tankowanie CNG a wyładowania atmosferyczne
tankowanie CNG a wyładowania atmosferyczne
Witam!!!
W czasie weekendu wybrałem się z rodziną na wycieczkę i tankowałem CNG w Gdynii (Shell). Musiałem czekać 1,5 godziny na zatankowanie gazu, bo słychać było grzmoty, a podobno istnieje jakiś przepis/procedura (mi go nie pokazali) iż wczasie wyładowań atmosferycznych nie wolno tankować gazu ( nie zatankowali również LPG). Czy ktoś się z tym spotkał na innych stacjach?
W czasie weekendu wybrałem się z rodziną na wycieczkę i tankowałem CNG w Gdynii (Shell). Musiałem czekać 1,5 godziny na zatankowanie gazu, bo słychać było grzmoty, a podobno istnieje jakiś przepis/procedura (mi go nie pokazali) iż wczasie wyładowań atmosferycznych nie wolno tankować gazu ( nie zatankowali również LPG). Czy ktoś się z tym spotkał na innych stacjach?
Opel Zafira 1,6 CNG
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Stacje budowane przez GZOG mają faktycznie instalacje odgomowe, jakby co najmniej chroniły magazyn trotylu, a nie sprężarkę.
Taka przesada tylko niepotrzebnie straszy okolicznych mieszkańców.
Poza tym taki wysoki maszt odgromowy powinien stać w pewnej odległości od chronionego obiektu, np. tak jak w Gdyni za murkiem ogniowym. Natomiast np. w Toruniu umieszczono go w odległości 50 cm od sprężarki
Skutek może być odwrotny od zamierzonego (poprawcie mnie, jeśli się mylę).
W każdym razie innych miejscach ochrona wygląda całkiem zwyczajnie, stoi niewielka sztyca (Wałbrzych, Trzebinia, Rzeszów, Uniszki).
Taka przesada tylko niepotrzebnie straszy okolicznych mieszkańców.
Poza tym taki wysoki maszt odgromowy powinien stać w pewnej odległości od chronionego obiektu, np. tak jak w Gdyni za murkiem ogniowym. Natomiast np. w Toruniu umieszczono go w odległości 50 cm od sprężarki
W każdym razie innych miejscach ochrona wygląda całkiem zwyczajnie, stoi niewielka sztyca (Wałbrzych, Trzebinia, Rzeszów, Uniszki).
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robert_m
- CNG car: Multipla Bipower
shenn, tzw. "zdrowy rozsądek" podpowiada: nie tankuj tam gdzie iskrzy...
Czyli w czasie burzy powinniśmy unikać tankowania gazu lub wachy...
ale...
z metanem jest inna bajka, zapłon może nastąpić tylko w pewnych wąskich warunkach (patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metan)
czyli, jest bardziej bezpieczny niż LPG i wacha. Niestety w ludziach działa stereotyp: gaz->bum!
[ Dodano: Pią Cze 26, 2009 23:46 ]
Inną sprawą są instalacje odgromowe. Tu są przepisy mówiące o 0,5m od urządzeń elektrycznych do "piorunochronu". Jeżeli maszt piorunochronu jest porządnie uziemiony (niska rezystancja uziomu) to nie ma problemu.
[ Dodano: Pią Cze 26, 2009 23:48 ]
tigercng, w mojej okolicy widziałem duże kurniki chronione masztami ponad 10 m każdy...
Czyli w czasie burzy powinniśmy unikać tankowania gazu lub wachy...
ale...
z metanem jest inna bajka, zapłon może nastąpić tylko w pewnych wąskich warunkach (patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Metan)
czyli, jest bardziej bezpieczny niż LPG i wacha. Niestety w ludziach działa stereotyp: gaz->bum!
[ Dodano: Pią Cze 26, 2009 23:46 ]
Inną sprawą są instalacje odgromowe. Tu są przepisy mówiące o 0,5m od urządzeń elektrycznych do "piorunochronu". Jeżeli maszt piorunochronu jest porządnie uziemiony (niska rezystancja uziomu) to nie ma problemu.
[ Dodano: Pią Cze 26, 2009 23:48 ]
tigercng, w mojej okolicy widziałem duże kurniki chronione masztami ponad 10 m każdy...
Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002
-
administrator
- Administrator
Wg. mnie pod względem p.poż. w czasie wyładowań atmosferycznych groźniejszym paliwem jest benzyna. Idąc tym tropem należałoby zamykać na ten czas wszystkie stacje. Zwróćcie uwagę na to, że proces tankowania CNG jest całkowicie hermetyczny, poza momentem odłączenia pistoletu). Ja pozostaję przy swojej opinii.
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 04:28 przez gaziongv, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Zmiany
W środę na stacji w Gdyni gdzie byliśmy z Karolem w czasie testowania Caddy CNG, w czasie burzy z piorunami bez problemu można było zatankować samochód. Nawałnica była tak duża że wycieraczki nie dawały sobie rady z zbieraniem wody z szyby. Były pioruny i grzmoty a sprężarka cały czas pracowała tankowała autobus oraz bez problemu można było zatankować.
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 11:37 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
administrator
- Administrator
Całkiem niezłe obstawienie odgromowe ma stacja CNG w Inowrocławiu. Z tego co wczoraj zauważyliśmy z Bartkiem to stoi tam 6 masztów po 15 metrów każdy...
Muszę przyjrzeć się dokładnie jak wygląda sytuacja z masztami w Radomiu. Podobnie jak w Inowrocławiu też jest zainstalowanych kilkanaście stanowisk do wolnego tankowania, ale tutaj stoją sprężarki CompAir'a.
Muszę przyjrzeć się dokładnie jak wygląda sytuacja z masztami w Radomiu. Podobnie jak w Inowrocławiu też jest zainstalowanych kilkanaście stanowisk do wolnego tankowania, ale tutaj stoją sprężarki CompAir'a.
Karol Wieczorek
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
A w Warszawie
na Kasprzaka nie zauważyłem wysokich masztów i nikt tutaj nikogo nie straszy:), ale straszy kartka z dystrybutora która mówi że wzgledu na bezpieczeństwo paliwo tankują pracownicy. Tylko o jakim bezpieczenstwie my tutaj mówimy? Podobno CNG jest bezpieczniejsze od zwykłego paliwa!