PGNiG przekaże stacje spółce zależnej

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
administrator
Administrator

PGNiG przekaże stacje spółce zależnej

Post autor: administrator »

Zakładamy nowy wątek, bo temat jest wyjątkowo gorący. Z resztą, przeczytajcie sami:

STACJE CNG | PGNiG przygotowuje się do centralizacji majątku CNG, a następnie przekazania stacji CNG spółce zależnej
2012.11.26, własne

Portal cng.auto.pl dotarł do nieoficjalnych informacji, z ktorych wynika że Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA w najbliższym czasie przeprowadzi wycenę posiadanych stacji CNG. Celem tej operacji jest centralizacja majątku infrastruktury tankowania gazu ziemnego w Grupie Kapitałowej, a następnie jego przekazanie jednej ze spółek zależnych PGNiG SA. Zakończenie całego postępowania spodziewane jest na koniec II kwartału 2013 roku.

Od kilku tygodni krążą informacje na temat planów centralizacji majątku posiadanych stacji CNG przez PGNiG SA. Pierwszym krokiem będzie wycena całego majątku, która zostanie wykonana w ciągu najbliższych miesięcy. Następnie skonsolidowany majątek zostanie przekazany do spółki zależnej. Na liście takich podmiotów znajdują się m.in. NYSAGAZ, PGNiG Technologie, InvestGaz, PGNiG Eneregia i inne (pełna lista spółek znajduje się tutaj).

Wyrażamy nadzieję, że planowana centralizacja infrastruktury tankowania będzie połączona z racjonalizacją zarządzania obiektów tankujących oraz wprowadzeniem jednolitych standardów na wszystkich stacjach (m.in. płatność kartami płatniczymi, automaty z produktami spożywczymi/kawą, dostępność WC). Liczymy również na obniżkę ceny gazu ziemnego poprzez zmniejszenie parytetu względem oleju napędowego lub wręcz całkowite uwolnienie ceny.

Pojawiają się również niestety głosy o widmie zamykania kolejnych obiektów tankowania CNG. Dla przypomnienia - w tym roku PGNiG zamknęło już 4 stacje CNG - w Bydgoszczy, Gdyni (ul. Hutnicza), Kielcach oraz Olsztynie.

UWAGA! Przekazane wyżej informacje mają charakter bardzo ogólny. O kolejnych szczegółach procesu zmian w sieci stacji CNG należących do PGNiG SA będziemy informować w następnych wpisach.

Źródło: cng.auto.pl

PS. Lista spółek zależnych została ułożona nieprzypadkowo ;)
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2012 20:53 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

Jest mi to trochę obojętne. Mimo że Admin napisał że sprawa jest gorąca. Nie chcę wchodzić w nie swoje buty. Gdyż sprawa jest obiektywnie prosta. Mam auto na cng (na moje szczęście mieszkam w 3km od stacji która jest w rozbudowie) ale nie wiem jak długo. PGNiG sprzedaje mi gaz. I koniec.

Może dobrze w tym wszystkim że nie chcą tworzyć kolejnej spółki która by rozwijała rynek cng w Polsce. Gdyż powiedziałbym że tworzą ciepłe posadki dla tzw znajomych.

Póki co nie mam potrzeby zjeższania całej Polski więc ta sytuacja jest dobra. 96% jeżdże po swojej szeroko rozumianej okolicy i jest OK. Ale gdybym miał jeździć na poważnie po Polsce to musiałbym sprzedać to auto i wejść w LPG o którym pisze się że ma tanieć w długim okresie czasu co cieszy.

Tak więc jeśli w Polsce ma być cng obecne to będzie. Ale nie dzięki mnie. A likwidując 4 stacje to raczej ruch w stronę likwidacji rynku. Oczywiście można działać na zasadzie Amway czy Avon i się wzajemnie namawiać do cng. Mi się udał tak 1x na 3 rodziny które chciały wymienić swoje auta. Jednak dla wielu ważny jest argument powszechności tj. że jest pewność że w każdym większym mieście będzi można zatankować i tyle.
A jak komuś mówię że jest tyle i tyle stacji, a w dodatku zlikwidowane 4 w ostanim czasie i jeszcze powiem że mamy głupie przepisy zw. z przeglądami butli i że cena za 1kg jest jak w Niemczech to naprawdę musiałbym być czarodziejem aby namówić kolejne osoby.
Więc aby w ten sposób namówić Polaków na cng to naprawdę trzeba pokoleń aby w pocie czoła chodzili od chałupy do chałupy aby gadać o cng.

Dam taki przykład: znajomi mają chęć uratowania pijaka który obiektywnie dąży do samounicestwienia, robią cuda aby on się zmienił, bez rezultatu, pijak idzie i kupuje kolejną butelczynę aby odpłynąć, a pomocnicy wylewają łzy, złoszczą się, namawiają a on myśli że by się napił. Czyli jałowe wysiłki. Pijak potrzebuje uświadomić sobie że śmierć stoi przed nim i że on sam musi ratować swoją dupcię, i że nie robi tego dla swoich znajomych ale dla siebie aby przetwać. A wtedy wszyscy na tym skorzystają. Więc w kwestii CNG nie chcę być w grupie pomocowej.

Tyle z mojej strony w kwestii gorącego tematu.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Post autor: AdamBialas »

Powiem tak , jak znam życie i PGNIG to jedyne gorące tam sprawy w obecnym okresie to premie kwartalne , premie świąteczne , awansy i pseudo redukcje , świąteczne bony towarowe i inne śnieżynki z socjalu. Tematy CNG są w PGNiG gdzieś pomiędzy doborem twardości ołówków , gramaturą papieru do drukarek i doborem szorstkości papieru toaletowego.Wiele razy sam próbowałem coś w centrali PGNiG ustalić lub słyszałem opowiadania kolegów którzy byli na tyle szaleni ,że odwiedzili centralę PGNiG by się coś dowiedzieć. CNG jest tam tematem okazjonalnym , przypadkowym bez określonego zaplecza i grupy roboczej . W temacie przyszłości stacji w Olsztynie , dzwoniąc do centrali zostałem przełączony 15 razy , po 10 razie miałem wrażenie ,że nikt tam na temat CNG nie wie nic , aż za 15 razem trafiłem do Pani rzecznik by usłyszeć klasyczną mantrę "względy ekonomiczne".
Jeśli więc teraz PGNiG stara się temat skierować do jednej spółki to powody mogą być dwa.

Pierwszy to wycena w celu sprzedaży całego tego majątku i pozbycia się śmierdzącego problemu w postaci nachalnych pasjonatów ekologii czyli nas klientów z autami na metan , nazwijmy ten scenariusz "rozwiązaniem kwestii CNG".

Drugi to wycena i przekazanie majątku do jednej spółki a zarazem całego tematu CNG , by tam silna grupa z wizją , rozpoczęła walkę o rozwój rynku , budowę nowych stacji , lobbing w środowiskach politycznych , rozmowy z rządem i parlamentem na temat wsparcia CNG jako sposobu na rozwój w ciężkich czasach.

Nie chcę teraz rozstrzygać , który ze scenariuszy jest bardziej realny i który bardziej pasuje do tła , czyli do obecnej polityki PGNiG. Każdy sam może , może sobie odpowiedzieć na to gorące pytanie .

Osobiście wolał bym jednak scenariusz nr 3 , w którym to poza PGNiG w temat CNG włączy się np.Lotos i by to efekt połączenia tej współpracy , czyli gazu z PGNiG i sieci stacji Lotosu , dało nam wizję rozwoju runku , nie w krzakach i na zadupiach tak jak to dotychczas robiono , tylko w normalnych miejscach do tankowania przeznaczonych. Obie te spółki łączy główny akcjonariusz , który mógłby w końcu do jasnej cholery przestać udawać ,że CNG nie jest dla polaków , bo jak mu podpowiada TDT urwie nam kończyny podczas tankowania. Trochę szkoda ,że na naszej mapie politycznej nie ma partii czysto ekologicznych , bo w obecnym układzie nawet partia ludowa olewa tematy ekologiczne.
Ostatnio zmieniony wt lis 27, 2012 11:29 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Myślę, że zmiany nie mogą być na gorsze, jeśli Pomorskiemu Oddziałowi Obrotu Gazem odbierają władzę na stacjach. Przypominam, że to POOG zamknął trzy stacje CNG w tym Gdynię z powodu braku woli sfinansowania szkolenia obsługi.
Może tak jak AdamBiałas pisał właśnie wieje ten wiatr zmian który wywieje tych, którzy próbują rynek CNG likwidować.
Ostatnio zmieniony wt lis 27, 2012 16:27 przez pawel1812, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Re: PGNiG przekaże stacje spółce zależnej

Post autor: administrator »

Pomysł ostatecznie upadł, nastąpiła też zmiana podejścia w samym PGNiGu. Po zamknięciu 8 stacji w latach 2012 i 2013, powstał pomysł utworzenia nowego działu, który będzie zajmował się gazem ziemnym jako paliwem - zarówno CNG, jak i LNG. Jak tylko będziemy mieli więcej szczegółów, wrzucimy na Forum.
Karol Wieczorek
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Re: PGNiG przekaże stacje spółce zależnej

Post autor: AdamBialas »

Problem w tym ,że wewnętrzne zmiany i realizacja kolejnych pomysłów w PGNiG przypomina bardziej tasiemiec brazylijski niż procedurę kredytową w banku reklamowanym przez znawcę win. Pędzikiem to oni potrafią stację zamykać. Właśnie mija 1,5 roku od zamknięcia Olsztyna i przekazania do stacji pod skrzydła PSG. Z ostatnich wiadomości lokalnych to właśnie czekam na ogłoszenie w lokalnych mediach na temat dzierżawy stacji. Ale ile to trwało żeby coś załatwić , coś ustalić i popchnąć do przodu to masakra. Za stacje CNG zdecydowanie powinna być odpowiedzialna jedna i tylko jedna komórka organizacyjna w PGNIG . Tam nie ma teraz z kim rozmawiać , z kim ustalać i kogo pytać . Obawiam się jednak ,że zgodnie ze standardami PGNiG taka jednostka nie powstanie szybciej niż za 2 lata :( Tu raczej nie ma szans na pędzika :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”