Witam!!
Przymierzam się do kupna używanego auta z CNG, nie za drogiego tak do 10 tys.
Montaż u nas instalacji odpada z uwagi na koszt.
Ale auta sprowadzone z zachodu mają takie instalacja i są nieraz min. tańsze.
Wiem, że butle muszą być zgodne z regulaminem R110.
Jak to sprawdzić i jakie dokumenty powinien mieć sprzedający/importer??
Wyczytałem na tym forum, iż większość od połowy 2002 powinno to spełniać R110. Ile lat moge na takich butlach jeździć?
Jakie dokumenty musze okazać przy rejestracji auta?
Czy wpis np. w niemieckim BRIFIE wystarczy??
Czy jest wymagany dokument TDT na zbiornik i on jest ważny na 3 lata??
Jakie koszty poniosę dodatkowe przy rejestracji takiego auta i odnawianiu dokumentu z TRANSPORTOWY DOZóR TECHNICZNY.
Proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach i ewentualne skorygowanie mojej wypowiedzi.
Dowiadywałem się w wydziale komunikacji i u diagnosty i w wydziale mało rozumna Pani powiedział mi ze nie ma innych opłat niż auta na benzynę, a diagnosta powiedział że nawet jak mam papiery na butle i instalacje (ciekawe o jakie mu papiery chodziło) to i tak ważność takiej instalacji to 10 lat!!
Mam nadzieje że ten post pomoże wszystkim zdesperowanym, szukającym alternatywy dla benzyny po 5 zł
Z góry dziękuje za odpowiedź (im prostszą tym lepszą)
Przed kupnem sprowadzonego, używanego auta z CNG??
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: Przed kupnem sprowadzonego, używanego auta z CNG??
Na butlach jest wytłoczony numer homologacji 110R-00xxxx. Poza wpisem w brief'ie lub innym, odpowiednim dokumencie nie potrzebujesz niczego więcej. Czasami numery butli i szczegóły instalacji możesz znaleźć na wklejce w książce serwisowej.Rapid136 pisze:Wiem, że butle muszą być zgodne z regulaminem R110.
Jak to sprawdzić i jakie dokumenty powinien mieć sprzedający/importer??
Data ważności jest także wybita na butlach. Najczęściej jest to 20 lat od daty produkcji.Rapid136 pisze:Wyczytałem na tym forum, iż większość od połowy 2002 powinno to spełniać R110. Ile lat moge na takich butlach jeździć?
Jeśli chodzi o instalację gazową to tak. Oczywiście oprócz brief'u potrzebujesz także umowę kupna/sprzedaży lub fakturę.Rapid136 pisze:Jakie dokumenty musze okazać przy rejestracji auta?
Czy wpis np. w niemieckim BRIFIE wystarczy??
Dopuszczenie TDT jest wymagane przy "zerowym" i następnych przeglądach technicznych. TDT najczęściej wystawia je z ważnością 3 lata.Rapid136 pisze:Czy jest wymagany dokument TDT na zbiornik i on jest ważny na 3 lata??
Rejestracja w WK nie kosztuje nic więcej. Przegląd techniczny auta z gazem to dodatkowo 67 zł. Protokoły TDT to 200 zł za jedną butlę.Rapid136 pisze:Jakie koszty poniosę dodatkowe przy rejestracji takiego auta i odnawianiu dokumentu z TRANSPORTOWY DOZóR TECHNICZNY.
Pani w WK powiedziała Ci swoją prawdęRapid136 pisze:Dowiadywałem się w wydziale komunikacji i u diagnosty i w wydziale mało rozumna Pani powiedział mi ze nie ma innych opłat niż auta na benzynę,
Nie potrzebujesz żadnych papierów na instalację (masz wpis w brief'ie). W polskich przepisach nie ma czegoś takiego, jak ważność instalacji gazowej. Istotna jest jedynie ważność butli.Rapid136 pisze:a diagnosta powiedział że nawet jak mam papiery na butle i instalacje (ciekawe o jakie mu papiery chodziło) to i tak ważność takiej instalacji to 10 lat!!
Ostrzegam, że nie jest to alternatywa dla każdego. Musisz starannie przemyśleć swój wybór - unikniesz potem rozczarowaniaRapid136 pisze:Mam nadzieje że ten post pomoże wszystkim zdesperowanym, szukającym alternatywy dla benzyny po 5 zł