homologacja na butle i przejsciowka

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
andrea232
CNG car: Rover214Si CNG

homologacja na butle i przejsciowka

Post autor: andrea232 »

Witam serdecznie wszystkich
to mój pierwszy raz na forum cng i chciałbym się dowiedzieć coś na temat homologacji na butle bo ostatnio gość na przeglądzie powiedział mi że weszły jakieś nowe przepisy i muszę mieć homologację na butle. Zaznaczę że auto mam 2 lata w Polsce przyprowadziłem je z Włoch i do tej pory nie było problemów z przeglądem. Na butlach jest naklejka mówiąca że butle mają ważność do 2011 r. Może ktoś mi podpowie czy w Kielcach, Sandomierzu, Tarnowie, Krakowie i Radomiu mają przejściówki do włoskiej instalacji. Pytam bo wybieram się w podróż, a końcówki nie mam. W Warszawie mają więc nie ma problemu. Tankowałem też w Lublinie też mają końcówkę. I jeszcze jedna sprawa. Wolne obroty w moim aucie zaczęły falować może ktoś podpowie co należy wymienić? I gdzie to można dobrze i niedrogo zrobić? w lubelskim lub mazowieckim ? Za odpowiedzi dziękuję. Pozdrawiam wszystkich użytkowników cng
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam!

Temat dozoru TDT na butle przewijał się wielokrotnie na forum. Polecam użycie opcji "Szukaj" i hasła "TDT". Jeśli nadal będziesz miał konkretne pytania - odpowiemy.

Informacja o posiadanych przejściówkach jest w szczegółowych opisach stacji CNG na forum. Najlepiej zamontować sobie na stałe taką przejściówkę, koszt ok. 120 zł. To też jest opisane na forum - hasło "przejściówka".

Co do obrotów, to bez szczegółowego opisu i zdjęć trudno coś konkretnego poradzić. Jeśli jest to instalacja mieszalnikowa, to być może niewiele da się zrobić. Napisz PW do VERONA, on jest bardziej biegły w przeróbkach.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Kuba

Post autor: Kuba »

Witam wszystkich, dawno niepisałem bo niemiałem żadnych problemów z samochodem.Najwyżej wymiana maglownisą i arternatorem.Miałem problem przeglądem technicznym bo niemiałem papierów z TDT.Zośkę mam już trzeci rok i niebyło poprzednio żadnych problemów.Pojechałem na Modlińską o 8.00 rano kazali przyjechać o 16.00.Twierdzili ze mam dzerdzewiałe butle,to pojechałem na Muszkieterów i właściciel prawdził i nie wyglądało że są dzerdzewiałe.To po dwóch miesącach pojechałem do Radomia i wszystko tam zalegalizowałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”