VW Polo 6n (III) 1.4 CNG - problem z silnikiem

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Othbaal
CNG car: VW Polo III (6n) 1.4 '96 + cng

VW Polo 6n (III) 1.4 CNG - problem z silnikiem

Post autor: Othbaal »

Witam wszystkich

Niedawno kupiłem samochód (sprowadzony z Niemiec) VW Polo III (6n) z silnikiem 1.4 z instalacją gazową CNG. Instalacja było podobno oryginalnie montowana przez zakłady VW w Niemczech. Mam wszystkie dokumenty na to.

Wszystko ładnie pięknie, ale niestety samochód bardzo słaby jest i dużo jakoś pali. Niestety nie wiem co to może być bo się nie znam, więc proszę o rady.

Wczoraj jechałem nim pierwszy raz z Torunia do Poznania i spaliłem całą butlę gazu (60 L) :( Mało tego, samochód, jakby nie ma mocy, czuje, że jest bardzo słaby. Udało mi się go rozpędzić do 100-100 km/h i szybciej nie chce jechać, chyba trochę mało. Jak ruszam, mam wrażenie, że silnik ledwo dyszy, a jak się rozpędzam szarpie trochę.

Niestety zauważyłem też, że na paliwie, również dużo spala, moc jest większa, ale chyba to jeszcze nie to.

Proszę o rade co to może być ? Od czego zacząć ? ... nie wiem co robić
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Cześć,

Ciężko na odległość zdiagnozować.Z mojego doświadczenia miałem podobne objawy przy uszkodzeniu modułu cewki napięciowej.Przy mojej awarii pracowały 2 cylindry.Efekt duża utrata mocy na prostej osiągałem do 100 km/h ,silnik szarpał.
Jechałem tak 30 km do stacji diagnostycznej.Napisz jak ustalisz faktyczną przyczynę.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Othbaal

Dzięki za informacje.
Mój blog o VW Polo III || Wypromuj swoją stronę systemem Elitelink
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Też miałem takie objawy w poprzednim aucie przy padniętej cewce (palił na 2 cylindry). Nie musi to być oczywiście cewka akurat. Może to być też przebicie na przewodach zapłonowych, co tez będzie skutkować tym że auto nie będzie palić na wszystkie cylindry.
Othbaal

Dzięki. Z tego co wiem, przewody były wymieniane na nowe, ale jeszcze sprawdzę
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Nowe nie znaczy sprawne - najlepiej przerzucić na chwilę od innego.
Othbaal

Witam. Polo już sprawne. Okazało się, że tłumik był zapchany i dlatego był taki problem z mocą. Jutro jadę tankować gaz, zobaczę ile teraz przejadę na pełnej butli. Poprzednio tylko 190 km, więc trochę mało, tym bardziej, że butla ma 40l
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Othbaal pisze:Witam. Polo już sprawne. Okazało się, że tłumik był zapchany i dlatego był taki problem z mocą. Jutro jadę tankować gaz, zobaczę ile teraz przejadę na pełnej butli. Poprzednio tylko 190 km, więc trochę mało, tym bardziej, że butla ma 40l
No no, całkiem dobry wynik w spalaniu. Ile pali w trasie/w mieście?
Mój zbiornik ma 55l i jak zrobię 200km to jestem bardzo zadowolony. Mój rekord to nieco ponad 210km.
pozdrawiam
;)
Othbaal

Hej :) Dziwna sprawa, po naprawie tłumika zaczął mi więcej palić. Na pełnym baku 40 L - około - 130 km. Powiedz mi ile tankujesz ?? Ja 10 KG gazu
Awatar użytkownika
mateusz86

do mojego zbiornika 55litrów mieści się zazwyczaj 12,5m3 gazu, raz nieco ponad 13m3 zatankowałem
Ostatnio zmieniony czw sty 14, 2010 15:34 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
Othbaal

A na benzynie jak ci pali ? Ogólnie robiłeś jakieś regulacje tej instalacji gazowej w jakimś zakładzie ?

Ja kupiłem moje Polo praktycznie miesiące temu. Auto było sprowadzone z Niemiec i podobno ma oryginalną instalację gazową.

Dziwna sprawa jest z tym bakiem, w instrukcji piszą, że ma 40 L, a na TDT napisali mi 60 L, ale z tego co widzę, że jak tankuje tam 10 kg gazu to chyba mam 40 L :)

Co myślisz o tym spalaniu ? 130 km na 40 L ?

VW Polo 1.4 - rocznik 96
Awatar użytkownika
mateusz86

Raz gaz mi się ulatniał to został wymieniony mikser i wyregulowano mi instalację.
Biorąc po uwagę proporcjonalne spalanie do mojego (również silnik 1.4, 75KM) to w trasie powinieneś zrobić 145km, jeżeli 130km robisz po mieście to jest bardzo dobry wynik jak na butlę 40litrów. Przyjżyj się uważnie jeżeli masz butlę w bagażniku, powinny być na niej wytłoczone wszystkie informacje - jeżeli jest dobrze odwrócona.
;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”