Multipla - co z butlami?
-
vilus
- CNG car: Multipla BiPower 2002
Multipla - co z butlami?
Witam
Jako nowy na forum chciałbym się przywitać.
Zastanawiam się nad zakupem Multipli BiPower z 2002
Sprzedawca ma tylko dowód rejestracyjny z wbitym CNG ( w sierpniu skończył się przegląd) i brief.
Oto jakie numery udało mi odczytać z 3 butli:( mogą być niedokładne)
w28.8 it faber
02/1391 197
56.0l 200 ph 300 bar
2002/06 2007
4.4 mm 42.9 kg
1971 metano
i flamastrem dopisane
021395173
02.1391.187
Czy będę miał jakieś problemy z TDT?
Co powinienem zrobić?
Czy ważność tych butli minęła i nie dostanę homologacji?Czy dostanę np na 11 lat?
Czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty?
Odpowiem sobie sam
Fiat Auto Poland profesjonalnie podchodzi do klienta i bardzo miły Pan powiedział, ze może ściągnąć od producenta butli homologacje. Natomiast w TDT powiedzieli mi, że mogą zrobić homologacje na 3 lata bez żadnych kwitów koszt 150 zł od butli.
Jak się sprawa rozwinie będę informował na bieżąco.
Jako nowy na forum chciałbym się przywitać.
Zastanawiam się nad zakupem Multipli BiPower z 2002
Sprzedawca ma tylko dowód rejestracyjny z wbitym CNG ( w sierpniu skończył się przegląd) i brief.
Oto jakie numery udało mi odczytać z 3 butli:( mogą być niedokładne)
w28.8 it faber
02/1391 197
56.0l 200 ph 300 bar
2002/06 2007
4.4 mm 42.9 kg
1971 metano
i flamastrem dopisane
021395173
02.1391.187
Czy będę miał jakieś problemy z TDT?
Co powinienem zrobić?
Czy ważność tych butli minęła i nie dostanę homologacji?Czy dostanę np na 11 lat?
Czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty?
Odpowiem sobie sam
Fiat Auto Poland profesjonalnie podchodzi do klienta i bardzo miły Pan powiedział, ze może ściągnąć od producenta butli homologacje. Natomiast w TDT powiedzieli mi, że mogą zrobić homologacje na 3 lata bez żadnych kwitów koszt 150 zł od butli.
Jak się sprawa rozwinie będę informował na bieżąco.
Ostatnio zmieniony pn sie 29, 2011 19:15 przez vilus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zarbock
- CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007
Jest parę kwestii: czy auto jest zarejestrowane w Polsce, czy instalacja jest fabryczna, jeśli auto jest sprowadzone to konieczne będzie przed zarejestrowaniem w kraju badanie butli TDT ważne przez trzy lata, nie są potrzebne żadne dodatkowe dokumenty jeśli butle mają wybitą homologację i termin ważności, potem jeszcze ogólne badanie diagnostyczne,
z opisu powyżej nie mogę wyczytać nic o homologacji i terminie przydatności do użycia,zalecam ostrożność przy zakupie bo bez tych znaków nie ma mowy o zarejestrowaniu pojazdu.
z opisu powyżej nie mogę wyczytać nic o homologacji i terminie przydatności do użycia,zalecam ostrożność przy zakupie bo bez tych znaków nie ma mowy o zarejestrowaniu pojazdu.
-
vilus
Kupiłem ten pojazd:
http://otomoto.pl/fiat-multipla-1-6-16v ... 27139.html
Ma wbitą instalację CNG w niemiecki dowód. Sprzedawca wziął na siebie kwestie dokumentów. Za tydzień powinienem mieć wszystkie dokumenty niezbędne do rejestracji.
Czy w brief'ie są jakieś informacje na temat butli?
Ma wbitą instalację CNG w niemiecki dowód. Sprzedawca wziął na siebie kwestie dokumentów. Za tydzień powinienem mieć wszystkie dokumenty niezbędne do rejestracji.
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Witaj. Brawo , Gratuluję !!! Czekamy na wrażenia z jazdy. Pozdrawiam.vilus pisze:Kupiłem ten pojazd:
-
vilus
Mam butle z 2002 bez r 110. Inspektor z Płocka powiedział, że muszę mieć dokumentację techniczną i instrukcje eksploatacji butli. Wtedy w Radomiu zrobią mi test ciśnieniowy.
Faber odpisał, że dokumentacji nie wyśle. Czekam teraz na informację od Fiata.
Dzwoniłem do TDT w Warszawie, powiedziano mi, żebym wystąpił do nich na piśmie o dozór butli, podał wszystkie numery a oni odpowiedzą co dalej.
Teraz mam dylemat. Albo będę musiał robić testy ciśnieniowe albo wystarczy inspekcja zew. Jeśli wystarczy inspekcja to za rok testy (chyba)Chociaż słyszałem , że komuś dali na 3 lata choć miał tylko rok do 10 lecia butli. Zastanawiam się czy i tak nie robić teraz testów ciśnieniowych - dostałbym kwit na 3 lata.
Numery butli: (może ktoś ma dokumentację)
Faber
021395137, 021391103, 021391197.
Pozdrawiam
Faber odpisał, że dokumentacji nie wyśle. Czekam teraz na informację od Fiata.
Dzwoniłem do TDT w Warszawie, powiedziano mi, żebym wystąpił do nich na piśmie o dozór butli, podał wszystkie numery a oni odpowiedzą co dalej.
Teraz mam dylemat. Albo będę musiał robić testy ciśnieniowe albo wystarczy inspekcja zew. Jeśli wystarczy inspekcja to za rok testy (chyba)Chociaż słyszałem , że komuś dali na 3 lata choć miał tylko rok do 10 lecia butli. Zastanawiam się czy i tak nie robić teraz testów ciśnieniowych - dostałbym kwit na 3 lata.
Numery butli: (może ktoś ma dokumentację)
Faber
021395137, 021391103, 021391197.
Pozdrawiam
-
vilus
Może w przyszłym tygodniu uda mi się przeprowadzić ten test ciśnieniowy na Modlińskiej albo Minerskiej w Warszawie. Koszt ok 350 zł od butli.
Dostałem dzisiaj odpowiedź z TDT Warszawa. Z ciekawostek dowiedziałem się, że butle bez R110 ale z wybitym symbolem pi nie muszą przechodzić testów ciśnieniowych. Ktoś wie co to oznacza?
Z Fiat Auto Poland dostałem 2 certyfikaty (każdy na kilkadziesiąt numerów butli) na moje 3 butle. Opłatę naliczyli oczywiście za 3 certyfikaty. To trochę nie fair.
Oto dnia 19.10.2011 roku zaliczyłem testy ciśnieniowe. Polecam warsztat na Minerskiej w Warszawie.
Dostałem dzisiaj odpowiedź z TDT Warszawa. Z ciekawostek dowiedziałem się, że butle bez R110 ale z wybitym symbolem pi nie muszą przechodzić testów ciśnieniowych. Ktoś wie co to oznacza?
Z Fiat Auto Poland dostałem 2 certyfikaty (każdy na kilkadziesiąt numerów butli) na moje 3 butle. Opłatę naliczyli oczywiście za 3 certyfikaty. To trochę nie fair.
Oto dnia 19.10.2011 roku zaliczyłem testy ciśnieniowe. Polecam warsztat na Minerskiej w Warszawie.
Ostatnio zmieniony czw paź 20, 2011 07:26 przez vilus, łącznie zmieniany 4 razy.