Stacja CNG - Warszawa, ul. Prądzyńskiego

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Andre
CNG car: V70

Post autor: Andre »

bartekk pisze:Komuś zależało aby nie mogła być jedna osoba na zmianie tak jak to ma miejsce np.w Tychach gdzie stacje obsługuje 1 KOBIETA która ma do obsługiwania normalną stacje paliw oraz do stacji CNG ma od swojego pomieszczenia około 100m.
Ja w kwestii jednoosobowej obsługi, bo nie wyobrażam sobie bym to ja mógł siedzieć w nocy na tym zadupiu z kasą i jeszcze wychodzić z tego kingsajzu do klientów :shock: Myślę, że tak będzie, do pierwszego dziwnego zdarzenia. Proszę pokazać inną stację paliw, na której jest jedna osoba i wychodzi w nocy do klienta :!:
Co ciekawe okna wychodzą na teren Gazowni, a nie na stację CNG, więc zanim ten nocnik (z szacunkiem dla pracownika) wyjdzie, to będzie musiał nieźle popatrzeć w monitor kto podjechał, bo takie ma tylko okno na dystrybutory.
Jako kolejny przykład beztroski w CNGowej zabawie napiszę, że na Kasprzaka przed Gazownią nadal stoi tabliczka Metanauto :!: a przecież tu już nie ma stacji :!: i trochę wody upłynie zanim góra, która urodziła mysz coś zrobi. Na razie przyklejono kartki z drukarki na słupie bramy i starej stacji CNG :) Ale co tam ... Niestety niewiele się będzie zmieniało do momentu kiedy ta firma będzie zmuszona z kimś konkurować ... TPSA działała tak długo na "swoich warunkach" dopuki nie poczuła oddechu konkurencji ... No to w przypadku tego monopolisty niestety nie nastąpi nigdy, choć nigdy nie należy mówić nigdy.
Generalnie mam wrażenie ... a nic więcej nie napiszę ...
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Jest bardzo dużo stacji paliw LPG w Polsce gdzie pracuje jedna osoba i wychodzi do Kliena, są nawet stacje CNG w Polsce gdzie pracuje jedna osoba i też wychodzi do klienta.
Piszesz że okno wychodzi na teren gazowni a obsługa przez monitoring może zobaczyć kto przyjeżdża na stacja, jak będziesz na stacji to sprawdź co widać na tym monitoringu, raczej się zdziwisz, nie widać dokładnie całej stacji.
Piszesz że do pierwszego dziwnego zdarzenia będzie tam obsługa jednoosobowa, faktycznie obrót gotówka na stacji tylko zachęca do takiego incydentu.
Dobrym przykładem złej woli osoby odpowiedzialnej za stacje jest jeszcze raz podkreślę brak podpisania "normalnej" umowy na rozliczanie bezgotówkowe, na naszej stacji może ją podpisać tylko firma która kupuje 1000m3 CNG miesięcznie, moja babcia miesięcznie w swojej kuchence spala pewnie z 10m3 i ma fv przelewową, dodatkowo w swojej gazowni może zapłacić za fv kartą.

Co do oznakowania to faktycznie zagadka, stacja jest bardzo dobrze ukryta i niestety trzeba powiedzieć że ta stacją LPG która mieści się przy Expo ma lepsze oznaczenia niż "nasza".

Osoba która tak namiętnie podrukowała kartki A4 z informacją o zakazie samodzielnego tankowania powinna coś w końcu zacząć robić dla rozwoju CNG w Warszawie
- zamiast tych kartek powinny na dystrybutorze wisieć przejrzyste i zrozumiałe instrukcje jak samodzielnie tankować (przykład można brać z Wrocławia, Wałbrzycha) tankowanie przez obsługę powinno być tylko dla zainteresowanych.
- większość kart do tankowania powinna jak najszybciej przerobiona na bezgotówkowe (bez limitu minimalnego), co znacznie zmniejszy gotówkę w nocy na stacji i ułatwi szybszą obsługę
- w końcu zainteresować się tematem terminala do płatności kartami.
- jak najszybciej pomyśleć o polepszeniu oznaczenia dojazdu do stacji (brać przykład z miasta Toruń)
- oczywiście "pilnować" realizacji projektu nowego budynku dla obsługi który ma być postawiony we wrześniu, chociaż w to chyba nikt nie wierzy.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

No i jesteśmy w domu...............
A już się bałem, że cywilizacja nastanie. Zawsze z "nowym" człowiek ma nadzieję na zmiany, ale widać, że tylko nadzieje................
Mi tam dobrze było na starej................i zaworu nie musiałem czyścić-tu widać postęp w technice dotyczącej CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

bartekk pisze:Osoba która tak namiętnie podrukowała kartki A4 z informacją o zakazie samodzielnego tankowania powinna coś w końcu zacząć robić dla rozwoju CNG w Warszawie.
Jak ostatnio rozpocząłem tankowanie (jeszcze samodzielnie) na Prądzyńskiego, obsługa sprawdziła moje umiejętności czytania ;-). Patrzę, i faktycznie, na dystrybutorze przyklejono przeźroczystym przylepcem wspomniane kartki owinięte folią, wprost do obudowy.
Widzę że już dokładnie opisaliście tę sprawę, więc się tylko dołączam.

Co takiego stało się pomiędzy poniedziałkiem, a środą, że wywieszono te straszące Klientów karteczki, podobne do tych niechlubnych z Kasprzaka?
Odnoszę wrażenie, że ktoś w PGNiGu cierpi na schizofrenię.
Z jednej strony wydawane są przez Zarząd PGNiGu niemałe kwoty na promocję CNG. Wspomnę tylko o majowych konferencjach organizowanych wspólnie z AGH w Krakowie. Sala, przygotowania, catering, grill, upominki itp. itd. Przecież to są niemałe pieniądze, wydane jednak w słusznej sprawie. Ostatnie spotkanie w Świdnicy też z pewnością kosztowało trochę grosza, podobnie jak uroczyste otwarcie stacji w Gdyni. O naszych wysiłkach i kosztach nie wspomnę. Wszyscy, w szczególności Dyrektorzy PGNiGu, przekonywali, jak dobrym i bezpiecznym paliwem jest CNG. I tak należy robić, bo to jest właśnie promocja.

Z drugiej strony włożony w to wysiłek i wydane tam pieniądze są znakomicie marnowane na niższych szczeblach w PGNiGu. Przez takie nieprzemyślane akcje karteczkowe i traktowanie Klienta "per noga" z pewnością nie przybędzie przekonania, że CNG jest bezpieczne, skoro musi być tankowane przez obsługę. Nie zachęci się też Klientów obecnym standardem płatności na stacji, która ma być podobno reprezentacyjna. Widzicie w tym jakiś sens albo spójną politykę? Bo ja nie.
bartekk pisze:Dobrym przykładem złej woli osoby odpowiedzialnej za stacje jest jeszcze raz podkreślę brak podpisania "normalnej" umowy na rozliczanie bezgotówkowe, na naszej stacji może ją podpisać tylko firma która kupuje 1000m3 CNG miesięcznie, moja babcia miesięcznie w swojej kuchence spala pewnie z 10m3 i ma fv przelewową, dodatkowo w swojej gazowni może zapłacić za fv kartą.
Moim zdaniem pewien limit jest dopuszczalny, ale tylko pod warunkiem alternatywnej możliwości płacenia kartą płatniczą, czyli albo jest limit (np. 100 m3) i jest też terminal na karty płatnicze, albo nie ma terminala, ale nie ma też limitu. Ta druga możliwość to jednak bardziej gdzieś na małej stacji na peryferiach, a nie "reprezentacyjnej" jaką chce być Prądzyńskiego. Tutaj terminal jest tak samo nieodzowny, jak na każdej stacji LPG.
bartekk pisze:(przykład można brać z Wrocławia, Wałbrzycha) tankowanie przez obsługę powinno być tylko dla zainteresowanych.
Tak właśnie jest na stacjach Shell, generalnie samoobsługa, ale jak przyjedzie paniusia z wylakierowanymi tipsami, zawsze jest ktoś chętny z obsługi i ją zatankuje. To standard w obsłudze Klienta, tak jak identyfikatory, które mają przypięte pracownicy.
bartekk pisze:jak najszybciej pomyśleć o polepszeniu oznaczenia dojazdu do stacji (brać przykład z miasta Toruń).
To kolejna rzecz, której nie rozumiem. Skoro są stacje (i Gazownie) gdzie standardy obsługi Klienta CNG są na wzorowym poziomie, to dlaczego Zarząd i pozostałe Gazownie nie biorą z nich przykładu i nie wdrażają tamtejszych standardów na pozostałych stacjach? Czyżby dawało tu znać o sobie polskie "Szlachcic na zagrodzie równy Wojewodzie"?
Załączniki

[Rozszerzenie doc zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 11:08 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Jak sobie poradzono z tym problemem w Rosji?

Polecam lekturę ciekawostki, jaką znalazłem w miniony weekend. Do obejrzenia tutaj:
http://cng.auto.pl/forum/ciekawostki-cng-vt788.htm#3831
Karol Wieczorek
tomig

Czy ktoś orientuje się czy została naprawiona awaria obydwu!!! sprężarek??
Sprawa miała miejsce w niedzielę 11.07 (w sobotę że to się zaczęło). Jechałem sobie na ukochany urlop, zajeżdżam o 4 rano na nową piękną stację proszę do pełna i dostałem gazu za 4,31zł bo obydwie sprężarki się przegrzewały!! Miało mi to starczyć do Wrocławia. Nie ma to jak ciekawie zacząć urlop........
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Awaria naprawiona. Już wszystko jest ok. Coś mi się wydaje że ten Twój samochód to trochę Ci wakacje popsuł?
tomig

Zaczęło się na stacji a teraz szukam paliwa 100 oktanowego co by dało się przemieszczać :smile:
Czy może się orientujesz czy naprawa polegała na podwyższeniu temperatury przy której uruchamia się alarm do 75 stopni?
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Witam.
Obecnie jestem na urlopie i nie mogę sprawdzić osobiście a słyszałem że na stacji w Warszawie pojawiły się myjki do szyb, czyżby to pierwszy znak który oznacza że stacja w Warszawie może być normalną stacją, ciekawe? Może jednak komuś zależy:)
tigercng
Moderator

Fakt, po roku nieobecności w Warszawie pojawiły się ponownie myjki do szyb. Zastanawiałem się sam, czy o tym napisać, ale uznałem że o normalności chyba nie trzeba.

"Ja to się cieszę byle czym..." pamiętacie taką starą piosenkę Wojtka Skowrońskiego?
tigercng
Moderator

Na stacji w Warszawie Klient odjechał podczepiony do dystrybutora. Niby nic wielkiego, na stacjach benzynowych zdarza się to pewnie codziennie. Zastanawia mie jednak ogrom zniszczeń dokonanych przy tej okazji.
Normalnie jest od tego złącze zrywne na wężu. Rozłącza się automatycznie po przekroczeniu pewnej siły, a potem obsługa ponownie je podpina i voila.
Tym razem jednak:
1. Ułamał się maszt na dystrybutorze podtrzymujący wąż.
2. Połamała się czarna obudowa pistoletu z tworzywa, będąca jednocześnie osłoną na węże.
3. Odłamała się część aluminowa pistoletu - zawór z pokrętłem.
4. Odłamała się metalowa końcówka zaciśnięta na wężu. Część nagwintowana pozostała w pistolecie, a wąż został bez gwintu na końcówce.
Złącze zrywne puściło na samym końcu, jak już wszystko inne zostało połamane.

Coś bardzo słabo z tą konstrukcją Galileo/WEH. Albo nikt nigdy tego nie sprawdził w rzeczywistych warunkach.
Na starej stacji na Kasprzaka klienci też odjeżdżali z wężem, ale takich zniszczeń nie było.

Po tankowaniu sprawdzajcie kilka razy czy wąż jest odłączony, zanim odjedziecie.
Prędzej wyrwie nam butle z samochodów, niż puści to złącze zrywne
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Ciekawe dlaczego system bezpieczeństwa nie zadziałał, może dlatego że samochód był tankowany po złej stronie dystrybutora. A może w tych dystrybutorach nie ma żadnego systemu zabezpieczeń i tak naprawdę mogą to być bardzo niebezpieczne dystrybutory?

Jako ciekawostkę dodam że według kosztorysu naprawa tego dystrybutora ma kosztować 15tys netto, więc apeluje do wszystkich o myślenie w czasie tankowania i odłączanie pistoletu!
tomig

Przecież nie można się samemu tankować? Zostało to mi zabronione już 3 dnia funkcjonowania stacji.
tigercng
Moderator

A kto napisał, że awaria wystąpiła przy samodzielnym tankowaniu?
Wręcz przeciwnie.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

I już wczoraj nie było żadnych myjek na stacji. Wytrzymały ile, 2 tygodnie czy mniej? Ciekawe czy był to jednorazowy "zryw" czy może jakaś przemyślana akcja?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”