Kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi

Pojazdy komunikacji miejskiej i autobusy zasilane CNG
Awatar użytkownika
velogustlik

Kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi

Post autor: velogustlik »

Ładnie się przywitam z racji pierwszego postu na Waszym forum :).

Mieszkam w gminie Nieporęt, która obsługiwana jest przez warszawski ZTM a dokładniej MZA. Gmina płaci ogromne pieniądze za tą przyjemność i nie stać jej przy obowiązujących stawkach na rozszerzenie zasięgu transportu publicznego tą drogą. W związku z tym należy jak najbardziej ułatwić mieszkańcom dostęp do tych linii, które już istnieją. Na pewnym obszarze możliwe jest wdrożenie parkingów dla rowerów przy przystankach. Jednak na większych chciałbym zastosować busy tej kategorii lub trochę większe (tak na ~20 osób). Chciałbym doprowadzić do zakupu 3-5 takich samochodów i powstania w nie do końca jeszcze sprecyzowanym partnerstwie publiczno-prywatnym stacji CNG. O ile dobrze rozumuje obecność stacji przesyłowej GAZ-SYSTEM jest dobrym miejscem do umieszczenia takiej stacji CNG? Podzielcie się doświadczeniem czy operatorzy przesyłowi są gotowi na taką współpracę czy na odbiorców poniżej setek metrów dziennie nawet nie patrzą :P?

Powiem szczerze, że wasz portal zawiódł mnie jeżeli chodzi o liczbę argumentów przemawiających za CNG w stosunku do Benzyny, Diesla i LPG zwłaszcza (dostępność dystrybutorów). Nie jest to jakoś specjalnie eksponowane. Nawet informacja o tym, że CNG sprzedaję się na m3 w cenie ~LPG za litr nie jest podana wprost czego na początku nie zauważyłem.
Proszę powiedzcie jak wygląda opłacalność CNG kontra LPG (będę wdzięczny za wyliczenia od użytkownika samochodu tej masy). Ile trzeba by wyłożyć na takie lub ciut większe IVECO? Mam zakładać, że powyżej 100 000zł? Dla samorządu który co roku płaci miliony za transport nie jest to gigantyczna kwota a i możliwa pewnie do współfinansowania z UE czy NFOŚiGW.
Zadałem sporo pytań, ale myślę, że na wszystkie będziecie potrafili mi odpowiedzieć za co z góry dziękuję.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi

Post autor: tigercng »

Witam!
velogustlik pisze:O ile dobrze rozumuje obecność stacji przesyłowej GAZ-SYSTEM jest dobrym miejscem do umieszczenia takiej stacji CNG?
Bardzo dobrym. Im większy jest ciśnienie w rurociągu, tym tańsza jest stacja CNG i tańsza jest jej późniejsza eksploatacja.
velogustlik pisze:Podzielcie się doświadczeniem czy operatorzy przesyłowi są gotowi na taką współpracę czy na odbiorców poniżej setek metrów dziennie nawet nie patrzą :P?
Prawdopodobnie i tak będziesz musiał się dogadać z PGNiGiem, który może Tobie ten gaz sprzedać. Jeśli stacja CNG będzie przy stacji przesyłowej, będzie to tylko formalność, ale jednak.
velogustlik pisze:Powiem szczerze, że wasz portal zawiódł mnie jeżeli chodzi o liczbę argumentów przemawiających za CNG w stosunku do Benzyny, Diesla i LPG zwłaszcza (dostępność dystrybutorów). Nie jest to jakoś specjalnie eksponowane. Nawet informacja o tym, że CNG sprzedaję się na m3 w cenie ~LPG za litr nie jest podana wprost czego na początku nie zauważyłem.
Generalnie zajmujemy się tylko CNG. Nie ma wśród nas specjalistów od BB, ON, czy LPG. Trudno więc, żebyśmy dokonywali fachowych porównań. Każdy z nas rozważył sobie poszczególne za i przeciw, i dla naszych konkretnych przypadków wyszło, że nam CNG się opłaca.
Poza tym jak argumentować, że CNG nie śmierdzi, i że nie emituje sadzy? Liczysz, że do ogółu polityków i "polskich kierowców" to trafi?
velogustlik pisze:Proszę powiedzcie jak wygląda opłacalność CNG kontra LPG (będę wdzięczny za wyliczenia od użytkownika samochodu tej masy). Ile trzeba by wyłożyć na takie lub ciut większe IVECO? Mam zakładać, że powyżej 100 000zł? Dla samorządu który co roku płaci miliony za transport nie jest to gigantyczna kwota a i możliwa pewnie do współfinansowania z UE czy NFOŚiGW.
Takich samochodów nie ma z fabrycznymi instalacjami LPG, zapewne nie przypadkowo (parametry jezdne, trwałość). Trudno porównywać fabrykę z jakimś garażowym instalatorem, gdzie nie dysponujemy żadnymi prametrami umożliwiającymi to porównanie.
Jednak wydaje mi się, że w Warszawie tankuje IVECO na CNG z dorobioną instalacją LPG.
Może właściciel przeczyta ten post i odpowie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
velogustlik

Re: Kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi

tigercng pisze:Witam!
Bardzo dobrym. Im większy jest ciśnienie w rurociągu, tym tańsza jest stacja CNG i tańsza jest jej późniejsza eksploatacja.[/quote]

Czyli już na wejściu mamy jakiś plus. Wychodziłem z tych samych założeń, ale czasem teoria bywa inna niż praktyka. Może ktoś określić rząd wielkości kosztu takiej stacji? Gdzieś czytałem, że domowe kosztują 3-15tys zł.
tigercng pisze:Generalnie zajmujemy się tylko CNG. Nie ma wśród nas specjalistów od BB, ON, czy LPG. Trudno więc, żebyśmy dokonywali fachowych porównań.
To jak najbardziej zrozumiałe, choćby dlatego, że ceny szybko się deaktualizują, ale przyznasz, że na tej stronie nie jesteście wylewni:
http://cng.auto.pl/pl/informacje/cng-ja ... nomia.html. Nie ma choćby nieaktualnych porównań, które gdzieś na forum wygrzebałem. Na opłacalność nie wpływają przecież 5% wahania, które mają miejsce, a jednak rzędy wielkości.
Poza tym jak argumentować, że CNG nie śmierdzi, i że nie emituje sadzy? Liczysz, że do ogółu polityków i "polskich kierowców" to trafi?
Tak jak mi tu napisałeś. Po prostu:P. Obserwowałem prze kilka dni autobusy w Radomiu. W porównaniu do diesli, które mają tendencję do rozklekotania to naprawdę cicha spraw.
Znasz powiedzenie, że kropla drąży skałę? A ja dodam, że wiele kropli kruszy beton:P. Słowem im więcej informacji tym większa świadomość społeczna. Im większa tym większy nacisk na władzę. Zauważ, że jeszcze 10 lat temu, osoby jeżdżące zbiorkomem czy nie daj Boże rowerem były uważane za gorsze przez samochodziarzy. Teraz, choćby w Warszawie, jest inaczej. Ludziom wystaraczyło trochę otworzyć oczy i sami już widzą jak Warszawa cierpi przez 30% społeczeństwa, którremu dupa przyrosła do samochodu. Świat się zmienia i kierowca zachwalający wybór samochodu jako środka poruszania się po mieście zaczyna budzić uśmiechy politowania. 90% społeczeństwa nie przypuszczała, że drogi mogą się tak zakorkować, że będzie opłacało się chodzić pieszo o rowerze nie wspominając.
Takich samochodów nie ma z fabrycznymi instalacjami LPG, zapewne nie przypadkowo (parametry jezdne, trwałość). Trudno porównywać fabrykę z jakimś garażowym instalatorem, gdzie nie dysponujemy żadnymi prametrami umożliwiającymi to porównanie.
Jednak wydaje mi się, że w Warszawie tankuje IVECO na CNG z dorobioną instalacją LPG.
Może właściciel przeczyta ten post i odpowie.
Rozumiem. Znowu się rozwodzisz w szczegółach :) a mi chodzi o prosty powód dla którego bardziej ma się opłacać CNG niż LPG. LPG kupie sobie prawie na każdej stacji, w każdej szopie ktoś przerabia i to są plusy. Dla CNG plusem jest o niebo niższa cena eksploatacji, ale nic więcej nie wiem.
Czekam na odpowiedź z IVECO czy mają możliwość ściągnać takie samochody do Polski?

Pozdrawiam[/quote]
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Witam!

Bardzo się cieszę, że są jeszcze tacy entuzjaści paliwa CNG w naszym kraju, szczególnie w stolicy poruszającej się samymi kopciuchami - dieslami.

Co do budowy stacji CNG w formie PPP, to jest to plan nieco karkołomny. Ja bym rozważył budowę stacji z własnym inwestorem lub przy współpracy z PGNiG. Przy tak znacznej flocie problem stacji pośrednio rozwiązałby się sam, bo jest wtedy stały odbiorca określonej ilości paliwa.

Co do pojazdów to w grę wchodzi kilka modeli - Iveco Daily Natural Power, Fiat Ducato Natural Power, Mercedes Sprinter NGT. Specyfikację techniczną powyższych przykładów znajdziesz tutaj: http://cng.auto.pl/pl/pojazdy/dostawcze ... -nowe.html

W chwili obecnej najlepszym wyborem wydaje się Iveco Daily, które występuje kilka sztuk w kraju do obsługi komunikacji miejskiej (Dębica, Inowrocław).

Jeśli chodzi o egzemplarz testowy, to w internecie znalazłem taką grafikę:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 14_CNG.jpg
Może warto skontaktować się z właścicielem i porozmawiać na temat kosztów eksploatacji?

Co do porównania kosztów to każdy przypadek wymaga praktycznie odrębnej interpretacji. Postaram się coś znaleźć i podesłać Ci na maila.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
velogustlik

administrator pisze:Witam!

Co do budowy stacji CNG w formie PPP, to jest to plan nieco karkołomny. Ja bym rozważył budowę stacji z własnym inwestorem lub przy współpracy z PGNiG. Przy tak znacznej flocie problem stacji pośrednio rozwiązałby się sam, bo jest wtedy stały odbiorca określonej ilości paliwa.
O tym myślałem, choć może niezbyt zgrabnie się wypowiedziałem :)
W chwili obecnej najlepszym wyborem wydaje się Iveco Daily, które występuje kilka sztuk w kraju do obsługi komunikacji miejskiej (Dębica, Inowrocław).
Jeśli chodzi o egzemplarz testowy, to w internecie znalazłem taką grafikę:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 14_CNG.jpg
Może warto skontaktować się z właścicielem i porozmawiać na temat kosztów eksploatacji?
Napisałem do Viamotu w tej sprawie
Co do porównania kosztów to każdy przypadek wymaga praktycznie odrębnej interpretacji. Postaram się coś znaleźć i podesłać Ci na maila.
Dziękuje. To to czego szukałem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy komunikacji miejskiej i autobusy”