BIO CNG

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
mich1
CNG car: Opel Zafira B 2008 1,6 CNG;

BIO CNG

Post autor: mich1 »

Witam, czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zna temat dodatku biokomponentów do CNG u sąsiada za naszą zachodnią granicą. A może ten temat występuje też u innych sąsiadów i nie sąsiadów? I czy można jeździć na takim gazie w przypadku Zafiry B z 2008 roku?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jeśli gaz ten jest dostępny na stacji tankowania CNG, to jak najbardziej można go zatankować i na nim jeździć. Możesz spotkać 100% biogaz oczyszczony do standardu gazu ziemnego, lub też gaz ziemny tylko z domieszką biogazu.
Zakładam, że nie będziesz się błąkał po biogazowniach, gdzie wewnętrznie może być dostępny nieoczyszczony biogaz do traktorów, wózków i innych celów gospodarczych.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Tankowanie bioCNG (czyli biometanu) to tylko sama korzyść - Twój pojazd zachowuje wszystkie parametry jak przy zwykłym gazie ziemnym, ale jest za to ekstremalnie ekologiczny! Jest nawet czyściej niż w przypadku samochodu na prąd ;)
Karol Wieczorek
mich1
CNG car: Opel Zafira B 2008 1,6 CNG;

Post autor: mich1 »

Dziękuję za odpowiedź. Co do dostępności bio gazu to nie trzeba jeździć po biogazowniach itp. wystarczy wybrać się trasą Norymberga - Zgorzelec a tam na większości stacji jest dodatek bio. No więc przerażony dojechałem do Chemitz - dawny KarlMarxStad gdzie nie ma dodatku bio i tam zatankowałem. Teraz już mądrzejszy o Waszą wiedzę będę sobie tankował gdzie popadnie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

wygląda na to że ostatnio ciągle jeździłem na bioCNG choć nie jestem pewien
patrz foto
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Europie”