VW TOURAN EcoFuel 2.0 CNG

Modele pojazdów Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, - grupy Volkswagen (VAG) do 3,5 t zasilane CNG.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Polecam ten link dla zainteresowanych VW touran'em :mrgreen:
Ostatnio zmieniony ndz sie 21, 2011 21:52 przez Touran_CNG, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Niezainteresowany też obejrzał :smile:
Nie wiedziałem, że Toran CNG występuje w dwóch konfiguracjach butli, większej dla 5-osobowej i mniejszej dla 7-osobowej. Wychodzi na to, że jeśli komuś nie zależy szczególnie na wersji 7-osobowej, to ze względu na pojemność butli powinien wybrać 5-osobową.
energy
CNG car: VW TOURAN 2.0 ECOFUEL CNG

Post autor: energy »

Witam, podzielę się moimi wrażeniami po miesięcznej eksploatacji Tourana.
Przejechałem około 1300km i na chwile obecną nie mogę narzekać, odpala w każdych warunkach bez problemu, jak silnik jest ciepły odpala od razu na gazie. Spalanie jak na jazdę po Warszawie bardzo przyzwoite, przy normalnej jeździe spala do max 8m. czasami udaje mi się zejść na dystansie 25km do średniego spalania 5.5m, w Warszawie oczywiście :grin: .
Przełączanie miedzy benzyna a gazem jest niezauważalne, odbywa się płynnie czy to jest na postoju lub w trakcie jazdy. Nic nie stuka oraz nie ma żadnego spadku obrotów w tym czasie. Silnik pracuje równomiernie wręcz chyba ciszej na gazie, ale to może być złudzenie.
Do tej chwili jestem bardzo zadowolony z zakupu, duża w tym zasługa wcześniejszego właściciela, Marcina który dbał o samochód :grin: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

18kg w wersji 7 osobowej
24kg w wersji 5 osobowej

i mam pytanie czy tu chodzi o przestrzeń czy o masy? (dobór zawieszenia, homologacji co do wagi, etc), czy do 5 osobowej z CNG można dołożyć 2 fotele (czy się da, nie ma różnic w podłodze, czy jest mocowanie)?
energy
CNG car: VW TOURAN 2.0 ECOFUEL CNG

Post autor: energy »

Chodzi o maksymalna masę gazu po tankowaniu.

A odnośnie siedzeń jest to raczej niemożliwe ponieważ trzeci rząd siedzeń jest schowany w podłodze.
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

zawór do tankowanie cng

Post autor: andyCNG »

Witam, możę ktoś z użytkowników coś doradzi: ostatnio zdarzyło mi się podczas tankowania gazu w touranie (2006r), że zawór gazu nie zamknął się całkowicie po zatankowaniu i gaz dosyć mocno się ulatniał na zewnątrz. za pierwszym razem zawór domknął się sam po kilkunastu minutach i stracie pewnej ilości gazu, a tym razem - po zatankowaniu polałem zawór gorącą wodą w celu "odmrożenia" zaworu i zdecydowanie pomogło, jednak bardzo niewielka ilośc się nadal ulatniała. Nie domnkął się całkiem. Jutro będę wiedział, ile gazu wyszło i mam nadzieję , że nie wybuchnę. Jak narazie z tankowanie i zaworem nie było problemów, dopiero ostatnio. Tankuję w Toruniu, na stacji jest kompresor Galilleo. Pozdr. AndyS, dzięki!
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Najprościej to można napisać że masz uszkodzony zawór ale może być też problem z ciśnieniem na stacji, może być tak że Twój zawór jest lekko uszkodzony i mechanizm który ma chronić system twojej instalacji działa za szybko jest zbyt czuły, ja kiedyś też miałem taki problem że jak "dobijałem" gaz do pełnych zbiorników to mój zawór po odłączeniu krucca puścił gaz, dużo Ci tego gazu wylatuje?
Awatar użytkownika
andyCNG

Witam, gaz niestety nadal wydostaje się przez zawór, jest to niewielka ilość. Zatkałem kciukiem cały wylot z zaworu, ale po kilku sekundach cisnieie wychodzącego gazu jest mocniejsze i muszę odpuścić. Jeżdżę teraz z odkrytym zaworem, żeby gaz uciekał. Zawór nie jest więc domknięty. Muszę to sprawdzić w warsztacie, ale pytanie jest czy mogę jechać z takim zaworem do warsztatu-serwisu LPG, czy oni będą się także znać? Z prawdziwym serwisem od CNG np. w Toruniu, to bida, nie ma nic. Najbliższy to w Bydoszczy, tam homologowałem butle. Myślę jednak, że częściowo przyczyną uszkodzenia zaworu może być dystrybutor cng w Toruniu, gdyż już przy całkiem 1.tankowaniu w marcu, po sprowadzeniu auta, po raz pierwszy zawór nie odbił. Ostatnio często tankuję na stacji toruńskiej + mrozy i zamknięcie zaworu mogło się uszkodzić. Nie ukrywam, że sam proces tankowania najchętniej wykonałbym sam, tak jak robi się to w Niemczech. Nie każdy gość z obsługi stacji nakłada króciec z wyczuciem, często z siłą. Co do ilości gazu, która się wydostała przez zawór, trudno dokładnie powiedzieć, ponieważ wskaźnik gazu nie jest idealny, zwłaszcza w zimie, po zatankowaniu zawsze po kilku chwilach pokazuje mniejszą ilość miż max. (kurczy się pw.zimna). Szacuję jednak, żę około +/-1m3 na pewno uszło. Ciekawe, ale wymiana takiego zaworu to raczej jest trochę roboty. przede wszystkim trzeba zużyć gaz z butli (?). Andrzej
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Muszę to sprawdzić w warsztacie, ale pytanie jest czy mogę jechać z takim zaworem do warsztatu-serwisu LPG, czy oni będą się także znać?

Mogą się znać albo nie znać, uważaj i bądź naprawdę bardzo ostrożny w tej kwestii, niestety większość tych monterów od LPG nigdy nie miało nic wspólnego z CNG, cały czas patrz im na ręce... najlepiej zrób tak, zostaw na stacji ogłoszenie że szukasz sprawdzonego serwisu od CNG, daj też ogłoszenie na forum, a w najgorszym wypadku czeka Cie wycieczka do Bydgoszczy.

Myślę jednak, że częściowo przyczyną uszkodzenia zaworu może być dystrybutor cng w Toruniu.

Przyczyna może być zupełnie inna.

Nie ukrywam, że sam proces tankowania najchętniej wykonałbym sam, tak jak robi się to w Niemczech.

W Toruniu można się tankować samemu, obsługa nie robi żadnych problemów, porozmawiaj z nimi, to jest jedna z najlepszej ekip w Polsce, chciałbym aby na wszystkich stacjach było tak jak w Toruniu.

Ciekawe, ale wymiana takiego zaworu to raczej jest trochę roboty. przede wszystkim trzeba zużyć gaz z butli

Sam chcesz to wymienić?
Przed wymianą sprawdź wizualnie czy z zaworem jest wszystko, temat już był poruszany na tym forum ale jeszcze raz o tym napisze chociaż w twoim wypadku to pewnie coś innego, pewnego razu na stacji w warszawie mieliśmy spotkanie, nasz znajomy Marcin nie mógł się zatankować a przyjechał na pusto, Andrzej B. powiedział że on chce zobaczyć ten zawór, wyjął swój magiczny scyzoryk i wykałaczką przeczyścił zawór z syfu, po tym zabiegu Marcin normalnie się zatankował.

Jeśli sam chcesz przy tym grzebać to ja proponuje Ci skontaktować się z Andrzejem B Tigerem i się doradzić jak podejść do tego tematu, Andrzej sam rozłożył swoją instalacje na czynniki pierwsze i w tym przypadku może Ci doradzić, doradzić jak masz zaoszczędzić swój czas i pieniądze.

Mógłbyś podjechać do Bydgoszczy się zatankować i zobaczyć czy tam też masz taki problem.
Awatar użytkownika
andyCNG

Dzięki za wskazówki. OK, spróbuję dać ogłoszenie na stacji, że szkam kogoś znającego się na cng, na miejscu, w Toruniua. Przy okazji zatankuję kontrolnie w Bydgoszczy, zobaczę czy coś będzie z zaworem. Oczywiście, jak nic sam nie wymyślę z tym zaworem, to pojadę do Bydgoszczy do warsztatu. na marginesie, czy Andrzej BTiger jest na forum? ten patent z wykałaczką jest dobry, mogę delikatnie "dźgnąć" zawór, może pomoże. Więcej nie będę sam robił, raczej. Z ekipą w Toruniu porozmawiam, może faktycznie pozwolą tankować samemu. Mój Toruran ma około 150tys km, więc zawór mógł zastrajkować sam z siebie, też..
Ogromne dzięki za pomoc, dobrze poradzić się na forum.
Pozdrawiam - Andrzej
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

Witam wszystkich użytkowników Touranów CNG, własnie przymierzam się do zakupu i jestem bardzo zainteresowany wszelkimi informacjami na temat dokumentów jakie są potrzebne do najszybszego i najtańszego zarejestrowania auta w Polsce. Z tego co wyczytałem najlepiej posiadać oryginalną niemiecką homologację bo wtedy wystarczy ona do rejestracji i nie sa potrzebne żadne dodatkowe badania w Polsce. Może ktoś posiada oryginał takiej homologacji byłbym wdzięczny za przesłanie na PW foto lub skana. Druga sprawa, która mnie interesuje to na jaki okres jest taka homologacja czy też tak jak Polska na trzy lata czy więcej albo mniej. Pozdrawiam.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

zarbock pisze:Z tego co wyczytałem najlepiej posiadać oryginalną niemiecką homologację bo wtedy wystarczy ona do rejestracji i nie sa potrzebne żadne dodatkowe badania w Polsce.
Wszystko zależy od Urzędnika Rejestracyjnego w Wydziale Komunikacyjnym oraz od pierwszego przeglądu. Ale z tego co teraz się orientuję to jeżeli samochód posiada ważny przegląd techniczny to w Polsce mają obowiązek go respektować. Ja zarejestrowałem auto bo gość na pierwszym przeglądzie nawet się nie zorientował że to samochód zasilany gazem. Obejrzał samochód na zewnątrz a potem w środku i jak nie zobaczył żadnej instalacji gazowej i butli od tej instalacji to podbił papier i tyle . Dopiero w Wydziale Komunikacyjnym wpisali na podstawie Fabrycznej Homologacji ze to CNG.
zarbock
CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007

Post autor: zarbock »

Według mojej wiedzy i ostatniego Auto Świat jeśli sprowadza się obecnie samochód z UE i posiada on ważne badania techniczne to niepotrzebny jest już tzw. pierwszy przegląd w Polsce bez względu na rodzaj zasilania, trzeba tylko przetłumaczyć oryginalne dokumenty a w Wydziale Komunikacji wpisują datę następnego badania tak jak jest w oryginale. Czy ktoś to może potwierdzić czy podobnie jest z homologacją instalacji CNG?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

W Polsce nikogo nie interesuje "homologacja instalacji CNG", ale jest tak, jak piszesz.
Dotyczy to także CNG.
Ważny jest dozór TDT dotyczący samych butli.
Będzie Ci potrzebny dopiero przy pierwszym przeglądzie na SKP.
jacek330
CNG car: touran 2007r cng

Post autor: jacek330 »

witam
Posiadam Vw tourana (bsx-108KM) 2007 rok z instalacją CNG, zakupilem go rok temu miał 60000km, w tej chwili auto ma przejechane 86000km i przeszło wymiane plynów, olejów, filtrów, kabli zapłoniowych (orginały), świece NGK(laserline)-lpg/cng, po wymianie jeździł idealnie na PB i na CNG moja radość nie trwała długo, po trzech dniach od wymiany przestał w garazu przez wekeend i na gazie odmówił posluszeństwa, być może od nowości nikt nie wymieniał w nim filtru gazu, szukałem ale nie znalazłem a do serwisu Kraków czy Tarnów mam około 200km jeśli będzie taka potrzeba wezmę wolne w pracy i pojadę, a na chwile obecną proszę o fachowa porade, auto przełącza się na gaz bez problemu, podczas jazdy jak utrzymuje stałą prędkość mogę przejechać okolo 2-3km poczym przechodzi na benzyne, a jeżeli przycisnę mocniej w pedał gazu to odrazu się przełącza na pb, zaś na postoju wygląda to troche inaczej, gdy silnik pracuje na cng (zaznacze że chodzi równo) po kilkakrotnym wciśnięciu pedału w podłogę zapala się błąd "Check Engine" do poniedziałku postaram sie zczytać bledy i podam na forum, czy ktoś wie gdzie znajdę ten filter od gazu cng?
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „VW - grupa VAG - Audi, Seat, Skoda, Volkswagen”