Sprężarka w domu -jak?

Doświadczenia z eksploatacji przydomowych stacji CNG.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Sprężarka w domu -jak?

Post autor: supermajku »

Witam. Przeczytałem prawie całe forum, lecz nie dowiedziałem się tego co chce się dowiedzieć, więc pytam:
Mam gaz w domu do ogrzewania, gotowania. Chcę mieć sprężarkę do cng + ew. magazyn gazu.
1. Jakie formalności muszę przejść?
2. Pozwolenie na budowę?
3. Dokumenty z gazowni?
4. Ile miejsca należy przeznaczyć?
5. Jak daleko od granic działki?
6. Czy można odsprzedawać nadwyżki sprężonego gazu?
7. Koncesja?? Pozwolenia?
8. Czy da się po cichu sprzedawać np. Wam drodzy forumowicze?
9. Co w razie kontroli z gazowni?
10. co z przeglądami ( dozorami) butli w instalacjach przydomowych? Czy konieczne?Czy można zrobić magazyn z używanych butli?
11. Przeciętna żywotność sprężarek?
CNG-AUTO

Post autor: CNG-AUTO »

:idea: :idea: :idea:
Witam.
Przeczytałem prawie całe forum, lecz nie dowiedziałem się tego co chce się dowiedzieć, więc pytam:
Mam gaz w domu do ogrzewania, gotowania. Chcę mieć sprężarkę do cng + ew. magazyn gazu.
1. Jakie formalności muszę przejść?
2. Pozwolenie na budowę? - nie
3. Dokumenty z gazowni? - określenie warunków przyłączenia
4. Ile miejsca należy przeznaczysć? - około 2m2
5. Jak daleko od granic działki? - niema żadnych warunków
6. Czy można odsprzedawać nadwyżki sprężonego gazu? - brak urządzeń do pomiaru
7. Koncesja?? Pozwolenia? - powyżej 100 000 euro
8. Czy da się po cichu sprzedawać np. Wam drodzy forumowicze? - założyć stowarzyszenie
9. Co w razie kontroli z gazowni? - wystawione warunki podłączenia
10. co z przeglądami ( dozorami) butli w instalacjach przydomowych? Czy konieczne?Czy można zrobić magazyn z używanych butli? - dozorowe dokumenty tak używane butle tak 10 letnie nie starsze.
11. Przeciętna żywotność sprężarek? - jakich ?
Witam,

Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

A więc tylko do gazowni po papier do przyłącza które już jest i po problemie?
Czy gazownia utrudnia życie gdyby kto chciał uczciwie(i po cichu) sprzedawać gaz z domu?
7. Koncesja?? Pozwolenia? - powyżej 100 000 euro
ale co znaczy ta kwota?
CNG-AUTO pisze:10. co z przeglądami ( dozorami) butli w instalacjach przydomowych? Czy konieczne?Czy można zrobić magazyn z używanych butli? - dozorowe dokumenty tak używane butle tak 10 letnie nie starsze.
na prywatny użytek gdy ktoś instaluje sprężarkę i obie prywatny magazyn robi to butle też trzeba dozorować? dlaczego nie starsze niż 10 lat? czy to tak jak w butlach na lpg? (w aucie 10 lat legalizacja, 20 lat żywotność)(zb. stacjonarny przegląd okresowy chyba co 1 rok lub 2 rewizja co 5)
Dziękuję
Czy warto zainwestować o ile to właściwe słowo w sprężarkę po drugiej stronie Wrocławia(wylot Poznań/Warszawa) czy by się znaleźli klienci (np. lokalni) korzystający z czegoś takiego (sprężarka z magazynem)? A gdyby tak to czy gazownia nie wysunie konsekwencji?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

supermajku pisze:A więc tylko do gazowni po papier do przyłącza które już jest i po problemie?
Czy gazownia utrudnia życie gdyby kto chciał uczciwie(i po cichu) sprzedawać gaz z domu?
W warunkach przyłączenia masz napisane, że gaz dostarczają Ci na potrzeby gospodarstwa domowego, masz wymienione odbiorniki, w tym kompresor CNG, oraz że gaz nie będzie wykorzystany w działalności gospodarczej.
Jak sąsiadowi zatankujesz grzecznościowo auto, pewnie nikt nie będzie robił problemów. Jednak sprzedaż to już działalność gospodarcza. Nie ma znaczenia, że "po cichu".
supermajku pisze:
CNG-AUTO pisze:7. Koncesja?? Pozwolenia? - powyżej 100 000 euro
ale co znaczy ta kwota?
Ustawa Prawo Energetyczne z obowiązku uzyskania koncesji wyłącza obrót paliwami gazowymi, jeżeli roczna wartość obrotu nie przekracza równowartości 100 tys. euro. W praktyce oznacza to możliwość prowadzenia stacji CNG ze sprzedażą do 13,5 tys. m3 miesięcznie bez obowiązku posiadania koncesji. Jak na realia CNG w Polsce to jest całkiem zadowalający wynik. Dopiero jak sprzedaż zacznie się zbliżać do tej granicy, trzeba pomyśleć o jej uzyskaniu. Pisałem już o tym dwukrotnie na forum.
supermajku pisze:10. co z przeglądami ( dozorami) butli w instalacjach przydomowych? Czy konieczne?Czy można zrobić magazyn z używanych butli? - dozorowe dokumenty tak używane butle tak 10 letnie nie starsze.
Zgodnie z prawem obowiązuje Ciebie dozór na urządzenia ciśnieniowe, a takimi są butle CNG. Nie ma znaczenia, czy użytkujesz to prywatnie, czy w ramach działalności gospodarczej. Dodatkowo z tego co wiem prawo budowlane nakłada tutaj dodatkowe wymagania.
Tutaj jest dobry artykuł z "Ochrony Przeciwpożarowej".
http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?p=47#47
supermajku pisze:Czy warto zainwestować o ile to właściwe słowo w sprężarkę po drugiej stronie Wrocławia(wylot Poznań/Warszawa) czy by się znaleźli klienci (np. lokalni) korzystający z czegoś takiego (sprężarka z magazynem)? A gdyby tak to czy gazownia nie wysunie konsekwencji?
Zawsze warto zainwestować kasę, jeśli się ją ma i biznesplan się spina (koszty są pokryte dochodami). Robiłem już takie biznesplany, i spinają się pod dwoma zasadniczymi warunkami:
1. Brak kosztów osobowych - stacja jest samoobsługowa lub obsługiwana przez pracownika zatrudnionego w innym celu, np. do obsługi stacji benzynowej i/lub LPG.
2. Brak kosztów wynikających z niewykorzystania lub przekroczenia mocy zamówionej - sprężarka nie może być jedynym odbiorem gazu z gazomierza. Dobrym rozwiązaniem jest duża stacja paliw (ogrzewanie, bar, ciepła woda), hotel jak proponuje Jan, huta szkła, produkcja płytek ceramicznych, lub każdy inny odbiór większej ilości gazu umożliwiający "utopienie" nierównomierności poboru przez sprężarkę.
Punkt 2. można pominąć godząc się na działalność pod szyldem PGNiGu. PGNiG płaci wtedy Tobie za usługę sprężenia i obsługę sprzedaży. Ostatnio było to 60 gr za m3.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
veyron

Post autor: veyron »

ok , czyli rozumiem ze tankowanie gazu swoja sprezarka domowa nie jest objete akcyza? nie doszukalem sie konkretnej odpowiedzi w postach ani w przepisach :oops:
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Jak nigdzie nie jest zabronione to jest dozwolone.

Według naszego prawa nie ma aut na cng, stacji na cng, przepisów odnośnie tankowania cng ... tak jak w linku poniżej ... wszystko działa na zasadzie przekazu :mrgreen:

Ostatnio zmieniony czw sty 06, 2011 01:21 przez mateusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
;)
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

ALE się uśmiałem :mrgreen:
tigercng
Moderator

veyron pisze:ok , czyli rozumiem ze tankowanie gazu swoja sprezarka domowa nie jest objete akcyza?
Tankowanie gazu swoją sprężarką jest zwolnione z akcyzy, bo w ogóle gaz CNG jest zwolniony do końca 2013 roku z akcyzy.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

A to nie jest tak że CNG ma akcyzę zerową?
Zerowa a zwolniona to niby to samo a jednak nie.
tigercng
Moderator

Tak, masz racje. Już poprawiłem.
CNG jest objęte akcyzą 0,34 zł/m³, ale do końca 2013 jest zwolnione z tej akcyzy.

1 m³ gazu E = 31 MJ
(11,04 / 1000) * 31 = 0,34 zł/m³

Ustawa o podatku akcyzowym
art. 89
1. Stawki akcyzy na wyroby energetyczne wynoszą dla:
(...)
12) gazów przeznaczonych do napędu silników spalinowych:
a) gazu ziemnego (mokrego) i pozostałych węglowodorów gazowych objętych pozycją CN 2711 oraz gazowych węglowodorów alifatycznych objętych pozycją CN 2901:
- skroplonych – 695,00 zł/1 000 kilogramów,
- w stanie gazowym – 11,04 zł/1 gigadżul (GJ),
b) wyprodukowanych w składzie podatkowym i spełniających wymagania jakościowe określone w odrębnych przepisach:
– biogazu, bez względu na kod CN – 0 zł,
– wodoru i biowodoru o kodzie CN 2804 10 00 – 0 zł;

Bliższych informacji udziela Urząd Celny w Warszawie:
22 650 34 11
22 650 17 80
22 650 34 20
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przydomowe stacje CNG”