Butle pełne a brak ciśnienia na reduktorze

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
zbiges
CNG car: fiat ducato cng

Butle pełne a brak ciśnienia na reduktorze

Post autor: zbiges »

Jestem nowy na forum więc, na wstępie pozdrawiam wszystkich :wink:
Od roku eksploatuję dwa Fiaty Ducato bipower z 2005 roku.
Z gazem w zasadzie nie miałem do tej pory problemów (gdyby tylko nie był to Fiat to byłbym bardzo zadowolony)
W zasadzie przez ten rok jedyną rzeczą jaką naprawiałem w instalacji było czyszczenie wtrysków (bardzo pomogło)
Teraz jednak pojawił się problem :sad:
Ostanie mrozy (tak przypuszczam) spowodowały zablokowanie butli.
Po napełnieniu okazało się że nie ma ciśnienia na reduktorze. Przez chwilę (może 10s) było OK ale za chwilę diody gasły jedna po drugiej i silnik przełączył się na PB. Przypuszczam że to tylko ciśnienie w rurkach dało taki efekt (trójnik do napełniania znajduje się między butlami a reduktorem) W Elpigaz powiedzieli mi że elektrozawory działają i że nie potrafią nic więcej zrobić :sad: Wysyłają mnie do serwisu Fiata bo nie mają interfejsu do komputera benzyny a to on podobno steruje elektrozaworami na butlach. Jak na mój gust to trochę grubymi nićmi szyte :???: i dlatego proszę Was o pomoc, może ktoś ma jakiś pomysł?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Musiało coś przymarznąć, albo na zaworach przy butlach, albo przy reduktorze. Mógł się zrobić korek lodowy. Postaw samochód w ogrzewanym garażu, niech wszystko odmarznie.
Sprawdź też drożność obwodu ogrzewania reduktora płynem chłodzącym silnik. Przy obecnych temperaturach, jeśli obwód jest niedrożny, będą objawy takie jak opisujesz. Gaz rozprężając się w reduktorze silnie go ochładza, aż do zamarznięcia.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
zibio76
CNG car: brak

Post autor: zibio76 »

co prawda mam konwersje cng w swoim fiacie ale także obecnie mam problem z jazdą na cng właśnie z powodu niskiej temperatury, przełącza się na benzynę (gasną diody), mam umieszczony reduktor w złym miejscu i w czasie jazdy (a teraz także, kiedy mocno obniżyła się temp. na postoju) reduktor za mocno się wychładza i przełącza na pb (na szczęście na lpg chodzi ok)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”