24 złote a w budowie są kolejne miejsca poboru opłat , więc nie będzie taniej - tylko drożej. Jedyna korzyść, że można jechać szybciej ale taka jazda jest nieekonomiczna , bo wraz z prędkością zauważalnie rośnie zużycie. I zapewne dlatego, ponieważ odcinek autostradowy stanowił prawie połowę trasy VII Supertestu Ekonomii , nie udało się poprawić osiągnięć zwycięzców sześciu wcześniejszych jazd .
Najwięcej zatankowały na mecie 2 pojazdy. Do zbiorników autobusu Tedom zmieściło się 113,5 m3 gazu ziemnego za 252 złote. Koszt przewiezienia jednego pasażera z Warszawy do Poznania poniżej 3 złotych . Takie kwoty najprawdopodobniej nie mają najmniejszego znaczenia dla osób wydających ponad 300 tysięcy złotych na Infiniti FX 50, którego 5 litrowy silnik według danych fabrycznych pali średnio 13l benzyny na każde 100km. W superteście spalał poniżej 10 , zadowolił się więc ilością o blisko 30 procent mniejszą . I taka jest skala oszczędności , które każdy z nas może uzyskać podczas wakacyjnych podróży, stosując się do zasad ekonomicznej jazdy. Upraszczając, można sprowadzić je do 3 elementów : sprawny samochód , zaplanowana, przemyślana trasa oraz inteligentny, przewidujący i respektujący przepisy ruchu drogowego kierowca.

Źródło: AKDP
Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2010 11:27 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Witam wszystkich.
Trochę powypisywano tu bzdur.
Pierwsza odnośnie zafiry.
W poznaniu jak widać na załączonych obrazkach
http://picasaweb.google.pl/cng.auto/201 ... 7777149122
jednostki są w kg a nie w m3.
Do zafiry zatankowano 14,38kg a nie m3.
Cena za tankowanie gazu to 42,91zł a nie jak wyliczono 31,92.
Zafira zużyła 19,33m3 gazu to się przekłada około 6m3 na 100km

Jeżeli weźmiemy 14,38*2,22 to mamy 31,92zł ale tak nie było .

Zobaczmy na rysunek z powyższego linka i mamy
14,38kg*2,984zł/kg=42,91

Teraz jeżeli 42,91zł/2,22zł/m3=19,33m3

43zł - to jest realny koszt 330km na trasie, mogę to potwierdzić bo mam taką samą zafire.

Przeanalizujcie wyniki jeszcze raz.
Tym razem z uwzględnieniem jednostek i cen za jednostkę

Nie jest możliwe przejechanie Zafirą 330km na 14m3,
ale 330km na 14kg gazu to da się zrobić.
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 12:35 przez kgrzanka, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Szanowny Panie!

To nie są żadne bzdury. Na stacji sędzia Supertestu stosował przelicznik 1m3=0,744kg.

Powyższe wyliczenia są dla samochody VW Caddy, które również brało udział w Superteście.

Analizowane przez Pana zdjęcie zostało zrobione po tankowaniu VW Caddy Ecofuel. Tam faktycznie zostało zatankowana taka ilość gazu.

Opel Zafira zużył na pokonanie 330 km dokładnie 14,4m3 gazu oraz 0,65l benzyny. Ten wynik został zatwierdzony przez sędziów Supertestu, którzy byli cały czas przy dystrybutorach - na stacji CNG przy ul. Głogowskiej oraz stacji Statoil w Poznaniu.
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 13:12 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

Witam

Mam kilka pytań?
Dlaczego zostało zużyte w zafirze 0,65l benzyny? Czyżby gazu zabrakło? Jak to możliwe skoro zbiorniki mieszczą około 24m3. Auto pali na gazie i nie potrzeba do niczego benzyny, chyba, że braknie gazu.
Jeżeli na 330km zużyto tylko 14m3 to powinno być jeszcze około 10m3 czyli można jeszcze jechać ponad 200km.
Czyli zasięg zafiry na samym gazie wynosi ponad 500km, bardzo ciekawe spostrzeżenia. proponuję przedstawić te wyniki w Oplu, na pewno się zainteresują.

Czy jest zrobione zdjęcie z dystrybutora po zatankowaniu Zafiry?
Spalanie wyszło poniżej 5m3/100km - niesamowite.

Producent podaje minimalne zużycie gazu na trasie 6m3/100km, ja nigdy takiego wyniku w swojej zafirze nie osiągnąłem. Na trasie udaje mi się zejść do 6,5m3.

Przyjmując min spalanie 6m3 to na 330km potrzeba około 19m3 czyli będzie około 14kg gazu, to by się zgadzało z tym co producent podaje i co ja na co dzień obserwuję.

Jeżeli się mylę to gdzie?
W którym miejscu popełniam błąd?
A jeżeli ja się nie mylę to co z wynikami?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Ta informacja prasowa nie jest do końca ścisła. Podaję z moich notatek:
Trasa między stacją Statoil na Fieldorfa, gdzie włączyłem gaz, a stacją CNG w Poznaniu na Głogowskiej, na moim liczniku wyniosła 317,8 km.
Zużycie gazu na tym dystansie wyniosło równo 14,00 m3. Średnie spalanie wynosi 4,4 m3/100km
Informacja prasowa wynika być może z przeliczenia trasy do stacji Statoil w Poznaniu na Wojciechowskiego.
Wskazówka ciśnienia ustawiła się na połowie właśnie przy 250 km, więc przy takim tempie, stylu jazdy i takiej drodze osiągnięcie 500 km jest jak najbardziej możliwe.
W Oplu, jeśli masz na myśli General Motors Poland, z pewnością nie zainteresują się niczym, co jest związane z CNG. Jak PGNiG ogłosił przetarg, gdzie kupił te przerabiane Octavie, to GM nawet nie wysłał tam swojej oferty. Dużo by o tym pisać, ale najpierw poczytaj to, co zamieściłem w wątku dotyczącym bezpłatnych akcji serwisowych.

Benzyny nie używałem wcale. Zarejestrowano jednak zużycie 0,65 litra. Mama dwa podejrzenia w tej sprawie:
1. Nie dotankowano mnie do pełna na Fieldorfa. Zafira ma dwie przepony w kanale do tankowania benzyny, i paliwo lane "pod korek" opada bardzo wolno. Przyznam, że osobiście nie dopilnowałem tego.
2. Paliwo nalano faktycznie "pod korek", ale w czasie jazdy na wybojach paliwo zwyczajnie wylało się rurką przelewową lub pochłaniaczem par paliwa. Pamiętaj, że paliwo było narażone na wylanie przez całą drogę, a nie tak jak w innych samochodach tylko w początkowym okresie.
Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń do organizatorów, bo na Fieldorfa powinienem sam dopilnować tankowania, a strat paliwa wynikłych z przetankowania "pod korek" nie sposób uniknąć.
Można jedynie w przyszłości wnioskować o inny sposób pomiaru, np. odrębnym czujnikiem poziomu wprowadzonym razem z pistoletem do baku, aby nie trzeba było tankować "pod korek" i nie było strat paliwa z tego wynikłych. Tym bardziej że taka strata jest bez sensu, bo tylko zatruwa glebę.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Strata paliwa

Post autor: hombre77 »

Strata paliwa w mojej Multipli wyniosła 1,53l, pomimo, że nie jechałem ani kilometra na benzynie. Lanie "pod korek" jest największą głupotą w samochodach dwupaliwowych, bo w trakcie jazdy na gazie dopalane są opary paliwa z odpowietrznika i zapełnia się filtr węglowy. Przeanalizowałem sytuację i teraz wiem, że największa strata w Fiacie wynikła z kilku faktów:
-Multipla ma największy zbiornik paliwa (38l) spośród samochodów uczestniczących w teście stąd większe parowanie benzyny w trakcie jazdy w ciepłe dni,
-twarde zawieszenie z tyłu - większe wibracje i rozbryzgi benzyny,
-jest samochodem typu bivalent (wszystkie pozostałe łącznie z Zafirą, Touranem i Caddy traktowane powinny być jako monovalenty, ewentualnie z plusem) i konstrukcja wlewu paliwa (benzyny) odpowiada tym z samochodów benzynowych, czyli posiada odpowietrznik z filtrem węglowym i odprowadzaniem par paliwa znad lustra w baku. W samochodach benzynowych wraz z zużywaniem benzyny lustro paliwa szybko opada, w gazowcach nie.

Co do zużycia gazu, to kolega tigercng zużył tyle ile powinien. U mnie licznik wskazał 336km, a zatankowano 15,18kg czyli 20,40Nm3 gazu, czyli spaliłem 6,07Nm3/100km. Producent podaje cykl pozamiejski 7,3m3 (prawdopodobnie są to metry Standartowe, nie Normalne), a mój poprzedni rekord wynosił ok 7Nm3/100km. Spalanie ok 6Nm3/100km zdziwiło mnie strasznie, ponieważ brałem udział w teście z pasażerką, CB i włączoną klimatyzacją.
Proszę się więc nie dziwić, że kolega tigercng wygrał VII Supertest Ekonomii, bo nic w tym nie jest dziwnego. Jeszcze raz gratulacje dla wszystkich reprezentantów cng.auto.pl
Estaciones de GNC
Obrazek
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

A Ja Panowie i Panie cieszę się z faktu , iż mogliśmy się znów spotkać w tak wspaniałym gronie i pogadać o tym co nas kręci..... Można powiedzieć ze to był taki nasz mały zlot !!! :mrgreen: jeszcze raz dziękuję że tam Byliście .
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

@kgrzanka
Nie należy zapominać, że Supertest Ekonomii jest też po to by promować zasady EcoDriving-u. I tak większość uczestników jechała.
Sprubój a sam się przekonasz - moja astra z pasażerką i przebiegiem 186 tys. km osiągneła wynik 4,83m3/100km.
A więc spokojnie też powinieneś osiągnąć wynik poniżej 5m3/100km.

P.S
Nie ma to jak spotkanie na gazie
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 23:30 przez tomig, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne ogłoszenia i dyskusje o rynku CNG w Polsce”