zawór napełniania cng - problem

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
sapi

zawór napełniania cng - problem

Post autor: sapi »

Witam,
Zakręciłem zawór butli przy wymianie filtru fazy lotnej nie odkręcając korka zabezpieczającego zawór napełniania. Miał miejsce chwilowy brak ciśnienia w instalacji. Podczas pierwszego tankowania po wymianie przy odkręcaniu korka zabezpieczającego, zawór wypluł uszczelkę. Nie mam pojęcia skąd ta uszczelka jest. Dodam że podczas odkręcania korka tak jakby zaczął uciekać gaz. Zatankowałem testowo i po tankowaniu nie było nieszczelności. Dziś kolejne tankowanie i to samo tylko bez wypluwania kolejnej uszczelki :).
Po tankowaniu nie ma nieszczelności, poprzednio przejechałem tyle co zawsze.
Wklejam poniżej zdjęcie wlewu oraz uszczelki która z niego została wypluta.
Wygląda na to że ciśnienie pod korkiem robi się wtedy kiedy gaz mam na wykończeniu.

Ma ktoś jaki pomysł skąd ona jest i jak ją tam ponownie umieścić?

zawór1
zawór2
uszczelka
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: zawór napełniania cng - problem

Post autor: tigercng »

Uszczelka powinna się znaleźć na samym wejściu króćca, zaraz za krawędzią. Jeżeli w krócieć nie jest włożony pistolet do tankowania, to ta uszczelka trzyma się za krawędzią tylko siłą własnego rozprężenia.

Zobacz na zdjęciach, czarna uszczelka jest wyraźnie widoczna w metalowym króćcu:
http://www.weh.com/products/refueling-s ... tn1-cng.en
Na tej stronie jest też specyfikacja z rozrysowanym przekrojem króćca. Na przekroju widać uszczelkę.

Jak ją tam z powrotem umieścić? Po prostu wcisnąć palcem.

Pozdrawiam
sapi

Re: zawór napełniania cng - problem

Post autor: sapi »

Dziękuję za odpowiedź.
Umieściłem uszczelkę dokładnie w tym miejscu o którym piszesz. Nie potrafiłem znaleźć na polskich stronach zdjęcia tego krańca z uszczelką. Zaniepokoiło mnie zbieranie się gazu pod korkiem (wcześniej tego nie zaobserwowałem, dopiero po wymianie filtra). Tankuję sam już od 3 lat i zawsze wydawało mi się że tam żadnej uszczelki nie był ale też nie zwracałem na to uwagi. Zgodnie z tym co piszesz jest tam rowek i ona do niego pasowała ale wolałem się upewnić i zapytać.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”