VW 2.0 CNG jaki olej przebieg 180tys<

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

VW 2.0 CNG jaki olej przebieg 180tys<

Post autor: andyCNG »

Witam! Ponieważ niedługo mam kolejny "service" - wymianę oleju, chciałbym poradzić się w kwestii olejów. Aktualnie przebieg w moim Touranie wynosi ponad 180.tys.km , rocznie przejeżdżam około 20tys.km. Ostatnio lałem olej Castrol Edge 5W-30, kiedyś był w silniku olej 10W-40, nie wiem czy pozostać przy 5W-30, silnik chodzi dobrze, ostatnio tylko przy intensywnej jezdzie pokazał, że jest za mało oleju.. dolałem i narazie OK (około 0,3-0,5L).
Czy zmieniać na inną lepkość.? Chętnie poradzę się, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia lub wskazówki w tej kwestii, proszę piszcie. Serdeczne dzięki :) !
Pozdro z Torunia.
PS. polecam odwiedziny na toruńskiej stacji tankowanie CNG, wszystko się zgadza. Brawo dla obsługi.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

z mojego ogólnego obeznania jako nie specjalista silnikowiec uzyłbym następującego http://www.valvolinepolska.pl/pr,8,maxl ... 5w-30.html

ja mam w sobie taki sam tylko inną lepkość i moja Zafira która ma już prawie 240tkm lepiej pracuje

czytałem ostatnio o olejach i chyba lepiej nie zmieniać lepkości tylko trzymać się zaleceń producenta
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”