U mnie koniec CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
Awatar użytkownika
wwrobel
CNG car: Multipla BiPower ELX

U mnie koniec CNG

Post autor: wwrobel »

W 2010 kupiłem w Niemczech fiata multiplę z CNG.
Butle są z 2007 z gwarancją na 20 lat R110

Nie zmieniałem instalacji bo wydawało mi się, że dam rady z ok. 300 zł co 3 lata.
Niestety, ostatnie zmiany w przepisach i czekający mnie wkrótce 3 letni przegląd (rewizja zewnętrzna) za 450 zł + 163 zł badania techniczne w OSD a w 2017 próby ciśnieniowe (po 10ciu latach od produkcji butli) za 300 zł/szt = 900 + 163 w OSD + wyższa cena od LPG skutecznie zniechęciły mnie do używania ekologicznego CNG.

Reasumując

Wariant 1
Koszty dozoru technicznego - min. (teraz 150*3) 450 zł + 163 BT
Razem: 613 zł

Wariant 2
Koszty dozoru technicznego - 300*3 = 900zł (wykonanie wcześniej próby ciśnieniowej butli niż w 2017) + 163 BT
Razem: 1063 zł

Wariant 3
Koszt wymiany instalacji 1800 zł + 163 BT
Razem: 1963 zł

Straty wynikające z różnicy w cenie między LPG i CNG od stycznia 2014 (6mcy) - 480 zł
Odejmuję połowę zysków z różnicy w cenie ze względu na ew. ok. 50% większe spalanie LPG - 480 zł / rok

Z moich kalkulacji wynika, że wymiana instalacji na LPG zwróci się po 1,4 roku.

Pa Pa CNG

Za dużo strat !

PS Dalej będę BiPower ale na LPG
piotr_poznan1
CNG car: Touran 2,0 '07

Re: U mnie koniec CNG

Post autor: piotr_poznan1 »

no nie wiem czy silnik przeżyje ten syf (LPG)
jeżdzę touranem CNG po Poznaniu i nie narzekam chociaż doszła akcyza
ostatnia trasa do Giżycka kosztowała mnie trzy razy tankowanie etyliny po 50 zł (trasa Giżycko-Toruń) zanim zatankowałem CNG za 75 zł na 350 km
co ciekawe na stacji w Poznaniu non stop sprzedają 2-osobowe fiaty i citroeny z francuskich gazowni i klienci to biorą !

czy prowadzący portal maja dostęp do liczby rejestrowanych aut z CNG ?
ciekawi mnie czy to tylko folklor poznański czy tendencja krajowa
Piotr
796 067 909
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

Silnik pewnie przeżyje ale kolega zapomniał o nowym sofcie w komputerze silnika i okresowych przeglądach instalacji LPG wraz z wymianą niektórych części i strojeniem, to też kosztuje. Dla mnie najważniejszym powodem na taka wymianę jest wyłącznie brak dostępu do CNG.
Awatar użytkownika
wwrobel
CNG car: Multipla BiPower ELX

Post autor: wwrobel »

Dziś kolega zamontował Staga z butlą 50l.
Zostawiłem kompletny układ dolotowy z CNG.
Jak podpiął egzaminer do kompa to był bardzo zdziwiony, że przebieg charakterystyk (już nie pamiętam o co chodziło) LPG i Pb prawie idealnie się pokrywały.
Mam samochód lżejszy o 90kg i nie widzę znacznej różnicy w mocy po przejściu na LPG.
Instalacja tez automat jak oryginalna CNG.
kolega zapomniał o nowym sofcie w komputerze silnika i okresowych przeglądach instalacji LPG wraz z wymianą niektórych części i strojeniem, to też kosztuje
Nic nie wgrywał do oryginalnego kompa.
Mam włączoną jazdę na Pb. CNG pokazuje rezerwę.
Stag załatwia wszystko.

Strojenie ma za free a wymiana filtra to też nie problem - sam to robiłem w Maździe 626.

Koszty przeglądów CNG są dramatycznie wysokie i niczym nie uzasadnione.
Za przegląd 3 butli (450zł) CNG mam 2 nowe butle LPG z użytkowaniem na 10lat !

29.07
Instalacja STAG 4 Qbox
Autko śmiga rewelacyjnie, bez szarpania po odjęciu nogi z gazu, ma przyśpieszenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”