Zawor wlewu ,,Ucieka CNG''

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Tomek-Tomek
CNG car: Zafira CNG 1.6 .04r

Post autor: Tomek-Tomek »

Witajcie!
Od poniedzialku jezdze na gazie i nie tylko jak zimny ale nawet przez caly czas i caly dzien.Znalazlem szpeca od sterownika i calkiem blisko.Za poprzednia reklamacje i regeneracje sterownika kasa zwrocona.Gosciu bez komputera wykrecil sterownik i za pietnascie minut dzwoni:jest do zrobienia,strasznie namieszane jest za okolo 2 godzin bedzie zrobiony i tak sie stalo.Zaplombowany a autko smiga na CNG.
Pozostaje dalej problem z zaworem wlewu gdzie dalej ucieka CNG.No i laczenie z butla na jednej rurce gdzie Slawek to zdiagnozowal.Otwieraja sie wszystkie butle.Niestety na akcje sie nie zalapalem serwisowa.
Ale dzieki Slawkowi i Andrzejowi jade z wadami do Auto-Łomianek do pana Mariusza 26.10.na godzine 8.Sławek stwierdzil usterki.Z Andrzejem duzo pisalem.Dziekuje i mysle ze samochod powoli nabiera sprawnosci a ciagnie sie to od czerwca.
Dzieki i pozdrawiam.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jak ten "szpec" od regeneracji sterownika jest taki dobry, to podaj nam namiary. Odpukać, może się kiedyś przydać... Oby nie.
Tomek-Tomek

Rumia
ul.Tysiaclecia35
8-16 otwarte
8-22 mozna dzwonic 536002133
Tomek-Tomek

Witajcie.
Instalacja sprawdzona,rurka wymieniona,zawor wlewu wykrecony(stwierdzono ze juz bylo grzebane) rozebrac na czynniki sie nie dalo(prawdopodobnie rozlecialby sie nikt nie chcial ryzykowac)mechanik zawor wkrecil spowrotem.Pelna profesjonalna obsluga.Wytlumaczone,objasnione,pokazane.
Gdy zatankowalem CNG to sprawdzilem kciukiem czy sie ulatnia,moze pomoglo bo przestalo sie ulatniac.A wczesniej bylo ewidentne nawet syczenie teraz znikly objawy.
W poniedzialek dzwonie do pana Mariusza zeby podziekowac jeszcze raz.Mechanika imienia nie znam ale sie zna to juz wiem.
Dzieki za profesjonalna diagnoze ,,VERONA'' przed Warszawa.
Dzieki za profesjonalne naswietlenie sprawy przez mejlowanie z ,,tigercng'' tez przed Warszawa.
Jestem teraz przekonany ze wiecej warsztatow profesjonalnych nam potrzeba a klopoty sie skonczą.
Pozdrawiam wszystkich.
Tomek-Tomek

Witajcie.
Ja ten zawor i tak wymienie.
Tylko poszukam bo nowy cena kosmiczna.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Słabo szukasz, jak znajdujesz tylko "kosmiczne" ceny.
Ja znalazłem nowy u producenta za 85 EUR + VAT.

1. Nypel do tankowania C1-63463-X1, 1 szt., cena: 84,90 EURO/szt.
- Nypel typ TN1
- Podłączenie: złączka zaciskowa na rurkę fi 6mm
- Ze zintegrowanym filtrem 50 mikronów
- Z osłonką / kapturkiem
- Odpowiedni do profilu NGV1 oraz włoskiego
- Ciśnienie pracy: 260 bar
- Temp. -40°C / +120°C
- Z dopuszczeniem ECE / 110R-000001

W sprawie zakupu najlepiej skontaktuj się z p. Beatą:
WEH POLSKA
Tel. 0048 91 423 49 52
Fax 0048 91 423 49 53
e-mail: biuro@wehpolska.com.pl

Możliwe jednak, że próba naprawy zaworu w Auto-Żoliborz Łomianki poskutkowała usunięciem wycieku. Ja bym poobserwował ten zawór jakiś czas. Jak zuważysz, że gaz nadal się ulatnia, dopiero wtedy kup i wymień.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 7 razy.
Tomek-Tomek

Ale ja nie powiedzialem ze nie udana tylko nikt nie chcial ryzykowac.Ja naprzyklad nie mialem odwagi powiedziec rozbierac,ja jestem zadowolony z Łomianek.A w warsztacie powiedzieli ze 2500zl.nowy ale nie maja na magazynie.
Pozdrawiam.
Zaobserwuje.

[ Komentarz dodany przez: tigercng: Wto Paź 30, 2012 09:15 ]
Masz całkowitą rację. Trochę źle sformulowałem post. Już poprawione.
Tomek-Tomek

Witam.
Obserwuje ten zawor wlewu.Raz ucieka(syczy ze kciuk podnosi) po tankowaniu.Raz wogole jakies tam male opary po tankowaniu ale kciuka nie odpycha.Po jakims czasie jazdy zaczyna znowu.Mysle ze moze to byc tez elektrozawor na pierwszej butli raz dziala raz nie.Mam wiedze taka ze jesli zawor nie trzyma wlewu to zejdzie CNG tylko z przewodu ktory łaczy butle z zaworem i tego gazu jest niewiele(mowilem AUTO-Łomianki opisza wszystko,wytlumacza).Dlatego ktos kombinowal przy zaworze,uszczelnil,znowu poscil.
Wiec dodatkowo jezscze jeden element musze wymienic.
Po wymianie rurki w AUTO-Łomiankach jak wczesniej pisalem,zadziwiaja mnie km.pomimo nieszczelnej jeszcze calkiem instalacji.Weszlo 21 z groszami gazu i kreska prawie na polowie a ja mam juz 200km.szok. to jak uszczelnie?To chyba bedzie wtedy szok.Bo zejdzie z 1 butli lub to wyjezdze to potem spokoj z ulatnianiem.
Pozdrawiam.Takze wizyta u Verony bedzie(bede sie umawial).Ale jak narazie musze zlapac troche kondycji.
Przy zapalaniu nie slychac brzdekniecia .
Ostatnio zmieniony śr lis 07, 2012 19:36 przez Tomek-Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

ja w innym wątku pisałem o swoich obawach w sprawie ulatniania się gazu z nypla do tankowania.

mianowicie po zatankowaniu u siebie w Poznaniu przez około 5sek. gaz ulatniał się tak że było słychać i palcem nie mogłem tego zatamować. teraz cisza, zrobiłem około 100km na mniej niż 1/3 całości zbiorników.

facet z pogotowia gazowego powiedział że troszkę jednak ucieka - miał profesjonalne urządzenie o dużej wrażliwości (po kilku próbach pokazało najwyższą wartość tj. 2000ppm ale nie wiem co to za jednostki).

dla mnie objawia się to tym że teraz jak NOS przytknę do nypla to czuję gaz, ale nie czuję fizycznego wiania tylko zapach.

martwi mnie to trochę bo w ogóle nie mam czasu na oddawanie auta na jakiejś czynności

będę obserwował, w sobotę znowu zatankuję i jestem ciekaw jak się auto zachowa, ale fakt jest taki że na pewno samo się nie naprawi, a może po modernizacji w Poznaniu stacja za mocno nabija, nie wiem
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

http://www.weh.com/sites/default/files/ ... _04-12.pdf

Czy to jest ten nypel? który mam w Zafirze?
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
tigercng
Moderator

Numer C1-63463-X1 został mi podany przez WEH jako właściwy króciec dla Opli. Takiego numeru nie widzę pod linkiem, który podałeś.
Tomek-Tomek

Re: Zawor wlewu ,,Ucieka CNG''

Witam wszystkich.

Zawór odpukać w niemalowane tankowania trzyma (bez wymiany).

Myśle że moje kłopoty i perypetie z samochodem pomogły wam uniknąć czasu, poszukiwania odpowiednich rąk, które mogą dotykać takie samochody.

Pozdrawiam wszystkich, którym się udało i Tych, którzy nie tracą nadziei.

Pozdrawiam TYCH, którzy POMOGLI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”