Mieszkam w gminie Nieporęt, która obsługiwana jest przez warszawski ZTM a dokładniej MZA. Gmina płaci ogromne pieniądze za tą przyjemność i nie stać jej przy obowiązujących stawkach na rozszerzenie zasięgu transportu publicznego tą drogą. W związku z tym należy jak najbardziej ułatwić mieszkańcom dostęp do tych linii, które już istnieją. Na pewnym obszarze możliwe jest wdrożenie parkingów dla rowerów przy przystankach. Jednak na większych chciałbym zastosować busy tej kategorii lub trochę większe (tak na ~20 osób). Chciałbym doprowadzić do zakupu 3-5 takich samochodów i powstania w nie do końca jeszcze sprecyzowanym partnerstwie publiczno-prywatnym stacji CNG. O ile dobrze rozumuje obecność stacji przesyłowej GAZ-SYSTEM jest dobrym miejscem do umieszczenia takiej stacji CNG? Podzielcie się doświadczeniem czy operatorzy przesyłowi są gotowi na taką współpracę czy na odbiorców poniżej setek metrów dziennie nawet nie patrzą
Powiem szczerze, że wasz portal zawiódł mnie jeżeli chodzi o liczbę argumentów przemawiających za CNG w stosunku do Benzyny, Diesla i LPG zwłaszcza (dostępność dystrybutorów). Nie jest to jakoś specjalnie eksponowane. Nawet informacja o tym, że CNG sprzedaję się na m3 w cenie ~LPG za litr nie jest podana wprost czego na początku nie zauważyłem.
Proszę powiedzcie jak wygląda opłacalność CNG kontra LPG (będę wdzięczny za wyliczenia od użytkownika samochodu tej masy). Ile trzeba by wyłożyć na takie lub ciut większe IVECO? Mam zakładać, że powyżej 100 000zł? Dla samorządu który co roku płaci miliony za transport nie jest to gigantyczna kwota a i możliwa pewnie do współfinansowania z UE czy NFOŚiGW.
Zadałem sporo pytań, ale myślę, że na wszystkie będziecie potrafili mi odpowiedzieć za co z góry dziękuję.