SAMOCHODY CNG NA ALLEGRO UWAGA !!! WAŻNE !!! DLA KUPUJĄCYCH

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

SAMOCHODY CNG NA ALLEGRO UWAGA !!! WAŻNE !!! DLA KUPUJĄCYCH

Post autor: VERONA »

Szanowni Forumowicze.
Na Allegro nastąpił wysyp aut na CNG.Większość z instalacjami dokładanymi i parę szt. z z fabrycznymi.W wielu przypadkach nie da się zalegalizować zainstalowanych tam butli.Pamiętajcie że instalacja nie jest problemem tylko butle (brak homologacji na starych butlach)Nawet jeżeli cena samochodu wydaje się atrakcyjna, to koszty które trzeba ponieść są bardzo wysokie.
Nieświadomość i brak wiedzy kupujących są największą bronią handlarzy samochodów.Kilkanaście osób miesięcznie dzwoni do mnie mówiąc jak dali się praktycznie wpuścić w maliny.Tylko wtedy już jest po fakcie.Praktycznie koszt który trzeba ponieść przy popełnieniu takiego błędu,będzie wynosił w granicach 2000 zł-4500 zł.Opcja 2000 zł jest mało realna a raczej wyjdzie minimum 4000 zł.
To znaczy że tyle będzie musiał Kupujący dopłacić do wstawienia nowych butli i zaworów.Warto przemyśleć czy lepiej nie kupić nowszego samochodu.Dla ogólnej informacji.W większości przypadków w samochodach od czerwca 2002 były za granicą wstawiane butle z homologacją międzynarodową.
Od każdej reguły występują wyjątki jednak lepiej sprawdzić niż potem dopłacać.W autach z instalacją fabryczną z reguły butle są ukryte.Mają jednak dostęp rewizyjny i numery można spisać.Nie dajcie się nabrać na teksty ludzi w stylu "pomagam załatwić papiery z Dozoru Technicznego na butle" Blef jakich wiele.Jeżeli butle mają homologację sami sobie to załatwicie legalnie w Dozorze Technicznym. Potwierdzenie dokumentów kosztuje 194 zł za 1 butle.Wiele razy słyszałem teksty cwaniaków że przecież samochód jest zarejestrowany to jaki problem.Nic bardziej błędnego.Po 3 latach od wystawienia dokumentów butle muszą przejść kolejną rewizję zewnętrzną(takie przepisy) i można zaliczyć niespodziankę nawet jeżeli auto było zarejestrowane w Polsce.Nie wierzyć na słowo, handlarze samochodów nie mają wobec Kupujących żadnych skrupułów.Jeżeli potrzebujecie pomocy w tematach przepisów krajowych rejestracji i pytań ogólnych zapraszam do wysłania zapytania www.cng24.com .Pamiętajcie nie ma głupich pytań tylko jest brak wiedzy.

Pozdrawiam
Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
michal560

Post autor: michal560 »

potwierdzam to co pisze VERONA. Jeżdzę oplem zafirą z fabryczną instalacją.Do rocznika 2002 włącznie na butlach nie ma wybitych symboli dyrektywy unijnej i Dozór techniczny nie chce podbić legalizacji. Ztego co wiem jestem jedynym który dał radę /legalnie/ tą sprawę doprowadzić do szcześliwego zakończenia i zarejestrować zafirę z 2001 r. Kosztowało mnie to dużo zdrowia i pieniędzy ale zdobyłem dokumenty wszystkich butli z rocznika 2001-2002 / 2000szt butli/ Były tam nr "moich" 4 butli i na tej podstawie zalegalizowałem butle. Prawie pół roku orki.
Kuba

Post autor: Kuba »

No to trzeba oblacz szampana !!! To znaczy że możesz zalegalizować te 2tyś butli,którzy będą mieli samochody w polsce.
civic_cng

Post autor: civic_cng »

wymieniłem butlę za jedyne 1500zł łącznie z wymianą zaworu przy butli i zaworu do tankowania. chyba cena 4000zł to lekka przesada.

pozdrawiam
hs
Honda Civic 1.4 '99
Obrazek
klemens

Post autor: klemens »

michal560 napisał:
...... Jeżdzę oplem zafirą z fabryczną instalacją.Do rocznika 2002 włącznie na butlach nie ma wybitych symboli dyrektywy unijnej i Dozór techniczny nie chce podbić legalizacji. Ztego co wiem jestem jedynym który dał radę /legalnie/ tą sprawę doprowadzić do szcześliwego zakończenia i zarejestrować zafirę z 2001 r. Kosztowało mnie to dużo zdrowia i pieniędzy ale zdobyłem dokumenty wszystkich butli z rocznika 2001-2002 / 2000szt butli/ Były tam nr "moich" 4 butli i na tej podstawie zalegalizowałem butle. Prawie pół roku orki.
Kuba pisze:To znaczy że możesz zalegalizować te 2tyś butli ...
Cześć michal560 !
Wydaję mi się, że mógłbyś podać więcej danych o tych butlach tzn. od jakiego do jakiego numeru je masz, jaki jest rocznik wyprodukowania tych butli lub inne dane istotne dla posiadacza. Wykorzystując oczywiście dokumenty, które z takim wielkim trudem zdobyłeś, mógłbyś wielu ludziom pomóc. Posiadasz bogatą bazę danych, które mogłyby wielu użytkownikom aut na cng podjąć właściwą decyzję przy zakupie auta. Masz szansę odzyskać pieniądze, które w to włożyłeś. Myślę, że Administrator może wtedy założyć nowy dział z tego typu informacjami. Pierwszą "jaskółką" jest tutaj akcja serwisowa. Napisz coś więcej o swoim samochodzie.

Pozdrawiam

Do hs

civic_cng pisze:wymieniłem butlę za jedyne 1500zł łącznie z wymianą zaworu przy butli i zaworu do tankowania. chyba cena 4000zł to lekka przesada.

pozdrawiam
hs
Moje gratulacje ze zapłaciłeś 1500 zł.Napisz jeszcze ile dm3 ma butla,to jest podstawa informacji a nie sama cena.Wielkość Twojej butli nie wygląda na imponującą,już nie mówiąc o tym że masz tylko jedną.
Zarazem mam prośbę, jak już komentujesz mój post, to najpierw przeczytaj dokładnie a potem komentuj czy coś jest przesadą.Każdy ma prawo mieć brak wiedzy, jednak nie koniecznie bezzasadnie musi to okazywać na forum tak jak Ty.
Pozdrawiam Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Do hs

Post autor: tigercng »

VERONA pisze:
civic_cng pisze:wymieniłem butlę za jedyne 1500zł łącznie z wymianą zaworu przy butli i zaworu do tankowania. chyba cena 4000zł to lekka przesada.
Moje gratulacje ze zapłaciłeś 1500 zł.Napisz jeszcze ile dm3 ma butla,to jest podstawa informacji a nie sama cena.Wielkość Twojej butli nie wygląda na imponującą,już nie mówiąc o tym że masz tylko jedną.
Słuchajcie, każdy z was ma częściowo rację. Wszystko zależy od tego, ile i jakich butli się wymienia.
Najtańsza opcja, to kupić używaną butlę z R110 i zrobić jej legalizację w TDT. Wyniesie ok. 300 zł + 200 zł = 500 zł. Jak ktoś nie czuje się zbyt mocny w tej branży, to raczej pojedzie do warsztatu, a tam wstawią mu nową od razu z legalizacją za 1500 zł. Jeszcze inna cena będzie w przypadku autobusu, gdzie będzie trzeba wymienić np. 8 butli kompozytowych. Wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Znam osoby (VERONA też zna), które najspokojniej na świecie jeżdżą bez wpisanego gazu w dowód, ale z oczywistych względów trudno polecać takie rozwiązanie. Mnie osobiście, jako współużytkownikowi dróg wystarczy, że taka instalacja jest sprawna i regularnie kontrolowana, a nie to, że posiada najpiękniejszy nawet papierek. Przecież to, że samochód z legalną instalacją przejechał granicę, nie sprawiło nagle, że butle stały się niebezpieczne. To po prostu przypadek, gdzie nasz ustawodawca zapomniał o uwzględnieniu takiej sytuacji.

Prawdą jest też, że dla świętego spokoju lepiej unikać kupowania samochodów z butlami bez R110, jak i tych zarejestrowanych bez gazu w Polsce, co zawsze zaznaczam. Czasami jest jednak już za późno, co VERONA też zauważył ...
VERONA

Re: SAMOCHODY CNG NA ALLEGRO UWAGA !!! WAŻNE !!! DLA KUPUJĄ

VERONA pisze:Szanowni Forumowicze.
Na Allegro nastąpił wysyp aut na CNG.Większość z instalacjami dokładanymi i parę szt. z z fabrycznymi.W wielu przypadkach nie da się zalegalizować zainstalowanych tam butli.Pamiętajcie że instalacja nie jest problemem tylko butle (brak homologacji na starych butlach)Nawet jeżeli cena samochodu wydaje się atrakcyjna, to koszty które trzeba ponieść są bardzo wysokie.
Nieświadomość i brak wiedzy kupujących są największą bronią handlarzy samochodów.Kilkanaście osób miesięcznie dzwoni do mnie mówiąc jak dali się praktycznie wpuścić w maliny.Tylko wtedy już jest po fakcie.Praktycznie koszt który trzeba ponieść przy popełnieniu takiego błędu,będzie wynosił w granicach 2000 zł-4500 zł.Opcja 2000 zł jest mało realna a raczej wyjdzie minimum 4000 zł.
To znaczy że tyle będzie musiał Kupujący dopłacić do wstawienia nowych butli i zaworów.Warto przemyśleć czy lepiej nie kupić nowszego samochodu.Dla ogólnej informacji.W większości przypadków w samochodach od czerwca 2002 były za granicą wstawiane butle z homologacją międzynarodową.
Od każdej reguły występują wyjątki jednak lepiej sprawdzić niż potem dopłacać.W autach z instalacją fabryczną z reguły butle są ukryte.Mają jednak dostęp rewizyjny i numery można spisać.Nie dajcie się nabrać na teksty ludzi w stylu "pomagam załatwić papiery z Dozoru Technicznego na butle" Blef jakich wiele.Jeżeli butle mają homologację sami sobie to załatwicie legalnie w Dozorze Technicznym. Potwierdzenie dokumentów kosztuje 194 zł za 1 butle.Wiele razy słyszałem teksty cwaniaków że przecież samochód jest zarejestrowany to jaki problem.Nic bardziej błędnego.Po 3 latach od wystawienia dokumentów butle muszą przejść kolejną rewizję zewnętrzną(takie przepisy) i można zaliczyć niespodziankę nawet jeżeli auto było zarejestrowane w Polsce.Nie wierzyć na słowo, handlarze samochodów nie mają wobec Kupujących żadnych skrupułów.Jeżeli potrzebujecie pomocy w tematach przepisów krajowych rejestracji i pytań ogólnych zapraszam do wysłania zapytania www.cng24.com .Pamiętajcie nie ma głupich pytań tylko jest brak wiedzy.

Pozdrawiam
Sławek
Szanowni Forumowicze !!!

Nadszedł moment żeby podzielić się z Wami pozyskaną wiedzą na temat nowych anomalii i kombinatorswie pseudo-handlarzy samochodów.

Znalazłem już kilka przypadków gdzie oferowane są samochody zarejestrowane z wpisem w dowodzie rejestracyjnym CNG. U W A G A ! ! ! kolejny raz przestrzegam przed prawnymi konsekwencjami braku wiedzy.
Sprzedawcy mydlą oczy potencjalnym Kupującym twierdząc ze przecież wszystko jest OK bo jest wpis CNG w dowodzie .N I E ; N I E ; N I E I JESZCZE RAZ N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to nie jest żaden argument że auto jest zarejestrowane legalnie.

Pamiętajcie ,najważniejszym dokumentem przy autach napędzanych gazem ziemnym CNG, jest dokument wydawany w Polsce przez TRANSPORTOWY DOZóR TECHNICZNY potwierdzający homologację butli.
Ten dokument ma ważność 3 lata i jest potrzebny co roku przy przeglądzie technicznym samochodu.

Rewizję zewnętrzną wykonuje sie w TDT co 3 lata.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w optymalnym zakupie aut na CNG
Sławomir Szymański
0-507 105 930
draglukasz

Post autor: draglukasz »

Ja mam co do tego pytanie. Znalazłem audi A3 na Allegro na CNG. Serwisowane sprowadzone z niemiec. Rocznik 1996. Czy będzie problem z legalizacją?

http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=650546998

link :)
Ostatnio zmieniony ndz maja 31, 2009 20:53 przez draglukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Rocznik 1996, instalacja mieszalnikowa, niebiesko-zielona włoska karteczka, brak zdjęcia bagażnika z butlą...
Szanse, że znajdziesz tam butlę z R110 są raczej nikłe :sad:
draglukasz

Post autor: draglukasz »

Aha. Czyli konieczny raczej zakup nowej butli. Z Twojej wypowiedzi wynika że instalacja jest Włoska... Ciekawe jeszcze czy DOBRA
tigercng
Moderator

Moja rada jest niezmiennie taka sama. Lepiej rozejrzyj się za autem z fabryczną instalacją, czyli Zafira, Astra, ewentualnie Multipla.
Pozdrawiam
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

A o TOURANIE zapomnieli :cry:
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Touran_CNG pisze:A o TOURANIE zapomnieli :cry:
Właśnie! Jeszcze masz do wyboru z rodziny VW Caddy i Passata. Poza tym MB klasa B 170 NBT lub E 200 NGT, Volvo S60, V70, S80 :)

Najwięcej ofert powyższych modeli znajdzie na mobile.de . Od niedawna serwis jest również w języku polskim :)
Ostatnio zmieniony pn cze 01, 2009 18:26 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

za 13 tysięcy

Post autor: bartekk »

nie kupisz samochodu z fabryczną instalacją. No chyba że interesuje Cię zafira biał (Taxi) z przebiegiem 300tys.
Nic sie nie przejmuj, instalacje "dokładane" też są dobre:) Mateusz oraz Verona ma taką instalacje i ich samochody potrafią jeżdzić!
Na temat poprawnej rejestracji już dużo zostało napisane na tym forum.
Pamiętaj tylko że jak ktoś zakłada instalacje CNG do samochodu to taki samochód ma bardzo duży przebieg, w Polsce te samochodu już nie mają tak dużego przebiegu.
Rozwiązaniem poprawnej rejestracji tego Audi może być zakup jednej butli CNG.
W sprawach poprawnej rejestracji pisz do użytkownika Verona.

Życze powodzenia w zakupie swojego samochodu na CNG!
Daleko masz do stacji?

Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”