PGNiG - nowe stacje CNG
-
Pawel_V70
- CNG car: Volvo V70 bifuel '02
PGNiG - nowe stacje CNG
Witam, w serwisie petrolnetu
(http://petrolnet.brog.pl/index.php?id=p ... 88&lang=pl)
znalazłem informacje, że PGNIG planuje 22 nowe stacje CNG (w sumie 48). Ponieważ nie mam dostępu do płatnego serwisu proszę o info - gdzie i kiedy chcą budować ?
Czy będzie wreszcie stacja w Łodzi ?
Pozdrawiam, Paweł
(http://petrolnet.brog.pl/index.php?id=p ... 88&lang=pl)
znalazłem informacje, że PGNIG planuje 22 nowe stacje CNG (w sumie 48). Ponieważ nie mam dostępu do płatnego serwisu proszę o info - gdzie i kiedy chcą budować ?
Czy będzie wreszcie stacja w Łodzi ?
Pozdrawiam, Paweł
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
Volvo V70 bifuel
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Nie miej zbyt wielkich nadziei w związku z tymi "planami" PGNiGu. W praktyce każda miejscowość, gdzie PGNiG zaczyna prowadzić jakieś rozmowy może znaleźć się na liście miejsc, gdzie jest planowana stacja CNG. O planach możemy faktycznie mówić wtedy, gdy inwestor wystąpił przynajmniej o warunki środowiskowe dla tej inwestycji.
A takie "informacje prasowe" jak na BROGu to wiesz, papier jest cierpliwy a ołówek długi.
Jak podają moje dobrze poinformowane źródła w Łodzi, to najbliższy prawdopodobny termin podjęcia decyzji o pracach nad taką stacją w Łodzi, to koniec 2008 roku. Na ten termin jest planowany trzeci etap rozbudowy zajezdni na Nowych Sadach. Wszystko jednak zależy od dotacji unijnych na autobusy CNG.
A takie "informacje prasowe" jak na BROGu to wiesz, papier jest cierpliwy a ołówek długi.
Jak podają moje dobrze poinformowane źródła w Łodzi, to najbliższy prawdopodobny termin podjęcia decyzji o pracach nad taką stacją w Łodzi, to koniec 2008 roku. Na ten termin jest planowany trzeci etap rozbudowy zajezdni na Nowych Sadach. Wszystko jednak zależy od dotacji unijnych na autobusy CNG.
stacja cng Toruń
Podobno 15 stycznia rusza nowa stacja cng w Toruniu. Mieści się na terenie bazy MPK i będzie udostępniona osobom prywatnym.
A tak na marginesie toruński MPK kupiło miejski autobus na cng i będą testować czy warto czy nie !. Tylko co tu testować!!!. W Radomiu jest już ok 30 autobusów zasilanych cng i zamówionych jest dalszych 20szt.
Zresztą ostatnio byłem w Radomiu i widziałem dwa nowe zapakowane do instalacji agregaty.
Pawel v70 z moich zródeł wiem, że jest w planach stacja cng w Łodzi z terminem oddania początek 2009. Ale to tylko plany - życie pokaże.
Mi z Warszawy do Łodzi i z powrotem udaje się pokonać ten dystans na jednym tankowaniu, tak więc mam ten komfort, że gazu wystarcza.
Myslałeś o domowym agregacie ? - cena ok 14.000 zł netto.
A tak na marginesie toruński MPK kupiło miejski autobus na cng i będą testować czy warto czy nie !. Tylko co tu testować!!!. W Radomiu jest już ok 30 autobusów zasilanych cng i zamówionych jest dalszych 20szt.
Zresztą ostatnio byłem w Radomiu i widziałem dwa nowe zapakowane do instalacji agregaty.
Pawel v70 z moich zródeł wiem, że jest w planach stacja cng w Łodzi z terminem oddania początek 2009. Ale to tylko plany - życie pokaże.
Mi z Warszawy do Łodzi i z powrotem udaje się pokonać ten dystans na jednym tankowaniu, tak więc mam ten komfort, że gazu wystarcza.
Myslałeś o domowym agregacie ? - cena ok 14.000 zł netto.
-
administrator
- Administrator
Re: stacja cng Toruń
A tak nawiasem mówiąc czy jest możliwość zainstalowania takiego agregatu u siebie w domu i sprzedawania gazu dla innych? Czy Gazownia daje jakieś limity wykorzystania gazu czy można korzystać na full? Czy spotkaliście się już z takimi przypadkami?pdomanski pisze:Myslałeś o domowym agregacie ? - cena ok 14.000 zł netto.
Karol Wieczorek
domowe tankowanie
Jak legalizowałem swoje butle w samochodzie to wdałem się w dyskusje z której wynikało iż domowe tankowanie jest nielegalne (gazu domowego nie można używać do napędu pojazdów, gdyż nie jest obciążony podatkiem drogowym - jak inne paliwa) Podobno trzeba mieć instalację z osobnym gazomierzem, aby można było stwirdzić ile się zużyło gazu do tankowania samochodu. 
-
tigercng
- Moderator
Trochę się pośpieszyłem z tym poprzednim stwierdzeniem. CNG na stacjach PGNiG jest jednak obciążony podatkiem drogowym, a sciślej mówiąc opłatą paliwową w wysokości 110,88 zł za tonę (wychodzi niecałe 15 gr za m3). Wprawdzie nie udało mi się wprost potwierdzić tej informacji na stacji CNG w Warszawie, ale nie sądzę by PGNiG pozwolił sobie na jakieś uchybienia w tym względzie.
Podstawę prawną macie tutaj
http://www.lex.com.pl/serwis/mp/2007/1033.htm
Jednak zgodnie z ustawą obowiązak opłaty paliwowej następuje w chwili wprowadzenia paliwa do obrotu, a więc dopóki pompujesz gaz w domu na własne potrzeby i go nie sprzedajesz, wszystko jest OK.
Podstawę prawną macie tutaj
http://www.lex.com.pl/serwis/mp/2007/1033.htm
Jednak zgodnie z ustawą obowiązak opłaty paliwowej następuje w chwili wprowadzenia paliwa do obrotu, a więc dopóki pompujesz gaz w domu na własne potrzeby i go nie sprzedajesz, wszystko jest OK.
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 23:05 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Pawel_V70
nowe stacje wg PGNiG
PGNiG planuje 22 nowe stacje CNG
PGNiG planuje postawić 22 nowe stacje tankowania CNG w całym kraju. Najwięcej obiektów ma powstać na południu Polski - dowiedział się Petrolnet.pl.
Z danych PGNiG wynika, że stacje mogłyby powstać w Jarosławiu, Nowym Sączu, Gliwicach, Wałbrzychu, Opolu, Częstochowie, Kielcach, Starachowicach, w Piotrkowie Trybunalskim, Łodzi, Ostrowie Wlkp., w Lesznie, Głogowie, Poznaniu, Toruniu, Białymstoku, Grudziądzu, Elblągu, Policach, w Gdyni oraz dwie w Warszawie.
Co Wy na to ?
Pozdrawiam Paweł, Łódź
PGNiG planuje postawić 22 nowe stacje tankowania CNG w całym kraju. Najwięcej obiektów ma powstać na południu Polski - dowiedział się Petrolnet.pl.
Z danych PGNiG wynika, że stacje mogłyby powstać w Jarosławiu, Nowym Sączu, Gliwicach, Wałbrzychu, Opolu, Częstochowie, Kielcach, Starachowicach, w Piotrkowie Trybunalskim, Łodzi, Ostrowie Wlkp., w Lesznie, Głogowie, Poznaniu, Toruniu, Białymstoku, Grudziądzu, Elblągu, Policach, w Gdyni oraz dwie w Warszawie.
Co Wy na to ?
Pozdrawiam Paweł, Łódź
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
Volvo V70 bifuel
-
administrator
- Administrator
Re: nowe stacje wg PGNiG
Póki co to PGNIGe niech skończy z tym planowaniem, tylko nie sobie wyznaczy priorytety w rozwoju stacji CNG, czyli uzupełni najistotniejsze braki w sieci stacji w Polsce. Kluczem do sukcesu będzie utworzenie nowych stacji w Piotrkowie i Łodzi, gdzie krzyżują się najbardziej uczęszczane szlaki komunikacyjne w Polsce i wymagają jak najszybszego uzupełnienia.Pawel_V70 pisze:PGNiG planuje 22 nowe stacje CNG
Co Wy na to ?
Pozdrawiam Paweł, Łódź
W Toruniu stacja jest już praktycznie na ukończeniu, w Elblągu i Gdyni już działają.
Istotna również będzie ekspansja w Świętokrzyskiem, gdzie stacji CNG poprostu NIE MA.
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
Dodam jeszcze, że w Jarosławiu stacja działa od pół roku, w Poznaniu od dawna, a w Wałbrzychu jest już praktycznie ukończona.
Wychodzi tak naprawdę 16 stacji, a nie 22.
Korekta, w Poznaniu planowana jest druga stacja tankowania CNG, mam nadzieję że któraś z nich będzie całodobowa.
Wychodzi tak naprawdę 16 stacji, a nie 22.
Korekta, w Poznaniu planowana jest druga stacja tankowania CNG, mam nadzieję że któraś z nich będzie całodobowa.
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 10:31 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem mieszkańcem Warszawy i coraz bardziej męczy mnie, że w tak dużym mieście jest tylko jedna stacja tankowania cng. Może wiecie coś o budowie nowej lub nowych stacji ?. Nawet ,,konserwatywny'' Orlen wprowadza do sieci stacji bliska bioestra ( 100 % zmodyfikowany olej rzepakowy do aut z silnikiem diesla). Pewnego czasu prezes Orlenu wspominał, że będzie budował na swoich dużych stacjach agregaty do tankowania gazu ziemnego. Może ktoś z was koledzy ma jakieś nowe informacje na ten temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
Warszawa to generalnie ciężki temat i można wiele tutaj napisać.
Już w 2006 roku UM Warszawa rozpoczął postępowanie administracyjne w sprawie budowy stacji CNG na Woronicza. Tu jest link.
Jednak od tego czasu sprawa nie posuwa się naprzód. Gazownia nie chce inwestować w stację bez pewności odbioru opłacalnej ilości CNG przez MZA, a MZA podaje jako formalny powód, że PGNiG nie chce zagwarantować sztywnego powiązania między ceną ON i CNG.
Oczywiście nigdzie w Polsce ani na świecie żaden odbiorca CNG nie ma ustalonego takiego sztywnego parytetu, bo ceny ropy i gazu ziemnego są ustalane rynkowo, ale jak się nie chce zrezygnować z ON to zawsze jakiś powód się znajdzie.
Najśmieszniejsze jest w tym, że prezez B. widocznie ma za durni prezesów zakladów komunikacyjnych w innych miastach, którzy według niego inwestują w ekologiczne CNG bez gwarancji opłacalności przez PGNiG.
Gwoli sprawiedliwości należy też zauważyć brak wsparcia "miasta" w inwestycje w autobusy CNG.
Wywiad z prezesem możecie przeczytać tutaj.
Jak kiedyś słyszałem na nieformalnym spotkaniu autobusiarzy z innych miast, dostawy ON są bardzo intratnym przedsięwzięciem, na którym korzystają obie strony. Dlatego tak trudno jest je ograniczyć. Reszty możecie się domyśleć...
Tracimy jednak na tym my, i jako kierowcy i jako mieszkańcy Warszawy zatruwani dymem z ON.
Wracając do tematu to raczej wcześniej doczekamy się nowej stacji na terenie PGNiGu na Prądzyńskiego, niż tej na Woronicza. Ta na Prądzyńskiego ma być już całodobowa.
Co do Orlenu i innych koncernów paliwowych, to niech Ciebie nie zmylą szumne deklaracje i listy intencyjne. Pisałem już, że żaden z nich nie odda dobrowolnie kawałka tortu, który posiada. Przeciwnie, będą starać się uwalać CNG przy każdej nadarzającej się okazji - vide odwołana już akcyza. Dlatego też Gazowniom które stawiają sprężarki na stacjach paliw płynnych dużo łatwiej jest się dogadać, jeżeli stacja ma prywatnego właściciela, nawet jeśli jest to stacja patronacka dużego brandu (Mielec, Elbląg). Żadna sprężarka nie stanęła jak dotąd na stacji w Polsce będącej własnością koncernu.
CNG nie wymaga rafinerii, transportu i szeregu innych czynności, które przynoszą im krociowe zyski. Bez politycznej woli nic się nie zmieni, a polityków mamy takich, jakich mamy
Już w 2006 roku UM Warszawa rozpoczął postępowanie administracyjne w sprawie budowy stacji CNG na Woronicza. Tu jest link.
Jednak od tego czasu sprawa nie posuwa się naprzód. Gazownia nie chce inwestować w stację bez pewności odbioru opłacalnej ilości CNG przez MZA, a MZA podaje jako formalny powód, że PGNiG nie chce zagwarantować sztywnego powiązania między ceną ON i CNG.
Oczywiście nigdzie w Polsce ani na świecie żaden odbiorca CNG nie ma ustalonego takiego sztywnego parytetu, bo ceny ropy i gazu ziemnego są ustalane rynkowo, ale jak się nie chce zrezygnować z ON to zawsze jakiś powód się znajdzie.
Najśmieszniejsze jest w tym, że prezez B. widocznie ma za durni prezesów zakladów komunikacyjnych w innych miastach, którzy według niego inwestują w ekologiczne CNG bez gwarancji opłacalności przez PGNiG.
Gwoli sprawiedliwości należy też zauważyć brak wsparcia "miasta" w inwestycje w autobusy CNG.
Wywiad z prezesem możecie przeczytać tutaj.
Jak kiedyś słyszałem na nieformalnym spotkaniu autobusiarzy z innych miast, dostawy ON są bardzo intratnym przedsięwzięciem, na którym korzystają obie strony. Dlatego tak trudno jest je ograniczyć. Reszty możecie się domyśleć...
Tracimy jednak na tym my, i jako kierowcy i jako mieszkańcy Warszawy zatruwani dymem z ON.
Wracając do tematu to raczej wcześniej doczekamy się nowej stacji na terenie PGNiGu na Prądzyńskiego, niż tej na Woronicza. Ta na Prądzyńskiego ma być już całodobowa.
Co do Orlenu i innych koncernów paliwowych, to niech Ciebie nie zmylą szumne deklaracje i listy intencyjne. Pisałem już, że żaden z nich nie odda dobrowolnie kawałka tortu, który posiada. Przeciwnie, będą starać się uwalać CNG przy każdej nadarzającej się okazji - vide odwołana już akcyza. Dlatego też Gazowniom które stawiają sprężarki na stacjach paliw płynnych dużo łatwiej jest się dogadać, jeżeli stacja ma prywatnego właściciela, nawet jeśli jest to stacja patronacka dużego brandu (Mielec, Elbląg). Żadna sprężarka nie stanęła jak dotąd na stacji w Polsce będącej własnością koncernu.
CNG nie wymaga rafinerii, transportu i szeregu innych czynności, które przynoszą im krociowe zyski. Bez politycznej woli nic się nie zmieni, a polityków mamy takich, jakich mamy
-
Pawel_V70
PGNiG obsługuje już blisko 60 stacji CNG ???
Witam,
na forum pertolnet.pl - skądinąd poważnym i płatnym serwisie we wczorajszych wiadomościach pojawił się artykuł pod tytułem:"PGNiG obsługuje już blisko 60 stacji CNG". Jak to rozumieć ? Ja nie mam dostepu do płatnej części serwisu, może ktoś to przeczytał ?
Pozdrawiam,
paweł Łodź
na forum pertolnet.pl - skądinąd poważnym i płatnym serwisie we wczorajszych wiadomościach pojawił się artykuł pod tytułem:"PGNiG obsługuje już blisko 60 stacji CNG". Jak to rozumieć ? Ja nie mam dostepu do płatnej części serwisu, może ktoś to przeczytał ?
Pozdrawiam,
paweł Łodź
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
Volvo V70 bifuel
-
administrator
- Administrator
Re: PGNiG obsługuje już blisko 60 stacji CNG ???
Właśnie znalazłem tego newsa pod tym linkiem: http://petrolnet.brog.pl/index.php?id=p ... =1&lang=pl . Myślę, że tam jest napisana liczba wszystkich stacji, a obok jest liczba 28 i odnosi się do stacji powszechnie dostępnych.Pawel_V70 pisze:Witam,
Pozdrawiam,
paweł Łodź
Karol Wieczorek