Stacja CNG - Przemyśl - dlaczego tylko autobusy?

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
klemens

Stacja CNG - Przemyśl - dlaczego tylko autobusy?

Post autor: klemens »

Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Przemyślu.

Miejski Zakład Komunikacji Sp. z o.o., ul. Lwowska 9

Mapka, zdjęcia

Obsługa

Płatność

Dojazd

Stacja jest zlokalizowana na terenie zajezdni Miejskiego Zakładu Komunikacji Sp. z o.o. w Przemyślu przy ul. Lwowskiej 9
Dane tech.
Kompresor:
Dystrybutory:
Stanowiska:
Przejściówki:

Aktualizacje opisu
28.02.2010 - administrator, wprowadzono opis stacji
23.09.2010 - administrator, wprowadzono informację o otwarciu stacji dla użytkowników prywatnych
30.10.2010 - administrator, sprostowano poprzednie informacje

---

Stacja CNG - Przemyśl - Dlaczego tylko autobusy?

W Przemyślu do niedawna istniała możliwość tankowania CNG dla sam. osobowych. Dlatego zdecydowałem się na kupno tego auta. W momencie, kiedy to zrobiłem, tzn. w październik 2006r. już takiej możliwości nie ma. Cierpię z tego powodu, :cry: bo najbliższa stacja jest w Jarosławiu (ok. 35 km od Przemyśla) w godzinach od 7 - 15 i w Rzeszowie ( 90 km. dalej). Najciekawsze jest to, że komunikacja autobusowa jest napędzana w znacznej części przez CNG. Dystrybutor jest, ale nie ma dobrej woli ze strony MZK w Przemyślu, gdzie jest kilka Zafir na CNG. :?:
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2011 00:29 przez klemens, łącznie zmieniany 12 razy.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Ale jaki masz problem :?:

Miejscowy jesteś, to zadzwoń do swojego prezesa MZK, spytaj się i pomolestuj go trochę w tej sprawie.
Ode mnie masz tylko informacje z drugiej ręki :?
MZK w Przemyślu ma własny odwiert (ujęcie gazu ze złoża) nie połączony z siecią gazowniczą i instalację pamiętającą lata 60-te. Nie mają też profesjonalnego dystrybutora z pomiarem (nie wiem skąd Twoje informacje o dystrybutorze ???), gdzie mogli by tankować klientów z zewnątrz. Oczywiście nie mają też koncesji na obrót gazem.
Ponieważ mają własny odwiert gdzie gaz jest za darmo, to są raczej średnio zainteresowani kupowaniem gazu od PGNiG, a PGNiG też jest "średnio zainteresowany" w zainwestowanie w profesjonalną instalację z dystrybutorem, jeśli MZK miało by dostawać z niej gaz za darmochę.
I tak koło się zamyka, a jak to zwykle bywa w tym naszym kierdziołku zwanym Polską, wszyscy mają w d... klienta, zwłaszcza indywidualnego i jego pieniądze :cry:
Ostatnio zmieniony pn lut 18, 2008 20:37 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzywa

Post autor: Grzywa »

Witam!

Tigercng masz racje pisząc że MZK ma instalacje pamiętającą lata 60te i że nie mają profesjonalnego dystrubutora i nie mogą się go dorobić od wielu lat. Nie masz racji pisząc, że mają własny odwiert i gaz za darmo nie od PGNiG. Jakby mieli własny odwiert musieliby mieć koncesję na wydobycie gazu, a taką trudniej zdobyć od koncesji na sprzedaż gazu. Prawdą jest że mają odwiert na własnym terenie (właściwie cały przemyśl "siedzi" na gazie), ale gaz kupują od PGNiG.
Niestety nie zmienia to faktu, że w Przemyślu nie ma ogólnodostępnej stacji CNG... niestety.

Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Witam również,

Zaznaczyłem, że mam informacje z drugiej ręki, więc zapewne masz rację, Grzywa, przynajmniej z formalnego punktu widzenia. Dziękuję za tak szczegółowe dane.
Czy to jednak wiele zmienia ? Wiem z pewnością, że instalacja sprężarkowa jest własnością MZK. Nawet jeśli "kupują" gaz od PGNiG, to widocznie jego cena jest na tyle niska, że PGNiGowi nie opłaci się tam postawić i utrzymywać własnej instalacji, a MZK nie ma ochoty płacić za to więcej.

Znajdujemy się więc w punkcie wyjścia, przynajmniej do czasu aż ta instalacja nie rozleci się zupełnie, i pod warunkiem że MZK nie zrezygnuje wtedy z autobusów CNG, co zapowiadali. Dopiero wtedy możemy liczyć, że obie strony się dogadają.

Na razie my, użytkownicy CNG musimy obejść się smakiem.
No, chyba że się jeździ Toyotą Avensis w dieslu :lol:

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony śr lut 20, 2008 21:34 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
klemens

Witam!
I z tym nie tylko moim problemem zwróciłem się do w władz MZK-na razie czekam. :?:
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 16:23 przez klemens, łącznie zmieniany 1 raz.
klemens

Witam!
Otrzymałem odpowiedz z MZK W Przemyślu. Brak możliwości tankowania CNG uzasadniają cyt.:

"Brak sprzedaży CNG przez nasz Zakład nie jest kwestią dobrej woli lub
braku dystrybutora. Kwestią jest zbyt mały rynek potencjalnych odbiorców, gdyż z chwilą sprzedaży CNG w 2008 r. pokrywane przez nasz Zakład dodatkowe koszty związane z dystrybucją , a to : podatek plus akcyza doprowadziły by nas do zamknięcia stacji."

Ile w tym prawdy? Kto orientuje się w przepisach podatkowych dotyczących dystrybucji CNG?

Chyba będę musiał przeprowadzić się do innego miasta.
:lol:
tigercng
Moderator

Klemens, czy ta treść odpowiedzi to dokładna kopia tego, co Ci napisali w MZK?
Jeśli tak, to coś kiepsko u nich ze składnią i znajomością przepisów.
CNG na razie nie jest objęty akcyzą. Z drugiej strony "nie zauważyli", że nie mają koncesji.
CNG jest objęty podatkiem VAT 22% i opłatą paliwową 110,88 zł za tonę.

Pismo to należy czytać następująco:
"Jak nam PGNiG zapłaci dodatkową kasę na organizację sprzedaży, to wtedy ewentualnie możemy sprzedawać CNG na zewnątrz."

Po prostu Viva Polonia :lol:

A tak swoją drogą, jeżeli wytłumaczenie "mały rynek zbytu" miało by być powodem do nieoferowania danego produktu na rynku, to nasza cywilizacja nie osiągnęła by jeszcze etapu kamienia łupanego.
Chyba każdy produkt na świecie miał na początku mały rynek zbytu.

Eh, co tam. Pójdę do lasu i zrobię sobie kamienną siekierkę. Może przyda się klemensowi do zaciukania tych z MZK 8)

BTW, spróbuj nacisnąć na MZK po linii politycznej. MZK ma swojego właściciela, zapewne miasto. Wybierałeś tam swoich radnych, więc uderz do nich. W końcu mamy demokrację. Jak będziesz upierdliwcem, to załatwią to dla Ciebie dla świętego spokoju.
klemens

Witam
Zacząłem szukać i znalazłem "archiwalne" zdjęcia stacji z gazem ziemnym w Przemyślu.
http://w608.wrzuta.pl/obraz/3IEZy9L3TCW ... c_2009_102
http://w530.wrzuta.pl/obraz/2SbFaygqAPX ... c_2009_100
Miałem więcej, ale skasowałem je. Myślę, że ta stacja wymaga większego udokumentowania ponieważ posiada historyczną instalację, a dystrybutor ma zamykany na kłódkę :wink:
A, swoją drogą przeprowadziłem się do miasta w którym już od sierpnia 2009 nie czynna jest stacja CNG :evil:
jak pech to pech :lol:
Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Klemens to następna przeprowadzka do Rzeszowa :wink: . 40 autobusów na CNG mam nadzieję że daje jako takie bezpieczeństwo, w kwestii dostępu do CNG.

A jeśłi chodzi o Przemyśl, to wydaje mi się że można wiele zrobić, właśnie poprzez wnioskowanie do rady miasta, albo do Prezydenta. Trzeba pisać pisma, działać, starać się , być upierdliwym, to się wywalczy. Podkreślać że jest to ważne, CNG jest paliwem przyszłościowym, ekologicznym, itp. Tutaj są kontakty do Prezydenta, Wiceprezydentów i Radnych. Sam bym napisał, ale nie jestem z Przemyśla, więc w swoim imieniu tego nie napiszę.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Odświeżamy temat możliwości ogólnodostępnego tankowania CNG w Przemyślu.

Po przejrzeniu wątku, a w szczególności zapisów klemensa, można wywnioskować, że stacja była kiedyś dostępna dla użytkowników indywidualnych, ale z niewiadomych przyczyn w 2006 roku zaprzestano sprzedaży dla tej grupy odbiorców. Od tamtego czasu jedynym podmiotem dopuszczonym do tankowania CNG jest MZK Przemyśl. Niestety nie jest oficjalnie wiadomy podmiot, który operuje stacją. Dostawcą paliwa jest prawdopodobnie PGNiG. Bałagan więc z tą stacją jest straszny.

Pozostaje jednak kwestia:
Czy stacja umieszczona w tak dobrej lokalizacji powinna się marnować? Czy zamiast 33 stacji ogólnodostępnych nie możemy ich mieć więcej, skoro fizycznie istnieją i funkcjonują?

Proponuję podjęcie wspólnych działań na rzecz udostępnienia stacji CNG w Przemyślu dla użytkowników indywidualnych. Proszę wszystkie zainteresowane osoby o wypisywanie w tym wątku swoich pomysłów oraz działań, jakie być może już podjęły w tej sprawie.

Z dotychczasowych działań można odnotować pismo klemensa do MZK Przemyśl. Więcej szczegółów tutaj.

cng.auto.pl jako CNG Forum również podjęło działania w kierunku udostępnienia tej stacji dla osób prywatnych.
Na spotkaniu z Radą d/s CNG przy PGNiG SA wysunęliśmy apel o uruchomienie stacji. Na spotkaniu tym były obecne osoby z Karpackiego Oddziału Obrotu Gazem oraz Centrali PGNiG SA. Więcej szczegółów tutaj.
Sprawa tej stacji była już kilkukrotnie poruszana drogą nieformalną.

Wszystko wskazuje na to, że na razie nasze wnioski i apele pozostają bez odzewu. Zatem proszę wszystkich zainteresowanych o zwarcie szeregów i wspólne podjęcie działań na rzecz umożliwienia tankowania CNG w Przemyślu. Na dobry początek dodałem stację CNG w Przemyślu na mapie stacji CNG w Polsce, dostępnej w wielu serwisach również w wersji angielskiej. Pamiętajcie, że los tego paliwa jest również w naszych rękach!
Karol Wieczorek
mirek_p

Post autor: mirek_p »

Uporządkujmy trochę faktów nt. tej stacji:
1. Właścicielem i operatorem stacji jest wyłącznie MZK Przemyśl (i sam w 100% ponosi koszty jej utrzymania i eksploatacji)
PGNiG nie ma i nigdy nie miał nic wspólnego z tą stacją (choć owszem chciał ją przejąć/odkupić od MZK, ale dlaczego nic z tego nie wyszło podaję dalej)
2. Ponieważ stacja jest na odwiercie gazowym, to ciśnienie jest ok. 45 bar czyli dużo wyższe niż w rurociągach średniego ciśnienia PGNiG (tam jest 1 - 5 bar), więc koszty sprężania do 200 bar są dużo niższe niż na stacjach PGNiG.
3. MZK kupuje gaz bezpośrednio od właściciela odwiertu tj. sanockiej kopalni gazu (a nie od PGNiG) po cenie "kopalnianej" ok. 1 zł za 1 m3.
4. Tańszy gaz + niższe koszty sprężania oznaczają, że MZK jeździ na gazie ok. 2-krotnie tańszym niż gdyby kupowało go od PGNiG wg taryfy ustalonej dla CNG przez PGNiG.
5. Właśnie to było powodem, że MZK nie było zainteresowane przekazaniem stacji do PGNiG (stałaby się wtedy ogólnodostępna), bo wówczas cena gazu kupowanego przez MZK wzrosłaby właśnie 2-krotnie (co oczywiście jest nonsensem z punktu widzenia MZK).
6. MZK może kupować gaz bezpośrednio od kopalni tylko dlatego, że zużywa go wyłącznie na swoje potrzeby. Gdyby chciał go odsprzedawać to kopalnia cofnęłaby im zgodę na zakup od kopalni a nie via PGNiG.
Konkluzja: żeby w Przemyślu była sytacja ogólnodostępna to trzeba ją wybudować przez PGNiG a ten do tego się wg nowej "strategii" niezbyt pali. "I to by było na tyle".
tigercng
Moderator

mirek_p, zastawiałem się co tu jeszcze powiedzieć, ale po tym co napisałeś to "nic dodać, nic ująć".
Potwierdza się to, co już słyszałem od wielu osób, że największą przeszkodą w rozwoju CNG jest ... samo PGNiG.

Może najprostszym rozwiązaniem byłoby takie ustalenie współpracy kopalnia vs. MZK, aby jednak MZK mogło sprzedawać CNG na swojej stacji.
Nie trzeba wtedy budować drugiej stacji CNG. Wymaga to elastycznego podejścia do biznesu od strony PGNiGu, jako właściciela kopalni, a tego chyba brakuje.
Ale mamy za to "strategię" ...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Witajcie!

Mam bardzo dobre wieści!

Dzisiaj otrzymaliśmy informację od jednej z osób z Przemyśla, że stacja CNG zaczęła tankować prywatne pojazdy. Dzwoniłem już do obsługi i miła Pani przekazała mi, że stacja jest już czynna od dwóch tygodni w trybie całodobowym.

Wklejam link do strony stacji:
http://www.mzk.przemysl.pl/serwis/stacja-paliw.html
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

To najlepsza wiadomość od czasu otwarcia stacji w Gdyni.

Dodam, że powyżej 20 zł za CNG można płacić kartą płatniczą :!: , czego nie uświadczy się nawet w Warszawie :evil: .

Gratulujemy operatywności i poważnego podejścia do Klientów ze strony MZK i KSG.
W najbliższym wolnym czasie pojadę do Przemyśla zatankować i zrobić kilka zdjęć.

2010-10-08 - Muszę zdementować informacje o możliwości tankowania na stacji CNG w Przemyślu. Wcześniejsza informacja wynikła z nieodróżniania CNG od LPG przez obsługę stacji paliw. Proszę przeczytać mój kolejny post w tym wątku.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Szkoda tylko że stacja jest tak czynna od ponad 2 tygodni a ja dziś dowiedziałem się o tym przez przypadek od użytkownika z forum który szuka zafiry i zadzwonił do mnie z pytaniami odnośnie zakupu.

Tiger piszesz że to dobra informacja od uruchomienia stacji w Gdyni, a ja Ci powiem że odnośnie stacji w Gdyni uważam że nie ma tam nastawienie na indywidualnych użytkowników, nie można na ich stacjach płacić kartą, w Gdańsku została zlikwidowana stacja i 50 użytkowników pozostało bez możliwości tankowania, stacja przy Chwaszczyńskiej jest czynna tylko do 16, wiec sam wyciągnij analizę.

A Przemyślu takie podejście stacja czynna 24 na dobę i można płacić kartą, gratulacje dla WSZYSTKICH OSÓB "zamieszanych" w uruchomienie tej stacji dla użytkowników indywidualnych. Jednak można.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”