Chevrolet Camaro 2010 V6 3,6l lub V8 6,2l

Modele pojazdów do 3,5 t marki pozostałych marek zasilane CNG.
piotek_01
CNG car: wkrótce...

Chevrolet Camaro 2010 V6 3,6l lub V8 6,2l

Post autor: piotek_01 »

Witam wszystkich!

Przymierzam się do kupna Chevroleta Camaro 2010 w wersji RS 3,6l V6 lub SS 6,2l V8.

Obrazek

Co sądzicie o zamonotwaniu w nim instalacji CNG??
Co myślicie o wpływie instalacji na silnik oraz na osiągi?
Jak będą wygladały koszta serwisu takiej instalacji przy takim aucie?

Dziękuje wszystkim z góry za odpowiedzi :wink:
Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 16:50 przez piotek_01, łącznie zmieniany 2 razy.
piotek_01

Nikt nie odpisze?? :razz:
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Ile pali taki samochód?

Post autor: bartekk »

Ile pali taki samochód?
17? 22?
Czyli powiedzmy że uda Ci się zamontować butle o pojemności 30m3 co umożliwi Ci przejechanie jakieś 200km. Koszt instalacji od 5000 tys. Szkoda że w Polsce nie ma popularnych butli kompozytowych.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Ja napisze tak. Jak miałbym na taki samochód to i miałbym na benzynę...... :mrgreen:
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

To znaczy że jak ktoś ma dużo kasy to

To znaczy że jak ktoś ma dużo kasy to musi jeździć na benzynie, to trochę zły tok rozumowania.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Hehe, słuchajcie, a ja mam zamiar kupić Maybacha Coupe Exelero V12 BiTurbo.

Jak myślicie, ile zaoszczędzę na paliwie?
I czy nie odbije się to zanadto na osiagach?

Prawda jest taka, że nie ma samochodów wyższej klasy, niż E200 NGT zasilanych CNG.
Jak ktoś z kasą chce być koniecznie ekologiczny i sportowy, kupi pewnie Tesla Roadster, czy coś w tym stylu.
No ale piotrek pisze o sobie "Student", więc pewnie kupi tego Camaro i będzie jeździł na benzynie. :roll:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Touran_CNG

Widzę ze tigercng zrozumiał moją aluzję. :mrgreen:
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

Możecie mi wierzyć albo nie, ale każde moje kolejne auto będzie napędzane metanem, bez względu na WSZYSTKO ;]
;)
piotek_01

Re: Ile pali taki samochód?

bartekk pisze:Ile pali taki samochód?
17? 22?
Czyli powiedzmy że uda Ci się zamontować butle o pojemności 30m3 co umożliwi Ci przejechanie jakieś 200km. Koszt instalacji od 5000 tys. Szkoda że w Polsce nie ma popularnych butli kompozytowych.
Dziękuje Ci serdecznie :wink:

to auto według producenta wersji 300 koni i 3,6l v6 pali w mieście 13l/100km oraz 8,1l/100km trasa
a w wersji 425 koni i 6,2 V8 spala średnio: miasto 14l/100km i 9,7l/100km w trasie.

Oprócz wypowiedzi Bartka nie zauwazyłem żadnej innej konstruktywnej odpowiadającej na moje pytanie.. Lepiej od razu rzucac dziwne aluzje które oczywiście są związane z pieniędzmi :grin: jak ja to lubie.. to takie "Polskie", . :lol: No tak.. Student?? Jak to możlwie że kupi takie auto.. a później taki zazdrosny polaczek, widzi młodego człowieka "studenta" przypuśćmy w camaro i nie powie że jedzie pięknym autem tylko pod nosem.. Głupi gnój od ojca wziął i się lansuje.. :mrgreen:

Jak już będe go miał to jesli ktoś wyraża taką wole to moge opisać jak sie sprawuje..
Może pojawi sie razem z nim na Białołęce nowa(prywatna) stacja cng w "przydomowym ogródku" :lol:

Pozdrowionka
Ostatnio zmieniony ndz sty 03, 2010 20:39 przez piotek_01, łącznie zmieniany 1 raz.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Wygląda to interesująco (to cudo na otomoto). Ma on widocznie fabryczną instalację??!
Dla mnie osobiście tak jak mateusz86 CNG to najlepsze paliwo obecnie. Dobrze jest kiedy samochód na CNG ma zwiększone sprężanie - tak jak Astra do 1:12,5. Samochody sportowe z reguły mają spręż na poziomie 1:10 a więc jak najbardziej dla CNG lepiej - to samo ze sprężarką. Cały szkopuł tkwi w zasilaniu czyli dobre wtryskiwacze i sterowanie.
Z chęcią zapoznam się z twoją relacją jak już posiądziesz potwora....

Swoją drogą to spoko, że coraz więcej ludzi "pozytywnie zakręconych". Bo nie ma to jak mieć świra...........
Touran_CNG

piotek_01 pisze:Co sądzicie o zamonotwaniu w nim instalacji CNG??
No właśnie i pewnie tu będzie problem z zachowaniem gwarancji producenta , bo wątpię czy producent zgodzi się na zamontowanie instalacji CNG do tego pojazdu . Ale różne cuda w tym kraju się dzieją ...
Zazdroszczę odwagi :mrgreen:
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

O jakiej sprężarce myślisz?

O jakiej sprężarce myślisz?
Sam mieszkam na Białołęce ale niestety w bloku i u mnie to nie wyjdzie, ostatnio byłem u znajomych w Częstochowie i u nich w bloku bez problemu można założyć kompresor.
Do zakładania CNG w samochodzie nie trzeba mieć odwagi, nawet czołgi na poligonie używają CNG wiec Twój samochód bardzo łatwo łyknie metan. W stanach jest taka tendencja aby do żarłocznych samochodów montować CNG w Polsce najlepszym samochodem do CNG jest samochód z silnikiem 1.6. Wiec się nie martw tym co piszą inny, może jesteś kolejnym wizjonerem. Jeszcze raz powtórzę szkoda że firma Stako nie wypuściła jeszcze swoich hybrydowych butli kompozytowych które są znacznie lżejsze od stalowych a i cena ich jest bardzo przystępna. W sprawie sprężarki to może warto poczekać bo mam informacje że niedługo w Polsce będzie dostępny nowy model za około 1000$ (cena przybliżona)
A tymczasem nie martw się za bardzo tym co mówią inni, w moim przypadku nawet moja żona wątpiła w słuszność CNG w naszym samochodzie a teraz to nawet Ona nie chce słyszeć o innym samochodzie jak nie na CNG
piotek_01

Re: O jakiej sprężarce myślisz?

bartekk pisze:O jakiej sprężarce myślisz?
Sam mieszkam na Białołęce ale niestety w bloku i u mnie to nie wyjdzie, ostatnio byłem u znajomych w Częstochowie i u nich w bloku bez problemu można założyć kompresor.
Do zakładania CNG w samochodzie nie trzeba mieć odwagi, nawet czołgi na poligonie używają CNG wiec Twój samochód bardzo łatwo łyknie metan. W stanach jest taka tendencja aby do żarłocznych samochodów montować CNG w Polsce najlepszym samochodem do CNG jest samochód z silnikiem 1.6. Wiec się nie martw tym co piszą inny, może jesteś kolejnym wizjonerem. Jeszcze raz powtórzę szkoda że firma Stako nie wypuściła jeszcze swoich hybrydowych butli kompozytowych które są znacznie lżejsze od stalowych a i cena ich jest bardzo przystępna. W sprawie sprężarki to może warto poczekać bo mam informacje że niedługo w Polsce będzie dostępny nowy model za około 1000$ (cena przybliżona)
A tymczasem nie martw się za bardzo tym co mówią inni, w moim przypadku nawet moja żona wątpiła w słuszność CNG w naszym samochodzie a teraz to nawet Ona nie chce słyszeć o innym samochodzie jak nie na CNG
Spoko ja się nie przejmuje :wink:

Ja akurat mieszkam w domu jednorodzinnym i mam miejsce aby postawic albo wkopać w ziemie wielką butlę do której można zamontować kompresor, wiadomo byłaby to "stacja" prywatna, ale kto mi zabroni dawać czasem zatankować "znajomym" :wink: tak aby zwracały się koszta związane z eksploatacja, a i jedna strona by miała korzyści i druga..
Fajnego nowego Chevy mozna sprowadzić ze wszystkimi opłatami za około 80 tys zł więc nie uważam że jest to jakieś wielkie ryzyko, jakby to było np. przy nowym aston martinie :lol:
Tak jak mówisz poczekam chyba na te lekkie butle kompozytowe oraz na nowy model sprezarki. Wtedy wszystko sobie przekalkuluje i zobaczymy, na pewno jeśli pomysł z CNG na podwórku wypali to zainteresowani będą o tym wiedzieć :wink:
CharlieK

Post autor: CharlieK »

A ja skomentuję tego starego posta wyłącznie tak:

Po pierwsze - Stako ma już w oficjalnej ofercie butle hybrydowe
CNG-3 (kompozytowo-jakieś tam) i właśnie wysłałem do nich zapytanie o cenę tych butli. Na stronie WWW są podane wszelkie modele. Więc chyba są w sprzedaży, skoro je formalnie reklamują ?

Dwa - chłopie od Camaro - IDŹ TĄ DROGĄ !!! Ja też właśnie kombinuję, co kupić, aby było wielką fura, mająca dobrego kompa, ale na tyle właśnie wielką, aby po załadowaniu w każdym możliwym miejscu świata butelkami CNG - zostało jeszcze miejsce na moje "dziewczyny" - deski do wakeboardu i snowboardu ;-) Potrzebuje zaledwie 150cm długości (może być po przekątnej) i 40cm wysokości przy jednocześnie złożonej rolecie bagażnika i niezłożonym II rzędzie siedzeń. Tak naprawdę, to szukam materiału o tym, jak ktoś przerobił Porsche Cayenne na CNG, bo kiedyś coś takiego mi wpadło w ręce, ale nie mogę się tego doszukać teraz :-///

A tak w ogóle, to czemu do diaska nie ma hybryd, zasilanych jako silnik "awaryjny" jakimś common-railem, a jako paliwo robocze - regularnym CNG ??? No czemu nie ma takiego SUVa jakiegoś na przykład :-( Tak, wiem, marzenia...
marcin.p

Post autor: marcin.p »

Panowie chcialbym odświeżyć ten watek…również przymierzam się do sprowadzenia Camaro 6.2l SS 400konnego, natomiast mam pytanie jakie możecie polecacie instalacje CNG do takiego samochodu…jakiej marki np. reduktory, wtryskiwacze polecacie zamontować poproszę o info ?

Czy ktoś z was może posiada kompresor przydomowy zamontowany na zewnętrz… co możecie polecić ?? jakiej firmy gotowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe marki”