Zmiany ceny CNG w Polsce
-
Naper77
- CNG car: Fiat Punto 1.2 natural power
Odpowiem troche "filozoficznie": tak, to prawda ze jestesmy marginesem dla zarzadu PGNiGu, ale:
-my nie mamy juz nic do stracenia (i tak kupilismy juz auta)
-moze byc tylko lepiej (pomijajac podwyzki cen metanu ale na jakies kosmiczne sie nie zanosi)
-moze zmieni sie zarzad (tam sa czeste zmiany ostatnio a minister Budznowski nadal trzepie po resortach zmieniajac ludzi na -wg mnie- lepszych i swiatlejszych)
za to:
-dzieki forum jestesmy coraz lepiej zoorganizowani
-poczekajmy co sie stanie w miare uplywu czasu jak ceny ropy i benzyny poszybuja
czyli klasycznie, po Polsku, niczym nasi pradziadowie czekajacy na powstanie:
-trzeba czekac na moment dziejowy, kiedy taka grupa jak My bedzie na reke i PGNIGe i rzadowi. Bajka? - ja w to wierze!
-my nie mamy juz nic do stracenia (i tak kupilismy juz auta)
-moze byc tylko lepiej (pomijajac podwyzki cen metanu ale na jakies kosmiczne sie nie zanosi)
-moze zmieni sie zarzad (tam sa czeste zmiany ostatnio a minister Budznowski nadal trzepie po resortach zmieniajac ludzi na -wg mnie- lepszych i swiatlejszych)
za to:
-dzieki forum jestesmy coraz lepiej zoorganizowani
-poczekajmy co sie stanie w miare uplywu czasu jak ceny ropy i benzyny poszybuja
czyli klasycznie, po Polsku, niczym nasi pradziadowie czekajacy na powstanie:
-trzeba czekac na moment dziejowy, kiedy taka grupa jak My bedzie na reke i PGNIGe i rzadowi. Bajka? - ja w to wierze!
-
AdamBialas
- CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6
Dokładnie , zgadzam się z kolegą . Prawidłowo odczytane intencje PGNIG , którymi kieruje się nasz narodowy operator od jakiś 8 miesięcy , skłaniają tylko do jednego. Nie mają pomysłu na CNG , nie chcę go mieć i tylko lokalna inicjatywa dyrektorów i fanatyków pracujących w spółkach grupy , powodują czasami jakiś pozytywny efekt. Oczywiście ta sama zasada funkcjonuje w przypadku osób decyzyjnych lecz leniuchów i ekonomicznych nieuków , którzy od tak sobie zamykają działającą stacje lub nawet nie starają się jej otworzyć . Nie bądźmy dla nich ciężarem , oni mają w dużym poważaniu ekologię , klienta i zdrowy rozsądek , dajmy im szanse odetchnąć powietrzem , ciężkim od ołowianych oparów i cuchnącym przypaloną fryturą , sprzedajmy auta i przestańmy wierzyć w bajki .
PS :
A co do powstań , to historycy oceniają , że jedyne udane było Powstanie Wielkopolskie. Na tych terenach są dziś stacje całodobowe , więc raczej nie przewiduje tam kolejnego zrywu ludności.
PS :
A co do powstań , to historycy oceniają , że jedyne udane było Powstanie Wielkopolskie. Na tych terenach są dziś stacje całodobowe , więc raczej nie przewiduje tam kolejnego zrywu ludności.
Ostatnio zmieniony śr mar 28, 2012 09:06 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Naper77
A teraz bardziej na serio: jesli Komisja Europejska uruchamia nowe programy doplat dla nowo otwieranych stacji cng , to myslicie ze w Polsce nie znajdzie sie kilku obrotnych co bedzie chcialo sprobowac na tych stacjach zarobic??? - niedoceniacie polskiej chciwosci (pomijam szczera milosc do cng)
I jeszcze jedna uwaga odnosnie powstanczej gotowosci: jak myslicie ktora partia pierwsza poprze cng??? - wg mnie Palikot - bo i tak nie ma nic do stracenia i sam znajduje nowe tematy. Poza tym "brata" sie z zielonymi.
Koncze moje dywagacje - pozyjemy - zobaczymy.
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
największe kuriozum jeśli chodzi o Iran i wojnę będzie to że nasze paliwo zdrożeje do poziomu absurdu np. 5zeta za 1cbm i wtedy wiara z LPG bedzie dostawala ataku śmiechu na widok auta na CNG[/fade]
co do ekologii to bym się nią nie przejmował gdyż o ile wiem to Europa emituje nie tak dużo gazów. problem jest raczej z krajami Ameryki Pd i USA i Chiny/Azja; te które nie akceptowały umowy z Kioto. a nam się wmawia tę droga ekologię bo pewnie ma to być aktywizacją popytu na sprzedaż i robienie kasy przez firmy
co do ekologii to bym się nią nie przejmował gdyż o ile wiem to Europa emituje nie tak dużo gazów. problem jest raczej z krajami Ameryki Pd i USA i Chiny/Azja; te które nie akceptowały umowy z Kioto. a nam się wmawia tę droga ekologię bo pewnie ma to być aktywizacją popytu na sprzedaż i robienie kasy przez firmy
Ostatnio zmieniony śr mar 28, 2012 14:23 przez kefasps, łącznie zmieniany 2 razy.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
-
Naper77
@kefasps: moze to literowka u ciebie,ale powtorze: w przypadku wojny z Iranem (obecnie ryzyko 50/50) drozeje ropa, bencyna i LPG. CNG jest ciagniete z Rossiji w kontraktach dlugoterminowych. To MY bedziemy mieli polewke (o ile komus jest potrzebna) z calego tego towarzystwa ktore zalezne od tego czy prezydent Iranu ma dobry czy tez zly dzien.
To ze Europa duzo nie emituje to fakt. Ale fakrem jest tez to ze zacheca coraz aktywniej (czytaj:finansowo) do budowania stacji CNG (czytaj: dofinansowywuje tworzenie rynku)
To ze Europa duzo nie emituje to fakt. Ale fakrem jest tez to ze zacheca coraz aktywniej (czytaj:finansowo) do budowania stacji CNG (czytaj: dofinansowywuje tworzenie rynku)
-
vilus
- CNG car: Multipla BiPower 2002
Cena za którą ciągniemy gaz z Rosji uzależniona jest od cen ropy na giełdach.
Może i nam ułatwią życie:
http://biznes.onet.pl/beda-ulatwienia-p ... news-detal
i jeszcze to
http://gielda.onet.pl/decyzja-uokik-w-s ... news-detal
Może i nam ułatwią życie:
http://biznes.onet.pl/beda-ulatwienia-p ... news-detal
i jeszcze to
http://gielda.onet.pl/decyzja-uokik-w-s ... news-detal
Ostatnio zmieniony pt kwie 13, 2012 21:09 przez vilus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
AdamBialas
- CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6
Jak każdy , drobny ciułacz i liczykrupa , PGNiG zdecydowanie aktywniej reaguje na zwyżki ceny ropy niż na jej spadek . I ustala cenę zdecydowanie bardziej na plus gdy ropa drożeje , niż ją redukuje.
PS:
Spokojnie można postawić tezę , że jedyne co PGNiG koordynuje w rozwoju CNG w Polsce to cena na ich stacjach , żaden inny aspekt np.parametry techniczne lub lokalizacja stacji , nie są ujednolicone. No może jedyne co , łączyło nowo otwierane stacje to obecność księdza , być może to mają zapisane w jakiś wytycznych odnoście rozwoju rynku CNG. Ale zaznaczam ,że gdy stacja "schodzi" z listy dostępnych dla klientów , PGNiG nie przewiduje obowiązkowych modłów , wiem z doświadczenia.
PS:
Spokojnie można postawić tezę , że jedyne co PGNiG koordynuje w rozwoju CNG w Polsce to cena na ich stacjach , żaden inny aspekt np.parametry techniczne lub lokalizacja stacji , nie są ujednolicone. No może jedyne co , łączyło nowo otwierane stacje to obecność księdza , być może to mają zapisane w jakiś wytycznych odnoście rozwoju rynku CNG. Ale zaznaczam ,że gdy stacja "schodzi" z listy dostępnych dla klientów , PGNiG nie przewiduje obowiązkowych modłów , wiem z doświadczenia.
Ostatnio zmieniony śr maja 16, 2012 19:36 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.