Stacja CNG - Wałbrzych

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Stacja CNG - Wałbrzych

Post autor: tigercng »

Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Wałbrzychu, ul. Ludowa 1D.

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, ul. Ludowa 1D
Tel. 074 666 33 40 (dyspozytor)
Czynna codziennie przez całą dobę

Mapka, zdjęcia

Obsługa:
Stacja samoobsługowa na specjalną kartę transponderową "CNG Auto".
Osobom nie mającym zawartej umowy, dyspozytor MPK odblokuje tankowanie własną kartą. Płatność gotówką w dyżurce MPK.
Płatność:
Gotówką, lub przelewem po wcześniejszym zawarciu umowy na rozliczenia bezgotówkowe z Gazownią w Wałbrzychu. Wtedy też otrzymuje się własną kartę "CNG Auto" do tankowania.
Dojazd:
Dojazd podany jest z głównej ulicy Wałbrzycha, która na tym odcinku nazywa się Kolejowa.
Droga 1: Jadąc ul. Kolejową skręcamy w prawo w niewielką ul. Mikołaja Reja. Jedziemy pod górę, aż połączy się ona z ul. Ludową. Wjazd na zajezdnię i stację napotkamy po prawej stronie Ludowej.
Droga 2.: Jadąc ul. Kolejową, 200 m za skrętem w ul. Mikołaja Reja, dojeżdżamy do dużego skrzyżowania na lewo do Centrum, a na prawo w ulicę Piotra Wysockiego. Skręcamy w ul. Piotra Wysockiego, jedziemy pod górkę do końca ulicy, skręcamy w prawo w ul. Andersa, i zaraz znowu w prawo w ul. Ludową. Wjazd na teren zajezdni i na stację to pierwsza droga w lewo. Wiata stacji jest widoczna z daleka z ulicy Ludowej, w głębi wjazdu na teren zajezdni.
Poruszanie się samochodem po Wałbrzychu jest bardzo trudne - praktycznie brak jest tabliczek z nazwami ulic. :?
Stacja jest własnością PGNiG - Gazownia Wałbrzyska. Jest zlokalizowana na terenie zajezdni autobusowej MPK w Wałbrzychu. Dystrybutor CNG umieszczono pod wiatą razem z dystrybutorami do paliw płynnych.

Dane tech.:
Kompresor: Compair 300 Nm3/h + Galileo 900 Nm3/h
Dystrybutory: 1
Stanowiska: 2
Przejściówki: włoska

Aktualizacje opisu
02.03.2010, administrator: zmieniono adres na Ludową 1D
Ostatnio zmieniony pn lip 25, 2011 00:37 przez tigercng, łącznie zmieniany 14 razy.
Grzegorz W-ch

Re: Stacja CNG - Wałbrzych

Post autor: Grzegorz W-ch »

tigercng pisze:Dojazd:
Jadąc główną ulicą Wałbrzycha, która na tym odcinku nazywa się Kolejowa, dojeżdżamy do skrzyżowania na lewo do Centrum, a na prawo w ulicę Piotrowskiego. Skręcamy w Piotrowskiego, jedziemy pod górkę do końca ulicy, skręcamy w prawo w ul. Andersa, i zaraz znowu w prawo w ul. Ludową. Wjazd na teren zajezdni i na stację to pierwsza droga w lewo. Wiata stacji jest widoczna z daleka z ulicy Ludowej, w głębi wjazdu na teren zajezdni.
Poruszanie się samochodem po Wałbrzychu jest bardzo trudne - praktycznie brak jest tabliczek z nazwami ulic. :?
Chciałbym sprostować nazwę ulicy nie Piotrowskiego,ale Piotra Wysockiego.Można też dojechac do stacji CNG skręcając 200m wcześnej w ulice M.Reja i dalej cały czas prosto.Stacja znadowac sie będzie po lewej stronie.Droga dojazdu krótsza.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Grzegorz W-ch, łącznie zmieniany 2 razy.
tigercng
Moderator

Re: Stacja CNG - Wałbrzych

Grzegorz W-ch pisze:Chciałbym sprostować nazwę ulicy nie Piotrowskiego,ale Piotra Wysockiego.Można też dojechac do stacji CNG skręcając 200m wcześnej w ulice M.Reja i dalej cały czas prosto.Stacja znadowac sie będzie po lewej stronie.
Dzięki za sprostowanie nazwy, już poprawiłem. To pewnie przez brak tych tabliczek...
Dodałem też dojazd od Reja. Jeśli w Ludową wjedziemy od strony Reja, to stacja będzie po prawej stronie.
Pozdrawiam

2008-12-17 - Planowana jest rozbudowa stacji o moduł 600 m3/h (kwiecień 2009). Łącznie będzie 900 m3/h. Są też plany uruchomienia obsługi i sprzedaży gotówkowej.
robert_m
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: robert_m »

Stacja się rozbudowuje o drugi moduł 900Nm3/h.
Zerknijcie:
http://www.gzog.pl/AKTUALNO%C5%9ACI/tab ... fault.aspx
Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002
tigercng
Moderator

Wow, a to niespodzianka!
Czyli obok sprężarki Compair stanie Galileo. Ciekawe, jak taki tandem będzie się sprawdzał w praktyce.
Co do wydajności, to 600 m3 podano mi z gazowni w Wałbrzychu, GZOG pisze o 900 m3. Zweryfikuję to przy najbliższej okazji.
Djinn

Post autor: Djinn »

900 m3/h będzie miała cała stacja, czyli 300 + 600. GZOG coś tu ściemnia :p
robert_m

Byłem w Wałbrzychu w czwartek (9 kwietnia podpisywałem umowę i odbierałem kartę). Z rozmowy z "panem z gazowni" wynika, że dostawią 900Nm. Wałbrzych ma obecnie 32 autobusy na cng, więc jest co tankować. Mają też sporo małych kompresorków przy stanowiskach parkowania autobusów i pompują w nocy.

Tak przy okazji, zakupią przejściówkę NGV1->włoski bo do mojej małpy ich dystrybutor nie pasuje. Miła rzecz. Powinna być w ciągu jakiś 10 dni.
Przejściówkę będzie można pobrać w dyżurce w biurowcu (tym za stacją po lewej).
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Jak podpisać umowę

Post autor: bartekk »

Witam.
Czy umowę można podpisać zdalnie?
Z kim rozmawiać aby podpisać umowę?
Jakie są im potrzebne dokumenty?
Czy karta wydawana jest przy podpisywaniu umowy czy muszę czekać?

Pozdrawiam
Bartekk
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Panowie , o ile wzrok mnie nie myli to ja tu wyczytałem " Stacja samoobsługowa na specjalną kartę transponderową CNG Auto. " To czy robert_m może nam napisać jakie szkolenie przechodził z tankowania i ( to dla wtajemniczonych ) czy faktycznie trzeba tam przyjeżdżać w dwie osoby żeby się zatankować? Ludzie jak to jest z tym samodzielnym tankowaniem na stacji w Wałbrzychu? Tankuje się samodzielnie , czy tankuje nas pracownik stacji ?
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Toruan, z tymi dwiema osobami to chyba trzeba tylko w Gazowni Mazowieckiej :razz: W Dolnośląskiej, tam gdzie podlega Wałbrzych, tankuje się już samemu :cool:

Nie wiedziałem, że mamy jakieś specjalne prawo regionalne. Zawsze mi się wydawało, że III RP to państwo unitarne :lol:
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

administrator pisze:Toruan, z tymi dwiema osobami to chyba trzeba tylko w Gazowni Mazowieckiej :razz: W Dolnośląskiej, tam gdzie podlega Wałbrzych, tankuje się już samemu :cool:
Nie wiedziałem, że mamy jakieś specjalne prawo regionalne. Zawsze mi się wydawało, że III RP to państwo unitarne :lol:
Żeby całościowo zmierzyć się z tym tematem, trzeba zdać sobie sprawę z pewnych zaszłości historycznych wewnątrz PGNiG. PGNiG jest jeszcze cały czas jedną firmą tylko na papierze. Przypomina bardziej luźną konfederację regionalnych Gazowni. Każda z Gazowni dysponuje własnym zarządem, własnym budżetem, własną księgowością, i własną polityką, także w zakresie budowy rynku CNG. Każda Gazownia zatrudnia też własnych, mniej lub bardziej kompetentnych w temacie CNG pracowników.
Oczywiście znajdziecie tam i zaciekłych wrogów CNG, jak pokazuje sprawa ciągle nierozpoczętej budowy drugiej stacji CNG w Warszawie.

I tutaj macie odpowiedź, dlaczego w jednych Gazowniach jest tak dobrze, a w innych nie robi się nic, lub prawie nic.

Na ostatniej konferencji odbyłem ciekawą rozmowę. Na moje pytanie "Czy Pan jest z PGNiG?" padła szokująca odpowiedź: "NIE, ja jestem z Gazowni (tu padła nazwa miejscowości)!"
Daje to pojęcie, jak daleko nawet pracownicy średniego szczebla nie czują się związani z PGNiGiem jako organizacją. Dla nich czymś zupełnie odrębnym jest PGNiG (czyli Dyrekcja w Warszawie), a ich macierzysty pracodawca (czyli Gazownia w miejscowości X).

Znam podobną sytuację z autopsji. U mnie w firmie też istniały kiedyś oddziały regionalne, z własną polityką i pracownikami. Wdrożenie jakiegokolwiek produktu lub rozwiązania obejmującego całą firmę było szalenie trudne, zawsze znalazło się wytłumaczenie "A u nas jest inaczej.", "My tutaj mamy inne priorytety." albo "Mamy swoją regionalną specyfikę.". Dopiero po likwidacji w oddziałach regionalnych zarządów, księgowości, części sprzedaży, BOKów, marketingu, itp. itd. i pozostawieniu tam tylko szeregowych pracowników zajmujących się utrzymaniem infrastruktury oraz zdobywaniem nowych klientów, firma jako organizacja zaczęła działać sprawnie. Oczywiście najbardziej kompetentnym osobom na średnich i wyższych szczeblach zaproponowano stanowiska w Centrali.

Podobny proces integracji jest nieunikniony także w przypadku PGNiGu, pytanie tylko kiedy on nastąpi :?:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 7 razy.
Touran_CNG

tigercng masz racje !!! Tylko skoro wiele osób twierdzi że przepisy nie zezwalają na samodzielne tankowanie zastanawiam się jak to wygląda we Wrocławiu. Czy podczas podpisywania umowy przeprowadzane jest jakieś szkolenie. Odsyłam do tematu : http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php? ... ight=#1656
robert_m

W Wałbrzychu jest pełna samoobsługa. Odbijam kartę. podłączam pistolet, włączam start, wciskam stop, odłączam pistolet. Faktycznie przepisy wymuszają "szkolenie". W moim wypadku człowiek z gazowni pokazał co i jak podpisałem umowę i już.
Kierowcy z MPK też tankują sami. Stacja w Wałbrzychu nie ma stałego dozoru (tam tankują również olej). W razie wątpliwości jest dyżurny ruchu w budynku (jakieś 60m) ale nie sądzę by się ruszył od biurka :P
Touran_CNG

Ludzie ............. normalnie załamka . Wydaje mi się że Wałbrzych leży po stronie niemieckiej. Tam można samodzielnie tankować a co z innymi miastami. Chyba się przeprowadzam do Wałbrzycha. :mrgreen:
robert_m

Wałbrzyska stacja uruchomiła sprzedaż detaliczną!
Można tankować bez umowy. Jest włoska przejściówka.
Nadal można tankować na kartę gazowni.

W razie chęci tankowania bez umowy wystarczy podejść do dyżurki i poprosić o zatankowanie.

Płatność na razie gotówką.

moderator:> Dziękuję za informacje, już wprowadziłem zmiany w głównym opisie.
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2009 22:39 przez robert_m, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”