NIEMCY | Stacja tankowania na torze Nürburgring

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
administrator
Administrator

NIEMCY | Stacja tankowania na torze Nürburgring

Post autor: administrator »

Stacja tankowania na torze wyścigowym Nürburgring

Podczas ostatniego 24 godzinnego wyścigu na torze Nürburgring w Niemczech nie małą rolę odegrała stacja tankowania CNG, specjalnie przeznaczona dla zwycięskich samochodów VW Scirocco GT24 CNG w klasie 2.0 Turbo (więcej informacji tutaj).

Na potrzeby tankowania dwóch pojazdów wyścigowych VW Scirocco GT24 CNG została postawiona mobilna stacja tankowania CNG wyprodukowana przez firmę GasCom z Kolonii. Została ona użyczona przez firmę Erdgas Mobil GmBH. Zbiornik każdego pojazdu mieści 44kg (≈60 m³) gazu ziemnego, a długość tankowania zbiorników trwała nieco krócej niż minutę!

Opracowano na podstawie gibgas.de.

Bardzo zainteresowały mnie te sprężarki oraz wykorzystanie gazu ziemnego w wyścigach samochodowych. Po lekturze notki na gibgas.de trochę się rozmarzyłem i wyobraziłem sobie serię europejskich wyścigów, w których startowałyby samochody zasilane wyłącznie CNG, takie CNG Europe Series. Na pewno byłby to bodziec w rozwoju techniki silników i instalacji CNG w samochodach...
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 23:59 przez administrator, łącznie zmieniany 2 razy.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Europie”