Przed kupnem sprowadzonego, używanego auta z CNG??

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Rapid136

Przed kupnem sprowadzonego, używanego auta z CNG??

Post autor: Rapid136 »

Witam!!

Przymierzam się do kupna używanego auta z CNG, nie za drogiego tak do 10 tys.
Montaż u nas instalacji odpada z uwagi na koszt.
Ale auta sprowadzone z zachodu mają takie instalacja i są nieraz min. tańsze.
Wiem, że butle muszą być zgodne z regulaminem R110.
Jak to sprawdzić i jakie dokumenty powinien mieć sprzedający/importer??
Wyczytałem na tym forum, iż większość od połowy 2002 powinno to spełniać R110. Ile lat moge na takich butlach jeździć?
Jakie dokumenty musze okazać przy rejestracji auta?
Czy wpis np. w niemieckim BRIFIE wystarczy??
Czy jest wymagany dokument TDT na zbiornik i on jest ważny na 3 lata??
Jakie koszty poniosę dodatkowe przy rejestracji takiego auta i odnawianiu dokumentu z TRANSPORTOWY DOZóR TECHNICZNY.

Proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach i ewentualne skorygowanie mojej wypowiedzi.

Dowiadywałem się w wydziale komunikacji i u diagnosty i w wydziale mało rozumna Pani powiedział mi ze nie ma innych opłat niż auta na benzynę, a diagnosta powiedział że nawet jak mam papiery na butle i instalacje (ciekawe o jakie mu papiery chodziło) to i tak ważność takiej instalacji to 10 lat!!

Mam nadzieje że ten post pomoże wszystkim zdesperowanym, szukającym alternatywy dla benzyny po 5 zł

Z góry dziękuje za odpowiedź (im prostszą tym lepszą)
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Przed kupnem sprowadzonego, używanego auta z CNG??

Post autor: tigercng »

Rapid136 pisze:Wiem, że butle muszą być zgodne z regulaminem R110.
Jak to sprawdzić i jakie dokumenty powinien mieć sprzedający/importer??
Na butlach jest wytłoczony numer homologacji 110R-00xxxx. Poza wpisem w brief'ie lub innym, odpowiednim dokumencie nie potrzebujesz niczego więcej. Czasami numery butli i szczegóły instalacji możesz znaleźć na wklejce w książce serwisowej.
Rapid136 pisze:Wyczytałem na tym forum, iż większość od połowy 2002 powinno to spełniać R110. Ile lat moge na takich butlach jeździć?
Data ważności jest także wybita na butlach. Najczęściej jest to 20 lat od daty produkcji.
Rapid136 pisze:Jakie dokumenty musze okazać przy rejestracji auta?
Czy wpis np. w niemieckim BRIFIE wystarczy??
Jeśli chodzi o instalację gazową to tak. Oczywiście oprócz brief'u potrzebujesz także umowę kupna/sprzedaży lub fakturę.
Rapid136 pisze:Czy jest wymagany dokument TDT na zbiornik i on jest ważny na 3 lata??
Dopuszczenie TDT jest wymagane przy "zerowym" i następnych przeglądach technicznych. TDT najczęściej wystawia je z ważnością 3 lata.
Rapid136 pisze:Jakie koszty poniosę dodatkowe przy rejestracji takiego auta i odnawianiu dokumentu z TRANSPORTOWY DOZóR TECHNICZNY.
Rejestracja w WK nie kosztuje nic więcej. Przegląd techniczny auta z gazem to dodatkowo 67 zł. Protokoły TDT to 200 zł za jedną butlę.
Rapid136 pisze:Dowiadywałem się w wydziale komunikacji i u diagnosty i w wydziale mało rozumna Pani powiedział mi ze nie ma innych opłat niż auta na benzynę,
Pani w WK powiedziała Ci swoją prawdę :lol:
Rapid136 pisze:a diagnosta powiedział że nawet jak mam papiery na butle i instalacje (ciekawe o jakie mu papiery chodziło) to i tak ważność takiej instalacji to 10 lat!!
Nie potrzebujesz żadnych papierów na instalację (masz wpis w brief'ie). W polskich przepisach nie ma czegoś takiego, jak ważność instalacji gazowej. Istotna jest jedynie ważność butli.
Rapid136 pisze:Mam nadzieje że ten post pomoże wszystkim zdesperowanym, szukającym alternatywy dla benzyny po 5 zł
Ostrzegam, że nie jest to alternatywa dla każdego. Musisz starannie przemyśleć swój wybór - unikniesz potem rozczarowania :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”