Problem z BluPower w Multipli

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
starrs
CNG car: Fiat Multipla BluPower 1.6 16v

Problem z BluPower w Multipli

Post autor: starrs »

Witam w mojej BluPower ostatnio coś (nie wiem nawet jak to nazwać) się stało.

Chodzi o to że samochód jedzie dobrze do pewnej ilości obrotów przy wciśniętym pedale gazu ten moment czasem jest przy 4tys obr czasem przy 5tys obr nagle zatrzymuje się na tym poziomie i nie chce dać z siebie już nic więcej po zmianie biegu zaczyna się szarpanie oraz utrata mocy trzeba wysprzęglić i poczekać aż praca silnika się ustatkuje dopiero ponownie powrócić do jazdy. Jest jednak mankament w tym zepsuciu ponieważ gdy dodaje gazu bardzo bardzo powoli wręcz nominalnie to samochód wchodzi na wyższy poziom niż opisany wcześniej.

Byłem w serwisie Fiata w toruniu powiedzieli że mogą spróbować ale nic nie obiecują

Po czym dostałem telefon że niestety nic nie udało im się zrobić ale usuneli wszystkie błędy:

Potencjometr przepustnicy
Czujnik ciśnienia
Czujnik temperatury wody
Czujnik temperatury powietrza
Wtryskiwacz gazu 1
Wtryskiwacz gazu 2
Wtryskiwacz gazu 3
Wtryskiwacz gazu 4
Cewka 1
Cewka 2

Po czym szukałem dalej znalazłem chętnych do sprawdzenia tego w Brodnicy, więc umówiłem się i pojechałem.

Otwieram maskę w Brodnicy pan gazownik patrzy, rozgląda, w końcu odzywa się i pyta gdzie to ma sterownik na co moja reakcja była ?!?!?!??!.... ocb ? wiec nic pokazałem my wyciąg z komputera w fiacie w Toruniu i stwierdził że musi do nich zadzwonić na co słyszę że panowie z Torunia z tymi z Brodnicy bardzo dobrze się znają.

Po telefonie zostało mi oznajmione że niepotrzebnie jechałem z Torunia do Brodnicy bo oni nie mają sprzętu oraz że człowiek który zajmuje się sprawdzaniem sprzętu (zapomniałem słowa :D ) jak przyjedzie samochód z alarmem mówi najlepiej gdyby nie było tego alarmu ... wiec jak przyjechało CNG to najlepiej żeby go nie było ...

Dziś przełożyłem przepustnice z zespolonym czujnikiem jej położenia i stwierdziłem że czujnik na pewno jest sprawny.

Nasuwają się pytania gdzie znaleść reduktor oraz wtryskiwacze (przypuszczam że na listwie) i czy owe części mogę sam przekładać czy musi to być robione w połączeniu z resetem błędów ? czy coś w tym stylu ?

Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć na te pytania bądź też podesłać kolejną myśl na temat tego uszkodzenia to proszę was napiszcie co o tym sądzicie :( ja mam już dość a obawiam się ze jak pojadę do Krakowa na serwis to albo nie dojadę a jak już dojadę to że części które będę musiał wymieniać będą do zamówienia i że spędzę tam kilka dnia :(

Pozdrawiam starrs
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Wiesz co ja bym podmienił czytając to co piszesz i pamiętając o problemach bartka i innych? Głowicę :neutral:
starrs

Boje się że to będzie trzeba zrobić ;(
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

pkt1 sprawdź kompresję! i czy nie ma dodatkowych objawów płynu chłodzącego w oleju lub na odwrót. bądź uciekającego płynu przy braku znacznego wycieku
Lepiej zredukować, niż później żałować.
baker0
CNG car: fiat doblo, ducato

Post autor: baker0 »

witaj, nie wiem czy rozwiązałeś swój problem, miałem podobny w fiacie doblo i ducato, nie chciał wchodzić na wyższe obroty, przerywana praca silnika itp.
problem może tkwić w tym że zatankowałeś gówniany gaz w zimie w gazie znajduje się dużo wilgoci i wytwarza się w gazie w formie żółtej mazi, jak olej. W moim przypadku po odkręceniu listwy od wtryskiwaczy i wyczyszczeniu wtryskiwaczy ich w benzyną ekstrakcyjną problem znikną. fakt że podczas tej zabawy uszkodziłem kilka uszczelek od wtryskiwaczy i tylko pomoc znajomego mechanika uratowała mnie ich wymianą, potem dowiedziałem się że można to zrobić o wiele prościej odkręcić wąż od gazu strzykawką wlać niewielką ilość benzyny ekstrakcyjnej i odpalić samochód po przejściu na gaz mogą wystąpić dziwne hałasy i przerywana praca silnika ale to będzie spalanie benzyny ekstrakcyjnej.
przed zabawą z wtryskiwaczami proponuje zakręcić zawory na butlach i wypalenie całego gazu z układu lub zabawę na pustych butlach. przy odkręcaniu węży i listwy w stanie pełnego ciśnienia mogą się wydarzyć przykre wypadki.
starrs

To się nazywa wskazówka ;) tylko pytanie jak zareaguje blu na benzyne ? czy ktos wie czy nie bedzie problemu z przepaleniem tego ?
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Jeżeli nie przepali to przepłucze, raczej na pewno powinien spalić benzynę ekstrakcyjną. Są separatory oleju które zapobiegają przedostawaniu sie olejów i wody dalej.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

...panowie zalecam szczególną ostrożność przy tym eksperymencie, kiedyś słyszałem że ta multipla nie ma wtryskiwaczy tylko coś w rodzaju wdmuchiwaczy do gazu, nie wiem czy to dobry pomysł potraktować to benzyną, w tym przypadku proponuje zasięgnąć porady na zachodnich forach.
starrs

Dokładnie jest to cos na zasadzie wdmuchiwaczy lecz jak napisalem posiadam jeszcze 2 bipower wiec przelozylem wdmuchiwacze wraz z listwa i powiem wam ze moc wrocila lecz niestety dalej dochodzi do 5 tys chwila przemyslen i dopiero idzie dalej. Na serwisie fiata gdy sprawdzali bledy wczesniej byly jeszcze cewki niestety nie moge ich zlokalizowac. A moze wystarczy kolejne kasowanie bledow.

PS. Ktoś napisał że przewody gazu są pod ciśnieniem, zaryzykowałem i na wyłączonym zapłonie gaz jest odcięty więc zejdzie to co jest na listwie i nie podaje gazu dalej.
viporion
CNG car: multipla 1.6 bipower

Post autor: viporion »

Witam Zakupiłem multiple w niemczech i mam nastepujacy problem na cng

Odpalam obroty troche falują. Jadac po miescie badz spokojnie w trasie tak do 80 km/h jest dobrze. Problemy zaczynaja sie jak zaczynam deptac tak od 100km/h robi sie tak jak by nie bylo gazu dusi sie i szarpie. Aby dojsc do siebie musze wyluzowac przejsc na benzyne. Potem troche jest lepiej tak jak by nazbieral sobie gazu :) i znowu klopoty sie zaczynaja.. Jak tylko lekkie wzniesienie i silnik musi wysilic sie mocniej to o chwili zaczyna tak jak by gazu pod noga brakowac. dodam ze na benzynie jest idealnie.

Sprzedajacy niemeic mowil ze to chyba wina reduktora . Jak by to bylo LPG to bym tez stawial na reduktor parownik ( nie nadaza odparowac gazu) ale w cng moze byc gdzie indziej problem ??

Multipla 1.6 bi power 2000 rok
viporion

Kupiłem na allegro reduktor cng uzywany i dalej to samo na moim czy tym kuionym reduktorze ... odpala pracuje w miare rowno ruszam.. przyspiesza dobrze ale do 80 km.h powyzej tej predkosci zaczyna slabnac i przerywa az w koncu wogole nie ciagnie, objaw jak by gazu nie bylo. przelaczam na benzyne badz czekam az bedzie z gorki wtedy troche wraca do jazdy i za chwile znowu.

A moze na slasku jest jakis serwis cng ? ktos by mogl pomoc ?
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Wtryski

Post autor: hombre77 »

Poczytaj kilka postów wcześniej - najczęściej winne są wtryskiwacze - przepłukać benzyną.
Estaciones de GNC
Obrazek
viporion

Hey miałeś racje !!

PRzeplukanie wtryskow nic nie dalo, ale wymienilem na inne tez uzywane i jak reką odjął, problem polega tylko na tym ze jedzie max 130 km/h

ty masz wersje cng ? ile ci max idzie na gazie ? dodam ze na benzynie idzie sweitnie !!!

oddam moje wtryski do regenarazcji moze wtedy ich wydolnosc bedzie idealna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”