AKCYZA a CNG
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Ważne informacje dotyczące akcyzy na CNG.
Miało być prosto i łatwo, nie do końca się to udało. Okazuje się, że "oświadczenie na potrzeby naliczania podatku akcyzowego" Klient składa osobno dla każdej Umowy, jaką ma zawartą z gazownią, a nie tylko tę Umowę, na której ma sprężarkę CNG. Dotyczy to Umów na tankowanie CNG na stacjach, a nie tylko na gaz dostarczony do gospodarstwa domowego w którym jest podłączona sprężarka CNG.
Przykładowo jeśli ktoś ma Umowy na tankowanie CNG z gazowniami w Wałbrzychu, Sandomierzu i Gdańsku oraz Umowę kompleksową na dostawę gazu do gosp. domowego w W-wie, gdzie podłączona jest sprężarka CNG, winien wysłać cztery oświadczenia:
Wałbrzych - 100% akc.
Sandomierz - 100% akc.
Gdańsk - 100% akc.
Warszawa - np. 90% zw., 10% akc.
Bierze się to z tego, że na stacji tankowania CNG możemy napełnić gazem także wiązki butli, a ten gaz zużyć potem do ogrzewania domu. Wtedy jest on zwolniony z akcyzy, a PGNiG musi to uwzględnić na fakturze.
PGNiG informowało swojego czasu, że będzie wysyłał te oświadczenia do każdego, o którym wie, że tankuje CNG. W moim przypadku to się udało tylko w 1/4, gdyż jedynie z Gdańska otrzymałem takie oświadczenie do wypełnienia. Będąc jeszcze nieświadomym tego, co napisałem wyżej, oświadczenie wypełniłem jak dla gosp. domowego w W-wie, podając procentowy podział ogrzewanie/tankowanie, adres i numer umowy kompleksowej w W-wie. Oświadczenie moje zostało odłożone w Gdańsku "do wyjaśnienia" bez poinformowania mnie o problemach, a ja byłem mocno zdziwiony czytając listopadową fakturę VAT z W-wy, gdzie 100% gazu było zwolnione z akcyzy. Doświadczenie uczy więc, że należy o te oświadczenia zadbać we własnym zakresie.
Ciekawostka, nie otrzymałem oświadczenia z gazowni warszawskiej, chociaż na umowie kompleksowej mam wpisaną sprężarkę CNG.
Pytanko, jak inni koledzy tankujący równolegle przy domach i na stacjach poradzili sobie z tymi oświadczeniami?
Przykładowo jeśli ktoś ma Umowy na tankowanie CNG z gazowniami w Wałbrzychu, Sandomierzu i Gdańsku oraz Umowę kompleksową na dostawę gazu do gosp. domowego w W-wie, gdzie podłączona jest sprężarka CNG, winien wysłać cztery oświadczenia:
Wałbrzych - 100% akc.
Sandomierz - 100% akc.
Gdańsk - 100% akc.
Warszawa - np. 90% zw., 10% akc.
Bierze się to z tego, że na stacji tankowania CNG możemy napełnić gazem także wiązki butli, a ten gaz zużyć potem do ogrzewania domu. Wtedy jest on zwolniony z akcyzy, a PGNiG musi to uwzględnić na fakturze.
PGNiG informowało swojego czasu, że będzie wysyłał te oświadczenia do każdego, o którym wie, że tankuje CNG. W moim przypadku to się udało tylko w 1/4, gdyż jedynie z Gdańska otrzymałem takie oświadczenie do wypełnienia. Będąc jeszcze nieświadomym tego, co napisałem wyżej, oświadczenie wypełniłem jak dla gosp. domowego w W-wie, podając procentowy podział ogrzewanie/tankowanie, adres i numer umowy kompleksowej w W-wie. Oświadczenie moje zostało odłożone w Gdańsku "do wyjaśnienia" bez poinformowania mnie o problemach, a ja byłem mocno zdziwiony czytając listopadową fakturę VAT z W-wy, gdzie 100% gazu było zwolnione z akcyzy. Doświadczenie uczy więc, że należy o te oświadczenia zadbać we własnym zakresie.
Ciekawostka, nie otrzymałem oświadczenia z gazowni warszawskiej, chociaż na umowie kompleksowej mam wpisaną sprężarkę CNG.
Pytanko, jak inni koledzy tankujący równolegle przy domach i na stacjach poradzili sobie z tymi oświadczeniami?
-
- Administrator
Re: AKCYZA a CNG
A w Radomiu MPK już zaczęło liczyć dodatkowe wydatki w związku z nałożeniem akcyzy na CNG. Przy posiadanych 37 autobusach na CNG jest to ok. 500.000 zł rocznie
Karol Wieczorek
-
- Moderator
Re: Ważne informacje dotyczące akcyzy na CNG.
Obecnie PGNiG wysyła do Klientów, którzy mają zawarte umowy na tankowanie CNG, oświadczenia o zgodzie na cesję, czyli przejęcie obowiązków wynikających z Umowy, na PGNiG Obrót Detaliczny sp. z o.o. (PGNiG OD).
Każdy powinien dostać tyle formularzy zgody (oświadczeń woli), ile ma umów z Gazowniami na tankowanie CNG. Formularze trzeba wypełnić i odesłać pod adres centrali PGNiG OD.
Co z tego wynika?
1. Zmieni się nazwa Dostawcy (strona Umowy) na PGNiG OD we wszystkich Umowach.
2. Już zmienił się Dostawca na fakturach za CNG na PGNiG OD.
3. Numer konta, na który dokonujemy opłat jest już wspólny dla wszystkich Umów, niezależnie od Gazowni.
4. Nadal obowiązują osobne Umowy, każda na punkty tankowania w ramach jednej Gazowni. Na razie osobne Umowy nie będą zastępowane jedną wspólną dla PGNiG OD na wszystkie punkty tankowania CNG w Polsce - a szkoda.
5. Nadal będziemy otrzymywać osobne faktury, każda na punkty tankowania w ramach jednej Gazowni. Systemy nie są zintegrowane i tak naprawdę faktury są nadal wystawiane w Gazowniach, a nie centralnie w PGNiG OD w Warszawie.
6. Karta CNG Auto nie zacznie działać na pozostałych punktach tankowania j/w - tego szkoda najbardziej.
Każdy powinien dostać tyle formularzy zgody (oświadczeń woli), ile ma umów z Gazowniami na tankowanie CNG. Formularze trzeba wypełnić i odesłać pod adres centrali PGNiG OD.
Co z tego wynika?
1. Zmieni się nazwa Dostawcy (strona Umowy) na PGNiG OD we wszystkich Umowach.
2. Już zmienił się Dostawca na fakturach za CNG na PGNiG OD.
3. Numer konta, na który dokonujemy opłat jest już wspólny dla wszystkich Umów, niezależnie od Gazowni.
4. Nadal obowiązują osobne Umowy, każda na punkty tankowania w ramach jednej Gazowni. Na razie osobne Umowy nie będą zastępowane jedną wspólną dla PGNiG OD na wszystkie punkty tankowania CNG w Polsce - a szkoda.
5. Nadal będziemy otrzymywać osobne faktury, każda na punkty tankowania w ramach jednej Gazowni. Systemy nie są zintegrowane i tak naprawdę faktury są nadal wystawiane w Gazowniach, a nie centralnie w PGNiG OD w Warszawie.
6. Karta CNG Auto nie zacznie działać na pozostałych punktach tankowania j/w - tego szkoda najbardziej.
Podobno w obrocie prawnym w PGNiG funkcjonuje opinia prawna, że odbiorcy zużywający poniżej 10 m3 gazu na godzinę nie muszą składać oświadczeń na potrzeby naliczania podatku akcyzowego, gdyż Urząd Celny nie ma prawa kontrolować takich odbiorców. Wychodzi na to, że wyszedłem przed szereg...tigercng pisze:Ciekawostka, nie otrzymałem oświadczenia z gazowni warszawskiej, chociaż na umowie kompleksowej mam wpisaną sprężarkę CNG.
-
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
Chwila, chwila....tigercng pisze:Podobno w obrocie prawnym w PGNiG funkcjonuje opinia prawna, że odbiorcy zużywający poniżej 10 m3 gazu na godzinę nie muszą składać oświadczeń na potrzeby naliczania podatku akcyzowego, gdyż Urząd Celny nie ma prawa kontrolować takich odbiorców. Wychodzi na to, że wyszedłem przed szereg...
Czy ja dobrze kumam chachę ,,,,
Jeżeli zużywam mniej niż 10 m3 gazu na godzinę na cele obciążone podatkiem akcyzowym, to nie mam obowiązku tego deklarować ???
To skoro nie mam obowiązku deklarować, to nie mam obowiązku takiego podatku odprowadzać .....
To prowadziłoby do, aż niewyobrażalnego wniosku, że w domu mogę sobie napełnić samochód baaaaardzo tanim gazem ..... no bo bez akcyzy .
Tiger, czy ja dobrze odczytałem to co napisałeś, to byłoby zbyt piękne.
Rumcajs
-
- Moderator
Jest dokładnie tak, jak piszesz. Warunkiem jest brak prowadzenia działalności gospodarczej w miejscu poboru gazu (zamieszkania), gdyż wtedy UC może Ciebie skontrolować.
Zaznaczam, że jest to informacja nieoficjalna, aczkolwiek potwierdzona w dwóch niezależnych źródłach.
Zaznaczam, że jest to informacja nieoficjalna, aczkolwiek potwierdzona w dwóch niezależnych źródłach.
-
- CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni
I tutaj jest pies pogrzebany .....tigercng pisze: Zaznaczam, że jest to informacja nieoficjalna, aczkolwiek potwierdzona w dwóch niezależnych źródłach.
Zakres tej "opinii prawnej" to moim zdaniem nic innego jak interpretacja przepisów podatkowych, czyli jedyną "wiążącą" wykładnię może wydać odpowiedni organ podatkowy, w tym wypadku chyba Urząd Celny.
Specjalnie wyraz wiążącą wziąłem w cudzysłów, gdyż jak wykazują niektóre zapisy formalne oraz praktyka to co w jednym przypadku zostanie zinterpretowane w jakiś sposób, nie musi być w identycznych okolicznościach w innym przypadku zinterpretowane tak samo.
Będąc niepewnym sytuacji, nie zaryzykowałbym zamontowania u siebie sprężarki CNG bez złożenia deklaracji. Bałbym się, że przy okazji jakiejś następnej dziury budżetowej powiedzmy tak gdzieś za 5,5 roku nie przyszliby do mnie i powiedzieli " No, kochaniutki, NALEŻY się akcyza ze 5 lat wstecz.... "
Wtedy to tylko sobie gumą od majtek w ł.. strzelić.
A szkoda, już myślałem że byłaby fajna furtka....
Trzeba będzie poobserwować rozwój sprawy ...
Rumcajs
-
- Moderator
Sprawa Umów, o których między innymi tu dyskutujemy, ma wprawdzie niewielki związek z tytułową "AKCYZĄ a CNG", ale nie będę już tego zmieniał.
Podaję aktualne informacje:
1. Osobne Umowy na poszczególne Gazownie zostały zastąpione jedną wspólną dla PGNiG OD na wszystkie punkty tankowania CNG w Polsce. Załącznikiem do Umowy jest lista wszystkich 20 stacji CNG należących do PGNiG w Polsce. Oczywiście strony Umowy mogą uzgodnić zmniejszenie tej listy zgodnie z potrzebami.
2. Otrzymujemy jedną zbiorczą Fakturę, obejmującą tankowania niezależnie od punktu i Gazowni. Faktura wystawiana jest centralnie w PGNiG OD w Wrocławiu. Załącznikami do faktury są zestawienia tankowania na poszczególnych punktach (PDFy przygotowywane na stacjach i przesyłane mailem do Wrocławia).
3. Można poprosić Koordynatora o przysyłanie Faktur emailem. Polecam to rozwiązanie, bo Faktury wysłane pocztą tradycyjną znikają w niewyjaśniony sposób.
4. Każda Umowa ma określonego Koordynatora CNG. Z reguły jest to Koordynator z Gazowni, gdzie najczęściej tankujemy i który załatwiał opisane wcześniej sprawy z cesją Umowy.
5. Kartę CNG Auto trzeba zarejestrować w każdym punkcie, gdzie zamierzamy tankować z jej użyciem. Rejestracji takiej dokonuje obsługa punktu tankowania na wniosek Koordynatora CNG określonego w Umowie. Warunki są dwa:
- załącznik do Umowy musi zawierać ten punkt nowy tankowania; jeśli nie zawiera trzeba najpierw aneksować Umowę;
- Klient nie może mieć zaległości w płatnościach na rzecz PGNiG;
Procedura jest taka, że zgłaszamy telefonicznie kolejny punkt do swojego Koordynatora CNG, on dzwoni na ten punkt i potwierdza, że zgłosi się tam jego Klient-podopieczny w celu rejestracji karty CNG Auto. Następnie z kartą trzeba się udać na stację, gdzie zostanie zarejestrowana i można już zatankować.
Jak widać regulacje idą w dobrym kierunku, ku wygodzie Klienta. Plus dla PGNiG.
Konieczność rejestracji karty osobno na każdej stacji wynika z braku integracji systemów IT na stacjach. Z czasem i ten mankament zostanie wyeliminowany.
W moim przypadku sprawa została skutecznie załatwiona przez Koordynatora z Gdańska, pana Adama Bogusza, za co korzystając z okazji jeszcze raz dziękuję.
Podaję aktualne informacje:
1. Osobne Umowy na poszczególne Gazownie zostały zastąpione jedną wspólną dla PGNiG OD na wszystkie punkty tankowania CNG w Polsce. Załącznikiem do Umowy jest lista wszystkich 20 stacji CNG należących do PGNiG w Polsce. Oczywiście strony Umowy mogą uzgodnić zmniejszenie tej listy zgodnie z potrzebami.
2. Otrzymujemy jedną zbiorczą Fakturę, obejmującą tankowania niezależnie od punktu i Gazowni. Faktura wystawiana jest centralnie w PGNiG OD w Wrocławiu. Załącznikami do faktury są zestawienia tankowania na poszczególnych punktach (PDFy przygotowywane na stacjach i przesyłane mailem do Wrocławia).
3. Można poprosić Koordynatora o przysyłanie Faktur emailem. Polecam to rozwiązanie, bo Faktury wysłane pocztą tradycyjną znikają w niewyjaśniony sposób.
4. Każda Umowa ma określonego Koordynatora CNG. Z reguły jest to Koordynator z Gazowni, gdzie najczęściej tankujemy i który załatwiał opisane wcześniej sprawy z cesją Umowy.
5. Kartę CNG Auto trzeba zarejestrować w każdym punkcie, gdzie zamierzamy tankować z jej użyciem. Rejestracji takiej dokonuje obsługa punktu tankowania na wniosek Koordynatora CNG określonego w Umowie. Warunki są dwa:
- załącznik do Umowy musi zawierać ten punkt nowy tankowania; jeśli nie zawiera trzeba najpierw aneksować Umowę;
- Klient nie może mieć zaległości w płatnościach na rzecz PGNiG;
Procedura jest taka, że zgłaszamy telefonicznie kolejny punkt do swojego Koordynatora CNG, on dzwoni na ten punkt i potwierdza, że zgłosi się tam jego Klient-podopieczny w celu rejestracji karty CNG Auto. Następnie z kartą trzeba się udać na stację, gdzie zostanie zarejestrowana i można już zatankować.
Jak widać regulacje idą w dobrym kierunku, ku wygodzie Klienta. Plus dla PGNiG.
Konieczność rejestracji karty osobno na każdej stacji wynika z braku integracji systemów IT na stacjach. Z czasem i ten mankament zostanie wyeliminowany.
W moim przypadku sprawa została skutecznie załatwiona przez Koordynatora z Gdańska, pana Adama Bogusza, za co korzystając z okazji jeszcze raz dziękuję.
-
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Hejka. Mamy nową władzę i Rząd ! To czy jest sens Ponownie PO WALCZYĆ O " ZEROWA" AKCYZE NA CNG ?!
Walczyć warto, może akurat się uda, ale jest szukanie pieniędzy na obietnice więc marna szansa, na pewno trzeba spróbować.
Może fundacje i instytucje "wspierające" CNG pokażą chociaż raz wsparcie dla zwykłych posiadaczy aut z CNG.
Może fundacje i instytucje "wspierające" CNG pokażą chociaż raz wsparcie dla zwykłych posiadaczy aut z CNG.
uuu, to fatalny temacik z tą akcyzą na gaz naturalny... kiedy w ogóle to zdzierstwo weszło?
na razie chyba nici ze zmian - zobaczcie co piszom na jakiejś stronce busiarzy: http://infobus.pl/europa-stawia-na-gazo ... 80782.html
na razie chyba nici ze zmian - zobaczcie co piszom na jakiejś stronce busiarzy: http://infobus.pl/europa-stawia-na-gazo ... 80782.html
-
- Moderator
PGNiG zintegrowało komputery z programem e-tank działające dotychczas niezależnie w każdej stacji CNG w jeden ogólnopolski system. Zintegrowana została też lista Klientów. Integracja to pomysł jak najbardziej ważny i potrzebny. Dzięki niej nie będzie już konieczności rejestracji karty CNG Auto na każdej stacji osobno.
Niestety jest też poważny minus. Niezrozumiałym dla mnie efektem tej integracji jest brak możliwości tankowania bezgotówkowego przez osoby mające zawarte Umowy, a nie prowadzące działalności gospodarczej. Podobno jest to problem przejściowy i obecnie jest opracowywane jego rozwiązanie. Tyle wiem na pewno.
Niestety jest też poważny minus. Niezrozumiałym dla mnie efektem tej integracji jest brak możliwości tankowania bezgotówkowego przez osoby mające zawarte Umowy, a nie prowadzące działalności gospodarczej. Podobno jest to problem przejściowy i obecnie jest opracowywane jego rozwiązanie. Tyle wiem na pewno.
-
- Moderator
Jak wszyscy zapewne zauważyli zniesiona została akcyza na gaz ziemny do silników spalinowych.
Pozostaje otwarte pytanie co z osobami które mają umowy kompleksowe na sprzedaż gazu jednocześnie do ogrzewania i tankowania. Przypomną że osoby takie, w tym ja, zadeklarowały procentowo ile gazu jest objęte akcyzą. Naturalnym wydaje się, że PGNiG powinien zaprzestać naliczania tej akcyzy na fakturach bez żadnych dodatkowych wniosków ze strony klientów.
Zadzwoniłem na infolinię i próbowałem się dowiedzieć, czy tak będzie w rzeczywistości. Pewnie nawet nie pisałbym o tym, ale, ciekawostka, infolinia kazała mi zadzwonić do Służby Celno-Skarbowej i tam się dowiedzieć. Czujecie bluesa? Wg infolinii akcyzę na fakturze dolicza SCS, a nie PGNiG
W związku z tym pytanie do kompetentnych osób z PGNiG, jak będzie z tą akcyzą na umowach kompleksowych?
Pozostaje otwarte pytanie co z osobami które mają umowy kompleksowe na sprzedaż gazu jednocześnie do ogrzewania i tankowania. Przypomną że osoby takie, w tym ja, zadeklarowały procentowo ile gazu jest objęte akcyzą. Naturalnym wydaje się, że PGNiG powinien zaprzestać naliczania tej akcyzy na fakturach bez żadnych dodatkowych wniosków ze strony klientów.
Zadzwoniłem na infolinię i próbowałem się dowiedzieć, czy tak będzie w rzeczywistości. Pewnie nawet nie pisałbym o tym, ale, ciekawostka, infolinia kazała mi zadzwonić do Służby Celno-Skarbowej i tam się dowiedzieć. Czujecie bluesa? Wg infolinii akcyzę na fakturze dolicza SCS, a nie PGNiG
W związku z tym pytanie do kompetentnych osób z PGNiG, jak będzie z tą akcyzą na umowach kompleksowych?
-
- CNG car: Touran 2,0 '07
Cena 3,31 nadal nieakceptowalna.
Przypominam przed akcyza rudego płaciliśmy 55% ceny ropy.
Teraz to by było 2,55 zł
Przypominam przed akcyza rudego płaciliśmy 55% ceny ropy.
Teraz to by było 2,55 zł
Piotr
796 067 909
796 067 909
-
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
A ropa byla zdecydowanie kiedyś droższa i bylo taniej . Teraz trzeba zawiazac jakąś inicjatywę by walczyc o nizszy parytet cenowy podobnie jak walka o zniesienie AKCYZY
Ps. Piotrze mnie wyliczenia wychodzi ze ten parytet cenowy to około 65-67% ceny hurtowej ON tylko trzeba brac kurs $ do zlotowki a ostatnio zł jest bardzo slaby do $$ więc niewiadomo ile % stanowi roznica kursowa w cenie gazu . Jesli ktos ma lepsze zrozumienie to niech sia podzieli taka Teoria Spiskowa . He he .
Ps. Piotrze mnie wyliczenia wychodzi ze ten parytet cenowy to około 65-67% ceny hurtowej ON tylko trzeba brac kurs $ do zlotowki a ostatnio zł jest bardzo slaby do $$ więc niewiadomo ile % stanowi roznica kursowa w cenie gazu . Jesli ktos ma lepsze zrozumienie to niech sia podzieli taka Teoria Spiskowa . He he .