I RAJD CNG w POLSCE 2009

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

I RAJD CNG w POLSCE 2009

Post autor: VERONA »

SZANOWNI FORUMOWICZE!!!

Od dwóch lat biegały mi po myśli kwestie zorganizowania Zlotu lub "Rajdu" CNG.Póki co widzę że zlot nie ma racji bytu,chyba ze ktoś uważa inaczej,bardzo chętnie posłucham osób które rzeczywiście coś chciałyby zrobić.
Stało się, podjąłem decyzję organizowania takiej imprezy.
Mam nadzieję że zaangażowanie Andrzeja z Warszawy czyli tigercng na forum, pomoże nagłośnić mój pomysł.Zarazem mam nadzieję, że wielu z Was weźmie udział w tej imprezie.
Cel imprezy.Budowanie świadomości przyszłych użytkowników aut CNG.Aspekty ekologiczne,ekonomiczne i bezpieczeństwa.Wyraz bezpieczeństwa, nawiązuje do dramatycznych wypadków samochodowych, gdzie ludzie giną w płomieniach ognia podsycanych przez PB lub ON.
Liczę na wsparcie osób, które są naprawdę zainteresowane w przyszłość wspólnoty użytkowników CNG w Polsce.

Ze swoim pomysłem organizacji rajdu,wystąpiłem do najbardziej angażującego się w kierunku użytkowników CNG oddziału PGNiG Gazownia Gdańsk.
Zaproponowałem zorganizowanie pikników CNG w czasie rajdu w wybranych lokalizacjach Gazowni w Polsce.Temat nie jest prosty,zaangażowanie wielu Gazowni w Polsce jest na poziomie zerowym.A to jest bardzo ciekawe, ponieważ propagowanie CNG powinno być celem nadrzędnym Dyrekcji Gazowni,to jest w wielkim interesie PGNiG.
Może przepisy pozwolą organizację na stacjach CNG.Jednak problemem mogą być przepisy PPOŻ lub po prostu brak miejsca.Miejsce jest tematem do rozwiązania.

Wstępnie proponowany czas rajdu (tak na marginesie nie będziemy się ścigać)
to 26,27,28 czerwca.
Początek rajdu Gdynia 26 czerwca.Honorowe otwarcie rajdu PGNiG Gazownia Gdańsk 9.00
Wyjazd około 11.00.
Trasa Bydgoszcz >Poznań>Wrocław>Kraków >Rzeszów>Sandomierz już powinien być uruchomiony >Radom>Warszawa>Elbląg>Gdynia piknik niedzielny
Trasa jest na etapie projektu.Pod uwagę są brane stacje całodobowe.Optymalizacja trasy będzie układana konkretnie pod zespół chętnych, którzy wyruszają z nami z Gdyni jadą przez całą Polskę i wracają do Gdyni na piknik CNG w niedzielę.Mam nadzieję że wielu z Was będzie w stanie dołączyć się chociażby na wybranych odcinkach między wybranymi miastami.Wszystko jest w fazie projektu i przygotowań.Jednak czasu jest bardzo mało,zaledwie 4 miesiące na dopięcie wszystkiego.

Pozdrawiam Wszystkich
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Kurna SUPER !!! Tylko boje się że ten tekst o zerowym zaangażowaniu gazowni na poziomie zerowym to wielka prawda. Może rzucić hasło do jakiejś telewizji ? TVN Turbo , albo do POLSATowskiego - "PASJONACI" ? Gazownia o informacji że jakaś telewizja to nagłaśnia to pewnie tak tego sobie nie zostawią. Może jak nie telewizja to Ministerstwo Środowiska ? Ogólnie Ja jestem za !!!
saracen39

Post autor: saracen39 »

1. ciekawy pomysl, mozna sprobowac :D
2. zawsze jest to jakies propagowanie CNG i moze wkoncu powstanei wiecej stacji.
3. Milo zawsze poznac nowe osoby
4. no mam nadzieje ze nie bedziemy sie scigac bo w takim wypadku wygra ten kto zlamie wiecej przepisow i mniej bedzie spal :D

Jak co to jestem za i chetnie wezme w tym udzial chociazby dla samej zabawy :D
VERONA

Rajd CNG 2009

Witam Kolegów,

Bardzo sympatycznie że w takim krótkim czasie jest odzew co do pomysłu RAJDU.
Potwierdzam że nie ma mowy o ściganiu się.Polska jest pustynią jeszcze, jeżeli chodzi o CNG.
Popularyzacja CNG jest podstawą działania ludzi, którym nie jest obca ekologia.
Jeżeli kogoś ściąga CNG tylko ze względu na ekonomie to i tak bierze udział w rozwoju aspektów ekologicznych.
Rajd dojdzie do skutku, ponieważ są ludzie którzy oczekuję od życia więcej niż zwykłej stagnacji.
Oczekuję wsparcia z pomysłami użytkowników CNG.
Jest wiele pomysłów rozdmuchania tego rajdu.Radio i telewizja też nie zostaną bez echa.
Mój samochód będzie wyposażony w sprzęt CB Radio ,oraz ze względu na uprawnienia krótkofalarskie w sprzęt na licencjonowane paso amatorskie.Będziemy pracować jako stacja okolicznościowa Mobile na paśmie 144 MHz ; 430 MHz oraz jeżeli dostroimy antenę na pasmo 3,5 MHz.

Użytkownicy CNG do dzieła.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Przykre jest tylko to że...

Post autor: bartekk »

PGNiG się tym nie zajmuje tylko użytkownicy prywatnych samochodów mają jeszczę czas i ochote.

Pomysł bardzo mi się podoba, chętnie pomogę w organizacji rajdu.

Pozdrawiam
VERONA

RAJD CNG 2009

Dzięki zaangażowaniu Andrzeja tigercng powstają kolejne pomysły rajdu.

Trasa rajdu w/g wstępnej propozycji.
1. Gdynia - Poznań
2. Poznań - Wrocław
3. Wrocław - Kraków
4. Kraków - Rzeszów
5. Rzeszów - Warszawa
6. Warszawa - Gdynia

Kolejnym pomysłem jest podzielenie "RAJDU" na 6 etapów (dni) w/g powyższego.
Pomysł jest o tyle wyjątkowy, że każdy zainteresowany udziałem, może sobie wybrać etap do przejazdu.
6 dni to długo i ciężko będzie żeby wielu dało radę przejechać całą trasę ,zakładając kwestie urlopowe i finansowe ew.noclegów.Jednak pomysł Andrzeja osobiście uważam za konstruktywny.

Teraz moje refleksje
Ponieważ póki co możemy liczyć tylko na siebie (forum jest jedyną aktywną grupą w Polsce użytkowników aut na CNG) proponują aby lokalne osoby w regionach Poznań,Wrocław,Kraków,Rzeszów,Warszawa, (Trójmiastem zajmę się osobiście) pomyślały co mogą zrobić dla nas Wszystkich wspólnie.
Zapraszam do zaangażowania się osób z wymienionych rejonów, do aktywnej pomocy organizacyjnej.Mam pomysł na zorganizowanie w tych rejonach pikników CNG.
Trzeba pomyśleć nad miejscem.Myślałem o stacjach CNG jednak mało która jest duża.Dochodzą aspekty prawne i bezpieczeństwa.Może jakieś boiska mieszczące się blisko stacji,duże parkingi marketów.Proszę o Wasze pomysły.Po pierwsze to uwierzcie w sam pomysł i zaktywizujcie się.Sam pomysł to nie wszystko.Dopóki nie będzie o tematyce CNG dużo i głośno, będziemy traktowani przez społeczeństwo jak odmieńcy,tak samo jak grupa użytkowników aut elektrycznych (a oni już mają nawet stowarzyszenie założone w Polsce).Wystąpię o wsparcie do PGNiG w wystawieniu swoich stoisk.Można zaprosić firmy,zajmujące się instalacjami CNG.Ja podejmuję właśnie próby
znalezienia sponsora, który wyda ulotki,może informator o tematyce CNG.Widziałbym też udział strażaków dla potwierdzenia bezpieczeństwa używania CNG w samochodach.
Pomysły,pomysły i jeszcze raz pomysły.

Dopiero minęły 2 dni a już się sporo dzieje.

Pozdrawiam
Sławek

[ Dodano: Wto Lut 03, 2009 12:16 ]
bartekk pisze:PGNiG się tym nie zajmuje tylko użytkownicy prywatnych samochodów mają jeszczę czas i ochote.

Pozdrawiam
bartekk liczymy na Ciebie.Jesteś razem z tigercng z Warszawy,stanowicie silną grupę uderzeniową do działania.

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 20:24 ]
Touran_CNG pisze:Kurna SUPER !!! Tylko boje się że ten tekst o zerowym zaangażowaniu gazowni na poziomie zerowym to wielka prawda. Może rzucić hasło do jakiejś telewizji ? TVN Turbo , albo do POLSATowskiego - "PASJONACI" ? Gazownia o informacji że jakaś telewizja to nagłaśnia to pewnie tak tego sobie nie zostawią. Może jak nie telewizja to Ministerstwo Środowiska ? Ogólnie Ja jestem za !!!
Napisałem do Polsatu i TVN minęło parę dni i jak myślicie.

Żal komentować

[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 08:07 ]
bartekk pisze:PGNiG się tym nie zajmuje tylko użytkownicy prywatnych samochodów mają jeszczę czas i ochote.

Pozdrawiam

Jak widać po miesiącu, tych chętnych jest nas trzech -:)

Wiecie co,to my sobie chyba zrobimy taki prywatny rajd i spotkamy się w trzech.
Tak po cichu,żeby nikt o tym się nie dowiedział.
Żeby w PGNiG nie wiedzieli że są samochody na CNG w Polsce,bo jeszcze im głupi pomysł wpadnie do głowy i stacje będą chcieli budować...................

Panowie tak konkretnie teraz, może spotkamy się 18 marca w Warszawie na Forum ?
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 13:14 przez VERONA, łącznie zmieniany 3 razy.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Pawel_V70
CNG car: Volvo V70 bifuel '02

Post autor: Pawel_V70 »

to tak nie jest, śledzę uważnie wątek rajdu - sam sie chętnie dołaczę.
Cały czas (ten miesiąc) rozmyślam jak wykorzystać tę inicjatywę by poruszyć moje (czytaj łódzkie) środowisko do jakiejkolwiek aktywniości w sferze CNG. Myślałem o lekkim "wypaczeniu" trasy rajdu ( gdybyśmy jechali z W-wy przez Stryków na Gdańsk :-)) można by lekko skręcić i zrobić mały happening w centrum Łodzi. Cały czas próbuję dotrzeć do osób, które mogłyby sprawę nagłośnić. Potrzebuje jeszcze trochę czasu. Aczkolwiek jak zajedzie kolumna czterech aut reprezentujących polskie srodowisko użytkowników aut na CNG :-( - to faktycznie mogą nas zabić ... śmiechem.
Strasznie jesteśmy słabo zorganizowani ....
Szkoda

Pozdrawiam,
Paweł, Łodź
Paweł, Łódź
Volvo V70 bifuel
kennedee
CNG car: MULTIPLA 1,6 16V BiPower 2000

Post autor: kennedee »

Tak się mi na myśl nasunęło, że niezłym happeningiem będzie, jak kilka(naście) aut CNG na raz podjedzie zatankować... Niestety większość stacji ma dość małe magazyny gazu...

Przy obecnie planowanej trasie chętnie przylączę się na odcinku Wrocław - Kraków lub chociaż Wrocław - Tychy...

pzdr.
kennedee...
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Ja bardzo chętnie bym się wybrał na taki rajd przez jeden z odcinków, a nawet więcej jak by się znalazł sponsor do tankowania :wink:
Niestety nie mogę zagwarantować udziału gdyż w tym czasie prawdopodobnie będę się znajdował za granicą, ale obiecuję że jak będę to udział wezmę!
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
VERONA

Generalnie już po rajdzie

Koledzy,

Dziękuję tym dla których CNG ma sens.Tym którzy wyrazili swoją opinie odnośnie I w Polsce Rajdu CNG i zgłosili chęć jego uczestnictwa.
Dziękuję Marcinowi (Touran_CNG) ; (saracen39) ; Bartłomiejowi (bartekk) ; Pawłowi (Pawel_V70) ; kennedee ; Mateuszowi(mateusz86) oraz Andrzejowi (tigercng)

Minęły 4 miesiące i jak widać, temat upada śmiercią naturalną.
Sam nie dałem rady bez pomocy, udźwignąć tak poważnego przedsięwzięcia.
Może to jeszcze nie nadszedł czas, na tak zaawansowaną organizację.

Może nadejdzie moment, że spotkamy się w większym gronie aktywnych,oczekujących czegoś więcej od życia.

Tak na koniec tej goryczy, odsyłam zainteresowanych na forum prężnie działających ludzi ekologów w Polsce, użytkowników samochodów elektrycznych.W pełnym tego słowa znaczeniu.
Aktualnie doprowadzili z pomocą Akademii Morskiej w Gdyni do II ZLOTU pojazdów EV 2009 z pokazem pojazdów EV .Pierwszy odbył się w 2008 który sprowadził setki zainteresowanych.Sam jest użytkownikiem pojazdu elektrycznego i odwiedziłem ten zlot.
http://forum.arbiter.pl/

http://ev.am.gdynia.pl/ strona Akademii Morskiej w Gdyni

Pozdrawiam
Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Panowie , na zbliżającej się konferencji organizowanej przez Krakowskie AGH postaram się zainteresować tematem Pana Ryszarda Michałowskiego ( Pełnomocnik ds. Projektów Energetycznych ) z którym jesteśmy umówieni na konferencji ! Zobaczymy co z tego wyjdzie :mrgreen: Ja jestem OPTYMISTĄ !!! Chyba nie pozwolimy żeby temat umarł własną śmiercią .....
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Mam nadzieję, że przedyskutujemy temat przy okazji spotkania najbardziej aktywnych użytkowników na konferencji w Krakowie.

Chciałbym usprawiedliwić swój brak zaangażowania w akcję. Sam nie posiadam pojazdu zasilanego CNG. Poza tym w tym terminie mam ciężką sesję na studiach i nie byłbym w stanie organizacyjnie udźwignąć takiego przedsięwzięcia (czerwiec tego roku).

Możemy się zastanowić nad organizacją takiej imprezy we wrześniu. Właśnie w tym miesiącu przypada europejski tydzień zrównoważonego transportu. W zeszłym roku w jego organizację w Radomiu włączyło się m.in. PGNiGe. Tego typu imprezy odbywają się w wielu miastach w Polsce.

Dochodząc do porozumienia z PGNiGe możemy zrobić taką objazdówkę po terenie kraju, od miasta do miasta, gdzie razem z tym koncernem promowalibyśmy ten typ zasilnia pojazdu :) Może dogadamy się też z jakimś producentem autobusów, żeby do takiej kolumny oddelegował jakiś pojazd na gaz ziemny? :)

Temat nie został zamknięty. Nie traćmy nadziei ;)

[ Dodano: Sro Maj 06, 2009 16:28 ]
Eko-Wyścig polskimi drogami
wnp.pl (AG) - 05-05-2009 19:42

Do imprez towarzyszących Auto Moto Show (19-21 06.2009 EXPO Silesia) w Sosnowcu dołącza jeszcze jedna, Eko-Wyścig. Jeszcze kilka lat temu taki pomysł nie miał szans realizacji. Tym razem korzystając z możliwości pełnego monitorowania uczestniczących w rywalizacji samochodów organizatorzy zaproponowali zupełnie nową, sportową zabawę.
Wyścig odbędzie się na trasie: Sosnowiec (Expo Silesia) - Siewierz - Częstochowa - Lubliniec - Dobrodzień - Strzelce Opolskie - Krapkowice (wjazd na autostradę A4) - Katowice - Mysłowice - Sosnowiec (meta).

W rywalizacji brane będą po uwagę trzy elementy: czas przejazdu, zużycie paliwa, ilość punktów karnych za przekroczenie dopuszczalnej prędkości.
Podczas całego przejazdu będzie można oglądać na wirtualnej mapie gdzie znajdują się auta, jaka jest kolejność rywalizacji i co najważniejsze, ile razy, i o ile kilometrów, kierowcy przekroczyli dopuszczalną prędkość. Końcowy wynik da suma miejsc w poszczególnych elementach.

Uczestnicy konferencji ekologicznej, goście targów i zalogowani internauci będą mogli na monitorach, czy w swoich telefonach dokładnie śledzić wyniki rywalizacji. W przeciwieństwie do rajdów "o kropelce", gdzie sposób jazdy kierowców nastawiony jest na minimalne zużycie paliwa, tu liczy się tempo jazdy, ale zgodne z przepisami, bowiem przekroczenie dopuszczalnej prędkości przyniesie punkty karne. Samochody będą monitorowane co minutę i każde złamanie dopuszczalnej prędkości przyniesie tyle punktów karnych, o ile zostanie ona przekroczona. Kto punktów będzie miał najmniej, wygra tę część rywalizacji.

Eko-Wyścig ma pokazać, że wbrew panującym opiniom da się szybko i sprawnie jeździć zgodnie z przepisami oraz wyłonić samochody, które są najoszczędniejsze w normalnej eksploatacji. Promowany będzie tzw. "eco-driving", a więc jazda płynna z maksymalnym wykorzystaniem możliwości samochodu pod kątem oszczędnej jazdy.

W wyścigu potwierdziły już swój udział: Fiat, Volkswagen i Skoda.

Źródło: wnp.pl

Jestem ciekaw na jakiej zasadzie będzie odbywać się rywalizacja. Zastanawia mnie też czy ktoś zdecyduje się na wystawienie pojazdu zasilanego CNG.
Karol Wieczorek
VERONA

SZANOWNI FORUMOWICZE ,

Konferencja w Krakowie oraz zebranie Zarządu Forum, doprowadziło do wysunięcia wniosków co do rajdu.Biorąc pod uwagę ilość aut, które mogłyby uczestniczyć w rajdzie w starcie z kilku lokalizacji Polski stwierdziliśmy, że rozpraszając się po całym kraju będzie nas zbyt mało.Aktualnie doszliśmy do wniosku,żeby zorganizować I ZLOT CNG 2009.Wstępnie omawiany termin to wrzesień 2009,miejsce to Inowrocław lub okolice.Ponieważ nie mamy wsparcia ze strony gigantów finansowych (chyba że tacy się znajdą) proszę o cierpliwość i monitorowanie postu.

Pozdrawiam
Sławomir Szymański
Sławomir Szymański
0-507 105 930
robert_m
CNG car: Multipla Bipower

Post autor: robert_m »

Może zamiast rajdu zróbmy I Zlot?
Pogadam ze znajomymi z hotelu w Szczawnie (obok Wałbrzycha) może zajmą się organizacją.
Będzie gdzie zatankować, pojechać i jest kilka stacji pod ręką.
Fiat Multipla 1,6 benz.+CNG bipower 2002
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Rajdy i wycieczki objazdowe CNG

Post autor: BIGMARIO »

robert_m pisze:Może zamiast rajdu zróbmy I Zlot?
Pogadam ze znajomymi z hotelu w Szczawnie (obok Wałbrzycha) może zajmą się organizacją.
Będzie gdzie zatankować, pojechać i jest kilka stacji pod ręką.
Witajcie. Warto by może temat rozwinąć , mnie też się taki pomysły podoba bo mam Rodzinę w Wałbrzychu jest masę fantastycznych miejsc do zwiedzania a może by się również pokusić na wyjazd do Czech??? Może by już planować coś na przyszły Rok :?: :?: :?: A inną wielką wyprawą jest "Podróż na Ukrainę a konkretnie na KRYM" :!: :!: :!: Jak wam cos takiego pasuję :?: :?: :?:
MARIO72
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”