Zafira A problem z zaworem tankowania

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
lukaspol2

Zafira A problem z zaworem tankowania

Post autor: lukaspol2 »

Prosze o pomoc - mam Zafirkę A z Włoch - chciałem ja sprawdzić jak jeździ i zatankować gaz a tu na stacji powiedzieli, ze nie zatankują bo nie mają takiej końcówki ani przejściówki. instalacja standard z 2004 Landi Renzo jak coś to dołączę zdjęcia jak możecie pomóc.
pozdrawiam :cry:
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Zafira A problem z zaworem tankowania

Post autor: tigercng »

Na której stacji byłeś? W Tarnowie?
lukaspol2

tak dokładnie Tarnowie
tigercng
Moderator

Nie powinno być żadnych problemów, na stacji w Tarnowie mają standardowy pistolet NGV-1. Przyślij jeszcze zdjęcie swojego zaworu do tankowania, bo może tam jest coś przerobione.

Pamiętam historię z Kielc. Tam ktoś z obsługi nie potrafił zapiąć pistoletu na zaworze, a właściciel auta próbował wykręcić ten zawór kombinerkami. Proszę nie próbuj w ten sposób "naprawiać" instalacji CNG u siebie. Jedź zatankować na inną stację.
lukaspol2

hehe na tej stacji próbowali mi coś tam odkręcić ale ogólnie byli w szoku bo maja jakieś przejściówki na Ruskich i jeszcze jakąś a takiego nie widzieli. A w Tarnowie nie ma innej stacji cng. Jadę do instalatora jak nie pomoże to zrobię zdjęcie. A jak tu się wstawia zdjęcia???!! :shock:
tigercng
Moderator

Poniżej okienka z treścią wiadomości masz sekcję "Dodaj załącznik":
Załączniki

[Rozszerzenie png zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

lukaspol2

może za duże zdjęcia?
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

tigercng
Moderator

Wygląda na włoszczyznę, ktoś podmienił. Sprawdź, gdzie na stacjach w pobliżu mają włoską przejściówkę. Na pewno mają w Warszawie na Prądzyńskiego.

W przyszłości pomyśl nad wymianą zaworu na standardowy NGV-1. Powinien to zrobić doświadczony w CNG mechanik.
lukaspol2

włoszczyzna włoszczyzna niestety przejściówki nie mam nawet oczekiwać od sprzedawcy jeśli to jest standardowy wlew we Włoszech. Pytałem o przeróbkę to nie wiedzą czy nie trzeba będzie przerabiać przewodów i doprowadzić pod maskę bo się boją że pod zaworem jest "kolanko". Sam zaworek mają nie wiedzą czy gwinty spasują. A tak na marginesie to ile może kosztować taka usługa?
p.s. dzięki tigercng za pomoc
Paweł
tigercng
Moderator

Odpowiednik oryginalnego zaworu kosztuje w firmie WEH Polska ok. 500 zł. Do tego usługa ok. 200 zł. Nic więcej nie trzeba, aby przywrócić oryginalny stan Twojej Zafirze.

Jest też tańsza metoda nakręcenia stałej przejściówki opisana na forum http://cng.auto.pl/forum/przejsciowka-t230.html , ale nie wiem, czy to się nadaje w Twoim przypadku.

BTW, standardowym złączem dla Zafiry, także takiej nowej sprzedawanej we Włoszech, jest złącze NGV-1. Na stacjach CNG we Włoszech mają obecnie oba typy pistoletów.
Tutaj najwyraźniej ktoś to przerobił.
lukaspol2

tigercng pisze:Odpowiednik oryginalnego zaworu kosztuje w firmie WEH Polska ok. 500 zł. Do tego usługa ok. 200 zł. Nic więcej nie trzeba, aby przywrócić oryginalny stan Twojej Zafirze.
No tak myslałem że będzie coś jednak taniej :cry: stronce z częściami do gazu podobno jest zawór do cng za 90 pln tylko czy będzie pasował gwintami?
tigercng pisze:Jest też tańsza metoda nakręcenia stałej przejściówki opisana na forum http://cng.auto.pl/forum/przejsciowka-t230.html , ale nie wiem, czy to się nadaje w Twoim przypadku.
Chyba nie przejdzie bo to pod klapką wlewu a co chwilę zakładać to chyba nie przejdziie.
lukaspol2

A jeszcze mechanik wspominał że są przejściówki takie wkręcane (tam jest gwint) czy wiecie czy to mozna dostać i jak to się nazywa?
tigercng
Moderator

Np. w firmie Czakram w Tarnowie. We spomnianym wątku na forum jest link do zdjęcia na stronie internetowej Czakramu.
Nazywa się przejściówka do tankowania CNG ze standardu włoskiego na NGV-1.
lukaspol2

dzieki za info ale byłem u nich i nic nie wspominali że maja coś takiego. Jeszcze raz uderzę.
tigercng
Moderator

Hehe, tak to jest z CNG. Musisz uderzać z konkretami, najlepiej ze zdjęciem wydrukowanym z ich strony internetowej wraz z adresem, gdzie to zdjęcie jest umieszczone. Inaczej spuszczą Ciebie na drzewo zgodnie w myśl powiedzenia "CNG? Nie wiem, nie znam się, ja tu tylko sprzątam".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”